|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Logika trenera Skowronka:
- wypożyczyć Pawłowskiego - nie zabrać na mecz Kuljevica i Plewki - pod koniec meczu wpuścić na def. pom. Boguskiego I to w buraczanej lidze, w której wiele zależy od posiadania pilkarzy-drwali w środku... Ale by nam dzisiaj siadł taki Nalepa że świni. Szkoda, że poszedł do Turcji... ![]()
"...morał: rób dobrze innym, Tobie też ktoś zrobi..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Mnie chodzi o dwa aspekty pracy Trenera Skowronka, do których mam zastrzeżenia: zmiany w trakcie meczu i komunikacja. Podobno Trener Skowronek jest dobrze przygotowany do zawodu w sensie merytorycznym, czyli ogarnia niuanse związane z przygotowaniem taktycznym, czytaniem gry przeciwnika, i tak dalej. Nie wypowiadam się w kwestii przygotowania fizycznego, bo tutaj trzeba więcej czasu. Wiem, że ma kłopot z łapaniem kontaktu z piłkarzami, ale to nie jest sedno sprawy. Aby uchwycić sedno, trzeba popatrzeć na dzisiejsze zmiany. Schodzi z boiska Yeboah, wchodzi Niepsuj na prawa obronę, a na pomoc idzie Szot. Jaki sygnał wysyłamy piłkarzom na boisku? "Bronimy". Czyli cofamy się. Efekt widzieliśmy. Później nikt z wchodzących nic nie wniósł ani w defensywie, ani w ofensywie, więc po co robić zmiany? A Maczek na środku za Bashę to już w ogóle jakiś kosmos. Brakło jednak zdecydowanej postawy naszych piłkarzy przy stanie 1-2, a tu potrzebna jest charyzma trenera. Przy całym szacunku do warsztatu trenerskiego, ja tej charyzmy nie dostrzegam. Przy okazji przypomina mi się sytuacyjny dowcip (z brodą): nabór do pracy, przed HRowcami leży stos CV, nagle dyrektor HR bierze pół i wywala do niszczarki. Pozostali pytają: czemu Pan to zrobił? Te CV były tak samo dobre jak te, które zostały na stole. Na to dyrektor HR: "mieli pecha. Nasza firma nie potrzebuje pechowców".
![]()
Do what you mean and mean what you do.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|||
|
To jednak pociągniemy wątek Kasperczaka, najwyżej moderatorzy to przeniosą do ,,Byli piłkarze..." zresztą lepiej wspominać tamte czasy niż te niedawne.
Drozd napisał(a):
Jak dla mnie to w Tibilisi to był po prostu taki brak motywacji, bo kolejna próba awansu do LM okazała się nieudana, zwłaszcza, że skład był wzmocniony ,,po zęby" i musiał się trafić przeciwnik nie do przejścia. Drozd napisał(a):
Hmmm zależy co definiować jako ,,źle" bo dla mnie brak tytułu mistrza zwłaszcza, że gdy przychodził to Wisła była liderem, a chyba po to ta zmiana była to jednak porażka. Co do meczu derbowego wtedy to i tak ja się do dziś dziwie, że się nikt nim poważniej nie zainteresował, dobrze to opisuje ten artykuł - http://historiawisly.pl/wiki/index.p...atka_po_klatce + dodałbym do tego oglądnięcie sobie brakmi Amici na 2:1 gdzie na prawdę bardzo zastanawiające jest zachowanie bramkarza Ruchu. Co mógł zrobić lepiej? Tak jak w artykule wyżej jest napisane, wpuścił Jopa mimo większego pola manewru. Poza tym jak to często jest mówione dobry fachowiec robi wszystko tak, aby nie doprowadzić do sytuacji gdzie coś będzie zależało od szczęścia. Tj. albo starać się uzyskać wcześniej większą przewagę punktową, lub w tym danym meczu przygotować tak drużynę, żeby prowadziła min. 2-oma golami. Łatwo się pisze - wiem. Drozd napisał(a):
Jop - 24, Szymokowiak - 26, Kosowski - 25 no ale to detal, bo sensu Twojej wypowiedzi to nie zmienia.Zresztą też pisałem o dużej konkurencji wtedy. Jeżeli chodzi Ci, że jednak Ci piłkarze grali u Kasperczaka mimo młodego wieku (choć wtedy na 23-24 latka się mówiło już jako o piłkarzu ,,w sile wieku") to jednak ich Kasperczak do kadry nie wprowadzał. Drozd napisał(a):
Tu pełna zgoda. PS: Wspomniałeś w poście o mistrzostwie w kieszeni na 2 min. przed końcem oraz o Engelu. Pomyśl co by było jakby go sędziowie nie przekręcili 15 min. przed końcem meczu w Atenach. Może dziś byśmy go wspominali jako jedną z legend trenerskich. |
||||
|
|
Senior Member
Od: 06.2020
Offline |
|
|
A ja i tak nie akceptuje Wisły pałętającej się na dole tabeli, ponieważ uważam że tą drużynę stać na duże lepsze wyniki niż teraz: https://www.wislaportal.pl/News.html..._LKS_najgorszy - tabela wiosny - 5 miejsce, tabela od czasów zatrudnienia Skowronka - 7 miejsce. Ja nie oczekuje pucharów, ale chociaż środka tabeli, a nie miejsc 12-14 tak jak teraz.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Trio jest tu 2 lata, pisanie, że przez większość czasu byli PO właściciela a nie właścicielem to jednak słabe usprawiedliwienie. Nie chodzi mi o jakieś większe sukcesy sportowe czy mocny skład, na to trzeba mieć już duże pieniądze. Chodzi mi o pracę u podstaw. Przechulano "pospolite ruszenie" z biletami/karnetami/bonami, marketing znowu znikł. Mając mało $ trzeba myśleć kilka ruchów w przód tu przydaje się dział sportowy. Jak to kiedyś ktoś napisał to koszt 1/2 transferów. A można też oszczędzić na niewypałach. Co mi się nie podoba to, że zaliczamy falstart gdzie pełna, władza jest w rękach trio i cisza. Nie chodzi o bzdurne przeprosiny ale o otwarte określenie co się dzieje, czego się spodziewać i jaki jest plan. Nie na jutro ale na 3-5 lat. Kolejna sprawa, mityczny "sezon przejściowy". Sądziłem, że pójdziemy mocno w młodych wtedy proces nauki, porażki, wzloty i upadki były by usprawiedliwione budowa. A co my robimy, tworzymy ciepłe posadki dla Janickich. Trochę jestem rozczarowany.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Przed przerwa na reprezentacje sporo bylo dyskusji na temat przygotowania kondycyjnego zespolu. Trafila sie tutaj grupa obroncow parodysty.
Zapytuje wiec: gdzie ta poprawa kondycyjna? Skurcze w 70-80 minucie? Dalej problemy motoryczne niektorych zawodnikow? To juz nie jest smieszne. To juz nie jest pier$)*)%*olenie o robieniu okresu przygotowawczego na PP i pierwszych kolejkach. To juz wprost widac, ze zespol kondycyjnie po prostu lezy i kwiczy. Kto dalej bedzie bronil w tej kwestii parodyste? Lecimy dalej. Autobus w bramce. O tym wlasnie pisalem, pisze w zasadzie od samego poczatku. Minimalizmem niczego nie da sie wygrac. Murowaniem bramki, niczego nie da sie wygrac. Niektorzy z Was twierdzili, ze nie mamy kim grac do przodu. No to jednak okazalo sie w 2 polowie ze grac sie da. Ze jest kim. Prowadzac 2:1 zamiast operowac pilka i wychodzic podaniem z pod wysokiego presingu to kopiemy sie po czole. To jest ku)*)*)#*wsko zenujace. Zachowujemy sie jak nastolatek, ktory sprzedal liscia wiekszemu od siebie i tak bardzo sie tego wystraszyl, ze zamiast skorzystac i zadac drugi cios to spi%)*)$*dala w poplochu. Ale dobra. Prowadzimy 2:1 i zaczynaja sie zmiany Zdejmuje parodysta kolejno najlepszych zawodnikow tworzacych jako tako gre i wprowadza... Boguskie na def pomocnika Nosz kur.... Zacytuje klasyka... niczego nie bedzie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja mam poczucie marnowania czasu. Nic nie zyskujemy jako klub z obecnosci skowronka na lawce. Ani zawodnicy sie nie rozwijaja, ani nie mamy szans na gorna polowke.
Z punktu widzenia sportowego, ale takze ekonomicznego, to jest stanie w miejscu i krecenie sie wokol wlasnego ogona. Pytanie jest zupelnie inne. Czy jest pomysl kim skowronka zastapic. Bo jak ma przyjsc podobne beztalencie to szkoda robic zmian i kosztow. Uwazam jednak, ze gdyby mogl tu przyjsc trener nastawiony na rozwoj druzyny i zawodnikow, ktory przy okazji staralby sie z nim wycisnac ile sie tylko da na boisku zamiast "strzelilismy to teraz murujemy" to jest szansa sprzedac dosc szybko 2-3 zawodnikow z tego skladu za sensowne pieniadze, ktore dalyby oddech. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Tak też sądzę.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
A mógłby przyjść może trener, który by po prostu nie przeszkadzał?
Nie szukał kwadratowych jaj? Nie szukał na siłę zmiany stylu, zmiany ustawienia, zmiany dla zmiany? Skoro już tyle rozegranych meczów pokazało, ze to nie będzie żarło z tym składem? Że może wystarczy najprostsze ustawienie i taktyka, żeby zawodnicy zaczęli grać w piłkę, a nie w jakieś dziwne wymysły? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Mam tylko wrażenie (zresztą nie tylko ja), że jak na razie to trener wydaje się przeszkadzać tej drużynie, głównie przez błędne zmiany i taktykę: "przez pierwsze 10-15 minut każdej połowy robimy szum, a jak się uda wtedy strzelić, zamykamy się przed polem karnym". Być może się mylę, ale tak to dla mnie wygląda. Jeśli uważasz inaczej, pokaż, że drużyna ze Skowronkiem mają jakiś inny, widoczny plan. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Mam duże pretensje do Skowronka do wielu rzeczy, ale że poziom krytyki sięgnął już dna, to będą go bronił. Krytykujemy błędy OK, ale powiedzmy też o dobrych decyzjach na ten mecz. A przecież jechano już przed pierwszym gwizdkiem po nim jak po burej suce za skład który desygnował. |
|
|
|
Junior Member
Od: 03.2018
Offline |
|
|
Zdefiniuj najprostsze ustawienie i najprostsza taktyke?
Jaka jest najprostsza formacja? 442, 4231, 433 czy jeszcze jakaś inna? Zdefiniuj kto ma grać i na jakiej podstawie? Jaki sposób atakowania? Jak otwierać grę? Konterka czy atak pozycyjny? Bronimy wysoko czy nisko? Przy SFG strefa, czy indywidualnie? Przy definiowaniu modelu gry pytań jest mnóstwo, a jakoś trzeba wytłumazyć zawodnikom co od nich oczekujemy. U nas standardem jest umniejszanie każdemu trenerowi, a każdy inny jest lepszy. Padają nazwiska Moskala, Wdowczyka, Carillo, Kiko, czy Stolara i każdy nagle był lepszy niż skowronek. Też jestem w....iony po wczorajszym meczu, uważam że trener mógł lepiej panować nad meczem i może byśmy wygrali. Natomiast zauważyłem MIMO WSZYSTKO też jakieś plusy. Z konferencji wynikało, że trener też był niezadowolony z tego, że sie tak gleboko cofnelismy, zakladam ze nie planowal takiej desperacji. Krytykujmy merytorycznie, bo większość uwag jest opartych na przypuszczeniach. A czemu nie grał tamten itd. Nie wiemy w jakiej formie są ci niegrający, nie wiemy też, czy np. taki yeboah nie zszedł z konieczności. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Kryminalne zmiany . Ten człowiek nie nadaje się do niczego powtarzam to już któryś raz inną sprawą jest fakt że na klemenzie j janickim nie wychylimy głowy poza 12 msc
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Joe,
bzdury piszesz. Kiedy gralismy tiki take jak to ujales od tylu, to strzelilismy druga bramke. Potem stanelismy 10 trzydziesci metrow od bramki i kopalismy przed siebie. Zmien okuliste bo obecny robi Cie w balona. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
A jak straciliśmy pierwsza a jak ze Slaskiem zamiast wyjeba.. pilke to jakieś ryzykowne zagrania za Stolara multum tak meczów przegraliśmy. Końcowe 20 minut to faktycznie było proszenie sie o strate to prawda. ![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Ja bym jeszcze poczekał, choć oczywiście nie podoba mi się to co gramy. Sezon jest przejściowy, ciężko spaść, więc do końca rundy dał bym mu szansę. Pamiętajcie że mamy składaka a nie zgrany team który uzupełnia się tylko.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Nie jestem fanem Skowronka po kompromitacji w Pucharze Polski...
Nie rozumiem jego decyzji w trakcie meczu... nie potrafię zrozumiem jaki jest tok rozumowania naszego trenera, tj. ściągania najlepszego/najlepszych zawodników z placu gry.... a potem to zdziwienie, że albo przegrywamy albo remisujemy mecz... |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2020
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2018
Offline |
|
|
Niesamowite .......enie ten tekst.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
:OOOOOO O czym ty facet bredzisz? Wyjsciowa jedenastka z Pogonia: Lis Sadlok - Klemenz - Janicki - Szot Basha-Zhukov Chuca Yeboah - Abramowicz Carlos 2!! Slownie DWOCH nowych zawodnikow. Z czego obaj byli wyrozniajacymi sie zawodnikami meczu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Ja nie bronie Skowronka. Być może można potraktować go jak Stolara - ok wypełnił misje ale potem już przestało 'żreć' ale nie wiem czy jest sens robić zmianę przed końcem rundy.Gdyby nie ten przypadek w 94, to bylibyśmy na 6 miejscu. Zaraz gramy z naszą imienniczką z Płocka, zobaczmy jak to będzie wyglądało. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Płock (D) Górnik (w) Lechia (w) 6 punktów w tych meczach jest realne. Lechia i Płock zdają się być w porównywalnej lub gorszej formie od nas. Górnik to wiadomo - o ile nie zagramy tak jak w lipcu to będzie srogie lanie. Po 6 kolejkach być może będziemy w okolicach 6-8 miejsca i to da Skowronkowi spokojna prace przynajmniej do końca rundy. A jak mamy teraz robi byle jakie transfery byle kibicom się ilość transferów zgadzała, to lepiej zróbmy je na zimę tylko z głową i bez przypadku. Wiem że taka taktyka już raz nas zgubiła, ale wtedy na jesień było 20 spotkan, a nie 14 i na dziś nie zanosi się na aż taka plagę kontuzji. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Zmiany trenera teraz nie ma się co spodziewać a nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie trenerowi wypłacać odszkodowania za wcześniejsze rozwiązanie umowy. Mamy przeciętnych zawodników i żaden trener na jakiego nas stać nie zagwarantuje nam lepszych wyników sportowych, poprawy stylu, nie nauczy zawodników wykonywania podstawowych zagrań na boisku. Mnie bardziej od trenera obchodzi to w jaką stronę jako klub idziemy, czy można tu mówić o jakiś pozytywach w zakresie organizacji i zarządzania tym projektem. Na dzień dzisiejszy niestety nie widać w działaniach Trio jakieś odmiany od tego co było. Jakby oceniać transfery od lipca zeszłego roku do teraz ocena byłaby dostateczną, ilość błędnych decyzji jest ogromna.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Wiadomo że trudno oczekiwać że go zwolnią. Natomiast należy oczekiwać że przestanie sabotować grę drużyny. On potrafi powiedzieć że szkoda, że nie zostaliśmy wysokim pressingiem w 93 minucie meczu utrudniając przeciwnikowi podejście pod nasze pole karne. No faktycznie SZKODA. Tylko że takie zachowanie nie bierze się z sufitu. Ktoś zawodnikom takie debilne odruchy wczytuje. Nie patrzeć co się dzieje tylko biegiem pod bramkę. A pod tą bramką całkowicie odpuszczone skrzydła, wszyscy stoją na szerokość szesnastki. Wystarczy ze znajdzie się ktoś kto potrafi wrzucić i będą nam pakować po 4 bramki w każdym meczu.
Niech mu może ktoś podpowie czy Kuba czy Głowa, ktokolwiek bo szkoda wszystkiego. Dlaczego nie wpuścił Kuliewica 190 cm wzrostu tylko Boguskiego i Maka dwóch konusów skoro planował się bronić w szesnastce? Aż dziwne że można aż tak robić sobie pod górkę... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Przecież od dwóch dni jest awantura, żeby go zwolnić i jak ktoś ośmiela się mówić, że pomimo wad poczekać do końca sezonu na poprawę/pożegnanie z zakończeniem kontraktu, to jest wielkie oburzenie.
O, trener wystąpił w programie Weszło: https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=EJ2c3L3ekBs Oprócz standardowych formuł, których nie ma co komentować, trener jest zadowolony z gry z Pogonią, chociaż nie planował cofać się w ostatnich 20 min. (tak wyszło). Nie zgadza się, że zespół źle wygląda fizycznie (trenuje tak samo, jak trenował Dyja, po prostu teraz on to robi).
Ostatnio edytowane przez czaro : 15.09.2020 o godz. 00:30.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Zastanawia mnie fenomen Janickiego - nie będę ukrywał, że piłkarza, którego z Wisły pierwszego bym odstrzelił.
Nie chodzi o błędy indywidualne w których lideruje (choć z Pogonią przebił go Klemenz), ale o jego "durne" zachowania i wyjścia do ataku: https://www.youtube.com/watch?v=9sgISpuPvNI Oglądałem takich piłkarzy jak Głowcki, Cleber, Marcelo i wielu innych porządnych środkowych obrońców i nie przypominam sobie takiej próby rajdu z ich strony... Nawet za czasów gdy z palcem w dupie wygrywaliśmy po 6-0 - nie kojarzę takiej sytuacji. A tutaj mamy 10 minutę meczu, wynik otwarty, a nasz stoper, leci jak debil do ataku. Nawet przez chwilę jest przy piłce - ale ponieważ jest stoperem i techniki nie ma za grosz - to odbija się od niego jak od ściany i ją traci... Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy to jakiś "modern football" i tak się teraz gra, czy jemu się coś w głowie przestawia w trakcie meczu? Bo czy naprawdę, widzicie jakiś sens w takim zagraniu? Szanse na przejęcie piłki są nie wielke... Nawet jeśli to się uda, to przecież i tak obrońcy Pogoni mają przewagę... Nawet gdyby nie mieli przewagi, to Janicki nie ma techniki, szybkości, podania, strzału - ani żadnych innych argumentów aby brać się za konstruowanie akcji ofensywnych... Bardziej prawdopodobne jest, że przeciwnik minie Rafała, a wtedy w naszej (słabiutkiej) obronie, brakuje jednego z dwóch środkowych obrońców... Siłą rzeczy ktoś z dwójki Basha/Żukow musi się wrócić do obrony... Ale wtedy pojawia się luka na defensnym pomocniku i całe nasze ustawienie to jedna wielka improwizacja... I niech sobie nikt nie myśli, że znalazłem jeden taki moment w całej karierze Janickiego. On to robi regularnie w niemal każdym meczu (z Pogonią koło 58-60 minuty, drugi raz szarżuje)... A pisze to w tym temacie, bo zastanawia mnie czy Skowronek tego nie widzi, czy imponuje mu to (wszak Janicki ma najwięcej minut z naszych obrońców) i chwali go za takie "podłączania się do akcji ofensywnych"? ![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Silva w ataku to strzał w "dziewiątke" , ogólnie brami Silvy, Chuci , asysta Sadloka z SFG !!!
hitchcock by tego nie wymyśliłale zmiany w drugiej połowie , pokazują że trafne wybory personalne chyba były przypadkiem ogólnie w zalewie żenujących postów i niekonstruktywnej krytyki która zalewa forum , do mnie osobiście trafiają argumenty o zmianach które , są conajmnie dziwne... praktycznie w każdym meczu w tym sezonie , łącznie ze słynnym KSZO , ściągane sa najlepsze ogniwa zespołu... ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
|

|