The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.07.2017, 18:21
Ale ja nie bronię nikomu marzyć o lepszym jutrze, bo sam taki bym chciał i to z całego serca. Mnie po prostu szlag trafia, jak czytam komentarze tu i tam, w których ludzie bez szacunku odnoszą się do aktualnego zarządu i już marudzą, żeby sprzedawać (i to natychmiast, i to zaraz), a nic nie wiedzą o osobie kupującej, poza jakimiś mglistymi informacjami (a to przecież prosta droga do wkopania się w bagno).

Ni mniej, ni więcej.
Odpowiedz cytując
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 24.07.2017, 18:23
Życzyłbym sobie, żebyśmy jutro po 12.00 zadawali zdecydowanie mniej pytań, snuli mniej wątpliwości. Życzę tego sobie i Wam, czyli Wiśle. Czas się wylogować
Odpowiedz cytując
Above
Voyage! Voyage!

Od: 02.2004

Stary 24.07.2017, 18:29
Jutro na konferencji prasowej obecni będą: Marzena Sarapata, Ludwik Miętta-Mikołajewicz, Damian Dukat oraz Szymon Michlowicz.

źródło: https://www.facebook.com/WislaKrakowHonor/
RÓWNIK ZA WISŁĄ!
Odpowiedz cytując
szorstki
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.07.2017, 19:18
FrankDrebinTSW napisał(a):Wyświetl post
Ludzie od zarządzania jak teraz i kasa jak za Cupiala do 2012r a mielibyśmy LM co rok i budżet 200mln:/
Może tak, może nie. Po pierwsze - to sport. Po drugie - jeśli ktoś się sprawdził w zarządzaniu małym budżetem nie zawsze się sprawdzi w zarządzaniu kilkunastokrotnie większym Zwłaszcza jeśli nigdy nie był w takiej organizacji i nie zna z praktyki tych mechanizmów. To częsty problem np. właścicieli firm, które z rodzinnego biznesu nagle urosły na duże firmy. To co było łatwe w zarządzaniu 20 osób daje się jeszcze czasami ogarnąć kiedy jest ich 100. Ale już amator zupełnie się gubi kiedy biznes urasta do molocha na tysiące zatrudnionych i setki miliony obrotu. Po prostu - brak wiedzy, umiejętności i doświadczenia. Pierwszy przykład - Cupiał i TFK.
Inny problem, że w Polsce w ogóle nie mamy żadnych dobrych doświadczeń w zarządzaniu dużymi klubami i brakuje do tego ludzi i know-how dostosowanego do naszych realiów.
Kibic z sektora A wizytówką klubu
Odpowiedz cytując
Jam55
Senior Member

Od: 01.2016

Stary 24.07.2017, 19:23
Garret napisał(a):Wyświetl post
Ale ja nie bronię nikomu marzyć o lepszym jutrze, bo sam taki bym chciał i to z całego serca. Mnie po prostu szlag trafia, jak czytam komentarze tu i tam, w których ludzie bez szacunku odnoszą się do aktualnego zarządu i już marudzą, żeby sprzedawać (i to natychmiast, i to zaraz), a nic nie wiedzą o osobie kupującej, poza jakimiś mglistymi informacjami (a to przecież prosta droga do wkopania się w bagno).

Ni mniej, ni więcej.
Jeżeli tak to przepraszam nie zrozumiałem do końca twojego postu.Teraz wszystko jasne.

Jeśli jutro na konferencji ma być cała wierchuszka TS to musi być bardzo poważna sprawa. Mam tylko nadzieję że się czegoś dowiemy a nie nie dużo słów mało treści.
Odpowiedz cytując
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 24.07.2017, 19:33
FrankDrebiinTSW napisał(a):
Ludzie od zarządzania jak teraz i kasa jak za Cupiala do 2012r a mielibyśmy LM co rok i budżet 200mln:/

Szacuje sie ze Cupial w ciągu 19 lat wlozyl w Wisle blisko 220 milionow.
Niemcy na starcie chcą wydać do 56 mln zl (kupno klubu + dlugi (12-16 mln wedlug Sarapaty) )

Jak to porównać? dlatego nikt nie chce w to uwierzyc, w to, ze znalazl sie ktos na wydanie takiej fortuny za sam zakup i splacenie dlugow .
to musi być jakiś wałek i jutro na konferencji okaze sie, ze nie ma takiego tematu. A jak jest no to bede przecieral oczy ze zdumienia bo zlapalismy pana Boga za nogi.
Ostatnio edytowane przez c. : 24.07.2017 o godz. 19:40.
Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 24.07.2017, 19:51
Wersja optymistyczna:

Znalazl sie czlowiek, ktory "prostuje biznesy" i na nich zarabia(dzialalnosc lub sprzedaz) - przejecia upadlych/podupadlych firm. Pewnie ma troche za uszami bo to zawsze budzi kontrowersje.

Znalazl Wisle, klub z piekna historia i nadal rozpoznawalna na zachodzie marka, acz podupadly i zadluzony bez szybkich widokow na odbudowe.

Klub gra w dosyc smiesznej lidze zwanej Ekstraklasa. Wywindowanie klubu do TOP jest sprawa groszowa z pkt widzenie porownywalnego kosztu w innych zachodnich ligach. Mistrzostwo i walka o LM i ewentualne to tez jest duza promocja w porownaniu do zachodnich lig.

Stwierdza, zarzadzanie nie jest najgorsze, kierunek dobry sportowo stopniowo tez dalo by sie to podniesc.
Wydaje 13 mln EUR na klub i dlugi co w PL jest szalem a na zachodzie to kasa za jaka kupuje sie dobrego pilkarza.

Krok po kroku, buduje scouting, akademie, markting. Za 5-10 lat Wisla jest juz piekna panna na wydaniu i z zainwestowanych 13 baniek euro wyciaga wielokrotnosc.

Bajka na dobranoc
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 24.07.2017, 20:01
Srata tata. Zeby się nie okazało, że faktycznie podniesie klub z kolan, zdobędzie mistrzostwo, awansuje do CL, a na koniec skończy się jak w Unirei gdzie właściciel nachapal się i zwinal interes. Wisła powinien kierować ktoś kto ma sentyment do tego klubu.
Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Stary 24.07.2017, 20:05
3 ostatnie slowa na dole..., mniej spiny bo zwieracze popuszczaja Milion teorii, a "tylko" poczekac trzeba.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.07.2017, 20:13
Jam55 napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli tak to przepraszam nie zrozumiałem do końca twojego postu.Teraz wszystko jasne.

Jeśli jutro na konferencji ma być cała wierchuszka TS to musi być bardzo poważna sprawa. Mam tylko nadzieję że się czegoś dowiemy a nie nie dużo słów mało treści.
No łał Szerloku, przecież wiadomo, że to sprawa BARDZO POWAŻNA, bez względu na to, czy kupiec jest nieskazitelnie czysty, czy oszust no chodzi o sprzedaż klubu, którym ci ludzie zarządzają, a nie o sprzedaż samochodu za 20 tys. handlarzowi
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 24.07.2017, 20:17
Problemem nie jest za ile ktoś kupuje Wisłe, ale jaki zaplanuje budżet i ile do niego dołoży.

Pozostawienie budżetu na dotychczasowym poziomie to dotychczasowa droga Cupiała.
Prowadząca do nikąd w dłuższej perspektywie.

TS okazało się strażakiem gaszącym pożar po dealu Cupiała z mersińskim, a teraz ma zjawić się ktoś, kto Wisłę na nowo zbuduje. Inaczej to nie ma sensu.

Wcześniej słyszeliśmy, że Cupiał i TF chcieli sprzedać Wisłę tylko komuś, kto zagwarantuje jej dalszy rozwój. Ciekawe czy taka klauzula jest zawarta w owej tajemniczej umowie i pod jakimi rygorami?

Mam nadzieję, że szybko sie tego dowiemy.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
MB1906
Senior Member

Stary 24.07.2017, 20:29
Jesli kupujac splacaja przy tym dlugi to mowimy juz o innej sytuacji niz ta od jakis 5 lat.

Punkt 0 i wtedy czy zakladajac nawet 0 inwestycji nie jestesmy sobie w stanie poradzic?

Szukamy Brlekow i opylamy.
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.07.2017, 20:33
Właśnie że wieczne dokładanie do budżetu i życie ponad stan to dotychczasowa droga Cupiała. Klub trzeba budować mądrze i oddolnie, nie żadne "ile do budżetu dołoży", bo jak jutro ich zabraknie (jak Cupiała) to będziemy znowu w dupie (jak po Cupiale).

Sama możliwość kontynuowania rozpoczętego niedawno projektu ale już bez ciążących nas długów będzie dla nas dużym krokiem w przód.
Ostatnio edytowane przez Rob_Zombie : 24.07.2017 o godz. 20:37.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
Jam55
Senior Member

Od: 01.2016

Stary 24.07.2017, 20:40
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
No łał Szerloku, przecież wiadomo, że to sprawa BARDZO POWAŻNA, bez względu na to, czy kupiec jest nieskazitelnie czysty, czy oszust no chodzi o sprzedaż klubu, którym ci ludzie zarządzają, a nie o sprzedaż samochodu za 20 tys. handlarzowi
Koleś jeśli nie rozumiesz o co mi chodziło to Ci wytłumaczę łopatologicznie:
Jeśli miało by być krótkie oświadczenie typu oferta wpłynęła rozważamy wszystkie możliwości jak również czekamy na rozmowę z przedstawicielem firmy sechert gruppe to nie przychodzili by wszyscy na konferencje prasowa wystarczyła by sama prezes.
Skoro przychodzą wszyscy to maja coś więcej to powiedzenia niż zwykle slogany. Teraz rozumiesz?
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 24.07.2017, 20:47
Ogólnie jest spora doza niepewności i nieufności.
Nie ma się co dziwić bo sytuacja z Meresiem dała nam do tego powody.

Ja jednak jakoś dziwnie przypominam sobie sytuacje kiedy BC przejmował klub. Wielu z forumowiczów może tego nie pamiętać ale wtedy też różnie na to patrzono. Wydawało się że sytuacja jest chwilowa że rzucą kasą i uciekną.

Chcę wierzyć że jesteśmy świadkiem podobnej sytuacji. Ja mam sporo nadziei. Siedze w biznesie i nie zmam żadnej strategii która zakładałaby wydanie ok. 10 mln Euro nie myśląc o przyszłości i dalszych inwestycjach. Jeżeli zatem cena którą dają to nie mrzonka to możemy być spokojni.

Dajecie przykłady Lechii czy Korony. Ale za jakie sumy tam przejęto akcje klubów? Nie dość że mniejsze to jeszcze w ratach. Proponuje ochłonąć i czekać na rozwój wypadków. A nie fantazjować bo tak naprawde tak odbieram wszytkie inne informacje niż Zmiętego....
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 24.07.2017, 20:51
Pan Miętta swoim nobliwym wizerunkiem ma nadać powagi wygłaszanym treściom. Obawiam się niestety, że będą sterować na spór i wykazanie, że oferta/umowa z jakiegoś względu jest nieważna. I chcą mieć za stołem tak dużo autorytetu jak się da, bo wiedzą, że wielu ludziom się to nie spodoba.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 24.07.2017, 21:06
Mam tylko nadzieje, ze w tym wszystkim zwycieży dobro Wisly i najkorzystniejsza wersja jej przyszłości (mniejsza z tym teraz , z którym włascicielem)
a nie prywatne interesy pojedynczych osob, nie wazne jak bardzo zasluzonych historycznie, czy tez w sprzatania gnoju po rowerzyście
Tez mi cos sie wydaje, ze obecnoc Mietty zwiazana bedzie z uderzaniem w placzliwy ton i wyrazaniem sprzeciwu w stylu "nie bedzie Niemiec pluł nam w twarz i Wisly nam germanił!"
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 24.07.2017, 21:10
nesta napisał(a):Wyświetl post
Pan Miętta swoim nobliwym wizerunkiem ma nadać powagi wygłaszanym treściom. Obawiam się niestety, że będą sterować na spór i wykazanie, że oferta/umowa z jakiegoś względu jest nieważna. I chcą mieć za stołem tak dużo autorytetu jak się da, bo wiedzą, że wielu ludziom się to nie spodoba.

No mnie na przykład dzisiejsza sytuacja wydaje się niemal optymalna. Nie kupuję opowieści o tym, że bez możnego właściciela czeka nas marazm i średniactwo. Niby dlaczego? Jeszcze rok dwa pracy Sarapaty, Dukata, Junco i Ramireza i może się okazać, że dzięki sponsorom, dobremu miejscu w lidze i zarobkom ze sprzedaży wypromowanych w pucharach piłkarzy klub nie ma długów i rozwija się harmonijnie. Podoba mi się taka niezależność.

I jeszcze jedno. Jeśli okaże się, że Sarapata nie chce sprzedawać Wisły, to dla mnie będzie to oznaczać, że taka sprzedaż nie będzie dobra dla Wisły. Bo ufam pani prezes. Tymczasem ze słów Nesty wynika, że ma więcej zaufania do anonimowego inwestora, o którym NIC pewnego nie wiemy, niż do aktualnych władz klubu. To jest żenujące.
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 24.07.2017, 21:14
Oczywiście, że im nie ufam. Doceniam ich pracę, mają pomysł, ale do zaufania po tym co do mnie dociera - stanowczo za wcześnie.

Loeser w Krakowie w czwartek:

https://twitter.com/janekx89/status/889577874730229760
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.07.2017, 21:17
crux.a napisał(a):Wyświetl post
I jeszcze jedno. Jeśli okaże się, że Sarapata nie chce sprzedawać Wisły, to dla mnie będzie to oznaczać, że taka sprzedaż nie będzie dobra dla Wisły. Bo ufam pani prezes. Tymczasem ze słów Nesty wynika, że ma więcej zaufania do anonimowego inwestora, o którym NIC pewnego nie wiemy, niż do aktualnych władz klubu. To jest żenujące.
żebyśmy się zrozumieli.tez ufam naszej pani prezes zresztą jej działania pokazały,ze tego zaufania jest jak najbardziej godna ale czy nie bierzesz pod uwagę, że może sie mylic?.i od razu dodaję,ze nie jestem jakoś nastawiony na "hurra" jesli chodzi o przejęcie.po prostu uważam,ze każdy z nas tutaj za mało wie by z cała pewnościa wypowiadać sie za jedną lub druga opcja. czas pokaże jak będzie a oby było dobrze.
Ostatnio edytowane przez picasso : 24.07.2017 o godz. 21:30.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Stary 24.07.2017, 21:29
up Pewnie, że Sarapata może się mylić. Ale gdy nie mam dość danych, by wyrobić sobie samodzielny pogląd, przyjmuję opinię ludzi, o których wiem, że w danej sprawie wiedzą więcej i których darzę szacunkiem.

Też bym chciał, żeby wszystko skończyło się stworzeniem największego klubu w tej części Europy, zdominowaniem polskiej ligi i regularną obecnością w rozgrywkach grupowych ChL. Ale żeby w imię tego marzenia teraz, jeszcze przed konferencją, traktować obecny zarząd jak intruzów i zawalidrogi tylko dlatego, że ktoś ponoć powiedział, że da 40 czy 50 milionów - to mi się w głowie nie mieści.
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 24.07.2017, 21:32. .
...........................
Powód: .
Ostatnio edytowane przez cinekw : 14.05.2018 o godz. 22:55.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 24.07.2017, 21:32
Sytuacja z Meresinskim powinna Wam pokazać, ze jeżeli komukolwiek zależy na dobru Wisły, to tylko TSowi. Także jeżeli wyżej stawiacie zdanie TFK czy anonimowych Niemców, co do których uczciwości już są uzasadnione obawy, niż ludzi, którzy uratowali Wasz klub z wiecznej tułaczki po pastwiskach... to pozostaje mi współczuć Waszego zaślepienia pieniędzmi.

Przychodzi facet, z walizka pieniędzy, a w zasadzie to wysyła szemranego pełnomocnika i wszyscy zachwyceni. Nikogo nie dziwi, ze chce wydać na ten klub 10x tyle, za Ile został rok temu sprzedany i 10x tyle co za Śląsk Wrocław? Jest tak zakochany w Wiśle, ze nawet kupił ten klub bez robienia audytu. Nikogo tez nie dziwi, ze od razu zostali uruchomieni dziennikarze i twitterowy guru (swoją droga ten sam który popierał Meresinskiego).

Mówiąc krótko, trafił nam sie niezły fart, albo niezły frajer, albo.... No właśnie. To my mamy być w tym układzie frajerem.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
kubad99
Member

Od: 05.2008

Stary 24.07.2017, 21:33
Jestem ciekaw czy mają jakieś konkrety. Czy zweryfikowali porządnie ofertę, tego Joerga i zapisy w umowie o sprzedaży. Czy będą kolejne nikomu niepotrzebne spekulacje.
"Nienawiść jest toksyczna i tu zanim dusza dorośnie do niej juz masz pierwszą krew na butach"
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Stary 24.07.2017, 21:40
Cytat:
Sytuacja z Meresinskim powinna Wam pokazać, ze jeżeli komukolwiek zależy na dobru Wisły, to tylko TSowi. Także jeżeli wyżej stawiacie zdanie TFK czy anonimowych Niemców, co do których uczciwości już są uzasadnione obawy, niż ludzi, którzy uratowali Wasz klub z wiecznej tułaczki po pastwiskach... to pozostaje mi współczuć Waszego zaślepienia pieniędzmi.

Przychodzi facet, z walizka pieniędzy, a w zasadzie to wysyła szemranego pełnomocnika i wszyscy zachwyceni. Nikogo nie dziwi, ze chce wydać na ten klub 10x tyle, za Ile został rok temu sprzedany i 10x tyle co za Śląsk Wrocław? Jest tak zakochany w Wiśle, ze nawet kupił ten klub bez robienia audytu. Nikogo tez nie dziwi, ze od razu zostali uruchomieni dziennikarze i twitterowy guru (swoją droga ten sam który popierał Meresinskiego).

Mówiąc krótko, trafił nam sie niezły fart, albo niezły frajer, albo.... No właśnie. To my mamy być w tym układzie frajerem.
Przedstaw proszę na czym polegają te uzasadnione obawy.

Jestem ciekawy kto stosuje takie gierki jak wymyślanie, że za przejęciem klubu stoi Kapka, aby nastawić negatywnie ludzi do nabywców. Jeśli uciekasz się do takich zagrywek to widocznie nie masz mocnych argumentów.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Stary 24.07.2017, 21:45
Gdzie napisałem cos o Kapce?
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Stary 24.07.2017, 21:46
Jestem jak najdalej od SKWK, nie podzielam sympatii politycznych większości naszego środowiska kibicowskiego, ale jak czytam, że to chore, że kibice rządzą klubem, to mi się zwyczajnie rzygać chce. Nie zauważyłeś, że Ci kibice mają sukcesy? Że odbudowują klub po bezprecedensowej zapaści? Że umieją zarządzać lepiej niż chłodni fachowcy typu Rogala czy Bednarz?
Odpowiedz cytując
fran23
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 24.07.2017, 21:52
cinekw napisał(a):Wyświetl post
Przedstaw proszę na czym polegają te uzasadnione obawy.

Jestem ciekawy kto stosuje takie gierki jak wymyślanie, że za przejęciem klubu stoi Kapka, aby nastawić negatywnie ludzi do nabywców. Jeśli uciekasz się do takich zagrywek to widocznie nie masz mocnych argumentów.
Ciekawe kto stosuje takie gierki jak wymyślanie, jak to TS będzie kręcił, aby nastawić negatywnie do niego ludzi. Trzeba ufac .... wie komu kupującemu klub bo tak twierdzi janekx wasz bóg ojciec.
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Stary 24.07.2017, 21:52
............................
Powód: ............
Ostatnio edytowane przez cinekw : 14.05.2018 o godz. 22:56.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 24.07.2017, 21:54
Na razie każdy tu uprawia bajkopisarstwo i nic więcej.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów