|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
czyli tak samo jak JA nie masz pojecia na czym polega przejecie 15 % akcji a tylko filozujesz na forum - wali mnie czy jankes jest obrazliwe czy nie - i wybacz mam na to wy....ne ( nie mam nic do tego kolesia) , po prostu chcialbym sie dowiedziec co tak naprawde daje nam ( klubowi) oddanie-sprzedanie- przejecie 15 % akcji ...tak po prostu - czarno na bialym , bo od 2 miesiecy jest mega podniecenie tym tematem ....a ja sie wciaz zastanawiam po co taka otoczka wokol tego ....bez napinki ...Kominek - chodzi mi o to o jakich ( oczywiscie mniej wiecej) pieniadzach dla naszego klubu mowimy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
To zależy
Od czego? Od tego, co strony ustalą. To oczywisty truizm, ale możliwości jest mnóstwo (w tym na ewentualne dokapitalizowanie spółki), niemniej jednak z informacji medialnych wiemy w zasadzie jedynie tyle, że P. Bragiel nabędzie 15% akcji Wisła Kraków S.A. oraz otrzyma miejsce w Radzie Nadzorczej (przy czym nie pamiętam już, czy to miejsce dostanie on osobiście czy tez będzie miał prawo do powoływania jednej osoby do RN). Nie było też chyba żadnych "przecieków" co do ceny, jaką TS Wisła miałaby otrzymać za zbycie akcji. W związku z powyższym cała reszta może być na dzień dzisiejszy jedynie spekulacją. Z uwagi na profil dotychczasowej działalności naszego potencjalnego nowego mniejszościowego właściciela można chyba dosyć bezpiecznie zakładać poszerzenie naszego "portfela" sponsorskiego, może znalezienie inwestora strategicznego, położenie nacisku na rozwój szeroko ujętego zarządzania, marketingu itd. ![]()
Feci quod potui faciant meliora potentes
|
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Ty tak naprawdę wierzysz że dowiesz się . Z jakiej racji klub ma Ci podać taką informację.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Nikt z nas tego nie wie, bo skąd? To jest objęte tajemnicą w tym momencie i sama prezes mówiła, że po podpisaniu umowy będzie konferencja, na której się wszystkiego dowiemy. Mówiła tez, że jak wszystko wypali to może być to zupełnie inna Wisła. Z tego wnosząc i czytając między wierszami, można być ostrożnym optymistą.
Jak dla mnie to jego głównym kapitałem są kontakty i know-how. Sam wczoraj powiedział, że sport i piłka to dobre nośniki dla nowych technologii więc zapewne będzie je chciał w Wiśle wdrażać. Plus organizować fundusze dla klubu. Dobrze, że mieszkał w Krakowie i polubił miasto i klub, bo inaczej nie miałby żadnej motywacji żeby zainteresować się akurat Wisłą. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
chodzi mi o ( mniej - wiecej) o jakich pieniadzach mowimy - moze nawet nie pieniadzach tylko : co Nam daje wpuszczenie Bargiela do Wisly - i po co , oczywiscie ze nie wymagam kwot - cyfr itp - po prostu zastanawia mnie czy ta cala otoczka to nie tylko szum w mediach - ktore tak naprawde rktycznie nic klubowi nie daje ....jeszcze raz powtarzam : bez napinki i szydery
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Co nam daje? A no, ze jak beda dlugi to 15% bedzie musial splacic pan Jankes
- to samo sie tyczy dzielenia buły
Ostatnio edytowane przez Dariook : 08.03.2018 o godz. 23:35.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dzieki za rozmowe i dyskusje na poziomie .... coz by swiat znaczyl ( dla niektorych) gdyby nie meskosc i twardosc w internecie ...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Pod koniec obozu w Hiszpanii wiślacka część twittera prawie eksplodowała,bo pojawiły się wpisy Pani prezes,żebyśmy "trzymali kciuki",a później Damiana Dukata,że" czasami jeden krok jest jak tysiąc. Dobrze wykonać takie dwa". Sądząc po ich entuzjazmie to już wtedy mieli na myśli coś konkretnego w obudowie klubu,a nie jak mi się wydaje wdrażanie jakichś startupowych technologii, które są raczej jakąś ciekawostką,a nie fundamentem mającym rzeczywisty wpływ na najważniejszy cel,czyli powrót na szczyt.
Ja mimo tego jestem tak jak napisał nesta ostrożnym optymistą,bo Bragiel zwyczajnie nie wygląda na człowieka,który będzie sypał pieniędzmi na klub. Być może tajemnica tkwi w jego azjatyckich partnerach biznesowych,ale to raczej tylko fantazje człowieka,który uwierzy we wszystko jeśli tylko bardzo czegoś chce. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Jedyne co wiadomo po haśle "15%" to fakt, że po transakcji TS będzie miał 85% udziałów w Wisła Kraków SSA, a p. Bragiel 15%. Co oznacza, że w przypadku głosowania jego głos się będzie liczył z wagą 0,15.
Jakie pieniądze i komu ma zapłacić to nie zostało powiedziane i każde rozwiązanie jest możliwe. To zależy od umowy, której z powodów oczywistych nie podano do wiadomości. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Nie rozumiem. Skoro kupuje akcje od TS, to chyba zapłaci za nie TS. Komu innemu?
Nie, WK S.A. to przecież spółka kapitałowa.
Ostatnio edytowane przez czaro : 09.03.2018 o godz. 00:21.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Szczegóły ile Bragiel zapłaci TS Wiśle, ile % z tego pójdzie do TF i na jakie Wisła SA może liczyć pieniądze w związku z tą transakcją? Naprawdę myślisz, że ktoś ci to poda w internecie? Jeżeli liczyłeś na jakieś soczyste konkrety to sorry, jesteś śmieszny Całe to twoje pisanie jest bez sensu. Prowokujesz pisząc w pejoratywny sposób o gościu którego nie znasz (teksty 'a po co nam ten jankes', a potem jak ktoś reaguje na twojego conajmniej dziwnego posta brniesz w jakieś teksty o konkretach. Przecież to oczywiste, że NIKT ci takiej informacji tu nie udzieli. Generalnie zastanawia mnie to, po co w ogóle o to pytałeś. Wyjaśnisz mi sens tego posta? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Spokojnie Bragiel to będzie początek to jest ten klucz do drzwi świata biznesu. Z czasem przyjadą konkretni sponsorzy i być może jeszcze jakiś inwestor.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Dobra przyznawać się Panowie, kto ma udziały w jakiejkolwiek spółce akcyjnej?
Rozstrzasanie co się komu oplaca a co się nie opłaca jest wprost zabawne. W szczególności ferowanie wyroków że 15% udziałów nic nikomu nie daje. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie do końca w tym temacie, ale.... https://sport.onet.pl/pilka-nozna/ek...olicje/9zc4cbs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2015
Offline |
|
|
W mojej ocenie, tak na szybko możliwości zakupu akcji Wisły Kraków przez P. Bragiela jest kilka, nie wiem czy wszystkie w stu procentach zgodne prawnie, biorąc pod uwagę że jest to spółka akcyjna itd.
1. Transakcja gotówkowa, w której konkretną sumę otrzymuje jedyny właściciel, czyli Towarzystwo Sportowe Wisła 2. Konkretna kwota, która zostanie ustalona jako ,,kwota zakupu" może zostać przeznaczona na dokapitalizowanie spółki 3. Konkretna kwota, która zostanie ustalona jako ,,kwota zakupu" może zostać przeznaczona na spłatę zobowiązań wobec poprzedniego właściciela TF Kable. Cytat:
Z kolei Pani prezes kilkukrotnie podkreślała, że nowy inwestor to przede wszystkim wejście do świata dużego, międzynarodowego biznesu. Oby Wisła miała być jego wizytówką, lub chociaż jedną z wielu, bo to oznaczać będzie że powstanie tu naprawdę silny klub, na każdej płaszczyźnie. Bragiel współtworzył wiele globalnych firm na świecie (Uber, YouTube, MySpace, Yelp), zapewne zna i blisko współpracuje z wieloma przedsiębiorcami. Teraz będzie miał, było nie było swój klub (tak wiem, nie w całości, ale jednak to też będzie jego klub) i tych wszystkich ludzi będzie mógł zaprosić do współpracy. Wg mnie właściciel z kontaktami, nawet mniej zamożny jest lepszy niż człowiek korpo z mld na koncie, który patrzy tylko i wyłącznie przez pryzmat cyferek. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja bym nie wykluczał tego, że Bragiel widzi możliwość zarobienia pieniędzy na Wiśle. Przy czym nie chodzi tu o wyciąganie pieniędzy z klubu, tylko o podniesienie wartości akcji. Z tego, co o nim poczytałem, to tak mniej więcej wygląda jego strategia działania. Wrzuca pieniądze w różne nowe przedsięwzięcia i doradza im, pomagając się rozwinąć.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
No to idealnie. Na pewno lepsze to niż kolejny Cupiał zasypujący różne braki kasą.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 09.03.2018 o godz. 11:26.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Ja się zastanawiam dlaczego chce tylko 15 % ? boi się,że nie wyjdzie ?
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Bo moze na tyle go stac zainwestowac/nie chce ryzykowac wiecej? Kupujesz x % akcji klubu tanio. Stwaiasz go na nogi, przyprowadzasz sponsorow itd. I po pewnym czasie 15% warte jest wiecej, sprzedajesz - i masz zysk. W teorii WIN-WIN. Oby tylko nie okazal sie reinkarnacja UFA.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
W obecnej sytuacji, uwzględniając, że nie chodzi o inwestora zarzucającego kasą, tylko o osobę współzarządzającą i udostępniającą przede wszystkim know-how i kontakty, 15% jest w sam raz zarówno z punktu widzenia Bragiela, jak i Towarzystwa Sportowego. Reszta będzie zależała głównie od tego, czy i jak będą się w stanie dogadywać w ramach prowadzenia działalności operacyjnej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Dzięki za wyjaśnienie!
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wczoraj w studio przedmeczowym prezes Marzena Sarapata powiedziała że:
-ustalone zostały wszelkie warunki odsprzedania pakietu mniejszościowego nowemu inwestorowi, -ustalono kwotę zakupu części akcji, -ustalono kwotę, którą nowy inwestor dokapitalizuje spółkę, -ustalono również szczegółowo projekty które będą realizowane wraz z nowym inwestorem, a które wg Sarapaty rozwiną klub bardziej niż zakładano. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Zaś 3 to już decyzja SSA po otrzymaniu kasy. Bo tak jest bezpieczniej dla obu stron. Będzie czas by się lepiej poznać.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 10.03.2018 o godz. 11:25.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dziś mija 18 dzień od momentu audycji TSW na weszło.fm, w którym M.Sarapata powiedziała ,,Wszystko jest już ustalone, ale musi to jeszcze potrwać ze wzgl. na szereg innych obowiazków inwestora i fakt, że reprezentują go amerykańscy prawnicy, wszystko ogłosimy za kilkanaście dni, 2 maksymalnie 3 tygodnie"
Ktoś tutaj zauważył, że Bragiel ma w twitterowych znajomych Michała Szpakowskiego, adwokata specjalizującego się w fuzjach i przejęciach przedsiębiorstw. Miał on być nieaktywny w dniach 27-29 stycznia, czyli w momencie decydujacej fazy negicjacji Wisły z Bragielem. Jego brak aktywności nie byłby dziwny, gdyby nie fakt, że codziennie zamieszcza kilka tweetów. Obecnie od 3 dni nie daje znaków życia, czyżby więc lada chwila miało nastąpić ogłoszenie inwestora....!?˝ xD Oby, bo to czekanie już staje się wkurzające |
|
|
|
Banita
Od: 09.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|