|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2017
Offline |
|
|
Przede wszystkim Stolarczyk wniósł w naszą grę coś czego się nie widziało... od czasów Kasperczaka?
1. Mega wysoki i agresywny pressing, bo ostatnimi czasy to graliśmy takiego Stojanowa, że nie dało się na to patrzeć. Defensywne nastawienie Carillo i Kiko zapewniły im wypad z klubu, bo ograniczaliśmy się głównie do gry defensywnej (nota bene taki cel był narzucony przez zarząd, który liczył na poukładanie gry w oboronie) i posłania 40m lagi w przód na Carlitosa i niech się dzieje co chce. Rok temu jedyny mecz na tak mega wysokim pressingu i zaciętości zagraliśmy z kur**skiem VARszawskim na wyjeździe i KAŻDY pamięta jak to się wtedy zakończyło. 2. Atak pozycyjny, który kuleje w przypadku Wisły jak i chyba znacznej większości klubów w naszej lidze. Stolar pokazał chłopakom kilka schematów rozprowadzania piłki i wymiany podań i rzeczywiście się to sprawdza. Bardzo podoba mi się współpraca Pietrzak-Małecki na lewym skrzydle. Jak jeden ma piłkę przodem do bramki to drugi w ciemno leci na obieg lub ściąga przeciwnika do środka, żeby ten z piłką mógł do rogu zejść i posłać centrę w pole karne. Szkoda, że na prawej stronie nie ma takiego zawodnika do współpracy z Kubą Bartkowskim. Chłopak ma wrzutkę, umie zagrać kombinacyjnie i marnuje się w pewnej części jego potencjał ofensywny, dlatego też liczę na Kostala lub Bartosza z Wojtkowskim na skrzydle by wyglądało to tak jak po drugiej stronie boiska. 3. Strzały z dystansu! Tutaj pewnie kilka osób mnie zje, że to piszę, ale Panowie... Nie oszukujmy się. Przez ostatnie 2 może 3 lata? Mieliśmy multum sytuacji na 20/30 metrze gdzie rzeczywiście zamiast zaryzykować strzałem i nawet liczyć na kiks na samobój lub rzut rożnym, to gnietliśmy się i kotłowali w polu karnym chcąc strzelić z 2-ego metra na pustaka lub wjechać z piłką do bramki. Po powrocie Tibora chciałbym zobaczyć kilka jego prób, bo ma chłopak strzał z dystansu co pokazał w kilku meczach rok temu. Strzał ma Kort, chyba a'la Carlos bo na C+ tylko mówią o jego strzałach z 30 metra, że umie uderzyć a nie o technice użytkowej i chęci do gry jaką posiada bo na boisku jest dosłownie wszędzie. Reasumując nasza gra wygląda na prawdę dobrze i oglądając mecz można odnieść wrażenie, że oglądamy zupełnie inną drużynę. Oczywiście jeżeli drużyna dalej będzie realizowała plan Stolarczyka, to możemy być spokojni o pierwszą 8. Tak o pierwszą 8, ponieważ zakładanie walki o puchary tylko mąci naszym w głowach i chyba odcina mózg, bo co się ten temat przejawia w mediach to zawodnicy głupieją i zaczynają nagle przegrywać lub totalnie im nic nie wychodzi w grze czego przykład był rok temu... Ciekawi mnie jeszcze odwieczny problem jakim jest Puchar Polski. Jakie będziemy mieli na niego nastawienie? 1/8 czy może ćwierćfinał lub wyżej? Będziemy grali totalną rezerwą i go zlejemy czy wystawimy 6/7 zawodników z podstawowego zespołu i kilku zmienników na "świeżości"? Dobrze wiemy, że to również dodatkowa kasa dla klubu za coraz to wyższy szczebel i dodatkowa kasa z praw transmisyjnych z Polsatu. Pomijając już wszystko ja życzę trenerowi jak najlepiej bo być może obudził prawdziwego ducha walki u piłkarzy i ma pomysł na drużynę w kontekście długofalowej współpracy z Wisłą. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
A stojanow mógł wynikać z wielu rzeczy, m.in. z braku wypłat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Sam dawno faktycznie nie widziałem tak mocnego pressingu Wisły wysoko pod polem karnym rywala. Na tą lige to jest klucz do dobrych wyników. ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|