|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Rankingowy ekspert
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Oczywiście przesłanie dokumentów pocztą jest jaknajbardziej ok. Z konieczności posiadania porządku prawnego czyli w papierach, który: 1. nie daje podstaw do kwestionowania ważności Walnego Zgromadzenia Członków. 2. nie daje podstaw do kwestionowania liczby osób, które są członkami 3. nie tworzy sytuacji, w której przez internet trafią do nas dane nieprawdziwe a Zarząd podejmie decyzje o przyjęciu osoby, która nie istnieje. 4. nie tworzy sytuacji, gdzie ktoś później będzie nam opowiadał, że on wysłał dane ale to później przemyślał a skoro nie podpisał to to jest nie ważne a Zarząd podjął uchwałę o przyjęciu takiej osoby… Moim zdaniem niestety… Jak chcemy mieć porządek i profesjonalizm to czasem trzeba będzie trochę wymagań wprowadzić…
2. To bardzo ważna sprawa. Jeśli Wisła SA nie wyodrębni w swojej działalności działalności pożytku publicznego i nie spełni wymagań o których mowa w Art. 3 ust 3 pkt 4 Ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie to przekazywanie jej darowizny na tą działalność będzie dużym wygibasem i wtedy rzeczywiście najlepiej będzie kupić od Wisły reklamę… 3. To jak funkcjonują socios w różnych krajach myślę, że mógłby być w wielu kwestiach inspiracja więc może ktoś mógłby przygotować prezentacje opisującą jak to wygląda w innych krajach ? |
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Porządek (w dokumentach) przy jednoczesnym ułatwieniu działania zapewni forma dokumentowa, która w prawie polskim występuje obok formy pisemnej i jest wykorzystywana wszędzie tam, gdzie nie jest wymagana forma pisemna, a podmiotom nie wystarczy forma ustna. Formy tej dochowuje oświadczenia woli na dowolnym nośniku informacji, umożliwiającym zapoznanie się z treścią i ustalenie ustalenie osoby składającej oświadczenie. Wszystko, czego potrzeba w przypadku zwykłych członków stowarzyszenia. A w przypadku wykorzystania elektronicznych form komunikacji znacznie łatwiejsze do ewidencji (wspomniany porządek) niż pisemne oświadczenia na papierze. Np. sklepy internetowe zawierają umowy w formie dokumentowej i jakoś porządek w ewidencji mają. Nie ma problemu w tym, aby członkowie stowarzyszenia potwierdzali obecność na walnym odręcznym podpisem na liście obecności podczas rejestracji, na której będą musieli okazać dowód tożsamości - to funkcjonuje niezależnie od formy składania deklaracji członkowskiej. Nikt nie będzie kwestionował liczby członków, bo urzędy się tym nie zajmują. Poza członkami-założycielami, którzy rzeczywiście podpisują się na liście składanej do KRS, o pozostałych członkach urzędy raczej się nawet nie dowiedzą - chyba, że przyjdą na kontrolę albo stowarzyszenie będzie dochodzić niezapłaconych składek. Punktów 3 i 4 nie rozumiem. Stowarzyszenie nie odpowiada za to, że ktoś podał nieprawdziwe dane. Przeciwnie, ewentualna odpowiedzialność leży na składającym takie oświadczenie. A jeżeli nie będzie płacić składek to się go skreśli z listy, a jeżeli będzie płacić jako anonim i przyjedzie na walne, to przecież na rejestracji będzie musiał się wylegitymować i cała sprawa się wysypie. Róbcie jak chcecie, ja się nie będę kłócił, po prostu nie ma potrzeby rzucać sobie kłody pod nogi i moim zdaniem nie masz racji.
Ostatnio edytowane przez czaro : 23.07.2018 o godz. 17:19.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Już jakieś kilkanaście lat temu widziałem boje o przepchnięcie statutów stowarzyszeń, które przechodziły na "informatyzację", trudne, ale - o ile pamiętam - udane, np. w zakresie elektronicznych walnych zebrań członków. Docelowa masowość "socios" wymaga rozwiązań jak najbardziej dostosowanych do elektronicznych form komunikacji. |
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale jaką ustną? Mówimy o formie dokumentowej. Nie pisemnej, nie ustnej, a dokumentowej.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
Dobra Czaro. Znasz choć jedno Stowarzyszenie, które w tej formie przyjmuje deklaracje i mają one charakter oświadczenia woli? Jeśli tak to proszę link do statutu...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zadałem pytanie, czy istnieje jakaś przeszkoda formalna, aby deklaracje składać w formie dokumentowej. Jeżeli nie, to po co sobie utrudniać życie. Jako kibic Wisły i kolega z forum chciałem doradzić, wydaje mi się, że mam do tego kompetencje. A jeżeli ktoś z mojej rady nie skorzysta, to już nie moja wina. To nie ja będę ten statut pisał. ![]()
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
Nie obruszaj się bo przecież nie piszę, że głupoty piszesz tylko proszę Cie o wskazanie takiego statutu bo i mnie się wydaje, że mam pewne kompetencje i doświadczenie w temacie stowarzyszeń a mimo to nie spotkałem sie z taką formą składania deklaracji. Jutro zasięgnę języka w tym temacie i dam znać czego sie dowiedziałem. Nie jestem przeciwnikiem tej formy ale jestem zwolennikiem takich rozwiązań by nikt nam niczego nie mógł zarzucić. |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|