The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.09.2017, 13:40
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
Co jest takiego dziwnego w mojej wypowiedzi? Sama decyzja klubu o ściągnięciu Jesusa w trybie awaryjnym tuż przed zamknięciem okienka to wystarczające potwierdzenie, że Ze Manuel zupełnie nie spełnił oczekiwań. Kadra jest wystarczająco szeroka, piłkarzy dużo, naprawdę nie ma sensu trzymać kogoś kto niby jest skrzydłowym, ale kompletnie po tym skrzydle nie jeździ. Nic a nic, zero.

Co takiego pokazał w 2,5 meczu, żeby sądzić, że w kolejnych kilkunastu będzie wozem pociągowym ofensywy? A właśnie taka funkcję miał tu przejąć i dla niej został sprowadzony, ale jej zupełnie nie spełnia. Pewne rzeczy są widoczne odrazu, zwłaszcza dla osób, które potrafią ocenić możliwości techniczne, motoryczne i przydatność piłkarza. Gdyby to był piłkarz dość dobry na tle całego zespołu, tak jak np. kiedyś Paulista a teraz Carlitos, czyli piłkarz potrafiący zrobić przewagę, pociągnąć z piłką pół boiska, wypracować akcję, asystę lub gola, rozegrać, kiwnąć, podać nietuzinkowo i w tempo, strzelić, to byłoby to widać odrazu, i to od pierwszego meczu. A ze Manuel nic z tych rzeczy nie ma.

W Brleku było widać potencjał i inteligencję boiskową, gdy do nas przychodził to ja nie pisałem po kilku jego występach, że jest słaby. Proszę nie łączyć wypowiedzi innych forumowiczów ze mną.
Bo 2,5 meczu w specyficznych warunkach (kontuzje, sprzedaż Brleka, derby etc.) to trochę mało materiału do oceny. Tym bardziej, że trener ma tego materiału więcej i widzi w nim potencjał.

Zgadzam się, że w żadnym z tych meczów nie zachwycił, Messim na miarę ekstraklasy rzeczywiście raczej nie będzie (ktoś na to liczył?). Ja zresztą jestem delikatnie do niego uprzedzony, bo nie podobało mi się, że od razu dostał szansę w derbach. Ale nie masz żadnych podstaw, żeby stwierdzić, że nic już z niego nie będzie.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 02.09.2017, 15:51
konvict1993 napisał(a):Wyświetl post
Ze Manuel miał być tą małą bombką transferową i pilkarzem robiącym wiatr przynajmniej tak jak Carlitos.
Stąd to nasze rozczarowanie i sceptyzm. Bo chyba mi nie powiecie że sprowadzamy gościa z FC Porto po to by zmobilizował Boguskiego do lepszej gry jako jego konkurent? On miał go zjeść na śniadanie.
Dokładnie. A niestety okazał się totalnym rozczarowaniem i dlatego nastąpił jeszcze transfer ratunkowy w postaci Jesusa
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 02.09.2017, 16:17
Po części mogę zrozumieć Dzimiego - bo z wszystkich naszych nowych wzmocnień które miały być na już do 11 - Ze Manuel wygląda najgorzej. Nie wygrywa pojedynków 1 na 1. Nie ma prostopadłych podań. Jest wolny, nie ma przyspieszenia itd Wygląda najgorzej w tym momencie. Gra jak Rafał bez formy. Bo Boguski nawet z zeszłego sezonu zjada go na śniadanie. Tak samo taki Możdrzeń z Korony i wielu wielu innych w tej lidze. Jego transfer na ten moment - to pomyłka. (Jak na oczekiwania)

Niemniej jednak nie można gościa już skreślać - może jest tak strasznie zapuszczony że będzie potrzebował jeszcze jednego miesiąca żeby dojść do siebie? Nie wiem. Ale 2,5 meczu to za mało żeby go skreślać ale wystarczająco dużo żeby nabrać wątpliwości. Chciałbym żeby gość odpalił i oby to nastąpiło bo teraz jest z nim kicha.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 02.09.2017, 17:57
Wszystko można o Ze Manuelu powiedzieć, ale na pewno nie to, że jest wolny i nie ma przyśpieszenia

Bez jaj, akurat na tym chłopak bazuje.

A to, że mu piłka w kluczowym momencie w grze przeszkadza to już inna sprawa.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Od: 08.2008

Stary 02.09.2017, 19:05
Ze Manuel choc jest w dennej formie to zjada Boguskiego na sniadanie.
To jest zawodnik, ktory bedac w formie bedzie blyskotliwie zagrywal kluczowe pilki. Carlitos bedzie mial z kim pograc.

Problem w tym, ze Ze Manuel jest kompletnie bez formy, nie rozumie sie z druzyna i co najwazniejsze, on potrzebuje grac przy zawodniku, ktory dyktuje tempo gry i we wlasciwym momencie go uruchamia. On ma bardzo wysoki poziom inteligencji boiskowej, ale zeby kibic telewizyjny czy wszechwiedzacy forumowicz to zobaczyl, to najpierw musi byc zawodnik na boisku, ktory to zauwazy i uruchomi.

Nie wiem czy Basha bedzie takim zawodnikiem. Na pewno takie rzeczy widzi Halilovic, ale w jego przypadku problemem jest gra w obronie i gra bez pilki. Oby szybko nadrobil braki i regularnie gral jako rozgrywajacy.

Jesus mysle ze bedzie wysunietym napastnikiem, pod nim podwieszony Carlitos. Na skrzydle Malecki/Kostal/Wojtkowski/Ze Manuel, ktorzy beda mieli schodzic do srodka pola. W tyle Basha/Halilovic i ktos z dwojki Velez/Llonch.
Miejmy nadzieje, ze przerwa na repre pomoze sie chlopakom zgrac i wypracowac pewne schematy gry, bo bez dwoch zdan bardzo tego brakowalo.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 02.09.2017, 20:11
Problem w Twojej koncepcji jest jeden: Jezus to nie jest wysunięty napastnik, ale ofensywny pomocnik.

Dukat przyznał na tt że możliwe sa jeszcze 1-2 transfery w tym miesiacu i zapewne jednym z nich bedzie napastnik.
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 02.09.2017, 21:12
poczekajmy z tym Ze Manuelem - chlopina dopiero co przyjechal do polski - musi przywyknac do naszej siermieznej ligi , klimatu i zwyczajow .....ile czekalismy na Brleka dla niego Polska to calkiem inny swiat- klimat- kultura - jezyk - wszystko.....
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 02.09.2017, 21:22
Tak, nie jest nominalnym napastnikiem. Ale imho pomimo niskiego wzrostu nadaje sie do gry na szpicy - wychodzenie na wolne pole do szybkich prostopadlych pilek. Dobrze gra pilka i Carlitos mialby z kim wchodzic w pole karne na klepke czy kombinacyjne rozegranie. I co wazniejsze potrafi z na prawde trudnej sytuacji strzelic.
Ewentualnie to Carlitos bedzie wysunietym a Jesus podwieszony.

Ale racja. Klasyczny napastnik potrzebny od zaraz bo ani Onadrasek, ani niestety Brozek nie prezentuja poziomu, ktorego sie oczekuje.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 02.09.2017, 21:28
Mam jedno pytanie do Ciebie kolego Teo, wypowiadasz sie o Ze Manuelu i Jezusie jakbyś obserwował ich grę co najmniej od kilku lat. W ilu spotkaniach widziałeś obu Panów?
Odpowiedz cytując
wislak2214
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 02.09.2017, 23:13
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Mam jedno pytanie do Ciebie kolego Teo, wypowiadasz sie o Ze Manuelu i Jezusie jakbyś obserwował ich grę co najmniej od kilku lat. W ilu spotkaniach widziałeś obu Panów?

No jak to widział 3 bramki na youtube to mało?
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 03.09.2017, 00:30
Jeszcze co do Ze Manuela - Paulista przychodził z 2 ligi portugalskiej i zjadał naszą ligę. Teraz przyszedł gość z 1 logi, z FC Porto, oczekiwano raczej piłkarza o poziomie minimum Paulisty (w jego czasach), gościa, który każdego w tej lidze objedzie jak będzie chciał. Gość przychodzi i... snuje się po boisku jak oldboy.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 03.09.2017, 05:56
A moze po prostu Ze sie polapał, ze tutaj nikt na niego nie wyłoży tej kasy i ma to w dupie? Troche glupi ten transfer jesli i tak go nie jestesmy w stanie wykupic
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 03.09.2017, 09:19
Problem w Twojej koncepcji jest jeden: Jezus to nie jest wysunięty napastnik, ale ofensywny pomocnik.

Dukat przyznał na tt że możliwe sa jeszcze 1-2 transfery w tym miesiacu i zapewne jednym z nich bedzie napastnik.
Może faktycznie czekają aż Bałaniukowi uda się rozwiązać umowę z Dnipro, tylko że to też nie jest tego typu napadzior, który pomógłby Carlitosowi. Bardziej przypomina tego Imaza. Ciekawe, czy czarna perła już odpalona, czy się jeszcze namyślają?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 03.09.2017, 09:31
Podobno ma jeszcze potrenować z zespołem i chcą mu się jeszcze przyjrzeć. Widać mają jakieś wątpliwości jeszcze.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 03.09.2017, 09:50
Ogryzek, raczej czekają aż nie wypala inne opcje.

Jeszcze co do Ze. Kiko lub Junco powiedział kiedyś: są zawodnicy na poziomie Primera Division którzy sobie nie poradzą w ekstraklasie i sa tacy którzy graja w 3 lidze w Hiszpanii i u nas będą wymiatac. I nie chodzi wcale o to że Ci pierwsi sa słabszymi piłkarzami. Trzeba patrzeć szerzej na zawodnika niz tylko na to gdzie grał. Kwestie mentalne, adaptacja, specyfika ligi, fizyka, wybieganie. Oczywiście też ze Junco nie bedzie mial samych strzałów w 10, a nawet jak wypali 70% transferów to powinniśmy go całować po rękach.
Dlatego też Ze Manuel to póki co dla mnie kandydat do niewypalu. Innych na razie nie widzę
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 03.09.2017, 10:22
Skuteczność Junco poznamy dopiero, gdy zacznie zarabiać na swoich transferach. Swoich, bo Brleka nie on ściągał. Owszem, ważna jest umiejętność dobrego sprzedania zawodnika, ale jednak Petara, to nie on wypatrzył. Jasne jest też, że nie wszystkich ściąga się po to by na nich zarobić. Jeśli podniosą wartość zespołu i dzięki temu klub sportowo pójdzie w górę, to i na tym się zarobi. To zresztą wydaje mi się lepsza droga do wyjścia z kryzysu niż proste opylanie grajków jak tylko któryś się wychyli poza polską, siermiężną rzeczywistość.
Odpowiedz cytując
konvict1993
Member

Od: 09.2016

Stary 03.09.2017, 11:28
Większość transferów Junco to są piłkarze którzy mają zapewnić klubowi poziom który pozwoli znaleźć się w pierwszej 5, bądź młodzi piłkarze do oszlifowania.
Transferem extra jest właśnie Ze Manuel, trafiła się okazja to z niej skorzystali. Jeśli nie wypali to trudno, nie ma ludzi nieomylnych.
Żeby wyjść na prostą musimy sprzedawać, a tu na chwilę obecną poza Carlitosem i Sadlokiem nie mamy nikogo kto reprezentuję taką formę by móc go sprzedać za dobrą kasę.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 03.09.2017, 11:44
W lutym pisalem, ze Ondrasek bedzie do odpalenia, bo kompletnie nie pasuje do koncepcji Kiko to sie paru ostro klocilo, ze to jest dobry napadzior Kilku jeszcze niedawno udowadnialo, ze on ma dobra technike uzytkowa

Coz, rola Onadraska w druzynie jest marginalna a jesli wroci po kontuzji i nie bedzie nowego napastnika to tylko z tego wzgledu i marnej formy Brozka, od czasu do czasu zagra.
Obstawiam, ze jesli chocby tego Christanusa podpisza to Ondrasek juz sobie nie pogra.

Tutaj jest sytuacja analogiczna. Ja oceniam a czy ta ocena bedzie zgodna z rzeczywistoscia przekonamy sie za kilkanascie tygodni
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 03.09.2017, 13:01
Ja myślę że żaden piłkarz z półwyspu Iberyjskiego nie był ściągany z myślą żeby na nich zarabiać, tylko żeby piłkarze ci podnieśli poziom sportowy naszego zespołu. Carlitos również nie przyszedł do nas jako tak zwane młode drewno do oszlifowania, a kopacz z papierami do grania choćby z racji wieku. Tak samo Ze Manuel, Velez, Basha czy Cuesta. Owszem jak ktoś da naprawdę dobrą kasę, to i ich sprzedamy (eeeh nasze finanse). Ale to nie był priorytet kiedy ich Junco ściągał. Priorytetem było za rozsądną cenę podnieść jakość piłkarzy i tym samym jakość gry.

Inna grupa to Wojtkowski, Kostal czy Halilović. Oni mają błysnąć żeby potencjalnie udało się coś na nich zarobić. To czy chociaż jednemu się to uda to inna sprawa. Do tej grupy miał pewnie należeć Bałaniuk - no ale niestety do nas nie trafił.

Skuteczność Junco zmierzymy na dwóch płaszczyznach - transfery podnoszące jakość zespołu (tu jest dobrze, pomimo Ze Manuela) oraz transfery przysparzające nam gotówki w przyszłości. Tutaj trzeba poczekać żeby ocenić efekty pracy Junco.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 03.09.2017 o godz. 13:05.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 03.09.2017, 15:58
@Ogryzek skąd wiesz, że Bałaniuk do nas nie trafi?
Odpowiedz cytując
Sebak
Member

Od: 07.2010

Stary 03.09.2017, 16:18
Ja mam nadzieję, że tej "czarnej perły" nie zakontraktujemy. Trzy bramki z ekipą z okręgówki były w stanie strzelić nawet Alan Uryga, gdyby wystawiono go na ataku. Gość jest totalnie zapuszczony fizycznie i z techniką na bakier. Moim zdaniem nie powinniśmy szukać gościa, który od czasu do czasu nogę dołoży i coś tam popróbuje powalczyć, tylko kogoś do gry kombinacyjnej z Carlitosem, z dobrą techniką, dryblingiem i uderzeniem na bramkę (oczywiście jak na realia Ekstraklasy, bo wiadomo, że piłkarze, którzy na wysokim poziomie mają wszystkie te trzy cechy, to do nas nie trafią).
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 03.09.2017, 16:28
@Ogryzek skąd wiesz, że Bałaniuk do nas nie trafi?
Nie wiem - do tej pory nie trafił, dlatego nie traktuję go jako naszego zawodnika. A czy trafi? Oby.
Odpowiedz cytując
teo
Banita

Stary 03.09.2017, 17:48
Jesli perla zgodzi sie na smieszny pieniadz z mysla ze do konca roku pracuje nad swoja dyspozycja fizyczna a zima wlacza sie w walke o sklad i ewentualna podwyzka po sezonie jesli zaprezentuje odpowiednia dyspozycje w rundzie wiosennej, to czemu nie?
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 03.09.2017, 18:09
Dariook napisał(a):Wyświetl post
A moze po prostu Ze sie polapał, ze tutaj nikt na niego nie wyłoży tej kasy i ma to w dupie? Troche glupi ten transfer jesli i tak go nie jestesmy w stanie wykupic
Ta tymczasowość obecności ze Manuela w Wiśle miałaby właśnie sens, gdyby z miejsca facet okazał się wsparciem zespołu. Bo jeżeli ktoś przychodzi na rok, to nie może aklimatyzować się przez 5 miesięcy. Poczekajmy jeszcze z miesiąc, będziemy mogli powiedzieć coś więcej. I jeżeli nic się nie zmieni, to Twój argument nie będzie świadczył o tym, że ze Manuel to dobry piłkarz (bo profesjonalista powinien trzymać poziom), tylko raczej za tym, że ten transfer się niestety nie udał (abstrahuję od tego, czy mógł się udać).
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Stary 03.09.2017, 18:23
Ja bym się jeszcze wstrzymał z ta całkowitą krytyka Ze Manuela. Jedno trzeba mu oddać - jest cały czas pod grą. Cały czas go widać, cały czas wychodzi na pozycję. Może też dlatego tak łatwo go osądzać bo mamy go "na patelni"? Każde złe zagranie jest widoczne. Nie porównałbym go do Boguskiego właśnie dlatego, że Boguś potrafi zniknąć na pół meczu (a czasem i tak dołoży nogę i strzeli bramę). Ze Manuel to nawet trochę przeciwieństwo - robi wiatr, ale nic z tego (póki co) nie wynika.
Spokojnie, zobaczymy jak zaprezentuje się teraz po przerwie reprezentacyjnej. Ja tam widzę "jakiś" potencjał.
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 05.09.2017, 13:04
Victor Perez na testach medycznych

https://www.transfermarkt.pl/victor-.../spieler/92813

Wygląda porządnie, ale za dużo już tych Hiszpanów...
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 05.09.2017, 13:11
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Victor Perez na testach medycznych

https://www.transfermarkt.pl/victor-.../spieler/92813

Wygląda porządnie, ale za dużo już tych Hiszpanów...
Czy ja wiem czy wygląda porządnie ? Cały czas był wypożyczany
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 05.09.2017, 13:13
Polski Masłowski na pewno lepszy.
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 05.09.2017, 13:23
@AS82, to prawda. Ale liczby ma niezle. Jak by nie patrzyć, natługł 49 meczów w LaLiga i grubo ponad setkę w 2 lidze
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 05.09.2017, 13:39
Perez rozegrał cały sezon w Laliga2 i to już jest niezłym wynikiem

A co do Hiszpanów i ich ilości....
APOEL awansował do LM (zreszta kilka razy) z 9 Hiszpanami w składzie, może chcemy podążyć ich drogą?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów