|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
W wigilię Stanu Wojennego.
Z działalności Lecha Wałęsy podczas Stanu Wojennego w Polsce: " zapamiętajcie słowa „niezłomnego” z rozmowy z funkcjonariuszami bezpieki i prokuratorem LWP w ostatnim dniu izolacji (14 listopada 1982 r.): Wałęsa: — Ma pan dowody na to, że robiłem porządek. W Gdańsku wyrzuciłem wszystkich, którzy wam się mogli nie podobać — Borusewicza, Walentynowicz. Płk Henryk Starszak: — Wiemy, dlaczego Walentynowicz. Wałęsa: — Dlaczego? Dlatego, że za bardzo się mieszała, a jednocześnie bardzo mi przeszkadzała. Przyznaję się do tego. Ja naprawdę nie mam ambicji przewodzenia itd. Nigdy ich nie miałem i do dzisiaj ich nie mam. Płk Bolesław Kliś: — Walentynowicz to nie jest osoba, która mogłaby przewodzić. Wałęsa: — Wiedziałem, że to się władzy nie podoba. Kliś: — Mogło się nie podobać albo mogło podobać. Wałęsa: — Nie zarzuci pan mi nic, że w Gdańsku miał pan jednego człowieka, który wam mógł się nie podobać. Wyczyściłem. [...]" http://wpolityce.pl/artykuly/42579-w...u-porozumienia |
|
|

|
||||||
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|