The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2018, 23:03
czyli tak samo jak JA nie masz pojecia na czym polega przejecie 15 % akcji a tylko filozujesz na forum - wali mnie czy jankes jest obrazliwe czy nie - i wybacz mam na to wy....ne ( nie mam nic do tego kolesia) , po prostu chcialbym sie dowiedziec co tak naprawde daje nam ( klubowi) oddanie-sprzedanie- przejecie 15 % akcji ...tak po prostu - czarno na bialym , bo od 2 miesiecy jest mega podniecenie tym tematem ....a ja sie wciaz zastanawiam po co taka otoczka wokol tego ....bez napinki ...Kominek - chodzi mi o to o jakich ( oczywiscie mniej wiecej) pieniadzach dla naszego klubu mowimy
Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 08.03.2018, 23:07
To zależy

Od czego? Od tego, co strony ustalą. To oczywisty truizm, ale możliwości jest mnóstwo (w tym na ewentualne dokapitalizowanie spółki), niemniej jednak z informacji medialnych wiemy w zasadzie jedynie tyle, że P. Bragiel nabędzie 15% akcji Wisła Kraków S.A. oraz otrzyma miejsce w Radzie Nadzorczej (przy czym nie pamiętam już, czy to miejsce dostanie on osobiście czy tez będzie miał prawo do powoływania jednej osoby do RN). Nie było też chyba żadnych "przecieków" co do ceny, jaką TS Wisła miałaby otrzymać za zbycie akcji. W związku z powyższym cała reszta może być na dzień dzisiejszy jedynie spekulacją.

Z uwagi na profil dotychczasowej działalności naszego potencjalnego nowego mniejszościowego właściciela można chyba dosyć bezpiecznie zakładać poszerzenie naszego "portfela" sponsorskiego, może znalezienie inwestora strategicznego, położenie nacisku na rozwój szeroko ujętego zarządzania, marketingu itd.
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 08.03.2018, 23:08
Ty tak naprawdę wierzysz że dowiesz się . Z jakiej racji klub ma Ci podać taką informację.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.03.2018, 23:11
Nikt z nas tego nie wie, bo skąd? To jest objęte tajemnicą w tym momencie i sama prezes mówiła, że po podpisaniu umowy będzie konferencja, na której się wszystkiego dowiemy. Mówiła tez, że jak wszystko wypali to może być to zupełnie inna Wisła. Z tego wnosząc i czytając między wierszami, można być ostrożnym optymistą.

Jak dla mnie to jego głównym kapitałem są kontakty i know-how. Sam wczoraj powiedział, że sport i piłka to dobre nośniki dla nowych technologii więc zapewne będzie je chciał w Wiśle wdrażać. Plus organizować fundusze dla klubu.

Dobrze, że mieszkał w Krakowie i polubił miasto i klub, bo inaczej nie miałby żadnej motywacji żeby zainteresować się akurat Wisłą.
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Stary 08.03.2018, 23:18
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Ty tak naprawdę wierzysz że dowiesz się . Z jakiej racji klub ma Ci podać taką informację.
chodzi mi o ( mniej - wiecej) o jakich pieniadzach mowimy - moze nawet nie pieniadzach tylko : co Nam daje wpuszczenie Bargiela do Wisly - i po co , oczywiscie ze nie wymagam kwot - cyfr itp - po prostu zastanawia mnie czy ta cala otoczka to nie tylko szum w mediach - ktore tak naprawde rktycznie nic klubowi nie daje ....jeszcze raz powtarzam : bez napinki i szydery
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 08.03.2018, 23:32
Co nam daje? A no, ze jak beda dlugi to 15% bedzie musial splacic pan Jankes

- to samo sie tyczy dzielenia buły
Ostatnio edytowane przez Dariook : 08.03.2018 o godz. 23:35.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Stary 08.03.2018, 23:37
dzieki za rozmowe i dyskusje na poziomie .... coz by swiat znaczyl ( dla niektorych) gdyby nie meskosc i twardosc w internecie ...
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 08.03.2018, 23:37
Pod koniec obozu w Hiszpanii wiślacka część twittera prawie eksplodowała,bo pojawiły się wpisy Pani prezes,żebyśmy "trzymali kciuki",a później Damiana Dukata,że" czasami jeden krok jest jak tysiąc. Dobrze wykonać takie dwa". Sądząc po ich entuzjazmie to już wtedy mieli na myśli coś konkretnego w obudowie klubu,a nie jak mi się wydaje wdrażanie jakichś startupowych technologii, które są raczej jakąś ciekawostką,a nie fundamentem mającym rzeczywisty wpływ na najważniejszy cel,czyli powrót na szczyt.
Ja mimo tego jestem tak jak napisał nesta ostrożnym optymistą,bo Bragiel zwyczajnie nie wygląda na człowieka,który będzie sypał pieniędzmi na klub. Być może tajemnica tkwi w jego azjatyckich partnerach biznesowych,ale to raczej tylko fantazje człowieka,który uwierzy we wszystko jeśli tylko bardzo czegoś chce.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 08.03.2018, 23:44
Jedyne co wiadomo po haśle "15%" to fakt, że po transakcji TS będzie miał 85% udziałów w Wisła Kraków SSA, a p. Bragiel 15%. Co oznacza, że w przypadku głosowania jego głos się będzie liczył z wagą 0,15.

Jakie pieniądze i komu ma zapłacić to nie zostało powiedziane i każde rozwiązanie jest możliwe. To zależy od umowy, której z powodów oczywistych nie podano do wiadomości.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.03.2018, 00:19
Nie rozumiem. Skoro kupuje akcje od TS, to chyba zapłaci za nie TS. Komu innemu?

Dariook napisał(a):Wyświetl post
Co nam daje? A no, ze jak beda dlugi to 15% bedzie musial splacic pan Jankes
Nie, WK S.A. to przecież spółka kapitałowa.
Ostatnio edytowane przez czaro : 09.03.2018 o godz. 00:21.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 09.03.2018, 00:21
AntyMod napisał(a):Wyświetl post
czyli tak samo jak JA nie masz pojecia na czym polega przejecie 15 % akcji a tylko filozujesz na forum - wali mnie czy jankes jest obrazliwe czy nie - i wybacz mam na to wy....ne ( nie mam nic do tego kolesia) , po prostu chcialbym sie dowiedziec co tak naprawde daje nam ( klubowi) oddanie-sprzedanie- przejecie 15 % akcji ...tak po prostu - czarno na bialym , bo od 2 miesiecy jest mega podniecenie tym tematem ....a ja sie wciaz zastanawiam po co taka otoczka wokol tego ....bez napinki ...Kominek - chodzi mi o to o jakich ( oczywiscie mniej wiecej) pieniadzach dla naszego klubu mowimy
Ale co ty niby chcesz wiedzieć?

Szczegóły ile Bragiel zapłaci TS Wiśle, ile % z tego pójdzie do TF i na jakie Wisła SA może liczyć pieniądze w związku z tą transakcją?

Naprawdę myślisz, że ktoś ci to poda w internecie? Można jedynie spekulować, gro tych spekulacji ci wypisałem, inni z resztą też.

Jeżeli liczyłeś na jakieś soczyste konkrety to sorry, jesteś śmieszny Takie rzeczy ustala się w zamkniętych gabinetach.

Całe to twoje pisanie jest bez sensu. Prowokujesz pisząc w pejoratywny sposób o gościu którego nie znasz (teksty 'a po co nam ten jankes', a potem jak ktoś reaguje na twojego conajmniej dziwnego posta brniesz w jakieś teksty o konkretach. Przecież to oczywiste, że NIKT ci takiej informacji tu nie udzieli. Generalnie zastanawia mnie to, po co w ogóle o to pytałeś. Wyjaśnisz mi sens tego posta?
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 09.03.2018, 00:39
czaro napisał(a):Wyświetl post

Szkoda. Myslalem ze bedziemy bogaci
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
konik28
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 09.03.2018, 01:16
Spokojnie Bragiel to będzie początek to jest ten klucz do drzwi świata biznesu. Z czasem przyjadą konkretni sponsorzy i być może jeszcze jakiś inwestor.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 09.03.2018, 07:37
Dobra przyznawać się Panowie, kto ma udziały w jakiejkolwiek spółce akcyjnej?
Rozstrzasanie co się komu oplaca a co się nie opłaca jest wprost zabawne. W szczególności ferowanie wyroków że 15% udziałów nic nikomu nie daje.
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Stary 09.03.2018, 08:42
Nie do końca w tym temacie, ale.... https://sport.onet.pl/pilka-nozna/ek...olicje/9zc4cbs
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 09.03.2018, 09:12
W mojej ocenie, tak na szybko możliwości zakupu akcji Wisły Kraków przez P. Bragiela jest kilka, nie wiem czy wszystkie w stu procentach zgodne prawnie, biorąc pod uwagę że jest to spółka akcyjna itd.
1. Transakcja gotówkowa, w której konkretną sumę otrzymuje jedyny właściciel, czyli Towarzystwo Sportowe Wisła
2. Konkretna kwota, która zostanie ustalona jako ,,kwota zakupu" może zostać przeznaczona na dokapitalizowanie spółki
3. Konkretna kwota, która zostanie ustalona jako ,,kwota zakupu" może zostać przeznaczona na spłatę zobowiązań wobec poprzedniego właściciela TF Kable.

Cytat:
Ja mimo tego jestem tak jak napisał nesta ostrożnym optymistą,bo Bragiel zwyczajnie nie wygląda na człowieka,który będzie sypał pieniędzmi na klub. Być może tajemnica tkwi w jego azjatyckich partnerach biznesowych,ale to raczej tylko fantazje człowieka,który uwierzy we wszystko jeśli tylko bardzo czegoś chce.
Ostatnio w Gazecie Krakowskiej, Bragiel wyraźnie zaznaczył ,,Sport to dobry nośnik dla inwestycji, a ja i inwestorzy, którzy stoją za mną, szukają przestrzeni do rozwoju. Wisła od początku była wysoko na mojej liście i liczę, że negocjacje zakończą się po naszej myśli"

Z kolei Pani prezes kilkukrotnie podkreślała, że nowy inwestor to przede wszystkim wejście do świata dużego, międzynarodowego biznesu. Oby Wisła miała być jego wizytówką, lub chociaż jedną z wielu, bo to oznaczać będzie że powstanie tu naprawdę silny klub, na każdej płaszczyźnie.

Bragiel współtworzył wiele globalnych firm na świecie (Uber, YouTube, MySpace, Yelp), zapewne zna i blisko współpracuje z wieloma przedsiębiorcami. Teraz będzie miał, było nie było swój klub (tak wiem, nie w całości, ale jednak to też będzie jego klub) i tych wszystkich ludzi będzie mógł zaprosić do współpracy.

Wg mnie właściciel z kontaktami, nawet mniej zamożny jest lepszy niż człowiek korpo z mld na koncie, który patrzy tylko i wyłącznie przez pryzmat cyferek.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 09.03.2018, 09:13
siara napisał(a):Wyświetl post
Nie do końca w tym temacie, ale.... https://sport.onet.pl/pilka-nozna/ek...olicje/9zc4cbs
No to pokręcił sobie....czyżby pedały się zacieły?
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 09.03.2018, 11:10
Ja bym nie wykluczał tego, że Bragiel widzi możliwość zarobienia pieniędzy na Wiśle. Przy czym nie chodzi tu o wyciąganie pieniędzy z klubu, tylko o podniesienie wartości akcji. Z tego, co o nim poczytałem, to tak mniej więcej wygląda jego strategia działania. Wrzuca pieniądze w różne nowe przedsięwzięcia i doradza im, pomagając się rozwinąć.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 09.03.2018, 11:18
No to idealnie. Na pewno lepsze to niż kolejny Cupiał zasypujący różne braki kasą.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 09.03.2018 o godz. 11:26.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.03.2018, 13:15
Ja się zastanawiam dlaczego chce tylko 15 % ? boi się,że nie wyjdzie ?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 09.03.2018, 14:32
Bo moze na tyle go stac zainwestowac/nie chce ryzykowac wiecej? Kupujesz x % akcji klubu tanio. Stwaiasz go na nogi, przyprowadzasz sponsorow itd. I po pewnym czasie 15% warte jest wiecej, sprzedajesz - i masz zysk. W teorii WIN-WIN. Oby tylko nie okazal sie reinkarnacja UFA.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 09.03.2018, 15:46
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
To też typowe dla jego strategii, woli inwestować mniejsze kwoty w więcej przedsięwzięć niż stawiać wszystko na jednego konia.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 09.03.2018, 18:54
W obecnej sytuacji, uwzględniając, że nie chodzi o inwestora zarzucającego kasą, tylko o osobę współzarządzającą i udostępniającą przede wszystkim know-how i kontakty, 15% jest w sam raz zarówno z punktu widzenia Bragiela, jak i Towarzystwa Sportowego. Reszta będzie zależała głównie od tego, czy i jak będą się w stanie dogadywać w ramach prowadzenia działalności operacyjnej.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.03.2018, 19:14
Dzięki za wyjaśnienie!
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Stary 10.03.2018, 10:51
Wczoraj w studio przedmeczowym prezes Marzena Sarapata powiedziała że:
-ustalone zostały wszelkie warunki odsprzedania pakietu mniejszościowego nowemu inwestorowi,
-ustalono kwotę zakupu części akcji,
-ustalono kwotę, którą nowy inwestor dokapitalizuje spółkę,
-ustalono również szczegółowo projekty które będą realizowane wraz z nowym inwestorem, a które wg Sarapaty rozwiną klub bardziej niż zakładano.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.03.2018, 11:08
czaro napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem. Skoro kupuje akcje od TS, to chyba zapłaci za nie TS. Komu innemu?

Nie musi tak być. Spółka może wyemitować nowe akcje, które obejmie nowy inwestor. Wtedy płaci spółce. Nie wiem czy tak jest w SSA ale w "normalnych" spółkach tak się dzieje.

krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
W mojej ocenie, tak na szybko możliwości zakupu akcji Wisły Kraków przez P. Bragiela jest kilka, nie wiem czy wszystkie w stu procentach zgodne prawnie, biorąc pod uwagę że jest to spółka akcyjna itd.
1. Transakcja gotówkowa, w której konkretną sumę otrzymuje jedyny właściciel, czyli Towarzystwo Sportowe Wisła
2. Konkretna kwota, która zostanie ustalona jako ,,kwota zakupu" może zostać przeznaczona na dokapitalizowanie spółki
3. Konkretna kwota, która zostanie ustalona jako ,,kwota zakupu" może zostać przeznaczona na spłatę zobowiązań wobec poprzedniego właściciela TF Kable.

...
IMHO tylko 1 albo 2.
Zaś 3 to już decyzja SSA po otrzymaniu kasy.

Bo tak jest bezpieczniej dla obu stron. Będzie czas by się lepiej poznać.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 10.03.2018 o godz. 11:25.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 10.03.2018, 12:46
Czyli będzie dokapitalizowanie SA. To z pewnością ważna i dobra informacja
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Stary 23.03.2018, 11:48
Dziś mija 18 dzień od momentu audycji TSW na weszło.fm, w którym M.Sarapata powiedziała ,,Wszystko jest już ustalone, ale musi to jeszcze potrwać ze wzgl. na szereg innych obowiazków inwestora i fakt, że reprezentują go amerykańscy prawnicy, wszystko ogłosimy za kilkanaście dni, 2 maksymalnie 3 tygodnie"

Ktoś tutaj zauważył, że Bragiel ma w twitterowych znajomych Michała Szpakowskiego, adwokata specjalizującego się w fuzjach i przejęciach przedsiębiorstw. Miał on być nieaktywny w dniach 27-29 stycznia, czyli w momencie decydujacej fazy negicjacji Wisły z Bragielem. Jego brak aktywności nie byłby dziwny, gdyby nie fakt, że codziennie zamieszcza kilka tweetów. Obecnie od 3 dni nie daje znaków życia, czyżby więc lada chwila miało nastąpić ogłoszenie inwestora....!?˝ xD

Oby, bo to czekanie już staje się wkurzające
Odpowiedz cytując
maxipiter
Banita

Od: 09.2005

Stary 23.03.2018, 13:20
krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
Dziś mija 18 dzień od momentu audycji TSW na weszło.fm, w którym M.Sarapata powiedziała ,,Wszystko jest już ustalone, ale musi to jeszcze potrwać ze wzgl. na szereg innych obowiazków inwestora i fakt, że reprezentują go amerykańscy prawnicy, wszystko ogłosimy za kilkanaście dni, 2 maksymalnie 3 tygodnie"

Ktoś tutaj zauważył, że Bragiel ma w twitterowych znajomych Michała Szpakowskiego, adwokata specjalizującego się w fuzjach i przejęciach przedsiębiorstw. Miał on być nieaktywny w dniach 27-29 stycznia, czyli w momencie decydujacej fazy negicjacji Wisły z Bragielem. Jego brak aktywności nie byłby dziwny, gdyby nie fakt, że codziennie zamieszcza kilka tweetów. Obecnie od 3 dni nie daje znaków życia, czyżby więc lada chwila miało nastąpić ogłoszenie inwestora....!?˝ xD

Oby, bo to czekanie już staje się wkurzające
Powinieneś pracować w Policji!
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 23.03.2018, 18:06
maxipiter napisał(a):Wyświetl post
Powinieneś pracować w Policji!
W jakiej policji on już pracuje w CBŚ albo ABW
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów