The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Harcownik
Senior Member

Od: 08.2017

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.04.2021, 21:18
pomeran napisał(a):Wyświetl post
Hyballa to miał być ten trener, który tak odważnie stawia na młodych.. No nie widzę tego. Zanim ktoś skontruje, ze przecież Starzynski, ze Szot itd to przypomnę ze mamy przepis nakazujący grę jednego „młodzieżowca” a Starzynski to na dziś jeden z najwiekszych aktywów (jeśli nie jedyny) Wisły. Radakovic jest przesłaby ale gra. Na zmiany wchodzi mawutor albo kone. Jakby nie mógł wyjść Szota, Duda czy Chelmecki. Ten ostatni słyszy zresztą na konferencji prasowej ze na dziś jest dużo gorszy (!!!!!!) od... medveda i nie będzie grał. Przecież ta wypowiedz się sama komentuje.
(...)
Zamiast jednak próbować grać młodymi ściągamy kolejne wagony paralitykow piłkarskich w postaci wcześniej wymienionego medveda, mawutora, kone czy innego radakovicia. Transfery z przerwy są przefatalne i bezsensowne. Nadzorowane zreszta przez Petera Hyballe. I tu kamyczek do jego ogródka.
Może pora wrócić do tego wywiadu z weszło:
https://weszlo.com/2020/12/12/showma...oczami-innych/

Czy to dobry trener do rozwijania młodych zawodników?
(Jan van Daele, dyrektor sportowy DAC Dunajskiej Stredy):

Chce za takiego uchodzić. Tak o sobie mówi. Ale nie uważam go za kogoś, kto rozwija młodych graczy, stawia na nich, daje im szanse. Moim zdaniem to szkoleniowiec, który chce sukcesu tu i teraz. Stawia więc na tych, którzy dają największe szanse, by tak się stało. Nienawidzi przegrywać, każda porażka wywołuje w nim wielkie negatywne emocje. A czasem przegrasz właśnie przez błędy młodych zawodników, ale my w Dunajskiej Stredzie chcemy ich wychowywać, to nasze DNA. Mieliśmy więc niezgodność filozofii.

Dużo głosów że Sadlok i Burliga sabotują grę przeciwko trenerowi... Odpowiadając cytatem:

Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
I wiedząc to Hyballa stawia na nich w każdym meczu i nie widzi przy tym ze kopia pod nim dołki, skoro Ty to nawet widzisz?

No niezłego "ślepca" mamy za trenera
Sadlok tnie w ch.? To wstaw Wachowiaka. Słaby? To kombinuj trenerze, to twoja rola.
Bury pali jana? To stawiaj na Szota. Nie pasuje? Poszukaj innego.
Naprawdę Kone i Mawutor są najlepsi na swoich pozycjach (czy tam pierwsi do wejścia z ławki)?

Naprawdę Medved jest w ch. lepszy od Chełmeckiego? Bo jeśli tak to jak nie ma FBF to lepiej grać bez napastnika. Medved NIC nie pokazał a za cztery mecze wyjeżdża z Krakowa. Po co on ma być w jedenastce meczowej skoro niby Hyballa STAWIA NA MLODZIEŻ?

Jeszcze odnośnie Maka

zibi7 napisał(a):Wyświetl post
Hyballa odpalając po kolei kolejnych graczy nie pozyskał w ich miejsce lepszych graczy, lub jak w przypadku Maka nie pozyskał nikogo.
Pytanie, czy na pewno nie skreślił go zbyt wcześnie biorąc pod uwagę ciągłe kontuzje Błaszczykowskiego, odpalenie JCS, Bogusia, Chuci czyli kogokolwiek kto mógł w teorii grać na skrzydle i kryzys formy Yeboaha?
Na wislaportal ktoś napisał że Mak przebierać się w szatni CLJ. Czy to prawda?
Mimo słabej gry pewni siebie i jazda bo my jesteśmy Wisła Kraków i mamy rozpierdalać. W imię Boże ciąć frajerów równo z trawą. A po meczach chodzić na kremówki.
Naszym motto: Panowie, kiełbachy do góry, rąbiemy ich w kakao! Siekać frajerów, do piachu z nimi! Wślizg, wślizg, wślizg!
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 19.04.2021, 18:16
Harcownik napisał(a):Wyświetl post
Może pora wrócić do tego wywiadu z weszło:
https://weszlo.com/2020/12/12/showma...oczami-innych/

Czy to dobry trener do rozwijania młodych zawodników?
(Jan van Daele, dyrektor sportowy DAC Dunajskiej Stredy):

Chce za takiego uchodzić. Tak o sobie mówi. Ale nie uważam go za kogoś, kto rozwija młodych graczy, stawia na nich, daje im szanse. Moim zdaniem to szkoleniowiec, który chce sukcesu tu i teraz. Stawia więc na tych, którzy dają największe szanse, by tak się stało. Nienawidzi przegrywać, każda porażka wywołuje w nim wielkie negatywne emocje. A czasem przegrasz właśnie przez błędy młodych zawodników, ale my w Dunajskiej Stredzie chcemy ich wychowywać, to nasze DNA. Mieliśmy więc niezgodność filozofii.

Dużo głosów że Sadlok i Burliga sabotują grę przeciwko trenerowi... Odpowiadając cytatem:

Sadlok tnie w ch.? To wstaw Wachowiaka. Słaby? To kombinuj trenerze, to twoja rola.
Bury pali jana? To stawiaj na Szota. Nie pasuje? Poszukaj innego.
Naprawdę Kone i Mawutor są najlepsi na swoich pozycjach (czy tam pierwsi do wejścia z ławki)?

Naprawdę Medved jest w ch. lepszy od Chełmeckiego? Bo jeśli tak to jak nie ma FBF to lepiej grać bez napastnika. Medved NIC nie pokazał a za cztery mecze wyjeżdża z Krakowa. Po co on ma być w jedenastce meczowej skoro niby Hyballa STAWIA NA MLODZIEŻ?

Jeszcze odnośnie Maka

Pytanie, czy na pewno nie skreślił go zbyt wcześnie biorąc pod uwagę ciągłe kontuzje Błaszczykowskiego, odpalenie JCS, Bogusia, Chuci czyli kogokolwiek kto mógł w teorii grać na skrzydle i kryzys formy Yeboaha?
Na wislaportal ktoś napisał że Mak przebierać się w szatni CLJ. Czy to prawda?
Dlatego Plewka stał się u niego kluczowym zawodnikiem, dlatego Starzyński jest jedynym, w którym widzieliśmy nadzieje z poprzednim meczu, dlatego Buchal został odpalony dożywotnio na rzecz Lisa, dlatego swoje minuty dostał Gruszkowski, dlatego też ciągle rotuje na prawej obronie między Szotem, a Burligą. Awersja do młodzieży niczym u Franza. Może Buksie byśmy dali coś pokopać? Wcale nas nie wyruchał i wcale nie wyglądał fatalnie, gdy dostawał minuty w ostatnich meczach. To może Hoyo-Kowalski? Prawie zapomniałem o jego farfoclach z sparingów w okresie przygotowawczym.

Skoro ledwie 17 letni Starzyński daje radę z obciążeniami na treningach, a do tego w meczu potrafi pohulać na skrzydle, to jakim cudem problemy mają zawodnicy w prime piłkarskim tj. okolicach 30?

Jeśli 'negatywna motywacja', zwana także stwierdzaniem faktów przerasta niektórych zawodników, to powinni się zająć się hodowlą jedwabników, albo wycieczką do sportowego psychologa. Jeśli na słowa 'wypadłeś słabo' w głowie sportowca pojawia się 'kurcze nie powinieneś tak mówić, ale jesteś niemiły wogle weś' zamiast 'ta? zobaczymy za tydzień' to jesteś chujowym sportowcem stary.
nie dla nas jest porażki smak XDDDDDDDDDDDDD
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 19.04.2021, 07:00
Peter Hyballa to idealny przykład jak w naszej lidze człowiek wychodzi na mówieniu tego co myśli.

Najpierw wszyscy piali z zachwytu jaki to super trener przyszedł. Jak piłkarze będą zapierdalać, jak szybko udaje się nam dziękować "parodystom" (Mak, Janicki, Niepsuj) i jaki ten nasz nowy trener jest bezkompromisowy.

Przyszło pierwsze załamanie formy i nagle zaczyna się gadka o tym jak to biednie potraktowano Maka. Jak to nasze "gwiazdy" są zajechane fizycznie i że nasz trener to jednak zamordysta bez większego planu.

Jak dla mnie punktem wyjścia dla całej dyskusji o trenerze powinny być powody dla których w ogóle został zatrudniony.
Patrząc w przeszłość nie trudno było zweryfikować jakim typem trenera jest Peter Hyballa. W zasadzie jego styl jest niezmienny i bazuje na fizyczności. Nie trzeba być też geniuszem żeby określić jak zazwyczaj kończyło się zatrudnienie tego typu trenera w Ekstraklasie i jakie to przynosiło skutki.

I teraz należy zadać pytanie jaki cel miało zatrudnienie tego typu trenera? Może rzeczywiście chodziło o to, żeby w długofalowej perspektywie gdzie mamy zamiar stawiać na młodzież, oddzielić chłopców od mężczyzn i pokazać młodym piłkarzom, że ciężka praca i zaangażowanie pozwoli na wywalczenie pierwszego składu (w porównaniu do innych klubów gdzie często sprowadzony szrot blokuje miejsce w składzie młodym Polakom - wystarczy spojrzeć na drugą stronę błoń). Ja osobiście innego wytłumaczenia nie widzę.

Chyba, że zakładamy iż aktualni właściciele to kompletni idioci bez pojęcia o piłce.
Oczywiście najbliższe tygodnie pokażą, bo jeżeli Hyballa poleci ze stanowiska to niestety ale otwarcie trzeba będzie stwierdzić, że zmiana Skowronka na szkoleniowca o takim profilu to był czysty idiotyzm.

Dla mnie osobiście obecna sytuacja to idealna szansa na zerwanie z demonami przeszłości (sportowymi). Jeżeli prawdą są te wszystkie informacje na temat rzekomego buntu w szatni, to klub ma idealną szansę raz, a dobrze skończyć z cwaniactwem, lenistwem i bumelanctwem wśród piłkarzy i jasne pokazanie im miejsca w szeregu.

W mojej opinii patrząc od środka (w porównaniu do nieco jałowej dyskusji na forum) łatwo określić czy w drużynie jest chemia czy też nie i jak jest tego ewentualna przyczyna. Dlatego jak jeszcze raz zaznaczam jeżeli pogłoski o "buncie" są prawdziwe to klub powinien otwarcie stanąć za naszym trenerem. I nie chodzi tu już nawet o samego Hyballę (który popełnia błędy, co przedstawili już inni użytkownicy i trudno nie przyznać im racji) tylko o instytucję trenera. W klubie trzeba jasno pokazać kto jest od czego i trzymać się tego.
Odpowiedz cytując
maxx304
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 19.04.2021, 09:08
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Peter Hyballa to idealny przykład jak w naszej lidze człowiek wychodzi na mówieniu tego co myśli.

Najpierw wszyscy piali z zachwytu jaki to super trener przyszedł. Jak piłkarze będą zapierdalać, jak szybko udaje się nam dziękować "parodystom" (Mak, Janicki, Niepsuj) i jaki ten nasz nowy trener jest bezkompromisowy.

Przyszło pierwsze załamanie formy i nagle zaczyna się gadka o tym jak to biednie potraktowano Maka. Jak to nasze "gwiazdy" są zajechane fizycznie i że nasz trener to jednak zamordysta bez większego planu.

Jak dla mnie punktem wyjścia dla całej dyskusji o trenerze powinny być powody dla których w ogóle został zatrudniony.
Patrząc w przeszłość nie trudno było zweryfikować jakim typem trenera jest Peter Hyballa. W zasadzie jego styl jest niezmienny i bazuje na fizyczności. Nie trzeba być też geniuszem żeby określić jak zazwyczaj kończyło się zatrudnienie tego typu trenera w Ekstraklasie i jakie to przynosiło skutki.

I teraz należy zadać pytanie jaki cel miało zatrudnienie tego typu trenera? Może rzeczywiście chodziło o to, żeby w długofalowej perspektywie gdzie mamy zamiar stawiać na młodzież, oddzielić chłopców od mężczyzn i pokazać młodym piłkarzom, że ciężka praca i zaangażowanie pozwoli na wywalczenie pierwszego składu (w porównaniu do innych klubów gdzie często sprowadzony szrot blokuje miejsce w składzie młodym Polakom - wystarczy spojrzeć na drugą stronę błoń). Ja osobiście innego wytłumaczenia nie widzę.

Chyba, że zakładamy iż aktualni właściciele to kompletni idioci bez pojęcia o piłce.
Oczywiście najbliższe tygodnie pokażą, bo jeżeli Hyballa poleci ze stanowiska to niestety ale otwarcie trzeba będzie stwierdzić, że zmiana Skowronka na szkoleniowca o takim profilu to był czysty idiotyzm.

Dla mnie osobiście obecna sytuacja to idealna szansa na zerwanie z demonami przeszłości (sportowymi). Jeżeli prawdą są te wszystkie informacje na temat rzekomego buntu w szatni, to klub ma idealną szansę raz, a dobrze skończyć z cwaniactwem, lenistwem i bumelanctwem wśród piłkarzy i jasne pokazanie im miejsca w szeregu.

W mojej opinii patrząc od środka (w porównaniu do nieco jałowej dyskusji na forum) łatwo określić czy w drużynie jest chemia czy też nie i jak jest tego ewentualna przyczyna. Dlatego jak jeszcze raz zaznaczam jeżeli pogłoski o "buncie" są prawdziwe to klub powinien otwarcie stanąć za naszym trenerem. I nie chodzi tu już nawet o samego Hyballę (który popełnia błędy, co przedstawili już inni użytkownicy i trudno nie przyznać im racji) tylko o instytucję trenera. W klubie trzeba jasno pokazać kto jest od czego i trzymać się tego.
So true.
Dodam tylko jedno - do naszych piłkarzy:
Walczyć, biegać i się starać - a jak nie, to... sami wiecie co.
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Od: 09.2019

Stary 19.04.2021, 10:27
Mam nadzieję, że Kuba nie ulegnie presji i frustracji kolegów z drużyny i zostawi Hyballę, aby ten mógł w spokoju budować drużynę na przyszły sezon (przypominam, że w czerwcu 13 zawodnikom kończą się kontrakty).
Gegenpressing!
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 19.04.2021, 10:29
też wolę gegenpressing niż gegenHyballa
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 19.04.2021, 11:30
Pisałem już w temacie Socios- czy jest szansa aby Zarząd Socios zażądał potkania z Zarządem Klubu i radą drużyny w celu wytłumaczenia takiej a nie innej postawy na boisku? i dalszej wizji rozwoju klubu?
jak myślicie realne to jest? Jesteśmy w końcu jednym ze sponsorów klubu

Odpowiedz cytując
ABG Bochnia
Member

Od: 07.2014

Stary 19.04.2021, 12:00
Szneka napisał(a):Wyświetl post
Pisałem już w temacie Socios- czy jest szansa aby Zarząd Socios zażądał potkania z Zarządem Klubu i radą drużyny w celu wytłumaczenia takiej a nie innej postawy na boisku? i dalszej wizji rozwoju klubu?
jak myślicie realne to jest? Jesteśmy w końcu jednym ze sponsorów klubu
my jako socios raczej nie jesteśmy od tego. byli już tacy jedni, którzy próbowali rządzić i skończyło się jak się skończyło
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 19.04.2021, 12:36
ABG Bochnia napisał(a):Wyświetl post
my jako socios raczej nie jesteśmy od tego. byli już tacy jedni, którzy próbowali rządzić i skończyło się jak się skończyło
Nie chodzi mi o rządzenie ale zwrócenie uwagi , że My Kibice wymagamy od piłkarzy zaangażowania i walki.

Odpowiedz cytując
Pulpet
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 19.04.2021, 11:56
Taka mnie naszła myśl, nawet pisałem na SB.
TAK mamy marnych grajków i TAK mamy zmanierowanych grajków, ale po części rozumiem ich zastrzeżenia.
Nie byłem nigdy piłkarzem i nie byłem w mitycznej szatni, ale myślę, że można się odnieść do grupy, pracujących razem facetów.
Wiadomo, że nie każdy z każdym się lubi, ale znają się i wspierają, gdy przykładowo szef zaczyna srać głupimi pomysłami.
Jeżeli Peter rzuca zawodnikami po trybunach, odpala zawodników, chociażby Silvę, który jest daremny, ale nie bardziej daremny niż inni - a przynajmniej ma kondycję żeby zapierniczać - to nie dziwię się, że mityczna szatnia się buntuje.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 19.04.2021, 12:52
Zarząd klubu wymaga tego samego, chyba nie myślisz, że oni nad postawą drużyny przechodzą do porządku dziennego?
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Stary 19.04.2021, 13:40
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Zarząd klubu wymaga tego samego, chyba nie myślisz, że oni nad postawą drużyny przechodzą do porządku dziennego?
No póki co-chyba że nie upubliczniają tego- efektów rozmów brak.

Odpowiedz cytując
pawlozm
Senior Member

Od: 02.2017

Stary 19.04.2021, 13:13
Mam nadzieję, że Hyballa został właśnie po to zatrudniony żeby oddzielić piłkarzy od leserów. W celu oczywiście pogonienia tych drugich. Inaczej będziemy wiecznie skazani na bylejakość. Czy Starzyński lub Plewka narzekają, że muszą intensywnie trenować? Nie. Bo wiedza, że tylko tak po pierwsze uda im się wyjechać na zachód, a po drugie nie zostać tam negatywnie zweryfikowanym tylko realnie znać panującą tam intensywność właśnie z pracy z Hyballą w Wiśle.
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 19.04.2021, 14:47
Co do postawy Trio czy samego Kuby: może po prostu już nie chcą dolewać oliwy do ognia przed samymi derbami?
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 19.04.2021, 15:25
Ja yebie... żal czytać i się stresować, znów serce rozrywa.

KOLEJNY trener do wyjebania Ganie na zwolnienie Kuba nie wiedział, że Hyballa jest porywczy Wiedzieli jak prowadził zespoły wcześniej.

Co znowu u nas się stało? 2-3 mecze świetnie i co? Znów padaka? To za Skowornka przyzowita gra dłużej została utrzymana.

Tak jak Framat pisał: uważam, ze coś z piłkarzami bo kolejny trener i to samo.

Co z innymi zsespołami? Dlaczego w takim Rakowie, Śląsku, Lechii, Piaście jest troche dłużej trener a u nas Wuja będzie za granicą... może on na ligę jest ok, nie naśmiewałbym się tak z tego układu :/

Tylko problem jest taki, że nie jestem za biciem piany i zwalnianiu trenera. Dawałem szanse Stolarowi, Skowornkowi, dlaczego nie miałbym jej dać Hyballi, który zrobił na mnie najwieksze wrażenie w początkowych meczach z tych wszystkich trenerów?

Koszulka GEGENPRESSING odbija się czkawką - jak ją zobaczyłem to poczułęm ZAŻENOWANIE w ramach nie chwalcie dnai przed zachodem słońca czy dzielenia skóry na niedzwiedziu. Gegenpressing jeszcze się nie zaczął a oni już koszulki porobili :/ Swego czasu książki Engela zalegały w klubowych magazynach: "futbol na tak" :/

W każdym razie jak widzę tą nagonkę, te artykuły o kwasach to wiem, że już nic z tego nie będzie.. żaden trener nigdy nie wyszedł z nagonki jak się już zaczynała. Jeśli wychodziły przecieki o kwasie to z reguły tak było.. szkoda, że sytuacja z Petrescu nikogo nic nie nauczyła :/

Odpowiedz cytując
buczo85
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 19.04.2021, 16:02
Mam podobne odczucia. Z tego już nic nie będzie...

Kiedyś jak widziałem jakieś zdjęcie Hyballi z hotelu miałem pytać czemu sobie czegoś nie wynajął. Chyba nie ma takiej potrzeby bo zdaje się, że wróci skąd przyjechał.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.04.2021, 16:18
A po co ma szykowac grunt? Sa wlascicielami jak beda chcieli to go zwolnia. Nie musza zadnego gruntu szykowac.
Informacje te sie z innymi zdrodlami zgadzaja.

Co do transferow to Hyballa nie trafil z zadnym.

Co mowia liczby. Skwronek i Hyballa maja ta same srednia za mecz : 1.29

Ostatnio edytowane przez bódyń : 19.04.2021 o godz. 16:28.
Odpowiedz cytując
ciastek88
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 19.04.2021, 16:23
bódyń napisał(a):Wyświetl post
A po co ma szykowac grunt? Sa wlascicielami jak beda chcieli to go zwolnia. Nie musza zadnego gruntu szykowac.

Co do transferow to Hyballa nie trafil z zadnym.
Nie bronię Hyballi bo taki Kone to było wiadomo , że jak nie grał rok w piłkę to przyjeżdża jako turysta ale to przecież nie trenera mamy rozliczać za transfery tylko ... no właśnie kogo ? Komitet transferowy , radę transferową ?
Odpowiedz cytując
kgain
Junior Member

Od: 03.2018

Stary 19.04.2021, 16:24
po to, żeby udobruchać kibiców i zrobić z hyballi kozła ofiarnego. muszą robić PR, bo przecież trzeba wydębić pieniądze od kibiców na dalsze funkcjonowanie klubu... dlatego będziesz teraz co 2 dni czytał jaki to hyballa nie jest zły i co to tam w szatni się nie dzieje.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.04.2021, 16:32
No ale Hyballa nie jest dobry. To fakt. Jak podaja liczby ma tyle punktow na mecz co Skowronek: ,1.29
Co do udobrychania kibicow. Za kilka meczy moze sie okazac, ze duza wiekszosc bedzie za jego wywaleniem
Chyba, ze wrocimy na poziom meczy z Pogonia

Zobaczymy co druzyna pokaze w najblizszych meczach. Za tydzien bedzie duzo wiecej wiadomo
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 19.04.2021, 20:22
No ale Hyballa nie jest dobry. To fakt. Jak podaja liczby ma tyle punktow na mecz co Skowronek: 1.29
Jeden próbka 34 meczów, drugi 14 i Ty to porównujesz To może porównamy ostatnie 14 meczów jednego i drugiego?

Co do transferów Petera bo często pada argument, że nie trafił z nimi, że nie ma do tego nosa. Moim zdaniem, żeby oceniać te transfery, które zostały przeprowadzone i na których przybił się Hyballa trzeba mieć informacje jakie miał możliwości. Transfery Wisły zimą wyglądały tak, że na teraz bierzemy tych, których można wziąć z wolnego transferu, tanim kosztem, na krótki okres bo może coś się uda. Jeśli tak było to możliwości były mocno ograniczone. Piłkarz solidny z papierami w ręce się ceni. I teraz przypadek Kone, trenowałeś go swego czasu, masz o nim pozytywną opinie, spełnia powyższe wymagania. Masz pewność, że nie będzie z nim CHOCIAŻ problemów pod względem dostosowania się do treningów. I obok masz do wyboru podobnego zawodnika, z drugiego końca świata o którym nic nie wiesz ale znalazł go na wyScout ktoś z klubu. Reasumując, żeby krytykować Hyballe za transfery trzeba mieć świadomość realiów w jakich się obracał podczas tego okienka. Przyłożono się na to co będzie - Uryga, Sobol, Młynek.

Problem to ja bym widział jakby Hyballa uparł się na takiego Kone, Wisła wyłożyłaby na niego za transfer, podpisała kontakt na trzy lata.
Ostatnio edytowane przez X-Ray : 19.04.2021 o godz. 20:25.
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
Harcownik
Senior Member

Stary 19.04.2021, 20:55
X-Ray napisał(a):Wyświetl post
Jeden próbka 34 meczów, drugi 14 i Ty to porównujesz

Przyłożono się na to co będzie - Uryga, Sobol, Młynek.

Problem to ja bym widział jakby Hyballa uparł się na takiego Kone, Wisła wyłożyłaby na niego za transfer, podpisała kontakt na trzy lata.
1 Czyli można pisać jak już pisano wyżej że wszyscy polscy trenerzy ( w tym trenerzy Wisły od 2016 czy 15 nie pamiętam) są do dupy bo mają niską średnia ale o Hyballi nie można bo przecież grał inna liczbę meczów innym składem? Tu naprawdę widać działa moda na wszystko co zachodnie. To trochę tak jak z wszystkim co słowiańskie - zawsze mieliśmy słaby PR. Dlatego wszyscy na świecie znają colę, ale już mało kto kwas chlebowy (który smakuje podobnie tylko powstał tak z 1000 lat wcześniej). Jestem pewien że w końcu polscy trenerzy nie licząc Kasperczaka także zaczną odnosić sukcesy za granicą, ale trzeba czasu aby przełamać negatywne stereotypy. Bo jak polskiemu trenerowi nie pójdzie w kilku meczach za granicą to od razu: kto to k.. jest, skąd on przyjechał? Ale jak Niemcowi powinie się noga w Polsce no to przecież jakże to, Niemiec na pewno wie lepiej.

2 Uryga to delikatnie mówiąc ma swoich fanów i antyfanów nawet tu na forum. Młyński to wielka niewiadoma, chłop bez jakichś liczb dużo lepszych niż Mak czy inne nasze asy, a Sobol to taki Chełmecki tyle że nie nasz wychowanek - młody zdolny ale chyba nie sprowadzany jako podstawowy goleador do pierwszej 11?

3 Z Kone w jego sytuacji nikt nie podpisałby na 3 lata. Trafił tu dzięki Hyballi.

Raz jeszcze, nie mówię że Peter jest do wymiany, ale nie róbmy z niego bożka, zwracajmy uwagę także na jego błędy, bo nie popełnia ich znowu tak mało.
Ostatnio edytowane przez Harcownik : 19.04.2021 o godz. 21:01.
Mimo słabej gry pewni siebie i jazda bo my jesteśmy Wisła Kraków i mamy rozpierdalać. W imię Boże ciąć frajerów równo z trawą. A po meczach chodzić na kremówki.
Naszym motto: Panowie, kiełbachy do góry, rąbiemy ich w kakao! Siekać frajerów, do piachu z nimi! Wślizg, wślizg, wślizg!
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 19.04.2021, 21:29
Jeden próbka 34 meczów, drugi 14 i Ty to porównujesz To może porównamy ostatnie 14 meczów jednego i drugiego?

Co do transferów Petera bo często pada argument, że nie trafił z nimi, że nie ma do tego nosa. Moim zdaniem, żeby oceniać te transfery, które zostały przeprowadzone i na których przybił się Hyballa trzeba mieć informacje jakie miał możliwości. Transfery Wisły zimą wyglądały tak, że na teraz bierzemy tych, których można wziąć z wolnego transferu, tanim kosztem, na krótki okres bo może coś się uda. Jeśli tak było to możliwości były mocno ograniczone. Piłkarz solidny z papierami w ręce się ceni. I teraz przypadek Kone, trenowałeś go swego czasu, masz o nim pozytywną opinie, spełnia powyższe wymagania. Masz pewność, że nie będzie z nim CHOCIAŻ problemów pod względem dostosowania się do treningów. I obok masz do wyboru podobnego zawodnika, z drugiego końca świata o którym nic nie wiesz ale znalazł go na wyScout ktoś z klubu. Reasumując, żeby krytykować Hyballe za transfery trzeba mieć świadomość realiów w jakich się obracał podczas tego okienka. Przyłożono się na to co będzie - Uryga, Sobol, Młynek.

Zgadzam się i dokładnie tak samo pisałem pokemonom na FB, którzy psiczyli, że transfery są z kryształowej kuli bo nie ma skautingu Pytanie tylko: za co skład skautingu pokemony Transfery zostały dokonane na zasadzie opisanej przez X-Ray: udo się lub nie... na szybko.. a pokemony chcieli sieć skautingu

Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 20.04.2021, 10:11

Faktycznie porównanie z dupy.Ja myślę że jak juz porównujemy to musi to być np 6 pierwszych kolejek tego sezonu pod wodzą Skowronka i np kolejki od 16 do 20 pod wodzą Hyballi.OOo takie zestawienie jest jak najbardziej na miejscu i wpisuje się w przyjętą linię że Peter jest cudotwórcą
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 19.04.2021, 16:40
Zatrudnienie Hyballi odebrałem tak, że pomijając warsztat trenerski, miało to też pokazać wszystkim (nie tylko naszym piłkarzom, ale też np. dziennikarzom), że bierzemy kogoś spoza słynnej karuzeli, bo mamy już dość kręcenia się na niej w kółko i pracy z ludźmi, którzy nie potrafią w dłuższej perspektywie ustabilizować taktyki, przez co wracamy zawsze do punktu wyjścia.

Tymczasem okazało się, że już w pierwszych meczach pod okiem Niemca, zaczęliśmy grać zupełnie inaczej. Odważniej, agresywniej i szybciej. Jasne, efekt nowej miotły i chęć pokazania się nowemu szkoleniowcowi. Znamy to.

Jednak tutaj było jakoś inaczej. Cała filozofia gry okazała się odmienna od tej, którą widzieliśmy w ostatnich latach. Pojawił się też kult intensywnej pracy na treningach. Wygrywaliśmy, było kolorowo. Ba, myślę, że nawet dla Niemca tak sprawnie działający gegenpressing po kilku raptem treningach, był zaskakujący. I wszyscy byliśmy naturalnie nakręceni, oczekując, że będzie jeszcze lepiej (co sugerował zresztą w wywiadach sam Hyballa!).

Dlatego pytanie: co się stało, że się zesrało?

1. Hyballa odstawił od składu zawodników, którzy wg niego nie rokują. Ale czy zrobił tu cokolwiek innego, niż to czego niejednokrotnie oczekiwaliśmy od poprzednich szkoleniowców? Ile razy wszyscy klęliśmy, patrząc na kolejne żenujące zagrania Chuki czy Jeana Carlosa albo brak sił na powrót do obrony po nieudanej akcji Maka w zasadzie już w 60 minucie meczu? Boguskiego też kibice raczej nie oszczędzają, bo niewiele wnosi.

2. Graliśmy stale dwoma młodzieżowcami w pierwszym składzie, którzy nie tyle nie odstawali od reszty, co realnie stanowili o sile zespołu (Plewka, Szot). Niestety, kontuzje wyeliminowały ich na dłuższy czas, a dojście do formy - zwłaszcza w takim wieku - trochę zajmuje. W drużynie pojawił się jednak szybko kolejny młodzieżowiec w postaci Starzyńskiego, który otrzymuje od trenera bardzo dużo szans i odwdzięcza się grą na niezłym poziomie. Co ważne, cała trójka w ekstraklasowych warunkach wytrzymuje zwykle 90 minut kondycyjnie.

3. W międzyczasie mieliśmy też szybko okienko transferowe. Odeszła część zawodników, przyszli kolejni. Pomińmy tu analizowanie pojedynczych piłkarzy i ich jakości. Zastanówmy się natomiast, czy w Wiśle można wskazać konkretne osoby odpowiedzialne za transfery: prezes, trener, zarząd? Jeżeli takiej odpowiedzialności nie ma i kolegialnie temat się rozmywa, to niestety trudno też rzeczowo później analizować błędy i szukać skuteczniejszych rozwiązań na przyszłość. A przecież u nas nawet Brown-Forbes zbierał mnóstwo wyzwisk. Ile bramek mają zaś nasi pozostali napastnicy? Ekhem, przemilczmy... Ktoś powie: "ale po co gramy Mawutorem?". Cóż, on podobno kosztuje nas kontraktowo tyle co, nie przymierzając, średnie frytki w Maku. Facet wydaje się, że mimo fizycznych warunków ma też jakąś technikę użytkową, więc rozumiem trenera, że pod nieobecność Plewki sprawdza, czy warto w ogóle Ghańczyka rozważać na kolejny sezon nawet - choćby jako zapchajdziurę.

4. Podstawowy obrońca, którego wszyscy tuż po transferze okrzyknęli odpadem, a okazało się, że jest szybki i zwyczajnie pewny w interwencjach, grając w parze z Frydrychem, czyli Mehremić, łapie nieszczęśliwie kontuzję. Nie mamy niestety takiej kadry, że możemy szybko zastąpić podstawowego, zgranego już defensora i nie odczuć negatywnych skutków takiej zmiany. Co zresztą wyraźnie pokazuje sytuacja z Radakoviciem, który mimo że CV ma ciekawsze, jest od Bośniaka raczej słabszy.

_____
[TL;DR] Przegiąłem bagietę z tym postem. Sorry, Panowie.

Brakuje nam piłkarzy - gdy ktoś wypada, to zmiennik jest zdecydowanie słabszy. Dysponujemy tylko jednym napastnikiem, na barkach, którego spoczywa strzelanie kolejnych bramek. A ten napastnik to też nie jest top ligi, tylko piłkarz odstrzelony przez Raków (swoją drogą - gdzie my jesteśmy, że zawodnik odrzucony z Częstochowy jest u nas liderem w linii ataku?). Nasi pomocnicy nie są bramkostrzelni, więc nie da się naturalnie przerzucić ciężaru zdobywania goli na nich.

Zatrudniamy trenera, który pojęcie o prowadzeniu zawodników na pewno ma. Dobrze wykorzystuje młodzież: Plewka, Szot, Starzyński. Ale potrafi też zbudować formę u zawodników, którzy mają papiery na granie, ale u poprzednika zaliczyli niestety ewidentny zjazd: Żukow.

Hyballa przez swoją osobowość na pewno bywa problematyczny, bo obciąża indywidualnie zawodników. Ale jeżeli piłkarze się buntują, bo są za bardzo dojechani po treningach, wygasają im kontrakty, a trener wcale nie buduje z nimi relacji kumpelskich przy piwku, to tylko pokazuje, jak bardzo zostali rozpieszczeni przez lata pracy z polskimi szkoleniowcami.

Pozostało nam 5 meczów do końca rundy. Jeżeli będziemy grali coraz gorzej, to po sezonie zwolenników Hyballi zacznie brakować. On też jest odpowiedzialny za wyniki i nikt go na piękne oczy trzymał w klubie przecież nie będzie. Bardziej martwiłbym się jednak o naszą kadrę, bo ta jest niestety z każdym okienkiem coraz słabsza.
Odpowiedz cytując
Cycu
Senior Member

Od: 09.2019

Stary 19.04.2021, 17:11
Petrescu wciąż aktualny: https://twitter.com/TomekSzczygiel/s...72586599260170

Ostatnio edytowane przez Cycu : 19.04.2021 o godz. 17:16.
Gegenpressing!
Odpowiedz cytując
Harcownik
Senior Member

Stary 19.04.2021, 18:58
No ale akurat teraz jest wymóg grania młodzieżowcem, więc nawet ten Franz grałby Plewka czy Starzyńskim(musiałby ogrywać minimum dwóch na wypadek kontuzji/kartek/ egzaminów jednego z nich). Buchala na rzecz Lisa to wymieniłby chyba każdy normalny. A jest różnica między "wypadłeś słabo" a "jesteś zerem". Plus powtarzam bo nikt nie podejmuje tematu: na jaki wuj trzymać w 18 medveda kosztem chłopaków z CLJ? ( Nic nie gra a za miesiąc go tu nie będzie). I jeszcze mówić że wiele im do niego brakuje...

Żeby była jasność, trenera nie można teraz zwalniać i nikt tego nie zrobi bo to glupota. Ale... Moim zdaniem ten artykuł "na zamówienie" Białońskiego to element wywarcia presji na Hyballi aby sam optował za rozwiązaniem za porozumieniem stron.

Szczerze, Hyballa reklamował się jako wielki psycholog(!) I amator pracy z młodzieżą. No cóż, te deprecjonujące wypowiedzi o Chelmeckim, Szocie itp. To na pewno nie jest wzorowa praca psychologiczna pod budowę team spirit.

Kilka minut Gruszkowskiego i kompletny brak Hoyo ( który przecież fajnie radził sobie jakiś sezon temu) czy innych młodzieżowców którzy nie grali jeszcze w Esa to też nie jest przykład budowania młodzieży. Jasne, Hoyo popełnił błędy chociażby z KSZO. A nie popełniali ich Sadlok, Bury, Radakovic, Frydrych?

Także pożyjemy zobaczymy. Trener na pewno dogra sezon, ale szansę że poprowadzi Wisłę w nowym sezonie oceniam na fifty-fifty. Myślę że Błaszczykowski TEŻ nie jest zadowolony ze nie był w kadrze na Wartę. I myślę że też przykro mu jest czytać (czy słyszeć o tym) na wiślackim forum podśmiechujki z wujka (zasłużone czy nie).

Wiśle to przydałby się taki magik od transferów jak Junco czy Kiko. Problem jest taki że o ile wiem trener zarabia trochę więcej niż skaut więc o notesie Kiko ( ktory trenerem był słabym) można tylko pomarzyć, bo przecież nie będzie robił za skauta. A Junco tu nigdy nie wróci. Ale takich ludzi z dobrym rozeznaniem rynku na pewno jest więcej. Bo nasze transfery - Kone, Mawutora, Medveda- to porażka.
Ostatnio edytowane przez Harcownik : 19.04.2021 o godz. 19:15.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 19.04.2021, 19:01
Plewka grał już u Skowronka po 90 minut,Starzyński ok zgoda Buchalik-Lis? litości przecież Mateusz ma już 24 lata.Jakby postawil na Brode no to to by było odważne.Gruszkowskiego wstawił już Skowronek a Hybala dał mu zagrać łącznie 32 minuty...wchuj.Szot to samo.Grał dużo już za Skowronka a teraz Hyballa nie może wybrać między nim a Burym choć powinien postawić na młodszego który wraca po kontuzji i wiadomo jak to młody od razu nie zagra na takim poziomie jak przed urazem.Hoyo-Kowalski już skreślony bo w sparingach przytrafiły mu się błędy.Lepiej dawać szanse Kone
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 19.04.2021, 19:30
Najgorsze, co nas może spotkać, to konflikt wewnętrzny między członkami tria. Wszystko inne przetrwamy.
Odpowiedz cytując
Enigmovsky
Member

Od: 04.2018

Stary 19.04.2021, 19:55
Mam nadzieję ze po raz kolejny nie popełnimy tego samego błędu, zwolnienie Hyballi będzie kolejną kompromitacją tria, nareszcie jest szansa pozbyć się zawodników którzy kopią dołki pod kolejnym trenerem bo sytuacja wygląda łudząco podobnie do Stolarczyka i Skowronka.
Jeżeli znowu się ugną pod presją kilku piłkarzy którzy najwidoczniej mają o sobie zbyt duże mniemanie to ten klub nigdy nie stanie na nogi i będziemy ciągle lewitować nad strefą spadkową.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów