The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
dziki
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.05.2021, 11:12
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Oby hard reset nie okazał się tym co gegenpressing...

o haselka można wymyslac piekne i marketingowo to wygląda zajebiście ale przede wszystkim to trzeba chcieć coś zmienić...
Jeśli nie zauważasz różnicy między tym jak organizacyjnie (czyt. biznesowo) funkcjonuje Wisła, a jakie ma wyniki sportowe, to sugeruję mimo wszystko ponowne przemyślenie tematu.

Wiem, że w przypadku klubu piłkarskiego te dwie kwestie są często powiażane, ale nie są tym samym. Biznesowo wyglądamy najlepiej od lat. Rzecz jasna, mamy widoczną gołym okiem restrukturyzację, która odbija się na budżecie sportowym, ale która jednocześnie ścina zadłużenie w stałym tempie. Mamy niezły marketing (czego może część z Was nie doceniać, ale marketing jest jednym z głównych narzędzi generowania przychodów spółki, szczególnie w perspektywie długofalowej), a i dział prawny wygląda na sprawny (ilość zamkniętych spraw, które dotychczas wyskakiwały z każdej szafy, jest budująca). Nie słyszę o problemach z wypłacalnością, skończyły się.gromy o 'nieprofesjonalnym' charakterze spotkań z partnerami biznesowymi. Nie ma siatek z pieniędzmi, nie ma spotkań z silnorękimi. Ma się wrażenie, że wszystkie problemy Wisły na dzień dzisiejszy to kwestie sportowe, bo dług spadł gdzieś tam na dalszy plan. Informacje o sponsoringu, kontraktach biznesowych, rewitalizacji stadionu i okolic - to wszystko jest gdzieś w tle i wypływa tylko jak 'potrzeba' - czyli panuje medialna cisza w temacie, a w tle sie pracuje. Tak jak powinno być. Kibice dostają.informacje na tacy: tu będzie taka zmiana, tam ścięliśmy dług o tyle, tu mamy problemy i plan na ich rozwiązanie jest taki i siaki. Może nam się nie podobać wiele rzeczy, mogą smucić liczby, może frustrować bieżąca sytuacja kadrowa etc. Ale jesteśmy w końcu uporządkowaną organizacją, po tylu latach roz.......u.

I od razu jedna uwaga: nie oznacza to, że jest już kolorowo i nic się nie wysypie. Oznacza to, że przeskoczyliśmy kilka poziomów organizacyjnych i mamy wszystkie powody, by uznawać, że ludzie zarządzający biznesowo klubem tworzą.profesjonalną organizację. Od lat jedynym skojarzeniem jakie przychodziło mi do głowy czytając o finansach Wisły, było 'to jebnie'. Od Cupiała przewijały się informacje o ogromnym jak na polską piłkę zadłużeniu. Od jego częściowego – i w końcu całościowego – wycofania się.z klubu liczby te straszyły coraz mocniej. I wpadały nam wyniki sportowe raz na czas (kosztem zwiększenia długu), co kibicom wystarczało, bo 'lepiej' jest być na 4 miejscu w tabeli i zwiększyć dług, niż na 13 i go zmniejszyć. A teraz mamy spokój w tematach biznesowych i próby reorganizacji strategii sportowej. Najpierw było lepienie (Stolarczyk), reakcja na kryzys (Skowronek) i kolejna reakcja na kryzys, przy czym tym razem z niesztampowym pomysłem na rozwiązanie tej kwestii (Hyballa). Każda z tych decyzji była dyktowana bieżącą sytuacją biznesową. I o ile miałem nadzieję, że Hyballa wypali i to on będzie odpowiadał za restrukturyzację działu sportowego – bo tak postrzegam plan na te dwa okienka 2021 roku – o tyle nie widzę powodów do paniki jesli będzie to ktoś inny, jeśli projekt nie wypalił.

Smucą mnie wyniki sportowe klubu, ale IMO za dużo ludzi daje pełnię władzy Kubie. Mam wrażenie, że najmocniejszym z akcjonariuszy jest Tomek, który w porozumieniu z Jarkiem postawili wszystko na długofalową strategię.odbudowy: najpierw poukładanie finansów, budowa podwalin pod stabilizację (czyli kontrakty z partnerami, kwestie stadionu, plan spłaty długu, inwestycje w tym inwestycje sportowe), zmiana wizerunku organizacji, unowocześnienie procedur (w tym cyfryzację), ogarnięcie kadr, później pełne inwestycje (akademia? na pewno pierwszy zespół, być może drugi) i dopiero jakieś wisieńki za jakis czas. Mogę się mylić, ale Kuba wydaje się.wspomagać przede wszystkim Dawida - czyli pomagać w bieżącym wdrażaniu strategii bizensowej na poziomie klubu. W tej typowej 'bieżączce' - z kim jak negocjować, jaką obrać strategię rozmów, na jakiego konia postawić, gdzie szukać nowych źródeł etc.

Przy czym ten ostatni akapit to już zgadywanka.
Life is short. Wear your passion!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów