The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
bkl1988
Banita

Od: 05.2018

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2018, 15:52
Odkładac kasę i po karnety zqpierdalac nawet jak nie będziesz na wszystkich meczach pomożesz klubowi
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 31.05.2018, 16:55
Barti napisał(a):Wyświetl post
Napiszę krótko...Finansowanie klubu piłkarskiego przez Państwo polskie, czy na szczeblu centralnym (spółki skarbu państwa) czy lokalnym (urzędy miasta, gmin) to jest patologia z którą trzeba walczyć. Ja też jestem dumny, że Wisła stara się radzić z własnym budżetem, bez pomocy podatników. Amen.
I co z tej twojej dumy ma Wisła? Kupisz za tą dumę nowego zawodnika? Zapłacisz pensje piłkarzom tą dumą?

Inne kluby mają układy z miastem i śmieją się z takiej Wisły Kraków jaka jest głupia...

Każdy klub współpracuje jak może z miastem żeby najwięcej z tego wyciągnąć i mieć, ale my jesteśmy dumna Wisła Kraków, jesteśmy tak bogaci, że nam pieniądze podatnika są niepotrzebne, możemy jeszcze miastu dokładać

Wybierajcie w wyborach dalej tych samych to będzie po staremu... Aż w końcu Majchrowskiego obwołają królem Krakowa, chociaż już nim jest
Ostatnio edytowane przez heoij : 31.05.2018 o godz. 17:10.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 31.05.2018, 17:02
Już powoli wychodzą informacje na temat tanich obcokrajowców.

Carrillo dostał 100 tys. zł, jego asystenci po 40 tys.

Tu jeszcze jestem ciekaw zarobków Veleza, Cuesty, Bashy, wcześniej Pereza i Ze Manuela.

Gracze z doświadczeniem w Primera Division nie przyszliby do Wisły, gdyby się im to nie opłacało finansowo.

Weźmy takiego Veleza - miał jakąś tam w miarę konkretną markę w Segunda Division i Wisła musiała go czymś skusić, więc za frytki nie gra, a gra za minimum 20 tys. euro lub więcej. W innym przypadku jaki miałby cel tu przychodzić?

Jedynie wysokość zarobków mogła go przekonać.

Niby tyle się mówi o złej sytuacji, ale pozwolono Junco zbudować trzydziestoosobową kadrę na samą Ekstraklasę - nawet Legia czy Lech takiej kadry nie mają.

Po co?

Wystarczyłaby kadra w liczbie szesnastu-osiemnastu, a zaoszczędzone pieniądze pod względem ilości poszłyby na ważniejszą w tym przypadku jakość, a tak kilka ,,gwiazdeczek" przez rok praktycznie nie grała, więc po co tu przyszła?

Sukcesu nie było, poziom wielu transferów był zły, a blisko mogła być klęska i brak awansu do grupy mistrzowskiej (sam Carlitos uratował sezon i sprawił, że ogólne wrażenie tego zaciągu jest lepsze).

Nie zdziwiłbym się, że wydarzenia z ostatnich dni są skutkiem walk o władzę w klubie poprzedzonych brakiem sukcesu po ofensywie transferowej Junco.

Poczyniono dość duże inwestycje w trudnej sytuacji, pewnie liczono na sukces w postaci pucharów, który jednak nie nadszedł i zapaliła się lampka ostrzegawcza (pozwolono na dużą autonomię Junco i reszcie Hiszpanów), że nie można iść dalej taką drogą, bo jednak można znowu przegrać na własne życzenie.

Prokibolski zarząd pozwolił obecnemu trenerowi z Hiszpanii na odsunięcie Głowackiego, Brożka i Małeckiego z przyczyn pozasportowych przy jednoczesnej akceptacji na grę kolegi Carrillo Mitrovicia, który jak się okazuje pełnił rolę wtyki i donosiciela, a na boisku był największym człapakiem i hamulcowym.

Ostatni raport pokazuje, że Wisła dziwnym trafem wydaje dużo na pensje (chyba wiadomo, że tu chodzi przede wszystkim o zaciąg Junco, a nie zaległości po zaciągu holenderskim) i co ciekawe w roku 2017 r. nastąpił duży wzrost wydatków w porównaniu do roku wcześniejszego.

Dla mnie to nie jest zaskoczeniem, bo wbrew propagandzie obcokrajowiec nie gra za frytki, a młody Polak nie ma gwiazdorskiego kontraktu.

Oczywiście można wmówić, że Kądzior zarabiał w Górniku 30-40 tys. euro miesięcznie (skoro rzekomo obcokrajowiec gra za dwa-trzy razy mniejsze pieniądze niż młodzi Polacy).

Era Maaskanta pokazała, że obcokrajowiec zarabia dwa-trzy razy, ale więcej niż Polak.

Co dalej?

TS ma i tak dużo szczęścia, bo w ten ich mit, że uratowali klub bez wkładu własnego wierzy sporo osób.

Czy gdyby było tak źle, to Junco sprowadziłby w krótkim odstępie czasu ponad dwudziestu piłkarzy?

Faktem jest, że Cupiał nie zostawił zgliszczy, anulował dług wobec Wisły, więc zostawił pole do wykazania się nowym rządzącym i dzięki czemu mają znacząco ułatwione zadanie (owszem pozostawił długi wobec byłych piłkarzy, trenerów, miasta, firm, ale one byłyby już dawno spłacone, gdyby TS lepiej i skuteczniej rządził).

Zgliszcza były w Widzewie, w ŁKS-ie, w Polonii, w Ruchu, z pewnością nie w Wiśle.

Cupiał zostawił drużynę z podstawowym zawodnikiem ćwierćfinalisty ME, z podstawowym stoperem drużyny z ME i kadrowiczem Haiti + kilkoma innymi solidnymi graczami.

Cupiał zostawił klub z bardzo dobrą frekwencją jak na Ekstraklasę, zostawił klub w czasach bardzo dobrych wpływów z Ekstraklasy i NC+ (w tych dwóch aspektach jest kilkanaście milionów złotych pewnych pieniędzy, dzięki czemu można było pozwolić Junco na szaleństwa).

To nie wina Cupiała, że chociażby Mączyńskiego sprzedano za małą kwotę.

To nie wina Cupiała, że wkład własny obecnych rządzących praktycznie wynosi zero.

Tu dochodzimy do najważniejszego - TS w końcówce Cupiała robiło ciągły zamęt, podburzało kibiców (sprawa z Bednarzem, którą wywołali, aby przejąć klub, krytyka Gaszyńskiego, itp.).

Gdyby stosować te same reguły, które sami stosowali wobec Bednarza, że ten nie wykorzystuje potencjału Wisły (założyli stronę internetową, aby wypunktować Bednarza), to dzisiaj tak samo można określić TS.

Jak się okazuje po prawie dwóch latach autorskich rządów (nikt im nie przeszkadza) nie nastąpiła poprawa sytuacji pod względem sportowym mimo ogromnej ofensywy transferowej, a pamiętamy grę Wisły jesienią 2017 r. - przez pewien czas w końcówce Kikusia to byłaby strefa spadkowa, gdyby nie Carlitos.

Rzekomy sukces TS-u (jak chcą przedstawić jego zwolennicy, choć dla mnie nie jest to sukces, tylko wykorzystanie bardzo sprzyjających okoliczności) opiera się na dwóch fundamentach - z jednej strony, że mogli sprzedać kilku graczy zostawionych w spadku po TF, a w konsekwencji mogą utrzymywać klub bez wkładu własnego, a z drugiej strony na cudach Carlitosa przy obowiązkowym micie założycielskim o ich bohaterstwie.

TS musi wreszcie zrozumieć, że zamiast wszystkich atakować, podburzać, odrzucać muszą w końcu muszą spowodować poprawę wizerunku klubu, a to oni odpowiadają za to, że Wisła jest narażona na ataki ze względu na bardzo bliskie relacje między zarządem, a tzw. patriotycznymi grupami kibicowskimi, których przedstawiciele są znani z tego, że mają liczne konflikty z prawem i to wcale nie za błahostki, tylko za przewinienia, które są zagrożone wieloma latami więzienia.

TS musi zrozumieć, że bez oddania pakietu większościowego z ich strony nie będzie mowy o prawdziwych sukcesach.

Jestem ciekawy jak potoczy się sprawa z Carrillo - najlepiej byłoby, gdyby sam zrezygnował.

To nie jest trener, który spowoduje poprawę sytuacji na oczekiwany poziom - czy mistrzostwo w słabszej lidze węgierskiej o tym świadczy?

Faktem jest, że dla Carrillo praca w Wiśle jest największym prestiżem w jego dotychczasowej przygodzie bycia pierwszym trenerem, jego dotychczasowe osiągnięcia nie powodują, aby dawać mu autonomię, którą dostał na wyrost, a wręcz przeciwnie - niech najpierw wykaże się i wtedy dopiero zwiększać mu uprawienia - z pewnością nie odwrotnie.

Skorża zdobył trzy MP, a więc w lepszej lidze, a nikt by go nie chciał na Reymonta, mimo iż ma więcej sukcesów niż Joan.

Podpisanie z Carrillo bardzo wysokiego kontraktu powoduje bardzo realne zagrożenie podobnymi problemami jak z Maaskantem i mam nadzieję, że ta sprawa inaczej się zakończy niż wtedy - bo jednak wypłacenie pełnego i bardzo wysokiego kontraktu znowu spowodowałoby stratę pokaźnych środków na własne życzenie, ale tak kończy się podpisywanie gwiazdorskich umów z osobami, które na to nie zasługują (o wyczynach Maaskanta ,,500 tys. euro" po największej ofensywie transferowej w historii klubu, która skończyła się największą katastrofą finansową nie ma co wspominać).

TS sam zapędził się w kozi róg.

Zobaczymy co wybiorą.

Czy dalsze trwanie w układzie menedżerskim stworzonym przez Junco (pozyskiwaniu przepłaconych wynalazków typu Perez, Mitrović, Ze Manuel, przepłaconych średniaków typu Cuesta, Velez, rzekomych talentów typu Valencia, Kostal, Balaniuk, Kolar, czy zwykłych odpadów typu Spicić, Videmont, Palcić), którzy nie gwarantują poprawy jakości mimo wydawania dość dużych środków i liczeniu na cuda w postaci Carlitosa, które jednak są trudne do zrealizowania czy jednak zmianę polityki transferowej i sprowadzaniu rodzimych graczy, a jak ostatnie lata pokazują - ich można dużo łatwiej sprzedać - co pół roku odchodzi minimum kilku młodych Polaków za bardzo ciekawe pieniądze: chociażby teraz Piotrowski z Pogoni, a kolejni czekają w kolejce: Piątek, Gumny, Szymański, Żurkowski, itp.

Znamiennym jest przykład Lecha - od lat zarabia na młodych Polakach (rok temu zarobił kilkanaście mln euro na Bednarku, Kownackim i Kędziorze), ale potem wydaje pokaźne środki na szrot zagraniczny i na turystę Bjelicę udającego trenera (po dwóch latach nie było ani drużyny ani stylu).

Efekt wiadomy.

Kompromitacja w lidze w fazie mistrzowskiej i to dwa lata z rzędu, dwa razy hańba w PP, brak sukcesu w LE.

Od kiedy Ekstraklasę przemianowano na śmietnik zagraniczny, to poziom jest coraz gorszy z roku na rok, a według słów propagandzistów (nawet z tego forum) miały być sukcesy.

Gdzie te sukcesy, skoro praktycznie w każdym klubie ligowym jest niezliczona liczba obcokrajowców, a poziom marniutki?

Rzekomo obcokrajowcy mieli zapewnić poprawę sytuacji, a to wszystko zazwyczaj przypomina Pogoń za czasów Ptaka, a więc kosztowny kabaret i w konsekwencji długi.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 31.05.2018 o godz. 17:13.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 31.05.2018, 17:28
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
TS musi zrozumieć, że bez oddania pakietu większościowego z ich strony nie będzie mowy o prawdziwych sukcesach.
Ale komu ma ten pakiet oddać? Kto ma tę Wisłę prowadzić?
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 31.05.2018, 17:30
stek bzdur, spekulacji opartych na domysłach, pomieszany z kilkoma trafnymi uwagami

to tak w skrócie KOALIKA post dla tych dla których tl;dr
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2004

Stary 31.05.2018, 17:39
KOALIK przeczytałeś w prasie bzdurną informację o absurdalnej wysokości wynagrodzenia trenera i sztabu i na jej podstawie napisałeś post tak długi, że nawet nikt go nie przeczyta. To się nazywa zmarnować czas
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 31.05.2018, 17:40
Ja przeczytałem. To co napisał ma sens, nie są to głupoty.
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2018, 17:44
TIR_DO_SŁUBIC napisał(a):Wyświetl post
Ja przeczytałem. To co napisał ma sens, nie są to głupoty.
Cały tekst oparł na głupocie. Carillo nie zarabia takich pieniędzy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 31.05.2018, 17:53
heoij napisał(a):Wyświetl post
I co z tej twojej dumy ma Wisła? Kupisz za tą dumę nowego zawodnika? Zapłacisz pensje piłkarzom tą dumą?

Inne kluby mają układy z miastem i śmieją się z takiej Wisły Kraków jaka jest głupia...

Każdy klub współpracuje jak może z miastem żeby najwięcej z tego wyciągnąć i mieć, ale my jesteśmy dumna Wisła Kraków, jesteśmy tak bogaci, że nam pieniądze podatnika są niepotrzebne, możemy jeszcze miastu dokładać

Wybierajcie w wyborach dalej tych samych to będzie po staremu... Aż w końcu Majchrowskiego obwołają królem Krakowa, chociaż już nim jest
Owszem. Z "dumy" zapłacisz, bo klub który musi stać na własnych nogach będzie wydawał staranniej pieniądze. Dlatego Wisła nie skończy jak Ruch.
Niestety ładowanie pieniędzy publicznych w zawodowy sport to patologia. I powinno być na poziomie E-klapy i 1 ligi zabronione.
Co więcej porównanie wałków podczas budowy stadionu Wisły, z budową stadionu Craxy, która nadzorował de facto Filipiak, pokazuje, jaki jest stopień patologii.
Odpowiedz cytując
fansorina
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 31.05.2018, 18:37
rokfor napisał(a):Wyświetl post
Cały tekst oparł na głupocie. Carillo nie zarabia takich pieniędzy.
Może zarabia 2x mniej, ale dużo w tym jego poście prawdy, po co nam 5 napastników? Jak Kiko i Joan grają jednym. Po co nam Palcić? Przecież jest Kuba, Zoran i w razie czegoś był Cywka, był też Bartosz. Teraz dochodzi 500 tysięcy za Lisa, kto wie może będzie naszym pierwszym bramkarzem, ale czy to najważniejsza pozycja i wydatek dla klubu w obecnej sytuacji gdy ma się w razie odejścia Juliana przeciętnego, ale nie słabego przecież Buchala?
Dużo z tych kosztów niestety można było uniknąć.
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2018, 19:03
fansorina napisał(a):Wyświetl post
Może zarabia 2x mniej, ale dużo w tym jego poście prawdy, po co nam 5 napastników? Jak Kiko i Joan grają jednym. Po co nam Palcić? Przecież jest Kuba, Zoran i w razie czegoś był Cywka, był też Bartosz. Teraz dochodzi 500 tysięcy za Lisa, kto wie może będzie naszym pierwszym bramkarzem, ale czy to najważniejsza pozycja i wydatek dla klubu w obecnej sytuacji gdy ma się w razie odejścia Juliana przeciętnego, ale nie słabego przecież Buchala?
Dużo z tych kosztów niestety można było uniknąć.
Ale nie ma w tym wszystkim nic odkrywczego. Problem został już dawno zdiagnozowany, wnioski wyciągnięte, a polityka prawdopodobnie zmieniona. Sarapata i Junko sami otwarcie przyznają się do błędów mówiąc w wywiadach, że kadra jest za szeroka i planują ją zredukować. Nie wiem po co się jeszcze na ten temat rozpisywać.
Odpowiedz cytując
UcheJ
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 31.05.2018, 19:44
Do Koalik

Wystarczyło żeby przeczytać 1 zdanie odnośnie zarobków Carillo i jego sztabu... to BZDURA! mam informacje z 1 ręki w momencie kiedy do nas przychodził i tyle nie ZARABIA koniec tematu...

Obcokrajowcy zarabiają GROSZE jak na Polskie warunki....

Po 3 przeczytajcie oficjalne dane finansowe a nie nie oficjalne...
Odpowiedz cytując
EarlyBird
Junior Member

Od: 01.2018

Stary 31.05.2018, 19:51
Cytat:
Ale nie ma w tym wszystkim nic odkrywczego. Problem został już dawno zdiagnozowany, wnioski wyciągnięte, a polityka prawdopodobnie zmieniona. Sarapata i Junko sami otwarcie przyznają się do błędów mówiąc w wywiadach, że kadra jest za szeroka i planują ją zredukować. Nie wiem po co się jeszcze na ten temat rozpisywać.

Tylko tak jak kolega wyżej mówił czemu wydajemy pół miliona przy naszej sytuacji finansowej na zawodnika,który jest de facto kotem w worku?
Facet już nie jest najmłodszy a sytucja ,gdy go już nie ma w Amice też o czymś świadczy.

Jest bramkarz sprawdzony,który popełnia od czasu do czasu błędy ,ale człowiek nie ma palpitacji serca przy każdym rzucie rożnym jak to ma miejsce gdy Buchalik broni.
Ogólnie myślałem ,że nasza polityka będzie opierać się na przedłużaniu sprawdzonych zawodników,którzy dali radę i na szukaniu w piłkarskim śmietniku dalej.
Z tego co widzę to zostaje sam śmietnik.
Odpowiedz cytując
Toeju
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 31.05.2018, 19:59
EarlyBird napisał(a):Wyświetl post
Tylko tak jak kolega wyżej mówił czemu wydajemy pół miliona przy naszej sytuacji finansowej na zawodnika,który jest de facto kotem w worku?
Facet już nie jest najmłodszy a sytucja ,gdy go już nie ma w Amice też o czymś świadczy.

Jest bramkarz sprawdzony,który popełnia od czasu do czasu błędy ,ale człowiek nie ma palpitacji serca przy każdym rzucie rożnym jak to ma miejsce gdy Buchalik broni.
Ogólnie myślałem ,że nasza polityka będzie opierać się na przedłużaniu sprawdzonych zawodników,którzy dali radę i na szukaniu w piłkarskim śmietniku dalej.
To w takim razie który z zawodników, którzy odeszli powinien zostać bo nie był śmietnikiem?
Tak, tak Pol Llonch, tu się zgadzamy, a reszta?
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 31.05.2018, 20:01

(...)
Odpowiem Ci z życia...wszystko to co mam zawdzięczam sobie...sam sobie spłacam kredyty nie pomogli mi rodzice ani teściowie...mam teraz komfort psychiczny i nikt mi nic nie wypomni w życiu...to samo jest z Wisłą, żaden parch mi nie wypomni, że Wisła przejada pieniądze miasta...sami siebie finansujemy i jestem dumny z tego!
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka
Gdyby to najczęstsze słowo polskie
Gdyby mama miała ...., to by była ojcem"
Odpowiedz cytując
EarlyBird
Junior Member

Stary 31.05.2018, 20:09
Cytat:
To w takim razie który z zawodników, którzy odeszli powinien zostać bo nie był śmietnikiem?
Tak, tak Pol Llonch, tu się zgadzamy, a reszta?

-Cuesta pewnie odejdzie
-Velez nie wiadomo
-Basha (GK piszę ,że przedłużony ,ale oficjalna milczy)

Nie liczę tutaj Cywki ,który był zawodnikiem bezpłciowym i chwała ,że odszedł.
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2018, 20:26

"Nie jest najmłodszy" o 21 letnim BRAMKARZU... Nie wiem czemu płacą taki ekwiwalent (nawet nie wiemy czy kwota jest prawdziwa), widocznie coś w nim widzą, po owocach go poznamy. Julian miał dobrą albo nawet bardzo dobrą wiosnę, ale niestety ma spore problemy z plecami. Zresztą kontrakt Buchala przedłużył się automatycznie chyba tylko dlatego, że Cuesta był zbyt często niezdolny do gry.
Odpowiedz cytując
EarlyBird
Junior Member

Stary 31.05.2018, 20:31
Cytat:
"Nie jest najmłodszy" o 21 letnim BRAMKARZU... Nie wiem czemu płacą taki ekwiwalent (nawet nie wiemy czy kwota jest prawdziwa), widocznie coś w nim widzą, po owocach go poznamy. Julian miał dobrą albo nawet bardzo dobrą wiosnę, ale niestety ma spore problemy z plecami. Zresztą kontrakt Buchala przedłużył się automatycznie chyba tylko dlatego, że Cuesta był zbyt często niezdolny do gry.

To,że w Polsce do 25 roku życia jesteś młodym rozwojowym piłkarzem nie oznacza ,że na zachodzie jest podobnie.
Odpowiedz cytując
Toeju
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 31.05.2018, 20:31
Cuesta - tutaj się zgodzę, zakontraktowanie Lisa najprawdopodobniej oznacza pożegnanie Hiszpana. Jak był zdrowy, to bronił na dobrym poziomie, jednak trzeba zaznaczyć że ma problemy z kręgosłupem.

Velez - jak sam piszesz nie wiadomo, żadnych plotek o ewentualnym odejściu nie ma, więc jak traktuje go jako podstawowego stopera na przyszły sezon.

Basha - tak jak wspomniałeś wg. gazet klauzula przedłużająca kontrakt aktywowana.. no ale poczekajmy na oficjalne info - mam nadzieję że po renegocjaci kontraktu na normalnych warunkach.
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2018, 20:35
To,że w Polsce do 25 roku życia jesteś młodym rozwojowym piłkarzem nie oznacza ,że na zachodzie jest podobnie.
W przypadku bramkarza 21 lat to wszędzie na świecie młody wiek.
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 31.05.2018, 21:06
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Owszem. Z "dumy" zapłacisz, bo klub który musi stać na własnych nogach będzie wydawał staranniej pieniądze.
Przecież jedno nie wyklucza drugiego, można mieć finansowanie z miasta i dobrze zarządzać klubem, dodatkowa gotówka zawsze się przyda.

pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Niestety ładowanie pieniędzy publicznych w zawodowy sport to patologia. I powinno być na poziomie E-klapy i 1 ligi zabronione.
Ale nie jest i trzeba z tego korzystać póki jest to możliwe.

Barti napisał(a):Wyświetl post
Odpowiem Ci z życia...wszystko to co mam zawdzięczam sobie...sam sobie spłacam kredyty nie pomogli mi rodzice ani teściowie...mam teraz komfort psychiczny i nikt mi nic nie wypomni w życiu...to samo jest z Wisłą, żaden parch mi nie wypomni, że Wisła przejada pieniądze miasta...sami siebie finansujemy i jestem dumny z tego!
Ok, jeden zrobi tak jak Ty, inny skorzysta z pomocy rodziców w tym przypadku miasta i szybciej spłaci kredyty o których mówisz i będzie mu wszystko jedno czy ktoś mu to w przyszłości wypomni czy nie.

Będzie z tego zadowolony, a zaoszczędzone pieniądze zainwestuje w coś innego.
Ostatnio edytowane przez heoij : 31.05.2018 o godz. 21:18.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 31.05.2018, 21:16
Przecież jedno nie wyklucza drugiego, można mieć finansowanie z miasta i dobrze zarządzać klubem, dodatkowa gotówka zawsze się przyda.
...
Jak na razie mamy same przykłady źle zarządzanych klubów miejskich. Poza tym w Krakowie to się (na szczęście) nie uda.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 31.05.2018, 22:31
....
W podpisie na forum masz hasło o ideałach, a nie potrafisz zrozumieć, że dla kogoś wolność, własność, odpowiedzialność, sprawiedliwość, godność, duma (do wyboru) to są wartości stawiane wyżej niż dodatni bilans ekonomiczny.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 31.05.2018, 22:33
czaro napisał(a):Wyświetl post
W podpisie na forum masz hasło o ideałach, a nie potrafisz zrozumieć, że dla kogoś wolność, własność, odpowiedzialność, sprawiedliwość, godność, duma (do wyboru) to są wartości stawiane wyżej niż dodatni bilans ekonomiczny.
Zaraz zostaniesz znów zjechany od lewaków, uważaj
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 01.06.2018, 00:12
Dodam od siebie, że miasto wcale nie musi dawać nam grantów czy socjali żeby nam pomóc. Zawsze może to zrobić w inny sposób korzystny dla Wisły i miasta, czyli nawiązać współpracę na poziomie biznesowym np sponsoring, lub dać bardziej sprawiedliwą ofertę wynajmu stadionu. Dotowanie wiązałoby sie pewnie z chęcią przejęcia udziałów a na to nie ma co liczyć...

Trzeba też jedno powiedzieć wprost. Wisła miasto Kraków rozsławiała w Całej Europie... z korzyścią dla miasta, miasto musi o tym pamiętać
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 01.06.2018, 00:43
@heoi
Czasy socjalizmu dawno minęły...równaj do lepszych a nie do reprezentujących socjalistyczne "bo mi się należy"...
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka
Gdyby to najczęstsze słowo polskie
Gdyby mama miała ...., to by była ojcem"
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 01.06.2018, 14:24
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Nie che mi się w kółko tego samego pisać.
Mnie też nie.

Dlatego nie będę Ci już tłumaczył na czym polega ujemny kapitał własny, aktywa netto, budżet, zobowiązania, zaległości, wymagalność, płynność i tym podobne, niewątpliwie nieistotne sportowo, ale już dla komisji licencyjnej, wierzycieli czy sądu upadłościowego mające pewne znaczenie drobnostki.

Cytat:
To tak jakby narzekać, że ojciec zostawił ci firmę zadłużoną na 10 milionów, z wyskakującymi co jakiś czas nowymi długami za kilkaset tysięcy. Ty jednak po szkole biznesu dajesz radę, zreformowałeś firmę, po dwóch latach spłaciłeś część długów ojca nieudacznika...

"Zapominając" jednak o tak "nie istotnym" elemencie jak to, że sprzedałeś mieszkania o wartości 6 milionów złotych...
I owszem, jest to istotny element. Ale ciągle z Twojej wyliczanki wychodzi -4.000.000,00 zł (słownie: minus cztery miliony złotych), z którymi cały czas musisz walczyć.

Fakt, lepiej mieć dług 4 miliony niż 10 milionów. Ale też lepiej jest nie mieć długu, zwłaszcza jeśli jest to dług odziedziczony, a nie własny. Jak odziedziczę po ojcu spadek o wartości netto minus 4 miliony, to raczej nie będę się cieszył i dziękował mu, że taki był hojny, bo mógł mi zostawić tylko 10 baniek długu, a zostawił 10 baniek długu i 6 baniek aktywów. No, normalnie, ludzki pan!

Oczywiście w przypadku Wisły obliczenia trzeba wykonać na większych liczbach niż Twoja wyliczanka, więc minus będzie większy, ale już się przyzwyczaiłem, że liczby lubisz dobierać dla efektu marketingowego swoich wpisów mocno arbitralnie, jak plus ma być większy, to sporo zaokrąglasz w górę, jak minus mniejszy, to skala liczb raptownie maleje

Obiektywne liczby są na moment wychodzenia Cupiała z Wisły w przybliżeniu takie:
- zobowiązania zewnętrzne wymagalne zaległe: ok. 11,5 mln zł
- zobowiązania bieżące sezonu 16/17: ok. 30-33 mln zł.
Razem zobowiązania - jakieś 41-45 mln zł.

Po drugiej stronie przychody bieżące na poziomie ok. 20 mln zł - osiągalne pod warunkiem utrzymania wartości sportowej (wyprzedaż kadry spowodowałaby obniżenie jakości gry, a w konsekwencji obniżenie przychodów z ESA, sponsorskich i z dnia meczowego).
Plus możliwość sprzedania piłkarzy za jakieś 10-15 mln zł (bez gwałtownego obniżenia poziomu sportowego - w perspektywie co najmniej półtora sezonu).
Razem przychody - jakieś 30-35 mln zł.

Różnicę każdy średnio ogarnięty użytkownik forum powinien obliczyć sobie sam. Nawet wyprzedając wszystkich możliwych piłkarzy "od ręki" (co oczywiście nie było możliwe ani sportowo, ani ze względu na przepisy transferowe, ani też wreszcie nie pozwoliłoby na otrzymanie tych samych kwot w ramach tzw. sprzedaży przymusowej), w rozumieniu ekonomiczno-finansowym Cupiał zostawił więcej pasywów niż aktywów.

I wracamy do tego, co napisałem, główną wartością, którą Cupiał zostawił i na której można budować wizję wyjścia z problemow finansowych jest renoma Wisły. Kadra zostawiona przez Cupiała w większości już poszła pod młotek i pomogła ustabilizować stan bieżący, ale tylko tyle. Garb długu pozostał, kadra Cupiała go nie zlikwidowała i trzeba się będzie męczyć przez lata, żeby go zlikwidować. Kto to zrobi, Sarapata, Bednarz, Leśnodorski, Konrad., Misiek czy Meresiński jest mi wszystko jedno, o ile przy tym nie będzie okradał Wisły i będzie dobrze/uczciwie zarządzał klubem. Wiadomo, że nie zrobi tego wartościami ekonomicznymi pozostawionymi przez Cupiała, bo tych nie ma na tyle. Jeśli nie będzie miał własnej kasy do zainwestowania, może to zrobić tylko i wyłącznie marką Wisły w połączeniu w własną pracą.

Cytat:
Generalnie wszystkie tezy w tym temacie muszą być dopasowane do dwóch prawd objawionych:

TS bardzo dobrze zarządza klubem. Można się kłócić czy na 5+ czy na 6-. Ale nikt tego lepiej by nie robił.
TF bardzo źle zarządzało klubem. Można się kłócić czy na 1+ czy na 2-, ale nikt by tego gorzej nie robił.

Wszystko musi być do tych dwóch kwestii przypisane.
Nie, to Ty usiłujesz za wszelką cenę moją ocenę stanu, w jakim Cupiał pozostawił klub przypisać do wersji drugiej, zmieniając tylko Cupiała w miejsce TS.

Bo nie można, doceniając jego zasługi sportowe i bizantyjskie prowadzenie klubu do 2010 roku "za swoje" napisać, że w ostatnich latach finansowo było źle, bo dalej bizantyjsko, ale już na niespłacony nigdy kredyt... chociaż tak było.

Bo mam wytykać błędy Sarapacie, ale Cupiała mam oprawić w ramki, zrobić sobie ołtarzyk i się do niego modlić, bo zostawił klub z Brlekiem i Guzmicsem w składzie - nic to, że z ogromnym długiem, dziurą budżetową, brakiem zdolności kredytowej i płynności. Ja naprawdę rozumiem, że Wisłę musiał zostawić, bo inaczej bez kredytu padła by Telefonika. Poświęcił swoją ulubioną, ale jednak zabawkę. Zostawił ją zepsutą i nie mam zamiaru udawać, że była w porządku tylko dlatego, że fajnie się uczestniczyło w tej zabawie razem z nim. Ktoś teraz musi się zdrowo namęczyć, żeby ją naprawić, ale mam udawać, że ten ktoś dostał pełnowartościową zabawkę i rozliczać go z tego, że nie bawi się nią tak dobrze, jak Cupiał?

Cytat:
Teraz odwróćmy sytuację: wyobraźmy sobie, że dzieje się to w czasach rządów TSu. Mielibyśmy od tych samych osób dziesiątki gratulacji dla pani Sarapaty, że nie mając kasy zaryzykowała pieniędzmi kibica, opłaca jego pensje, a potem sprzedała z zyskiem dla obu stron! Mistrzostwo świata!
Pewnie tak. Ale nie planuję się tłumaczyć z tego, co inni piszą na forum.

Cytat:
Ustala się termin płatności (jednodniowy), wpisuje w umowę i do tego czasu nie wysyła karty zawodnika do Włoch, ani nie zezwala na treningi z "nowym" zespołem...
Chyba mało wiesz, o realiach rynku transferowego i regulującego go prawa... mniejsza o to.

Generalnie zgadzam się z tym, że to faktycznie był błąd Zarządu. Co ciekawe, w przypadku Mączyńskiego postąpili dokładnie odwrotnie, kosztem znacznego obniżenia wynagrodzenia zażądali od Legii kasy "na już". Pytanie co to zmienia w ocenie stanu klubu pozostawionego przez Cupiała?

Cytat:
Ale ponieważ zrobili to ludzie TSu, to wiadomo, że "TS bardzo dobrze zarządza klubem. Można się kłócić czy na 5+ czy na 6-. Ale nikt tego lepiej by nie robił." w związku z tym, winni są włosi, masoni i żydzi. Na pewno nikt z Wisły
Niet. Wali mnie to, czy Sarapata jest z TS, SKWK, OIRP, PiS, PO czy stowarzyszenia miłośników ziemi halickiej. Interesują mnie tylko efekty zarządzania. Zarządzania, nie inwestowania. Zarząd rozlicza się z zarządzania tym, co ma.

Cytat:
Dalej zły Cupiał zostawił Wiśle kredyty. O kadrze dwudziestu paru piłkarzy ani słowa. Wszak to nie istotne...
Istotne, ale nie aż tak, jak chciałbyś to ukazać. Pozwoliło na coroczną wegetację przez półtora sezonu, ale nawet nie na spłatę kredytów.

Nie naprawiło to zabawki, dalej była zepsuta. Tak zepsuta, że do dzisiaj słychać głosy, że może lepiej ją wyrzucić i zrobić sobie nową...
Odpowiedz cytując
Adrio
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2010

Stary 01.06.2018, 14:53
MaLk piszesz najbardziej sensowne posty jeżeli chodzi o finanse. Brawo!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 01.06.2018, 16:29
regan napisał(a):Wyświetl post
...
Trzeba też jedno powiedzieć wprost. Wisła miasto Kraków rozsławiała w Całej Europie... z korzyścią dla miasta, miasto musi o tym pamiętać
Miasto może nie do końca się z tym zgadzać. Zwłaszcza, że "maczety" też się przebijają w całej Europie.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 01.06.2018, 18:18
Wielokrotnie w wywiadach - chociażby telewizji regionalnej - spotykałem się z określeniem pracowników magistratu, że KRK nie potrzebuje promocji przez sport. Z bólem serca, ale trzeba przyznać im rację. Przy tej skali i ilości zabytków oraz imprez kulturalnych jest w tym sporo prawdy.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów