|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Rankingowy ekspert
Od: 03.2003
Offline |
|
||
Posługując się moją metodą w tym poście http://wislakrakow.com/forum/showpos...1&postcount=97 wyliczyłem po dwóch sezonach, że kraj potrzebuje 5,875 punktów. Kiedy do dwóch sezonów doszedł trzeci ponownie obliczyłem ile punktów trzeba zdobyć by kraj zajmował 15 miejsce o czym pisałem tu http://wislakrakow.com/forum/showpos...&postcount=222 I co ? i okazuje się, że po trzech sezonach liczba punktów potrzebnych wynosi 5,883 czyli o 0,008 punktów się pomyliłem.
Mnożąc wyliczone przez Ciebie 5,27 x 3 = 15,81 co oznacza pomyłkę o 17,650 - 15,81 = 1,840 Wiesz ile razy Twój błąd jest większy od mojego ? 1,840 : 0,025 = 73,6 Jeśli jakaś metodologia jest 73 razy gorsza od innej to używając słowa, od którego cała ta gadka się zaczęła taka metodologia jest bzdurą a nie metodologią. Nie pisz bzdur Góralu. Nie pisz bzdur.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 13.08.2012 o godz. 23:16.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]() Nie rozumiem o co Ci chodzi więc napisze prosto, żebyś to zrozumiał. Reforma Platiniego zwiększyła średnią potrzebną do zajęcia 15 miejsca w perspektywie 5-letniej z 5.05 do 5.27. Liczbę punktów potrzebnych do zajęcia 15 miejsca pomnóż sobie przez 5 ![]() Moja dobra metodyka w pełni to pokazała. Ty policzyłeś średnie 2-letnie i 3-letnie. Wyszły prawie równe, brawo ale to wcale jeszcze nic nie znaczy. Z samego teoretyczno-matematycznego punktu widzenia średnie 2-letnie i 3-letnie są mniej stabilne niż średnie 5-letnie. Im dłuższa średnia tym bardziej stabilna perspektywa. To tyle odnośnie elementarnej matematyki. Druga sprawa jest odnośnie specyfiki samego rankingu. Bo, że średnie przy mniejszej ilości prób są mniej stabilne jedno ale teoretycznie np średnia 5-letnie mogłaby być większa albo mniejsza. Więc popatrzmy czysto na specyfikę samego rankingu. Generalnie pierwsza 12 jest praktycznie dużo lepsza(bogatsza) niż inne kraje. http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/...crank2013.html Od 2005 żaden z tych krajów nie wyszedł poza pierwszą 15(ranking 5 letni). Ostatnia co ciekawe była Rosja ![]() Mówię tu o pierwszej 12. Czasem oczywiście się zdarza, że z pozostałych krajów jakiś ma świetne lata(Rumunia, Dania) i do tej 12 wchodzi(mówię o rankingu za 5 lat), ale generalnie ona jest poza zasięgiem w perspektywie długoterminowej. Natomiast dalej sytuacja jest bardziej wyrównana. Danie, Austrię więcej łączy z Polską, Czechami, Cyprem, Izraelem niż z Turcją, Ukrainą czy nawet Belgią. Jest Dania, Austria, Izrael, Cypr, Polska, Szwajcaria, Chorwacja, Rumunia, dalej też cała masa krajów słabszych ale nie aż tak bardzo znacznie: Białoruś, Serbia, Bułgaria, Szwecja, Norwegia. A do 15 wchodzą tylko 3 z tych krajów. Do czego dążę stawka poniżej 12 miejsca jest szeroka, bardziej wyrównana, dlatego w dłuższej perspektywie 5-letniej średnia maleje.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 13.08.2012 o godz. 23:31.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
Poniżej raz jeszcze zestawienie złożone z punktów, które kraje zbierały grając systemem Platiniego. ![]() By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów. To tyle elementarnej matematyki. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wszystko się pięknie zgadza, ja bym tylko dodał ![]() By obliczyć ile punktów średnio na sezon potrzebuje kraj grający systemem Platiniego by zajął 15 miejsce po 3 sezonach trzeba podzielić 17,650 przez 3 co da nam 5,883 punktów. A o ile się orientuję to zawsze do rankingu UEFA brało się 5 sezonów a nie 3 sezony ![]() Więc ja obliczyłem ile wynosi średnia 5 letnia dla 15 miejsca z 3 sezonami Platiniego(5.27) i bez 3 sezonów Platiniego(5.05).
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 14.08.2012 o godz. 01:13.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
W zestawieniu z dwóch sezonów w których rozgrywki były rozgrywane systemem Platiniego wyliczyłem, że trzeba zdobyć 5,875. W zestawieniu z trzech sezonów w których rozgrywki były rozgrywane systemem Platiniego wyliczyłem, że trzeba zdobyć 5,883. Zmiana polegająca na zapewnieniu udziału 6 klubom w grupie LE niewiele zmieni bo odbije się kosztem szybszego odsiewu Państw z niższej półki a nie kosztem krajów zajmujących takie miejsca jak 15ste więc podtrzymuje swoją prognozę, że trzeba zdobywać te przeklęte 5,883 Więcej na ten temat pisać nie będę i Tobie życzę Ci więcej pokory zanim ponownie napiszesz "Kto wymyślił tą magiczną liczbę 5.875 ?To jakaś bzdura." Twoje 5,27 które wyczarowałeś zbierane w ciągu 3 ostatnich lat powodowało, że krajowi brakuje do 15 miejsca 1,840 punktów podczas gdy moje wg CIebie bzdurne 5,875 powodowało, że krajowi brakowało po 3 latach jedynie 0,025. Mój błąd w prognozowaniu jest 73 razy mniejszy... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bo ja nic nie prognozuję Obliczyłem średnią za już dokonanych 5 lat, błędu nie ma żadnego ![]() To chyba tyle w temacie.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 14.08.2012 o godz. 14:20.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
To, że przy uwzględnieniu ostatnich 5 lat, średnia wychodzi niższa nie odnosi sie do przyszłości, gdyż wskaźniki będą coraz wyższe. Większość konkurentów ma 1-2 drużyny, które regularnie grają w rozgrywkach grupowych pucharów, gdzie zdobywa sie konkretne punkty, a nie ciuła ich jak w eliminacjach. Zarówno jeśli chodzi o rankingi klubowe jak i rankingi ligowe. Polska w ciągu ostatnich 5 lat zaledwie 3 razy miała reprezentanta w grozgrywkach grupowych, o ciągłości mówić nie ma za bardzo co, bo jeżeli w tym sezonie Legia nie dojdzie do tego etapu, to skończymy z wynikiem 2 punktów z hakiem, a to bez względu na sposób obliczania jest zdecydowanie za mało nie tylko dla poprawienia swojej pozycji, ale przede wszystkim dla utrzymania już posiadanego miejsca. ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|