The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.04.2018, 12:32
Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę,ale balon miał być tutaj gdzie tereny należą do Carcovii tak gdzieś wyczytałem
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 10.04.2018, 12:37
Tutaj jest mapa działek i ich właścicieli. na działce TF Kable to teraz Błonia Park jest
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 10.04.2018, 16:38
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
A dokapitalizowanie spółki to niby czym jest?
A skąd wiesz, czy będzie i jakie?
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
RadekKRK
Member

Od: 08.2016

Stary 10.04.2018, 17:49
Prezes Sarapata wypowiadała się, że będzie dokapitalizowanie spółki.
Jednak nie wspomniała o wysokości.

W związku z powyższym może być różnie. Może to być np. symboliczny milion złotych, a może być to więcej. Osobiście wątpię, aby nowy udziałowiec bawił się w dokapitalizowanie mniejszymi kwotami niż wspomniany milion, ponieważ wówczas taka kwota nie byłaby w stanie wiele (znacząco) zmienić sytuacji podmiotu (Wisła Kraków SA) w który się angażuje nowy udziałowiec.
Zapewne niebawem zostanie zwołana jakaś konferencja i wszystko się wyjaśni.

Mi marzy się sytuacja w której nowy udziałowiec przekazuje 0,5 albo 1 mln dolarów. Kwota taka wraz z ewentualnymi pieniędzmi za transfer Carlitosa pozwoliłaby zakończyć erę zadłużenia Wisły.
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 10.04.2018, 17:51
Cytat:
A skąd wiesz, czy będzie i jakie?
Bo sama Prezes, Marzena Sarapata publicznie o tym wspomniała, przed meczem ze Śląskiem Wrocław na antenie C+.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 10.04.2018, 18:27
No, to albo mi umknęło, albo zapomniałem - sorry.

Ale kwestia "ile" pozostaje aktualna : )
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.04.2018, 20:58
Ma być około 15% akcji.
Ciekawe jak TS wycenia akcje?
Moim zdaniem 0,5 mln czy 1 mln USD za 15% akcji to byłby śmich na sali.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Stary 11.04.2018, 07:14
Mnie bardziej ciekawi, czy owe 15% będzie oznaczać, że nowy inwestor przejmie na siebie te 15% budzetu tzn. czy bedzie wykładał równowartość tej części budżetu jako wkład własny. Dlatego właśnie tak oczekuje konkretów. Jest sporo niewiadomych. Kwot nie poznamy napewno ale przynajmniej główne założenia i zarys projektu już pewnie tak.

Pamietam, że Marzena Sarapata w wywiadzie dla portalu Łączy nas pasja powiedziała, że obecność inwestora będzie widoczna już w pierwszym okresie, równiez w sferze budżetu. Nie chce jednak oceniać czy jest to duży zastrzyk pieniędzy, czy nie.
Ostatnio edytowane przez krzaq12 : 11.04.2018 o godz. 07:24.
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 11.04.2018, 07:16
Przecież wykupienie 15% akcji, bo o tylu mowa, jest równoznaczne z jednorazowym zastrzykiem gotówki.
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Stary 11.04.2018, 07:27
Ja to rozumiem, zastanawiam sie tylko czy wkład finansowy inwestora w bieżącą działalność klubu, budżet transferowy etc. można bezpośrednio łączyć z tymi 15%. Czy wykupienie przez niego np. 20,30 % dawałoby TS większy zysk, ale na budżet już niekoniecznie by wpływało.
Odpowiedz cytując
Viper
Senior Member

Od: 06.2013

Stary 11.04.2018, 07:42
^^ Na sprzedaży akcji nie zarabia Wisła Kraków SA tylko właściciel tych akcji TS Wisła. Więc sam ich zakup nie oznacza, że Wisła Kraków SA dostanie jakiekolwiek dodatkowe środki, te wpłyną na konto TS. Samo posiadanie 15% akcji nie zobowiązuje do "dokładania się" do budżetu.

Inną sprawą, są warunki na jakie inwestor dobrowolnie się zgodzi. Czyli może zobowiązać się, że oprócz zapłaty za akcje dokapitalizuje spółkę.
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 11.04.2018, 07:49
Czyli dobrze rozumiem, że inwestor wyłożyć by miał 2 kwoty:
1. TS powinno otrzymać pieniądze za 15% akcji SA. (wolą TSu by było co z tą kasą zrobią)
2. SA miało by być dokapitalizowane nie wiadomo jaką kwotą. (kasa tylko i wyłącznie na potrzeby sekcji piłkarskiej)
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.04.2018, 07:50
No więc tak.... wykupienie 15% akcji jest jednorazowym zastrzykiem gotówki - dokapitalizowaniem spółki.

Koszty pokrywane są przez akcjonariuszy spółki solidarnie,ale nie oznacza to, że każdorazowo, kiedy pojawi się wydatek w budżecie, nowy akcjonariusz musi pokryć 15% wydatku, ani, że co rok będzie wpłacał do budżetu kolejne 15% budżetu.
W przypadku sporządzania rocznego bilansu, gdyby okazało się że spółka wykazuje zysk netto na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy podejmie się uchwałę, o podziale zysku i jeśli walne zgromadzenie tak postanowi może podzielić zysk na akcjonariuszy wg liczby posiadanych akcji.
Ale może tez przeznaczyć zysk na inne cele.
Natomiast nie jest to związane ze stałymi świadczeniami pieniężnymi na rzecz spółki.
Tak więc nowy akcjonariusz wpłaca pełną zapłatę za akcję i nie ponosi odpowiedzialności z majątku osobistego za zobowiązania spółki.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.04.2018, 07:51
swiety37 napisał(a):Wyświetl post
Czyli dobrze rozumiem, że inwestor wyłożyć by miał 2 kwoty:
1. TS powinno otrzymać pieniądze za 15% akcji SA. (wolą TSu by było co z tą kasą zrobią)
2. SA miało by być dokapitalizowane nie wiadomo jaką kwotą. (kasa tylko i wyłącznie na potrzeby sekcji piłkarskiej)
Nie.
Tylko pkt 1.

Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 11.04.2018, 08:15
Może też być tak ze TS sprzedaje 15% akcji za "śmieszną" cenę - ale w zamian nowy współwłaściciel Wisły (Bargiel) ma np. dokapitalizować Wisłę S.A. np o 10 mln pln.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Stary 11.04.2018, 08:20
Ale czemu miałaby służyć ta "śmieszna cena"? Przecież sama sprzedaż akcji jest dokapitalizowaniem spółki.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 11.04.2018, 08:23
TIR_DO_SŁUBIC napisał(a):Wyświetl post
Ale czemu miałaby służyć ta "śmieszna cena"? Przecież sama sprzedaż akcji jest dokapitalizowaniem spółki.
?

Nic podobnego - dokapitalizowanie? TS zarabia na sprzedaży akcji jako właściciel Wisły S.A.
Wisła z takiej transakcji normalnie nie zobaczyłaby ani złotówki
Rzecz jest na poziomie właścicieli a nie samej spółki.

To nie jest emisja nowych akcji!
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Stary 11.04.2018, 08:30
Skrót myślowy- sprzedaż akcji = wpływ gotówki. Niewłaściwie użyłem pojęcia "dokapitalizowania".
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.04.2018, 08:50
Ogryzek Może jeden % akcji to równa się 1 milion USD ? to by dało 50 milionów zł możliwe ? nie wiem
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
rokfor
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2004

Stary 11.04.2018, 08:56
Skrót myślowy- sprzedaż akcji = wpływ gotówki. Niewłaściwie użyłem pojęcia "dokapitalizowania".
Wpływ gotówki do TSu, czyli obecnego właściciela akcji.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 11.04.2018, 09:13
tsw biała gwiazda napisał(a):Wyświetl post
Ja to bym wolał kilka boisk dla akademii i balon, aby mieli gdzie trenować w zimie. Ciągle słyszymy, że teraz mam świetne roczniki w swojej akademii, ale za kilka lat jak nie będą mieli warunków do trenowania to odejdą.
Również wolałbym taką opcję. Chyba nawet są plany rozbudowy ośrodka w Myślenicach, więc okazja byłaby idealna. Gdyby przykładowo miał Wisłę dokapitalizować kwotą 5 mln $, niech 4 idą na rozbudowę Akademii, nie tylko o nowe obiekty, ale również szkolenie trenerów. Wówczas powstaną solidne fundamenty pod rozwój klubu.

Przecież wykupienie 15% akcji, bo o tylu mowa, jest równoznaczne z jednorazowym zastrzykiem gotówki.
Tylko, że pieniądze otrzyma Towarzystwo Sportowe Wisła Kraków, a nie Wisła Kraków SA.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 11.04.2018, 09:22
Ale TS będzie nadal właścicielem powiedzmy 75% SA i pieniądze ze sprzedaży może zainwestować w swoja własności czyli np. w Wisłę Kraków SA. Jak będzie wyglądał umowa nie wiemy
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 11.04.2018, 10:04
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Ale TS będzie nadal właścicielem powiedzmy 75% SA i pieniądze ze sprzedaży może zainwestować w swoja własności czyli np. w Wisłę Kraków SA. Jak będzie wyglądał umowa nie wiemy
jeśli inwestor jest realny, to jestem spokojny o zapisy umowy.
Odpowiedz cytując
RadekKRK
Member

Stary 11.04.2018, 10:22
Właścicielem Wisła Kraków SA jest TS.

TS posiada 100% akcji spółki akcyjnej Wisła Kraków SA. Paul Bragiel to nabywca (potencjalny) 15% akcji spółki akcyjnej Wisła Kraków. Umowa zbycia udziałów w spółce akcyjnej jest( będzie) zawarta pomiędzy Paulem Bragielem ( bądź jakąś np. jego spółką) a właścicielem akcji czyli TS.

Pieniądze ze sprzedaży tych 15% wpłyną do TS, ponieważ jest właścicielem.

Zajmuje się podobnymi rzeczami, ale częściej na spółkach z o.o. aniżeli akcyjnych, których jest bez porównania mniej, ja to widzę tak:

Umowa pomiędzy Paulem Bragielem a TS może być taka:
A) Paula Bragiel przekazuje TS kwotę x za 15% WIsły Kraków SA. TS w ramach swojej wewnętrznej polityki przekazuje np. 8/10 tej kwoty do Wisła Kraków SA a 2/10 do innych sekcji.
B) Paul Bragiel przekazuje TS kwotę x ( coś symbolicznego) za akcje WIsły Kraków SA + zobowiązuje się przekazać kwotę y do Wisła Kraków SA.
C) Paul Bragiel otrzymuje 15% akcji WIsły Kraków SA od TS za 1zł, po spełnieniu warunku np. w postaci zaksięgowanie określonej kwoty na wskazanym koncie.

Dlatego wariantów jest tutaj multum i problemów też.

W wariancie A) Paul Bragiel przekazuje "całą" kwotę TS, jednak nie ma pewności, ani możliwości zmuszenia TS żeby potem taką i taką część przekazano na Wisłę Kraków SA ( ma wówczas co najwyżej roszczenie odszkodowawcze, a postępowanie trwałoby latami)

Wariant B) Jest ok, tylko wówczas strony muszą się porozumieć, co do momentu w którym chcą aby udziały przeszły na nabywcę

Wariant C) Urząd Skarbowy pod który podlega TS, jak przeczyta takie doniesienia w internecie kliknie na opcję "lubię to" ponieważ pochodzi to pod darowiznę.

Tak na marginesie:
Uwaga nr 1: nie dziwię się, że są takie problemy prawne, ponieważ Paul Bragiel nabywa 15%, będzie akcjonariuszem mniejszościowym. TS będzie miał pozycję uprzywilejowaną, natomiast on w razie konfliktu będzie na straconej pozycji, chyba, że zostałaby zmieniona pod niego umowa spółki. Gdyby tak się nie stało nie byłoby przeszkód aby wskazana przez niego osoba weszła do Rady Nadzorczej, a po dokapitalizowaniu np.taką osobę odwołać w razie konfliktu.

Uwaga nr 2: Paul Bragiel jest inwestorem czy sponsorem? Sam jest ciekawy. Jeżeli Paul Bragiel jest inwestorem, to działa na zasadzie: zainwestuję x ponieważ wierzę, że w perspektywie np. średnioterminowej osiągnę satysfakcjonującą mnie stopę zwrotu. Co za tym idzie jak coś włoży to będzie chciał potem wyjąć.
Teraz Paul Bragiel zakupi 15% akcji te środki oczywiście nie podlegają zwrotowi. Jednak za miesiąc, dwa Paul Bragiel będzie chciał np. zainwestować x to raczej będzie dążył do tego w formie pożyczki przynajmniej tak przypuszczam.

Uwaga 3: To że Paul Bragiel będzie właścicielem nie oznacza, ze musi w ogóle łożyć na utrzymanie Wisła Kraków SA. Czy TS, które ma 100% udziałów w Wisła Kraków SA łoży jakieś pokaźne środki? A może pracuje za darmo na rzecz Wisły Kraków SA, też nie ( jeżeli Zarząd pracuje charytatywnie to przepraszam, ale wydaje mi się, że pobierają z tego tytułu wynagrodzenie). Zatem właściciel decyduje, czy inwestuje, dokłada etc. czy nie.

Uwaga 4: W Lechii Gdańsk jest sytuacja taka, że jest właściciel większościowy (Niemiec) oraz rozproszony mniejszościowy akcjonariat ( sympatycy Lechii Gdańsk). Właściciel w ramach "sponsoringu" przekazuje jakąś kwotę, żeby nie skłamać przyjmijmy, że 1 mln euro na sezon.
Jeżeli jest potrzeba większej kwoty, to wówczas pożycza Lechii Gdańsk SA pieniądze. Franz-Josef Wernze w zeszłym roku (teraz zapewne więcej) miał wierzytelność do Lechii Gdańsk na ponad 30 milionów złotych). W klubie jest też mniejszościowy akcjonariat, który narzeka na zarządzanie Lechią ( zapewne słusznie), jednak ten akcjonariat nie wspomaga efektywnie Lechii Gdańsk finansowo.
Pytanie jak zakończy się ta sytuacja? Albo Niemiecki właściciel się wycofa i zażąda spłaty pożyczki albo będzie dążył do zamiany długu na akcje, ponieważ im więcej inwestuje, pożycza podmiotowi, tym chce mieć więcej nad nim kontroli. Jednak warunkiem sine qua non było posiadanie pakietu większościowego.

Tak sobie teraz myślę: Paul Bragiel nabędzie pakiet 15%, ponieważ jest to dla niego opłacalne biznesowo.

Załóżmy że Wisła Kraków SA jest warta 10 mln zł ( oczywiście więcej ale przyjmuje to na potrzeby przykładu)
Kupuję 15% czyli mam jakby 1,5 mln złotych. Paul ściąga sponsorów oraz angażuje w klub podmioty, które podnoszą Wartość Wisły Kraków SA.

Za rok wartość Wisły Kraków SA wzrasta np. z 10 mln do 100mln. Paul mając nadal 15% ma już nie 1,5mln tylko 15mln, jednak TS (właściciel Wisły Kraków SA) mający 85% ma nie 8,5mln tylko 85mln. Zatem głównym beneficjentem jest TS. Każdy amerykański prawnik (amerykaninem nie jestem ale pracowałem rok w USA w kancelarii) będzie forsował stworzenie mechanizmu, aby Paul Bragiel mógł w miarę rozwoju przejmować jak najwięcej akcji klubu, aby jak najpełniej zrealizować zyski ze swoich działań.
TS ma przeciwstawne interesy tzn. po pierwsze nie chce finansować klubu pożyczkami, aby nie powtórzyć kazusu Lechii Gdańsk albo Wisły pod rządami B. Cupiała (choć ten okazał się dobrym człowiekiem, ponieważ mimo wszystko znaczną część umorzył), po drugie będzie chciało utrzymać jak największy pakiet akcji, aby być w jak największym stopniu beneficjentem rozwoju i wzrostu wartości klubu. Po trzecie jak stworzyć mechanizm dokapitalizowania spółki. Paul Bragiel np. będzie chciał zainwestować (nie do końca odpowiednie słowo) 1,5 mln dolarów przy okazji okienka transferowego, a ma 15% czy TS przy tej okazji stwierdzi, że ok my mamy 85% to dajemy ze swojej strony 8,5mln? No oczywiście, że nie. CO zatem TS zaoferuje w zamian? Akcje? Procent z zysku od transferu (chyba jest zakazane).

Najlepsza sytuacja była gdy był B. Cupiał miał 100% i nie było problemów, ewentualnie jak ktoś jest sponsorem, po prostu wówczas wykłada środki i na tym się kończy historia.

Nie chce być źle odebrany. Uważam, że pozyskanie nowego współwłaściciela, to wielka szansa na rozwód klubu, ale i wielkie zagrożenie. Jestem niesamowicie ciekawy na jakich warunkach Paul Bragiel wchodzi w Wisłę. Życzę mu przygody choćby tak długiej jaką przeżył z WIsłą B.Cupiał, natomiast obecnemu zarządowi życzę wytrwałości i koncentracji, by ułożyli te puzzle z korzyścią dla Wisły.
Powód: omyłki i niedopatrzenia
Ostatnio edytowane przez RadekKRK : 11.04.2018 o godz. 10:29.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.04.2018, 10:36
Czy to oznacza, że Bragiel ma stać się akcjonariuszem TS czy akcjonariuszem Wisły SA?
Bo jeśli akcjonariuszem Wisły SA to podstawowym obowiązkiem akcjonariusza wynikającym z mocy prawa jest wniesienie wkładu na kapitał zakładowy w celu pokrycia objętych akcji.
Ostatnio edytowane przez FraMat : 11.04.2018 o godz. 10:38.

Odpowiedz cytując
RadekKRK
Member

Stary 11.04.2018, 11:01
Oczywiście akcjonariuszem Wisła Kraków SA.

Kapitał zakładowy można bez większych przeszkód obniżyć,, tym bardziej, że w chwili obecnej Wisła Kraków ma kapitał zakładowy chyba z 75 milionów złotych.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 11.04.2018, 11:28
RadekKRK napisał(a):Wyświetl post
A) Paula Bragiel przekazuje TS kwotę x za 15% WIsły Kraków SA. TS w ramach swojej wewnętrznej polityki przekazuje np. 8/10 tej kwoty do Wisła Kraków SA a 2/10 do innych sekcji.
B) Paul Bragiel przekazuje TS kwotę x ( coś symbolicznego) za akcje WIsły Kraków SA + zobowiązuje się przekazać kwotę y do Wisła Kraków SA.
W wariancie A) Paul Bragiel przekazuje "całą" kwotę TS, jednak nie ma pewności, ani możliwości zmuszenia TS żeby potem taką i taką część przekazano na Wisłę Kraków SA ( ma wówczas co najwyżej roszczenie odszkodowawcze, a postępowanie trwałoby latami)
Wariant B) Jest ok, tylko wówczas strony muszą się porozumieć, co do momentu w którym chcą aby udziały przeszły na nabywcę
Te warianty są lustrzane i z naszej perspektywy problematyczny jest wariant B - właśnie z powodów, które wymieniłeś w A.

Wariant C) Urząd Skarbowy pod który podlega TS, jak przeczyta takie doniesienia w internecie kliknie na opcję "lubię to" ponieważ pochodzi to pod darowiznę.
Z każdej z opcji dokapitalizowania US będzie naliczał podatek - tyle, że różny i w różnej wysokości.

Tak na marginesie:
Uwaga nr 1: nie dziwię się, że są takie problemy prawne, ponieważ Paul Bragiel nabywa 15%, będzie akcjonariuszem mniejszościowym. TS będzie miał pozycję uprzywilejowaną, natomiast on w razie konfliktu będzie na straconej pozycji, chyba, że zostałaby zmieniona pod niego umowa spółki. Gdyby tak się nie stało nie byłoby przeszkód aby wskazana przez niego osoba weszła do Rady Nadzorczej, a po dokapitalizowaniu np.taką osobę odwołać w razie konfliktu.
Dlatego statut zostanie najprawdopodobniej zmieniony. Tym bardziej, że z tego, co piszecie wynika, że pojawienie się Bragiela ma spowodować większą płynność akcjonariatu. TS powinien nad tym statutem posiedzieć, aby zabezpieczyć interesy swoje i Wisły jako klubu (a nie spółki).
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 11.04.2018, 11:42
@FraMat
Jeżeli Bragiel kupuje akcje od TS (15 % istniejących akcji) to kupuje już akcje OPŁACONE.... więcjuż niczego nie musi wpłacać do SA jako akcjonariusz tylko cenę sprzedaży akcji.
Biorąc pod uwagę sformułowanie "dokapitalizowanie spółki" uważam ,zę Bragiel nie będzie kupował istniejących akcji, ponieważ wówczas płaci sprzedającemu - TOwarzystwu Sportowemu Wisła, a nie do SA.
Aktualnie KZ Spółki to nominalna kwota 74.196.300 zł stanowiąca 741.963 akcji. 15 % wartości aktualnego KZ to kwota 11.129.445 zł czyli tyle może teoretycznie trafi do TS (wszak wartość nominalna akcji jest zdecydowanie wyższa niż rzeczywista wartość księgowa akcji). Uważam, że przy tej transakcji cena płacona za akcje nie będzie wartością nominalną (te 11 mln zł) tylko dużo mniejszą....(wszak prawie 63 mln zł kapitału zakładowego to pożyczki TFK zamienione na akcje)

Dla nas najlepszym wyjściem byłaby tradycyjna forma dokapitalizowania spółki, polegająca na utworzeniu nowej serii akcji i skierowaniem emisji do konkretnego nabywcy z wyłączeniem prawa poboru i pierwszeństwa. Tym samym aby mieć 15 % w nowym kapitale musiałoby być utworzone 130.935 akcji, a Nabywca obejmując te akcje musiałby je opłacić w kwocie nominalnej co dałoby wpływ do kasy SA kwoty 13.093.500 zł czyli ponad 13 mln zł.
Zobaczymy co z tego wyniknie

co do US - przy zbyciu akcji - PCC 1 % przy podwyższeniu kapitału zakładowego - PCC - 0,5 %
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.04.2018, 11:43
Oczywiście akcjonariuszem Wisła Kraków SA.

Kapitał zakładowy można bez większych przeszkód obniżyć,, tym bardziej, że w chwili obecnej Wisła Kraków ma kapitał zakładowy chyba z 75 milionów złotych.
Ta procedura jest dosyć czasochłonna i przy dobrych wiatrach zajmuje 6 miesięcy.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 11.04.2018, 11:45
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Dla nas najlepszym wyjściem byłaby tradycyjna forma dokapitalizowania spółki, polegająca na utworzeniu nowej serii akcji i skierowaniem emisji do konkretnego nabywcy z wyłączeniem prawa poboru i pierwszeństwa. Tym samym aby mieć 15 % w nowym kapitale musiałoby być utworzone 130.935 akcji, a Nabywca obejmując te akcje musiałby je opłacić w kwocie nominalnej co dałoby wpływ do kasy SA kwoty 13.093.500 zł czyli ponad 13 mln zł.
Zobaczymy co z tego wyniknie
I te pieniądze znalazłyby się wtedy na rachunku Wisły SA a nie TS.
To ma sens

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów