|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Cześć (z góry przepraszam za zaśmiecanie pokoju i proszę moderatorów o nie zamykanie tematu do końca tygodnia).
Wiem, że na forum są osoby mieszkająca na co dzień w Australii. Chciałbym nawiązać z nimi kontakt, gdyż mam do nich kilka pytań. Mam w planie odwiedzić ten kraj w najbliższym czasie. A jeżeli nadarzy się sprzyjająca okazja, przeprowadzić się tam. Jeszcze raz proszę moderatorów o uszanowanie mojej prośby. Dziękuje i pozdrawiam. ![]() I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!![]() Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy! |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
To tak w temacie. Nie jestem z Australii ale też kiedyś mi po głowie to chodziło i patrzyłem na oferty pracy.
Mogę powiedzieć że ofertę i zawodową i socjalną i w ogóle ma dużo lepszą Nowa Zelandia - a nie jest dużo dalej ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
chyba nie ma osoby, która by się w temacie Australii nie orientowała
interesuje mnie kto przechodził już samą procedurę ? Punkty itd. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Kiedyś bardzo łatwo było zdobyć wizę do Australii, tudzież obywatelstwo
Wie ktoś może ile kosztuje wznowienie paszportu australijskiego? Szukalem w internecie, ale ciężko u kangurów coś znaleźć ![]() ![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
|
Nie lepiej gdzieś jakaś egzotyczna wysepka na Pacyfiku z willą i widokiem na ocean z czterech stron ?
Australia jest niegościnna jeśli chodzi o zakładanie działalności przez obcokrajowców i w ogóle mi się te rejony nie podobają no może dlatego, że kiedyś mnie kangur nastraszył w ZOO Ja bym wybrał Amerykę Południową jakąś miejscowość turystyczną przynajmniej zbijał bym kasę na głupich turystach ![]() ![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Dlatego mówię o Nowej Zelandii - znajomy był służbowo rok temu i po prostu mówił że raj na ziemi.
Rano jedziesz na narty - 2 godz w góry a popołudniu kąpiesz się w ciepłym oceanie - miazga. A bardziej zawodowo: Nie wiem jak jest teraz ale jak kiedyś siedziałem w temacie - 4-5 lat temu to Nowa Zelandia miała ofertę dla branży IT że przez pierwszy rok pobytu nie płaciło się w ogóle podatków - tylko jakaś tam składka zdrowotna itp - więc miało się ze 20-30% więcej. Poza tym firmy, które mnie interesowały gwarantowały znalezienie mieszkania niedaleko zakładu pracy itp itd - widać było że im zależy. Ciągle zresztą podobno brakuje im ludzi - zwłaszcza IT. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi.
Ewentualny wyjazd na drugi koniec świata to melodia przyszłości, ale patrząc na to co dzieje się w Polsce, począwszy od gospodarki na polityce kończąc, nie daje młodym (w tym mnie i narzeczonej) innego wyboru. Pakować manatki i jazda za chlebem gdzieś gdzie jest lepiej (i cieplej )![]() I w każdej chwili, czy dobrej czy złej, będę kochał WISEŁKĘ na pewno to wiem!![]() Znów przyjdzie wiosna i lepsze czasy, powróci nasza Wisełka na czoło ekstraklasy! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Do tego warto (w przeciwienstwie do Polski) pracować tam legalnie. Na początku podatki niskie, a po nie pamiętam 4-5 latach obywatelstwo
Dla zaczynających tam pracę i ogólnie zycie jest wiele ulg, warto poczytać w internecie.. ![]() ![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
|
Tylko żeby pracować tam legalnie musisz mieć wizę a żeby ją zdobyć to nie tak łatwo no chyba,że jesteś bogaty, zdolnym studentem ze sporą sumą pieniędzy lub uchodźcą(może rządy Tuska da radę pod to podpiąć Białoruś niedaleko). Jak Cię tu nic nie trzyma to jedź w ciemno a z czasem i samozaparciem się wszystko ułoży. Jak język znasz jeszcze to z głodu nie umrzesz i zawsze na jakiegoś ipada zarobisz
![]() ![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Na moim kierunku prowadzący załatwiają pracę w Australii za jakieś 300-400tys zł/rok.
Jednak nie bardzo mi się widzi jechać na kontrakt 4-6 letni, z dala od Polski, rodziny, Wisły. Zresztą w mojej branży praca zapewne na jakimś zadupiu 400km od większego miasta i spore zagrożenia dla życia i zdrowia ;D ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|