The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.05.2013, 20:27. [30 kolejka] WISŁA Kraków - Zagłębie Lubin, niedziela godz. 16:00
VS

Witam,
przed nami ostatnia 30 kolejka TM Ekstraklasy, już w niedzielę poznamy ostateczny kształt tabeli, dowiemy się kto opuszcza szeregi najwyższej klasy rozgrywkowej w Polsce. O ligowy byt walczą jeszcze Podbeskidzie Bielsko - Biała, GKS Bełchatów. W pucharach reprezentować nas będą Legia Warszawa, Lech Poznań, Śląsk Wrocław i beniaminek Piast Gliwice.

Wisła, której nic już nie zagraża mam na myśli puchary i spadek zagra w niedzielę z zespołem Zagłębia Lubin. W ostatniej kolejce nasi najbliżsi rywale ponieśli porażkę przed własną publicznością 0:3 z Lechią Gdańsk.

Na jesieni Wiślacy zostali upokorzeni w Lubinie przegrywając aż 1:4, honorowe trafienie dla Białej Gwiazdy zaliczył Łukasz Garguła. Teraz czas na rewanż, przekonamy się czy udany.

Meldunek z Lubina.

Podopieczni Hapala mijający sezon zaczęli z -3 punktami na koncie, to wynik udziału w aferze korupcyjnej i ustawienia spotkania Cracovia - Zagłębie Lubin.

Oprócz ujemnych punktów Zagłębie nie miało najlepszego startu w lidze, po wyjściu na ''zero'' długo okupywali dół tabeli do spółki z Podbeskidziem Bielsko Biała. Jednak zarząd klubu nie robił nerwowych ruchów i nie zmienił trenera mimo iż wyniki nie przemawiały za Hapalem. Później pojawiła się informacja, że do Lubina może wrócić Franciszek Smuda, jednak zarząd szybko zdementował te informacje dając równocześnie wsparcie Pavlovi Hapalovi.

Zespół z Lubina zajmuje 10 pozycję w lidze mając na koncie 34 punkty - jest to jedyny klub w lidze, który ma bilans zerowy bramek strzelonych i straconych.

Super strzelec i asystent.. Czyli kto gra w Zagłębiu

Przegląd kadry Zagłębia Lubin zacząć należy od Michala Papadopulosa, czeski napastnik jest autorem 11 bramek w tym sezonie i jeszcze teoretycznie liczy się w walce o koronę króla strzelców. Czech musiałby ustrzelić w Krakowie hat tricka i liczyć na to, że zawodnicy wyprzedzający go w klasyfikacji nie trafią do bramki w ostatniej ligowej kolejce.

Szymon Pawłowskito kolejna postać, której przyjrzeć należy się przed niedzielnym meczem. Pomocnik Zagłębia ma na koncie 8 bramek i 6 asyst. Jest jedną z kluczowych postaci w lubińskim zespole, Szymonowi z końcem czerwca wygasa kontrakt z klubem do tej pory nie złożył podpisu pod nowym i wszystko wskazuje na to, że to ostatni mecz Pawłowskiego w Zagłębiu. Swego czasu zawodnik ten łączony był z Wisłą Kraków, teraz wydaje się że bliżej pozyskania piłkarza jest klub z Poznania, który ma do zaoferowania Pawłowskiemu więcej niż my.

Warto też zwrócić uwagę na Jirego Bilka, pomocnik ''Miedziowych'' obok bramkarza Michała Gliwy zagrał we wszystkich 28 spotkaniach tego sezonu. Jest ważną postacią w zespole podobnie jak podstawowy obrońca Paweł Widanow.

Na Reymonta sprzątają dalej.. Smuda <s>dozorcą</s> trenerem.

Kamil Kosowski to kolejny piłkarz, który dołączył do grona zawodników z którym Wisła nie przedłuży kontraktu, wciąż niepewna jest przyszłość Radosława Sobolewskiego, któremu kontrakt kończy się 30 czerwca.

Widać, czystka podyktowana jest zmianą na stanowisku trenera - Kulawika, który żegna się z klubem po 22-letniej przygodzie zastąpi Franciszek Smuda. Jak będzie wyglądała nowa Wisła o tym przekonamy się już za półtorej miesiąca.

''Czwarta bramka ustawiła mecz..''

Te znamienne słowa nawet niektórzy umieścili sobie w podpisie, chyba nie trzeba przypominać kto wsławił się takim stwierdzeniem.

W najbliższą niedziele nadarzy się okazja do rewanżu, oby tylko nasi piłkarze nie zabrali się za odrabianie strat zbyt późno ( czyt. po czwartej straconej bramce kiedy mecz jest już ''ustawiony').

Koniec z ironią, przejdźmy do konkretów. Najbliższy mecz będzie szczególny, po raz ostatni w barwach Wisły zagra kilku zawodników - Iliev, Sikorski, Jaliens, Kosowski. Po raz ostatni również Tomasz Kulawik zasiądzie na ławce trenerskiej, jego przygoda z Wisłą dobiega końca. Bilans jego trenerskich osiągnięć z Wisłą nie jest w lidze jest następujący:

23 spotkania:

8 zwycięstw
7 remisów
8 porażek

Bilans 25:25

Cóż więcej można pisać o niedzielnym pojedynku.. Dobrze, że ten sezon dobiega końca, nie taką Wisłę chcielibyśmy oglądać, nie takie miejsce w tabeli nas interesuje.

Spotkanie poprowadzi Robert Małek z Zabrza.

Z kronikarskiego obowiązku:

Historia spotkań pomiędzy Wisłą Kraków a Zagłębie Lubin:

SEZON 2007/08

9 grudnia 2007, 18:15 WISŁA Kraków - Zagłębie Lubin 2:1, Paweł Brożek 50, Marek Zieńczuk 90 - Manuel Arboleda 57.

SEZON 2008/09

Brak spotkań.

SEZON 2009/10

11 grudnia 2009, 20:00, WISŁA KRAKÓW - Zagłębie Lubin 1:0, Marcelo 33

SEZON 2010/11

21 listopada 2010, 14:45, WISŁA KRAKÓW - Zagłębie Lubin 1:0, Andraż Kirm 88

SEZON 2011/12

13 sierpnia 2011, 18:00, WISŁA KRAKÓW - Zagłębie Lubin 1:0, Dudu Biton 50 (karny)

Terminarz 30 kolejki TM Ekstraklasy:

Wszystkie spotkania rozegrane zostaną 2 czerwca o godzinie 16:00

Jagiellonia Białystok - Ruch Chorzów
Lech Poznań - Korona Kielce
Lechia Gdańsk - Górnik Zabrze
Legia Warszawa - Śląsk Wrocław
Piast Gliwice - GKS Bełchatów
Pogoń Szczecin - Polonia Warszawa
Widzew Łódź - Podbeskidzie Bielsko-Biała
Wisła Kraków - Zagłębie Lubin

Zapraszam do dyskusji!
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 31.05.2013 o godz. 20:52.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Krzysiek
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 31.05.2013, 20:54
SEZON 2007/08

9 grudnia 2007, 18:15 WISŁA Kraków - Zagłębie Lubin 2:1, Paweł Brożek 50, Marek Zieńczuk 90 - Manuel Arboleda 57.

Pamiętam ten mecz, jakby to było wczoraj. Eksplozja radości bo bramce Zienia była większa niż po meczu z Twente
I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!

Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy!
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 01.06.2013, 11:35
Ale posucha w tym temacie, a mecz jutro.

Mój skład:
-------------Miśkiewicz
Stolarski---Uryga--Głowacki---Bunoza
------------Chrapek---Wilk
Sarki-----------Buras-----------Małecki
----------------Genkov

Uzasadnienie: Bramka wiadomo, niech już Miśkiewicz cwiczy gre nogami na przyszły sezon na żywym organiźmie jakim jest mecz.
Obrona: licze na dwóch młodych (nie wiem czy Stolarski jeszcze na młodzieżowej kadrze czy juz nie) Głowacki za Chaveza by jakaś komunikacja była i Bunoza niech juz gra na tej lewej bo ma najlepszą lewą nogę wśród obrońców.
Pomoc: tradycyjna bo lepszych nie ma dostępnych z jedną zmianą. Kiedy jak nie teraz w takim meczu dać szanse od początku Burasowi. Jest jednym z lepszych w naszym zespole ME. Więc niech gra zamiast gumożujca lub Boguskiego. Jestem ciekawy co pokaże na tle zawodnikow z pierwszego składu.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 01.06.2013, 11:41
Ostatnio jak przegralismy w Lubinie to Zagłebie było mocne ale w tym momencie sa bardzo slabi od paru spotkan wiec mozna to w koncu wykorzystac - trzeba wziac odwet i wygrac.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 01.06.2013, 11:45
Pożegnajmy jutro godnie Kosę.
Dla Jaliensa i Ilieva też niech się mimo wszystko znajdzie ciepłe słowo w tym ostatnim meczu.
A co do samego meczu... o czym tu pisać?
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.06.2013, 12:02
Zagłębie nie walczy o nic.
Wisła nie walczy o nic.

Porażka 0:1
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Kryniu
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 01.06.2013, 12:34
Długo oczekiwane spotkanie. Pieprzony sezon w końcu się skończy. Ostatnie spotkanie pod wodzą Kulawika. W sumie jeśli nawet przegramy to mamy sporo plusów, odetchniemy od tego wszystkiego.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 01.06.2013, 12:38
Wisła walczy o kasę bo przy dobrych wiatrach możemy zając 6 miejsce przy złych 9 a to jest znaczna różnica przy wypłacie dla klubu na koniec roku.
Odpowiedz cytując
Ventigo
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 01.06.2013, 16:44
To tak w kontekście tego meczu: http://www.weszlo.com/news/15114-Zag...zyna_bez_zalet
Odpowiedz cytując
Adenalix
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 01.06.2013, 21:30
Baala napisał(a):Wyświetl post
Ale posucha w tym temacie, a mecz jutro.

Mój skład:
-------------Miśkiewicz
Stolarski---Uryga--Głowacki---Bunoza
------------Chrapek---Wilk
Sarki-----------Buras-----------Małecki
----------------Genkov

Uzasadnienie: Bramka wiadomo, niech już Miśkiewicz cwiczy gre nogami na przyszły sezon na żywym organiźmie jakim jest mecz.
Obrona: licze na dwóch młodych (nie wiem czy Stolarski jeszcze na młodzieżowej kadrze czy juz nie) Głowacki za Chaveza by jakaś komunikacja była i Bunoza niech juz gra na tej lewej bo ma najlepszą lewą nogę wśród obrońców.
Pomoc: tradycyjna bo lepszych nie ma dostępnych z jedną zmianą. Kiedy jak nie teraz w takim meczu dać szanse od początku Burasowi. Jest jednym z lepszych w naszym zespole ME. Więc niech gra zamiast gumożujca lub Boguskiego. Jestem ciekawy co pokaże na tle zawodnikow z pierwszego składu.
Misiek powinien zostawać co trening dłużej i ćwiczyć do znudzenia wprowadzania piłki nogą. Trening regularny i ciężki czyni mistrza. Najsłabszym obrońcą na dzień dzisiejszy jest Łukasz Burliga. Piłkarsko wygląda przesłabo Nie samym charakterem i faktem, że jest się "młodym" Wiślakiem zdobywa się pierwszy plac. Buras jest zawodnikiem, o którym najmniej słychać w naszej kadrze więc prawie nikt nie wie jak mu idzie. Wyróżniał się u Gumiorów, później miał operacje i gra w ME. Czy się nadaje na ekstraklasę z marszu? Odpowiedź jest taka sama jak na pytanie czy ktoś mu jutro da szansę: WĄTPIĘ. Proszę tylko nie Cwetan "Człap Człap" Genkov. Wolę drewnianego,a cz charakternego Sikora. Obaj mają szanse na strzelenie gola bliskie zeru, a Sikor przynajmniej się spoci.
Szansę na drugą wygraną z rzędu upatruje w fakcie, iż Smuda będzie siedział na trybunach, więc pierwszy etap selekcji do składu na przyszły sezon już się zaczął.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując
Tobi1906
Senior Member

Stary 01.06.2013, 22:42
Walczymy o 6 miejsce!

Dobre w porównaniu do zeszłego sezonu

Ale oczywiście za słabe jak na nasze możliwości a już na kibicowskie klimaty

do jutra!
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Stary 02.06.2013, 12:58
Ależ zainteresowanie dzisiejszym meczem Jezu ............
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.06.2013, 13:01
Bo wszyscy już na Reymonta (dzień dziecka) albo w drodze na stadion (reszta).
Dzisiaj pobijemy rekord frekwencji
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 02.06.2013, 13:13
Jak dobrze, że ten sezon już się kończy!
What's new?

Odpowiedz cytując
KrzychooR
Senior Member

Od: 12.2011

Stary 02.06.2013, 13:17
Co tu dużo mówić... Wisła ten mecz może wygrać przegrać lub zremisować. Jedyne co jest pewne to to że zrobi to w beznadziejnym stylu...
Odpowiedz cytując
Maine_Coon
Senior Member

Od: 05.2013

Stary 02.06.2013, 13:17
Następny możliwe że nie bedzie lepszy ale jakoś tak z większą ciekawością będę go wyczekiwał
Odpowiedz cytując
St Yabol
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2010

Stary 02.06.2013, 13:53
Adenalix napisał(a):Wyświetl post
Misiek powinien zostawać co trening dłużej i ćwiczyć do znudzenia wprowadzania piłki nogą. Trening regularny i ciężki czyni mistrza.
Trening bez presji związanej z meczem nic nie da, jakiś czy6nnik stresu musi być.

Cytat:
Tobi1906
Walczymy o 6 miejsce!

Dobre w porównaniu do zeszłego sezonu
W rzeczywistości walczymy o 5 miejsce, bo przecież polonia zostanie przesunięta na ostatnie miejsce
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 02.06.2013, 17:21
Nie udało się obronić sportowo 7 miejsca z zeszłego sezonu a liczyłem chociaż na remis. Zagłębie zdobyło w tym sezonie 40 punktów więc pod względem sportowym Wisełka kończy na 8 miejscu.
Ostatnio edytowane przez thechris : 02.06.2013 o godz. 17:23.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 02.06.2013, 17:29
Był ten karny bo z trybun to wygladalo na przekret stulecia ..?
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 02.06.2013, 17:36
fialo napisał(a):Wyświetl post
Był ten karny bo z trybun to wygladalo na przekret stulecia ..?
Reka była ale karnego się takiego nie gwizda...

Mielismy 90 minut czasu na strzelenie bramki wiec nie ma co plakac o karnego...
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 02.06.2013, 17:45
Małek ile razy to nazwisko bedzie Nam sie jeszcze zle kojarzyło. Ilez razy w sezonie mozna popełniac tyle bledow podczas Naszych spotkan - przeciez to sie w glowie nie miesci.
Odpowiedz cytując
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 02.06.2013, 17:50
Kończymy sezon 7 punktów nad strefą spadkową. Nie mam więcej pytań.
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 02.06.2013, 17:52
thechris napisał(a):Wyświetl post
Nie udało się obronić sportowo 7 miejsca z zeszłego sezonu a liczyłem chociaż na remis. Zagłębie zdobyło w tym sezonie 40 punktów więc pod względem sportowym Wisełka kończy na 8 miejscu.
Wisła kończy na 7 miejscu i ..tak napisałeś kolejny nonsensowny post. Inne tabele są jedynie wymysłem wyobraźni i tak zawsze można dodać Wiśle punkty zabrane przez sędziów, a trochę by sie ich nazbierało.
_____
Mecz, jak i sezon bez znaczenia ot, odbył się. Ciekawe jedynie czy w nowym pojawi się jakaś nadzieja na lepszą Wisłę. Ze Smudą wielkich nadziei nie mam, ale może wlaściciel zacznie po kolejnym niepowodzeniu inaczej, bardziej kreatywnie myśleć o naszym klubie, cóż pożyjemy zobaczymy.
Ostatnio edytowane przez milosz : 02.06.2013 o godz. 18:00.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 02.06.2013, 18:05
A niech tam... chociaż raz siebie samego zacytuję
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Zagłębie nie walczy o nic.
Wisła nie walczy o nic.

Porażka 0:1
Nie mam z tego powodu żadnej satysfakcji

To wszystko, co dzieje się z Wisłą jest w tym momencie zbyt przewidywalne.
Pora zacząć "emocjonować się" tematem transferowym i tematem osoby trenera.

Potem trochę pomoderować temat "polskie drużyny w pucharach europejskich". Mam nadzieję, że niezbyt długo. Obejrzeć mecz z Barcą, a może pojechać do Gdańska.
I mieć nadzieję na nowy sezon.

Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 02.06.2013, 18:07
Cytat:
Potem trochę pomoderować temat "polskie drużyny w pucharach europejskich". Mam nadzieję, że niezbyt długo. Obejrzeć mecz z Barcą, a może pojechać do Gdańska.
Pobaw się w jednego ze znanych antywirów, zaktualizuj bazę danych. Nie zagramy z Barcą.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.06.2013, 18:13
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Małek ile razy to nazwisko bedzie Nam sie jeszcze zle kojarzyło. Ilez razy w sezonie mozna popełniac tyle bledow podczas Naszych spotkan - przeciez to sie w glowie nie miesci.
Prezes PZPN-u się zmienił ale PZPN nie. Dalej ta sama sitwa moderuje rozgrywki.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 02.06.2013, 18:28
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Pobaw się w jednego ze znanych antywirów, zaktualizuj bazę danych. Nie zagramy z Barcą.
Przeoczyłem.... jakos mnie to nie martwi.. ale dzięki za uświadomienie

Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.06.2013, 18:45
Ta ostatnia niedziela.

Jak dla mnie mecz symbolicznie zakończył pewną epokę.
W mniejszym znaczeniu skończyła się "holenderska" drużyna. Jej upadek zaczął się od Apoelu, jednak jak dla mnie definitywnie dziś się zakończyła. Jestem przekonanany, że pomimo dwóch nieudanych sezonów (nie do końca z winy drużyny, także w wyniku działań klubu) z perspektywy czasu zostanie ona oceniona pozytywnie.
W szerszym skończyłą sie pewna Wisła zaczęta sprowadzeniem Kosowskiego, Żurawskiego, Szymkowiaka, potem Brożków.
Jaka będzie ta nowa Wisła, lepsza czy gorsza zobaczymy.

Dziś też pożegnaliśmy czterech zawodników. Nie wiem co przyniesie nowe okienko transferowe. Ale jak dla mnie, nie oceniając ostatnich ich dyspozycji i wyczynów na boisku, Jaliens, Iliev i Kosowski są zawodnikami o takich umiejętnościach indywidualnych, których zapewne długo w Wiśle nie zobaczymy. Spośród zawodników biegających dzisiaj po boisku tylko Głowacki prezentuje zbliżony poziom, reszta to klasa lub dwie niżej.
Jeżeli dodamy do tego odejście Pareiki i ewentualne odejście któregoś z zawodników związanych kontraktem (może i marni są ale przykład Sikorskiego wskazuje, że każda "zmora znajdzie swego amatora") to "uzupełnanie" składu jawi pasjonująco.

Mecz jak mecz. Małek i Zagłębie to dla mnie zestaw niesmaczny.
Odpowiedz cytując
Adenalix
Senior Member

Stary 02.06.2013, 20:05
St Yabol napisał(a):Wyświetl post
Trening bez presji związanej z meczem nic nie da, jakiś czy6nnik stresu musi być.
Roberto Baggio w Juventusie po każdym treningu codziennie wykonywał 100 rzutów wolnych. I nie jakieś tam pierdzistrzały tylko pełna koncentracja, odtworzenie sytuacji meczowej i do każdego strzały się przykładał. Jak w tygodniu wykonał 500 wolnych to w meczu każdy jego rzut wolny to był smród pod bramką. Niech Misiek uczy się ułożenia stopy i wykopw 60 metrowych "w punkt". A jak mu to pomoże, niech kopie przed Chavezem w pełnym biegu.
Powód: lietrówki
Ostatnio edytowane przez Adenalix : 02.06.2013 o godz. 20:06.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 02.06.2013, 20:10
St Yabol napisał(a):Wyświetl post
Musi być przede wszystkim wiedza jak ułożyć stopę i ciało żeby wykopać w jakieś miejsce.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów