The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2012, 23:25
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
Zdecyduj się o czym piszesz. Czy o tym ile punktów potrzeba do zajęcia 15 miejsca czy może o tym o ile i czy w ogóle reforma Platiniego zwiększyła średnią.
Drogi kolego ja nie piszę żadnych bzdur

Nie rozumiem o co Ci chodzi więc napisze prosto, żebyś to zrozumiał.

Reforma Platiniego zwiększyła średnią potrzebną do zajęcia 15 miejsca w perspektywie 5-letniej z 5.05 do 5.27. Liczbę punktów potrzebnych do zajęcia 15 miejsca pomnóż sobie przez 5

Moja dobra metodyka w pełni to pokazała.

Ty policzyłeś średnie 2-letnie i 3-letnie. Wyszły prawie równe, brawo ale to wcale jeszcze nic nie znaczy. Z samego teoretyczno-matematycznego punktu widzenia średnie 2-letnie i 3-letnie są mniej stabilne niż średnie 5-letnie. Im dłuższa średnia tym bardziej stabilna perspektywa.

To tyle odnośnie elementarnej matematyki.

Druga sprawa jest odnośnie specyfiki samego rankingu. Bo, że średnie przy mniejszej ilości prób są mniej stabilne jedno ale teoretycznie np średnia 5-letnie mogłaby być większa albo mniejsza.

Więc popatrzmy czysto na specyfikę samego rankingu.

Generalnie pierwsza 12 jest praktycznie dużo lepsza(bogatsza) niż inne kraje.

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...crank2013.html
Od 2005 żaden z tych krajów nie wyszedł poza pierwszą 15(ranking 5 letni). Ostatnia co ciekawe była Rosja

Mówię tu o pierwszej 12. Czasem oczywiście się zdarza, że z pozostałych krajów jakiś ma świetne lata(Rumunia, Dania) i do tej 12 wchodzi(mówię o rankingu za 5 lat), ale generalnie ona jest poza zasięgiem w perspektywie długoterminowej.

Natomiast dalej sytuacja jest bardziej wyrównana.

Danie, Austrię więcej łączy z Polską, Czechami, Cyprem, Izraelem niż z Turcją, Ukrainą czy nawet Belgią.

Jest Dania, Austria, Izrael, Cypr, Polska, Szwajcaria, Chorwacja, Rumunia, dalej też cała masa krajów słabszych ale nie aż tak bardzo znacznie: Białoruś, Serbia, Bułgaria, Szwecja, Norwegia. A do 15 wchodzą tylko 3 z tych krajów.

Do czego dążę stawka poniżej 12 miejsca jest szeroka, bardziej wyrównana, dlatego w dłuższej perspektywie 5-letniej średnia maleje.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 13.08.2012 o godz. 23:31.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 14.08.2012, 00:08
-Goral- napisał(a):Wyświetl post

Reforma Platiniego zwiększyła średnią potrzebną do zajęcia 15 miejsca w perspektywie 5-letniej z 5.05 do 5.27. Liczbę punktów potrzebnych do zajęcia 15 miejsca pomnóż sobie przez 5
Tak. Reforma Platiniego zwiększyła średnią potrzebną do zajęcia 15 miejsca. Kraje grające tym systemem muszą średnio na sezon zdobywać teraz 5,833 punktów.

Poniżej raz jeszcze zestawienie złożone z punktów, które kraje zbierały grając systemem Platiniego.

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

To tyle elementarnej matematyki.
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 01:04

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

To tyle elementarnej matematyki.
Brawo Wszystko się pięknie zgadza, ja bym tylko dodał

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce po 3 sezonach trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

A o ile się orientuję to zawsze do rankingu UEFA brało się 5 sezonów a nie 3 sezony

Więc ja obliczyłem ile wynosi średnia 5 letnia dla 15 miejsca z 3 sezonami Platiniego(5.27) i bez 3 sezonów Platiniego(5.05).
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 14.08.2012 o godz. 01:13.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 14.08.2012, 13:05
Brawo Wszystko się pięknie zgadza, ja bym tylko dodał

By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce po 3 sezonach trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów.

A o ile się orientuję to zawsze do rankingu UEFA brało się 5 sezonów a nie 3 sezony

Więc ja obliczyłem ile wynosi średnia 5 letnia dla 15 miejsca z 3 sezonami Platiniego(5.27) i bez 3 sezonów Platiniego(5.05).
Góralu. Ja doskonale wiem co obliczyłeś. Nie będę powtarzał się i pozostanę przy swojej metodzie tym bardziej, że tak jak napisałem moja metoda sprawdza się.
W zestawieniu z dwóch sezonów w których rozgrywki były rozgrywane systemem Platiniego wyliczyłem, że trzeba zdobyć 5,875.
W zestawieniu z trzech sezonów w których rozgrywki były rozgrywane systemem Platiniego wyliczyłem, że trzeba zdobyć 5,883.
Zmiana polegająca na zapewnieniu udziału 6 klubom w grupie LE niewiele zmieni bo odbije się kosztem szybszego odsiewu Państw z niższej półki a nie kosztem krajów zajmujących takie miejsca jak 15ste więc podtrzymuje swoją prognozę, że trzeba zdobywać te przeklęte 5,883

Więcej na ten temat pisać nie będę i Tobie życzę Ci więcej pokory zanim ponownie napiszesz "Kto wymyślił tą magiczną liczbę 5.875 ?To jakaś bzdura."

Twoje 5,27 które wyczarowałeś zbierane w ciągu 3 ostatnich lat powodowało, że krajowi brakuje do 15 miejsca 1,840 punktów podczas gdy moje wg CIebie bzdurne 5,875 powodowało, że krajowi brakowało po 3 latach jedynie 0,025.

Mój błąd w prognozowaniu jest 73 razy mniejszy...
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 14:15
Góralu. Ja doskonale wiem co obliczyłeś.
Mój błąd w prognozowaniu jest 73 razy mniejszy...
No chyba jednak nie wiesz Bo ja nic nie prognozuję Obliczyłem średnią za już dokonanych 5 lat, błędu nie ma żadnego

To chyba tyle w temacie.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 14.08.2012 o godz. 14:20.
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 14.08.2012, 16:19
No chyba jednak nie wiesz Bo ja nic nie prognozuję Obliczyłem średnią za już dokonanych 5 lat, błędu nie ma żadnego

To chyba tyle w temacie.
Probnlem polega na tym, że system Platiniego będzie obowiązywał w kolejnych latach i chcąc w tych kolejnych latach wspiąć się na miejsce 15 w rankiingu nie ma innej drogi, niż ta wskazana przez Witka.

To, że przy uwzględnieniu ostatnich 5 lat, średnia wychodzi niższa nie odnosi sie do przyszłości, gdyż wskaźniki będą coraz wyższe. Większość konkurentów ma 1-2 drużyny, które regularnie grają w rozgrywkach grupowych pucharów, gdzie zdobywa sie konkretne punkty, a nie ciuła ich jak w eliminacjach. Zarówno jeśli chodzi o rankingi klubowe jak i rankingi ligowe.

Polska w ciągu ostatnich 5 lat zaledwie 3 razy miała reprezentanta w grozgrywkach grupowych, o ciągłości mówić nie ma za bardzo co, bo jeżeli w tym sezonie Legia nie dojdzie do tego etapu, to skończymy z wynikiem 2 punktów z hakiem, a to bez względu na sposób obliczania jest zdecydowanie za mało nie tylko dla poprawienia swojej pozycji, ale przede wszystkim dla utrzymania już posiadanego miejsca.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
-Goral-
Senior Member

Stary 14.08.2012, 17:12
funkykoval napisał(a):Wyświetl post

Polska w ciągu ostatnich 5 lat zaledwie 3 razy miała reprezentanta w grozgrywkach grupowych, o ciągłości mówić nie ma za bardzo co, bo jeżeli w tym sezonie Legia nie dojdzie do tego etapu, to skończymy z wynikiem 2 punktów z hakiem, a to bez względu na sposób obliczania jest zdecydowanie za mało nie tylko dla poprawienia swojej pozycji, ale przede wszystkim dla utrzymania już posiadanego miejsca.
A nie 4 ? Dwa razy Lech, Legia i Wisła. To daje średnią poniżej 1. To nie dużo, trzeba to poprawić.

Ale co ciekawe skuteczność wyjścia z grupy dla tych 4 przypadków wynosiła 100%. I tu już pozytyw, chyba żaden inny kraj nie ma takiej skuteczności.

Zgadzam się dużo zależy od Legii, jak Legia awansuję jest szansa walczyć o średnią powyżej 5 jeszcze nie w tym sezonie ale za 2 sezony, jak odpadnie to wrócimy do punktu wyjścia, czyli odległych marzeniach o 15 miejscu.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów