The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.02.2017, 13:58
Artymowicz? Poważnie?
azor
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 05.02.2017, 14:03
A co za nim nie tak?
Krzysiek Grabski
Member

Od: 04.2010

Stary 05.02.2017, 14:07
Niektórzy przeciwnicy Jarosława Kaczyńskiego mówią,że on jest całym złem polskiej polityki.

A jeśli ten właśnie Jarek jest gwarantem względnego spokoju w Polsce?

Przecież Jarek nie będzie żył wiecznie, a młode wilki mogą być spragnione krwi i działań bardziej zdecydowanych.
Kibic Legii Warszawa.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 14:40
azor napisał(a):Wyświetl post
A co za nim nie tak?
A nic, najmądrzejszy astronom świata

Poczytaj najpierw o nim, bo to że sobie lata awionetką nie robi z niego eksperta...
azor
Senior Member

Stary 05.02.2017, 14:47
Czytałem i powtarzają się dwie rzeczy:

- że jest doktorem nauk fizycznych, więc chyba jakieś tam pojęcie o szeroko pojętym spadaniu mieć musi,

- że jest ubekiem, ....ą i lewakiem, jak każdy kto ma inny pogląd od pisowego
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 15:10
To poczytaj jeszcze odnośnie tego wyśmienitego astronoma o Szuladzińskim, którego to Artymowicz bardzo cenił (do czasu aż...), czy o profesorze Skibińskim choćby (mogłem nazwisko przekręcić, z pamięci piszę)...

I spróbuj polityki do tego nie mieszać.
azor
Senior Member

Stary 05.02.2017, 15:14
Zgadza się, nie ma co mieszać polityki.

Cytat:
Powierzchnia kontaktu kadłuba może być A > 100 m2, ale weźmy ostrożnie A~802 m, np. aby nie zakładać, że cały kadłub uderza jednocześnie. Masa związana z kadłubem to jakieś M=60 ton.
Chcemy oszacować MAKSYMALNĄ głębokość wgniecenia gruntu, a do tego musimy założyć pancerną wytrzymałość samolotu. To naturalnie nieprawda i należy wziąć pod uwagę, że większość energii ruchu idzie na niszczenie konstrukcji, a nie na robienie wgniecenia czy krateru. Ale o tym na końcu.

Prędkość samolotu w momencie przyziemienia jest dobrze znana: Vzz ~ 15 m/s pionowo w dół i oczywiście, co ważniejsze dla realnej fragmentacji wraku, Vz > 70 m/s w poziomie.
Dzięki dużej Vx nastąpiła totalna rozwałka, ale to chwilowo zaniedbujemy, a tylko policzymy efekt hamowania ruchu pionowego, tak jakby samolot uderzał w śliską powierzchnię gruntu reagującego tyko na uderzenie z góry. Grunt poddał się sile uderzenia, wgnieciony na głębokość H, której nie znamy, a którą wyliczyć możemy z oszacowanych naprężeń w gruncie.

Proces tworzenia krateru/wgniecenia w ośrodkach granularnych i w ziemi jest dobrze poznany. Przy silnym uderzeniu, grunt się efektywnie upłynnia. Wielkości graniczne naprężeń sprowadzają się wtedy do jednej charakterystycznej wielkości skalarnej σ - niektórzy nazywają to po prostu wytrzymałością gruntu Y, czyli efektywnym ciśnieniem, powyżej którego grunt poddaje się i usuwa spod obiektu). Dla uzyskania maksymalnej głębokości wgłębienia, zakładamy że naprężenia nie przekraczały σ ~ Y; w przeciwnym razie, wynikiem będzie odpowiednio mniejsze wgniecenie.

σ ~ 0.5 MPa
To oszacowanie można uzasadnić właściwościami gruntu, pracami na temat naprężeń mierzonych przy wbijaniu pali w grunt, i oszacowaniami innego rodzaju. Ta wartość jest godna zaufania tylko z dokładnością do czynnika 2. Nie spotkałem w literaturze wartości mniejszych, ale widuje się wartość ok. 1 MPa, jak w cytowanym w dalszej części felietonu artykule; jak wspomniałem, to dałoby dwa razy mniejszą niż wyliczona poniżej głębokość H wgniecenia gruntu.

Siła równa σA działa na masę M i daje (ujemne) przyspieszenie o wartości średniej
a ~ σA/M ~ 0.5e6 * 80 / 60e3 m/s2 ~ 666 m/s2, albo inaczej prawie 70g.
W charakterystycznym czasie t = Vz/a ruch zostaje zahamowany, a droga pionowa przebyta w tym czasie to H = Vzt/2, czyli:
H = Vz2/2a ~ M Vz2/(2 σ A) ~ (152/2/666) m ~ 33 cm

Czyli w najlepszym dla krateru przypadku pancernego kadłuba i zakładając minimalną wytrzymałość mechaniczną gleby, grunt zostanie wciśnięty tylko o H~1/3 metra. To nie jest żaden krater! W realiach Smoleńska większość energii ruchu pionowego pochłonęło wginanie i pękanie kadłuba, zatem szacowałbym, że 10 czy 20 cm wgniecenia gruntu jest największym możliwym efektem. Z drugiej strony, lokalnie część blach mogła zakopać się kosztem początkowej energii ruchu poziomego kilka razy głębiej. Katastrofa lotnicza to chaos, w którym żadne wartości średnie nie oddają zakresu zmienności stanu i stopnia zarycia poszczególnych części wraku.

Ponieważ realny wypadek zniszczył rzadki las, rozrył błoto i odbywał się w nierównym terenie, to żadnego istotnego krateru nie było i nie powinno być.
Kolega Ayala przytoczyl kwestie braku krateru. Mnie powyższe wytłumaczenie przekonuje i guzik mnie obchodzi kto je opracował.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 15:25
azor napisał(a):Wyświetl post
Mnie powyższe wytłumaczenie przekonuje i guzik mnie obchodzi kto je opracował.
Ciekawe podejście do tematu
azor
Senior Member

Stary 05.02.2017, 15:29
Jest oparte na prawach fizyki, gdyby coś takiego przedstawił Antek również bym nu uwierzył.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 15:42
Binienda przedstawił wyliczenia a propos brzozy i skrzydła - przekonał Cię czy nie?
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.02.2017, 15:54
Cytat:
Binienda przedstawił wyliczenia a propos brzozy i skrzydła - przekonał Cię czy nie?
Nie, bo to oszołom i PiSowiec tak jak każdy inny kto ma inne zdanie niż lewica.

Azor, jak tak się dla Ciebie liczą fakty i prawda to ciekawe dlaczego mówisz, że PO jest mniej skompromitowane od PiSu. Jakoś jak Ci przedstawiałem fakty to nie chciałeś w nie uwierzyć hehe
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
azor
Senior Member

Stary 05.02.2017, 16:05
W momencie kiedy Binienda swoja teorie przedstawiał, średnio mnie to interesowało jeśli mam być szczery. Kiedy zacząłem o tym czytać były już dostępne kontranalizy, które dość jasno pokazywały, że nie do końca wszystko się tam trzyma kupy. Więc zgadza się, decyzja była łatwiejsza do podjęcia.

Nie mówię, że jest mnie skompromitowane, mówię że wizerunkowo wyglądało lepiej. I to moja subiektywna opinia. W Twoje fakty nie muszę "uwierzyć", bo one się wydarzyły, nie musisz mnie do niczego przekonywać.
Ni cholery nie ma to nic wspólnego z nauka. A nie kontynuowałem rozmowy, bo z Tobą nie da się rozmawiać
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 16:21
Pokaż mi jeśli możesz kontranalizy, najlepiej oparte na wyliczeniach takich jak Biniendy, przy użyciu specjalistycznego sprzętu/programu. Dobrze byłoby też, gdyby te kontranalizy były przedstawionego nie przez astrofizyka, a kogoś zajmującego się wytrzymałością materiałów.

edit. Zresztą, nie kłopocz się - wszystko co dostępne znam, dyskusja nie wprowadzi nic nowego. Dla mnie katastrofa nie została wyjaśniona, nie wykluczam żadnej wersji zdarzeń ze względu na brak poważnego śledztwa w tej sprawie.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 05.02.2017 o godz. 16:26.
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 05.02.2017, 16:29
Jedni wierzą w wyliczenia komisji Millera, która znała dokładne parametry samolotu, a drudzy w teoretyczne wyliczenia studenta dr Biniendy. Co kto lubi.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 16:35
Wyliczenia komisji Millera - to dobre jest Kończę i pozdrawiam.
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 05.02.2017, 19:00
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Pokaż mi jeśli możesz kontranalizy, najlepiej oparte na wyliczeniach takich jak Biniendy, przy użyciu specjalistycznego sprzętu/programu. Dobrze byłoby też, gdyby te kontranalizy były przedstawionego nie przez astrofizyka, a kogoś zajmującego się wytrzymałością materiałów.
Proszę Cię.
Za chwile będą się kucharze (z całym szacunkiem do nich) wypowiadziac prezentując swoje analizy.
Kraterami to zamują się geolodzy, astrofizycy żołnierze ale nie wytrzymalość materiałów.

Wytrzynałość materiałow na tyle ile wiem, zajmuje się stanem wewnętrznym materiału poddanego działaniu sił zewnętrznych. Czyli sprawdza czy materiał nie zmieni trwale kształtu pod wpływem siły. Ważne jest to trwale bo jeśli samolot zgina sie podczas lotu to jest to wytrzymalosc materiałow ale jeśli trwale zmieni kształt czli przekroczona została granica plastycznosci to tym wytrzymałosc się nie zajmuje. Wtedy usmiechnać się trzeba do innej galezi nauki - recyklingu. samolot nie wytrzymał, ponieważ nie był projektowany na takie obciązenia. I tyle ma do powiedzenia wytrzymałośc materiałów.

Głównym problemem w wątku wybuchu jest to że przy tendencji Maciwrewicza do ubarwiania reczywistosci i wiary w teorie spiskowe (minstrale za dolara) czy bardzo sowitego wynagradzania swoich za zasługi (Misiewicz) nie może znależć nikogo kto wiarygodnie udowodni jego tezę. No nikt nie jest w stanie rozwiązac równania tak jak chce tego antoni M, mimo sporej nagrody.
Fizyka to nie polityka, to nie historia. Nie da się inaczej zinterpretować praw w przeciwieństwie np do taśm czy scenogramów gdzie swoje ucho usłyszy 'strzały' czy inne słowa. Nie da sie wygrzebać wiernego Misiewicza nauki który światu powie to co chce jego przełożony slyszeć. Fizyka sie nie poddaje, bo prawa fizyki znamy wszyscy w przeciwieństwie do dokumentów z szuflady Antoniego. Tu sie nie da interpretowac pod siebie. Ale kto wie, moze kiedys Duda unieważni 'zasadę zachowania pędu', i 'podważy fakt że kąt padania równy jest kątowi odbicia' a trybunał to zatwierdzi. Wtedy może się uda.

P.S.
Tu nie trzeba być fizykiem by nie szukać 'krateru', wystarczy zagrać w bilarda, wpiłkę nożną, czy raz w zyciu spróbować puścić 'kaczki' na wodzie. Albo iść od drugiej storny z dowodem - gdyby Macierewicz miał rację i przy uderzeniu w ziemie zawsze powstawał krater, nie było by piłki nożej - każdy kontakt futbolówki z ziemią powodowałoby ugrzężnięcie piłki w trawie.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.02.2017, 19:06
Cytat:
Tu nie trzeba być fizykiem by nie szukać 'krateru', wystarczy zagrać w bilarda, wpiłkę nożną, czy raz w zyciu spróbować puścić 'kaczki' na wodzie. Albo iść od drugiej storny z dowodem - gdyby Macierewicz miał rację i przy uderzeniu w ziemie zawsze powstawał krater, nie było by piłki nożej - każdy kontakt futbolówki z ziemią powodowałoby ugrzężnięcie piłki w trawie.
Doby odlot. Jednak Macierewicz ze sowimi teoriami nie jest sam
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 19:22
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
...
A gdzież Ty w mojej krótkiej wypowiedzi widzisz kratery?

Już naprawdę znikam, jest na forum odpowiedni temat, gdzie chyba wszystko zostało napisane.

edit.

I na koniec porównanie fikołka lekkiej awionetki z upadkiem wielotonowej maszyny - brawo. Trzeba było jeszcze zderzenie malucha z brzozą pokazać, byłby rozwiewający wszystkie wątpliwości dowód.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 05.02.2017 o godz. 19:41.
Lukasz
Senior Member

Stary 05.02.2017, 19:30
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Doby odlot. Jednak Macierewicz ze sowimi teoriami nie jest sam
Łap.
https://youtu.be/8QmEWFK4pwo?t=135

Samolot traci sile nośna, ma wyciagniete podwozie, uderza o pas za lotniskiem, odbija się od ziemi jak piłka, zahacza skrzydłem i robi salto.

Jak dla mnie analogiczny przykład.

serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
A gdzież Ty w mojej krótkiej wypowiedzi widzisz kratery?

Już naprawdę znikam, jest na forum odpowiedni temat, gdzie chyba wszystko zostało napisane.
A też racja, wiec juz EOT.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
azor
Senior Member

Stary 05.02.2017, 19:36
Cytat:
Ale kto wie, moze kiedys Duda unieważni 'zasadę zachowania pędu', i 'podważy fakt że kąt padania równy jest kątowi odbicia' a trybunał to zatwierdzi. Wtedy może się uda.
Ewolucja już nie będzie obowiązkowa, więc jak będzie trzeba to zajmą się i fizyka
Lukasz
Senior Member

Stary 05.02.2017, 19:42
Serio, to wcale nie jest zabawne.
Przykład z Rumunii co mozna wymyśleć jeśli odda się w czyjeś ręce władzę i nie ma nad tym kontroli.

Cytat:
Rozporządzenie wprowadzone w zeszłym tygodniu przez rządzącą koalicję socjaldemokratyczną znosiło kary za niektóre przestępstwa korupcyjne, między innymi za wręczenie funkcjonariuszom publicznym łapówki do wysokości 200 tysięcy lei, czyli około 48 tysięcy euro.

Taka zmiana prawa uchroniłaby przed postawieniem przed wymiarem sprawiedliwości między innymi Liviu Dragnea, szefa koalicyjnej postkomunistycznej Partii Socjaldemokratycznej. Dragnea jest oskarżony o zdefraudowanie 24 tysięcy euro.

Rząd Rumunii ugiął się pod naciskiem tłumów. Nie będzie legalizacji korupcji

http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,2257468.html

Także tego ...
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 05.02.2017, 20:03
Ehh... i to jest narod. Komuchow rozstrzeliwali, u nas honory generalskie i wysokie emerytury. Korupjca - ludzie roz....... na ulicach robia. U nas za rzadow PO-PSL i spolki afera na aferze i nic. PIS wygral, w koncu jakas zmiana jakakolwiek ona by nie byla, aferzysci, zlodzieje, komuchy na ulicach... w imie demokracji.
Lukasz
Senior Member

Stary 05.02.2017, 20:23
Tylko gdzie jest Rumunia a gdzie my.

I można się głębiej zastanowić czy jest tam gdzie jest i ma takie problemy jakie ma bo komuchów rozstrzelali a myśmy się umieli z nimi dogadać czy taka garbata dola, liczba ludnosci i położenie wiec wyżej PL nie podskoczysz, nie ważne kto by u nas nie rządził.
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 05.02.2017, 20:29
Rozstrzelanie komuchów to raz, PRAWDZIWIE liberalne reformy to 2.
Anty PO-PiS!!!
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 05.02.2017, 20:30
Gdzie Rumunia a gdzie my bo nie rozumiem przyznam szczerze?
Lukasz
Senior Member

Stary 05.02.2017, 21:00
Chodziło mi o problemy związane z korupcją jak i reszte róznic miedzy krajami - pkb, liczba ludnosci położenie geograficzne i z tego wynijakące inne problemy społeczne. Wiec nie wiem czy jakos można porównać Polskę do Rumunii - pisze to w kontekscie mojego 'pytania'.

ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Rozstrzelanie komuchów to raz, PRAWDZIWIE liberalne reformy to 2.
Też chyba to niewiele zmienia. Komuchy u nas zostawione wiele 'liberalnych' reform przeprowadziły i w nich czynnie uczestniczyły. SLD miała duży wpływ na politykę po okrągłym stole jak i na wejscie do NATO czy UE.

Edit:
jak to teraz brzmi ... 'prawdziwe liberalne reformy'. Jak ubranie ktore wyszlo z mody.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 05.02.2017 o godz. 21:02.
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 05.02.2017, 23:01
jaroo1:
Cytat:
1) Generał Sławomir Petelicki
2) Marek Dulinicz
3) Siergiej Tretiakow
4) Eugeniusz Wróbel
5) Dariusz Szpinieta
6) Dr inż. Włodzimierz Abramowicz
7) Bp. Mieczyslaw Cieślar
8) Remigiusz Muś
9) Krzysztof Zalewski

Może nie kilkadziesiąt ale 9 osób się zebrało. Do tego druga taką listę można stworzyć ze sprawy Leppera i jego kolegów, który też sobie umarli.
Fajnie, że naśmiewasz się ze śmierci osób i nic ci nie mówi, że nagle umierają ludzie od Smoleńska czy Leppera. Teraz mi podaj listę samobójców z PO czy PSL. A nie, sorry, zapomniałem, że tylko ci co sa za PiSem lub anty PO i anty cały ten układ są czubami, którzy sobie odbierają życie i pechowcami, którzy giną w wypadkach.
Nie wiem jak z wiarygodnością innych nazwisk (podejrzewam, że podobnie), ale profesora Dulnicza proszę do tej dziwnej listy nie doliczać. Zginął w wypadku samochodowym a o katastrofie smoleńskiej nie miał żadnej wiedzy, bo jeszcze nie zdążył jej mieć.
Nie bardzo także rozumiem tutaj umieszczenia generała Petelickiego. Jeżeli miał on jakieś niewygodne informacje (a miał je na pewno) i komuś zależało na wyciszeniu go to dotyczyło to raczej jego wiedzy na styku polityki, służb i biznesu a nie Smoleńska.
Eppur si muove!
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 05.02.2017, 23:04
Wiesniak842, i co z tą afera na aferze? Ile Ziobro aferzystow już skazał, albo chociaż ilu aferzystom zarzuty postawił?
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 06.02.2017, 00:36
Zacznijmy od tego, ze polskie prawo i sadownictwo nie stwarza warunkow do tego by rozliczyc wszystkie afery w ciagu roku rzadow PISu ale cos tam sie dzieje - komisja ds Amber Gold czy reprywatyzacji. Byc moze planowana reforma sadownictwa ma byc kolejnym srodkiem do latwiejszego "rozliczania" takich afer wszak wiemy jak "niezawisle" sadownictwo dzialalo do tej pory. Oczywiscie wszyscy antypisowcy vide komuchy, PO, Nowoczesne i wszystkie przydupasy z tego towarzystwa wzajemnych adoracji zaraz zaczna spiewke, ze to kolejny krok do zamachu na demokracje itp. ale nie to jest istotne. Istotne jest czy faktycznie PIS, majac juz przykladowa wladze absolutna (parlament, prezydent, TK, sady i prokuratury), zrobilby to co tak donosnie zapowiadali przed wyborami i w ich trakcie. Mam taka nadzieje ale zeby sie o tym przekonac, trzeba im dac najpierw szanse.
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 06.02.2017, 09:52
Cytat:
Też chyba to niewiele zmienia. Komuchy u nas zostawione wiele 'liberalnych' reform przeprowadziły i w nich czynnie uczestniczyły. SLD miała duży wpływ na politykę po okrągłym stole jak i na wejscie do NATO czy UE.
Liberalne, a "liberalne" reformy znaaaacznie się różnią. LSD z wejściem do NATO i UE to ostatnie podrygi konającego, to im miało zapewnić wynik wyborczy, a jeśli nie (co ukazała historia), to dla nich znacznie lepiej, by sterowały nas "liberały" z Paryża, Berlina i Brukseli.

Cytat:
jak to teraz brzmi ... 'prawdziwe liberalne reformy'. Jak ubranie ktore wyszlo z mody.
U nas przez historię nigdy liberalizm nie był w modzie, i niestety nie będzie. Co dopiero libertarianizm.
Anty PO-PiS!!!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów