The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
kougar
Junior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.02.2013, 11:46
Postaram się jak najkrócej.
Odnośnie uwag Arapaho:
1. Nieważne, lądowali, czy nie lądowali, przekroczyli minima- to jest podstawowy błąd.
2.Sam piszesz, że kluczowa jest współpraca wieża-piloci. Tutaj była zerowa.
3. Poważne złamanie procedur to wg. Ciebie nie jest błąd w sztuce lotniczej? Nie mieli prawa odchodzić w ten sposób. Bardzo proste. Błędem w sztuce, ale nie złamaniem procedur, było schodzenie przy autopilocie gdyż, jak czytamy w dynamice lotu i pilotowaniu samolotu Tu-154 A.I. Piatina:

Zbyt późne wyłączenie autopilota i automatu ciągu prowadzi do wypadków lotniczych i twardego lądowania, co negatywnie wpływa na poziom bezpieczeństwa lotu, zwłaszcza przy nagłym wejściu w mgłę na etapie wyrównywania. Z tego względu działania załogi w warunkach niespodziewanego wejścia w mgłę w pobliżu ziemi powinny był bardzo precyzyjne i nastawione na natychmiastowe odejście na drugi krąg. Wypracowanie takiej precyzji działań odbywa się w trakcie treningów na symulatorze.

Tylko niestety, nasza załoga nie miała kiedy wypracować precyzji działań, gdyż dowódca od prawie dwóch lat nie wykonał żadnego lotu treningowego. Uświadomcie to sobie.
4. Komenda "Odchodzimy" pojawia się na 80 metrach, a więc już po przekroczeniu minimów! Gdyby zadziałali wtedy zgodnie z procedurami czyli ręczne odejście, nic by się nie stało. Też proste.

kol. Drozd:
Nie wiem, co takiego "inaczej rozumiem". Kto podjął decyzję o podejściu do lądowania: kontrola lotów, czy piloci? Bardzo proste pytanie. Poproszę o odpowiedź.

Jeśli uważniej przeczytałbyś, to zauważyłbyś, że piloci powinni podawać wysokość, dla której to właśnie margines jest tak duży. Wtedy, znając odległość, reszta jest matematyką.

BTW. Arapaho: Jeśli zarejestrujesz się na podanym przeze mnie forum lotniczym, z łatwością dokonasz weryfikacji tego "bliżej nieokreślonego pilota myśliwców". Ja instrukcję mam już od pewnego czasu, więc nie wiem, czy to ten sam link, ale pierwszy wynik w google już daje taki rezultat http://peb.pl/technika-motoryzacja/8...kowania-i.html
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów