The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.11.2011, 11:22
Może Basałaj powinien uważnie śledzić polską i światowe edycję "Mam talent". A nuż znajdzie tam perełkę, diament do oszlifowania, nowego Dawida C.
Ave
Wisła
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 23.11.2011, 12:11
Jedynym rozwiązanie problemu transferów w Wiśle jest DS kidnaper .........
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.11.2011, 12:56
Nie wiem.
Ale autentycznie byłbym za tym, by bardzo ładnie Panu Cupiałowi podziękować za te wszystkie lata współpracy.Niech rozszprzeda do końca drużynę i odejdzie.
Z tym człowiekiem w gorącej wodzie kąpanym nic więcej nie osiągniemy, a przy jego wyobrażeniu na fukncjonowanie klubu, będzie jeszcze gorzej.
Wisła Kraków nie jest jakaś zabawka- jest sensem życia tysięcy ludzi, więc albo się ten człowiek zachowuję odpowiedzialnie, albo niech da stery komuś innemu, kto ma więcej cierpliwości, środków czy ..chociaż ma mniej gorącą głowę.

Żeby nie było.Jestem Panu Cupiałowi bardzo wdzięczny, że zdobył z Wisłą tyle mistrzostw, że Wisła przeżywała renesans, że były te chwile radości i smutku, ale ..trzeba iśc do przodu.Świat sportowych dyrektorów-dyktatorów minąl a podwaliny takich klubów jak Wisła muszą być wkoncu uformowane.Jak ten kliub ma normalnie funkcjonować,skoro w ciągu 12 lat nie zbudowano nawet jebanej bazy treningowej?
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 23.11.2011 o godz. 13:14.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.11.2011, 13:08
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem.
Ale autentycznie byłbym za tym, by bardzo ładnie Panu Cupiałowi podziękować za te wszystkie lata współpracy.Niech rozszprzeda do końca drużynę i odejdzie.
Z tym człowiekiem w gorącej wodzie kąpanym nic więcej nie osiągniemy, a przy jego wyobrażeniu na fukncjonowanie klubu, będzie jeszcze gorzej.
Wisła Kraków to nie jest jakaś zabawka, tylko sens życia tysięcy ludzi, więc albo się ten człowiek zachowuję odpowiedzialnie, albo niech da stery komuś innemu, kto ma więcej cierpliwości, środków czy ..chociaż ma mniej gorącą głowę.
Wiem, że to herezja na tym forum (i kilku innych), ale masz 100% racji.
Cupiał wykonal naprawdę wspaniałą robote dla Wisły wyciagając ją z finansowego niebytu. Udzielona pozyczka była najrozsadniejszym sposobem finansowania klubu (bo najmniej obciązała Wisłę).
Własnie dlatego, że Wisła jest sensem życia tylu ludzi, nie można nieustannie zgadzac się na to, by ten sens życia był narażany na stresy w wyniku emocjonalnych zachowań właściciela.
Chyba, że komuś odpowiada taka huśtawka.
Ja czasami mam wrażenie, że Cupiałowi nie zalezy na jakims spektakularnym sukcesie Wisły. Zawsze kiedy wszystko zaczyna iść w dobrym kierunku, następuje jakaś dekonstrukcja. Jak w przykładzie z Syzyfem - gostek wtacza kamień na szczyt góry i kiedy wydaje się, że już niewiele brakuje do celu jakieś bóstwo strąca kamień na dół i zatrudnia nowego Syzyfa. A kibicujący kamieniowi zwalają winę na kolejnego Syzyfa i podniecają się myśą, że nastepnym razem sie uda.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

bartus2278
Junior Member

Od: 07.2011

Stary 23.11.2011, 16:26
Ja wam powiem tak : zmiana właściciela to jest dobra myśl... ale nie zmiana na kolejnego tyrana i wszech wiedzącego władcę bo to nie ma sensu...;/

Powiem szczerze marzy mi Wisła jako klub na zasadzie socjos ... Czyli kibice którzy wpłacają co rok określoną składkę.. , sami poprzez głosowanie na walnym zgromadzeniu akceptują lub nieakceptują pomysły prezesa i dyr. sportowego. można było by połączyć to np. z sprzedażą pewnej części klubu jakimś dużym firmom ... , np. po 5-10 % wzamian za np. reklamę czy na stadionie czy koszulkach aby była kasa na rozwój + połączenie tego z socjos....

Jest wiele możliwości...
Pewnie spadnie na mnie fala krytyki , ale myślę że jeśli chodzi o naszego właściciela to sądzę że jeśli się nie dostaniemy do LM to nic się nie zmieni w kwestii brania emerytów za grosze...;/
Ale mam większą obawę... że jeśli jakimś cudem awansujemy.. to i tak nie wykorzystamy tego... nie stworzymy profesionalnych struktur i nadal będziemy mistrzami prowizorki..... ech ;/
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 23.11.2011, 17:10
Każdą przecenę można traktować, jako okazję.

Pamiętajmy, że z pustego to i salomon nie naleje.

Marzy mi się takie coś, jak jest w Realu, gdzie jest to klub królewski, gdzie akcje klubu należą do kilku osób. To jest coś pięknego, coś na co kibice mają WPŁYW.
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
kristos
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.11.2011, 18:14
Dobre - zmiana właściciela.
Zdaje mi się ,że to właśnie właściciel decyduje co robić ze swoją własnością.
Jeśli zechce sprzedać swoją własność ,to ją sprzedaje i to jest wyłącznie jego decyzja.
Wiem że na tym forum jest bardzo wielu fachowców od prowadzenia klubu ,więc proponuję im odkupienie klubu i decydowanie o polityce w przyszłości.
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 23.11.2011, 18:17
Panowie trochę zboczyliście z tematu - trenera 'zwolnic' się da, właściciela już nie bardzo..

Cupiał, to szef, wyłożył znaczną kasę na zatrudnienie nowych ludzi i do poukładania spraw w klubie. Nie wyszło więc poleciały czy polecą głowy. Nie za wyniki a za obiecywanie gruszek na wierzbie/nieporadność.

Temat na osobny wątek.

A co do tematu Stana, zdziwiła mnie jego wypowiedz na temat potencjału naszego składu. Twierdził niedawno iż nie potrzebujemy jakiejś znaczącej przebudowy zespołu w okienku zimowym. Można się zastanawiać na ile jest to kurtuazja z jego strony, na ile kalkulowanie własnych możliwości a na ile jego własne prywatne zdanie.

Skoro RM uważaliśmy za mitomana i złotoustego mówcę co co można powiedzieć Stanie? To samo? Też mija się z rzeczywistością? Czy też może tą wypowiedzią fatalnie podsumował prace swojego rodaka?

IMHO problem Wisły to nie problem złego trenera, dyrektora, Basałaja frekwencji czy Właściciela. Działania tych ludzi wyglądają na całkowicie nieporadne i niezsynchronizowane.

Teraz, dla przykładu, mamy trenera który będzie chciał za wszelką cenę pokazać iż nadaje się do prowadzenia pierwszej drużyny. Czyli będzie (co naturalne) robił wszystko by podważyć pomysł zatrudnienia nowego trenera. Zacytuje Stana: "Po rundzie jesiennej ocenimy sytuację i pracę trenera Moskala, i wtedy podejmiemy decyzję, kto poprowadzi drużynę po przerwie" I teraz pytanie: co potem z Panem K. Moskalem? Czasu na dobry wynik miał nie będzie. Degradacja z trenera na asystenta po kwartale pracy..... jakoś nie widzę tego. Podziękujemy obecnemu trenerowi dla czystości atmosfery? W to nie wierzę. Zostawimy Kazka na następna rundę? Nie czuje tego. Jedyne rozsądne rozwiązanie w obecnej sytuacji to użycie przez K. Moskala posady trenera jako trampoliny do jego pracy w innym klubie.

Reasumując: jednym ruchem ubiliśmy Trenera i asystenta a klubem targają interesy poszczególnych osób, przeważnie sprzeczne. I dlatego jest jak jest. Ścięcie czyjejś 'głowy' niewiele wniesie.
Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 23.11.2011 o godz. 18:19.
Squirtle88
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 23.11.2011, 18:28
Stan zrobił razem z Basałajem z naszego klubu planetę małp , zbieraninę grajków którzy się nie rozumieją i wiedzą że są tu tylko po pieniądze , wy tego nie widzicie , zobaczycie jak za kilka lat Wisła upadnie , bo nic lepszego nie wróżę tak debilną polityką transferową ...
Pablo84
Senior Member

Stary 23.11.2011, 18:37
Taką politykę transferową wybrał Cupiał.Za 8 mln Euro pozbył się obrony + Pawła i Piotrka Brożka a kazał sprowadzić zawodników za darmo + Bunoza,Melkson , wypożyczony Biton,Diaz,Lamey.Jak myślisz, Stana nie miał lepszych zawodników w rękawie?Tylko co?Myślisz, że będą grali za frytki?Takiemu talentowi trzeba zapłacić ok 300-400 tyś + często wykupić go z jakiegoś klubu ze wschodu lub południa.Zobacz sobie na internecie kogo wyłowił Stan i za jakie pieniądze pózniej odeszli.
Poważnym minusem u Stana jest Jaliens, ale kto by się spodziewał, że taki zawodnik zanotuję regres formy, zwłaszcza, że znów taki stary nie jest.

szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 23.11.2011, 18:53
Poważnym minusem u Stana jest Jaliens, ale kto by się spodziewał, że taki zawodnik zanotuję regres formy, zwłaszcza, że znów taki stary nie jest.
Tu nie chodzi o regres formy etc.
Kupili zawodników w większości nie nadających się do naszej ligi, ale tak to jest jak sie nie zna realiów.
Przykład Paulinho któremu trener w ŁKS powiedział ze by sie do III ligi nie załapał a teraz interesuje się nim Milan.
Ale taka jest prawda, bo w III by sie nie złapał bo na co komu piłkarz który holuje piłke ? W III lidze liczy sie siła siła siła.
FraMat często podkreśla ze druzyny wygrywające graja antyfutbol,dlatego nam potrzeba antypiłkarzy, ale nie takich jak Jaliens tylko chamów grających na pograniczu faulu, wślizgu.
Przykład Marko Jovanovica, nie zrobił jeszcze nic wybitnego a juz wiekszosc go określa naszym najlepszym obrońcą ?Dlaczego? Bo walczył w derbach, zapierdalał, nikt nie widzi tego ze czesto łamał linie, gubił krycie czy tracił piłki. Ale zapierdalał.
A Kew, do zapierdalaczy nie należy. W polskie lidze oldboyów byłby kotem.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

jerry.lii.lewis
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 23.11.2011, 19:27
Taką politykę transferową wybrał Cupiał.Za 8 mln Euro pozbył się obrony + Pawła i Piotrka Brożka a kazał sprowadzić zawodników za darmo + Bunoza,Melkson , wypożyczony Biton,Diaz,Lamey.Jak myślisz, Stana nie miał lepszych zawodników w rękawie?Tylko co?Myślisz, że będą grali za frytki?Takiemu talentowi trzeba zapłacić ok 300-400 tyś + często wykupić go z jakiegoś klubu ze wschodu lub południa.Zobacz sobie na internecie kogo wyłowił Stan i za jakie pieniądze pózniej odeszli.
Po pierwsze - Pan Cupiał
Po drugie - wybrał taką politykę bo tak ma ochotę gospodarować swoimi pieniędzmi w swoim klubie
Po trzecie - jego, w przeciwieństwie do Ciebie na to stać
Po czwarte - jak się nie ma nic mądrego do napisania to może lepiej nie pisać nic ->

Cytat:
Pablo84 napisał(a):
Nie wiem.
Pablo84
Senior Member

Stary 23.11.2011, 19:39
jerry.lii.lewis napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze - Pan Cupiał
Po drugie - wybrał taką politykę bo tak ma ochotę gospodarować swoimi pieniędzmi w swoim klubie
Po trzecie - jego, w przeciwieństwie do Ciebie na to stać
Po czwarte - jak się nie ma nic mądrego do napisania to może lepiej nie pisać nic ->
Po pierwsze, nie strofuj mnie.
Po drugie.To forum i mogę wyrazić swoją opinię na temat tego człowieka,zwłaszcza, że go nie obrażam.
Po trzecie.Faktycznie mnie nie stać. Na drużynę, ale często i na bilety na stadion.
Po czwarte.Nie jesteś dla mnie autorytetem w dziedzinie forumowych mądrości, więc wybacz, ale Cię nie posłucham.

Czasami mam wrażenie , że PAN CUPIAŁ zachowuję się jak rozkapryszone dziecko, któremu zabrano zabawkę w piaskownicy.Chciał LM?To niech się nie zachowuje teraz jak hipokryta.Ustami Basałaja powiedział, że ten sezon w klubie traktują jako eksperymentalny i planem minimum jest awans do LE, a teraz wielmożny Pan rozpierdala wszystko w ....uł, bo nagle okazało się, że w klubie nie ma zmienników.Czyja to wina ze rok temu posprzedawano całą obronę i zawodników ofensywnych?Jaką % całości kwoty z transferów reinwestowano?
Niby brakło 3 min do awansu CL, tylko że to zajebiście złudne.Zabrakło przedewszystkim stabilizacji, ogrania, schematów.APOEL napierdala praktycznie tym składem 3 rok, wymieniając od czasu do czasu ogniwa przy niewiele wyższym budżecie.Gdzie sa teraz oni, a gdzie my?
Owszem, to jego klub, ale NIE MOŻE z nim robić co chce, bo to ....a dobro narodowe, historia Polskiej piłki i znakomitych ludzi, którzy grali dla tego klubu, gdy jeszcze Polski jeszcze nie było na mapach świata, lub gineli za ojczyzne.Dlatego ....ica mnie strzela, gdy Pan Cupia traktuje ten klub jak swoją zabawkę.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 24.11.2011 o godz. 20:14.

allon
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 23.11.2011, 21:05
Po pierwsze -
Klub piłkarski to biznes jak każdy inny , żeby robić pieniądze trzeba je po prostu mieć
Klub piłkarski pieniądze robi na transferach, nagrodach za wyniki sportowe biletach na mecz , sponsorach itd. W dużej mierze nagrody, wpływy z dnia meczowego wpływy od sponsorów przeznaczane są na bieżące utrzymanie drużyny sztabu, pieniądze jako zysk robi się na transferach.

Nie da się drenować przez wiele lat spółki z towaru(czyt. piłkarzy) nie oddając z powrotem współmiernych środków finansowych na nowy towar(piłkarzy) (a tak robił pan BC) bo w końcu spółka zacznie wynikami dołować czy to finansowymi czy sportowymi

Z klubem piłkarskim jest jak ze sklepem - jak sprzedasz towar to część zysku zostawiasz dla siebie a za większość kupujesz nowy żeby mieć co sprzedawać w dalszym ciągu, tak to mniej więcej działa
Jakoś w swojej Telefonice potrafi to doskonale zrozumieć a w Wiśle nie .... Może sobie szukać kolejnych kozłów ofiarnych ,ale pretensje o wyrzucanie pieniędzy w błoto może mieć tylko i wyłącznie do siebie i do swoich pożal się Boże "doradców" z loży.

^^ A "najlepsze" jest to ,że Wisła mogłaby spokojnie przynosić duże zyski właścicielowi jak i przy tym w pełni realizować swoje cele sportowe tak jak to robi choćby Dinamo czy Partizan

Podejrzewam ,że Stan przezornie nie wydaje kasy na prawo i lewo tylko wydaje ją tylko i wyłącznie wtedy kiedy widzi szansę zarobku na zawodniku - tak robił w PSV więc przestańcie za przed czasem płakać. Wieloletniego braku polityki transferowej w rok się nie da naprawić
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 30.11.2011, 18:14
Wygląda na to że zakotwiczą w Polsce na dłużej.
Jednak dziwię sie że postanowili to oboje rozdmuchać. Chyba oprócz satysfakcjii i zaspokojenia własniego EGO nikt na tym nie skorzysta.
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=26162
Ostatnio edytowane przez Dariook : 30.11.2011 o godz. 18:18.
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 30.11.2011, 18:43
A ja właśnie życzę sobie, żeby wspaniały Piechniczek chociaż raz przyznał się na forum publicznym do błędu i łaskawie w mediach przeprosił!
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 30.11.2011, 19:00
DeadOrAlive napisał(a):Wyświetl post
A ja właśnie życzę sobie, żeby wspaniały Piechniczek chociaż raz przyznał się na forum publicznym do błędu i łaskawie w mediach przeprosił!
Mozesz zapomniec - to jest stary tetryk i nigdy czegos takiego nie zrobi
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 30.11.2011, 20:33
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Mozesz zapomniec - to jest stary tetryk i nigdy czegos takiego nie zrobi
Jeśli holenderski duet wygra proces (a wg mnie jest to przynajmniej prawdopodobne) to na pewno sąd nakaże Antosiowi zamieścić oficjalne przeprosiny w ogólnopolskich mediach. Szczere, nie szczere - ale będą
Feci quod potui faciant meliora potentes
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 13.01.2012, 04:09
Wake Up... Stan!
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 13.01.2012, 11:02
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Wake Up... Stan!
Kaziu Moskal i Prezes Basałaj także jak mantrę powtarzają, że Wisła ma potencjał na obronę tytułu i puchary . Więc proszę dodać do swojej wypowiedzi pozostałych członków Wiślackiego Trio .
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 13.01.2012, 11:54
O ile Bb i SV można zrozumieć bo nie wymagajmy by srali pod siebie , jednak Moskala kompletnie nie rozumiem.
On jako Trener nie potrzebuje wzmocnień? To ja sie pytam dlaczego stracił nam 6 pkt na R22?

Chcę się mylić, niech to będzie jakąś zasłona... Bo jak nie to niestety ale Moskal rozmienia się na drobne.
Powoli można w ciemno twierdzić że do końca sezonu nie dotrwa, sam sobie zbija trumnę, wieko już nakryja inni.
Okaże się że jeszcze nie jego czas. Bo mając taki mocny skład , tracić punkty nie przystoi...
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.01.2012, 12:19
Dariook napisał(a):Wyświetl post
O ile Bb i SV można zrozumieć bo nie wymagajmy by srali pod siebie , jednak Moskala kompletnie nie rozumiem.
On jako Trener nie potrzebuje wzmocnień? To ja sie pytam dlaczego stracił nam 6 pkt na R22?

Chcę się mylić, niech to będzie jakąś zasłona... Bo jak nie to niestety ale Moskal rozmienia się na drobne.
Powoli można w ciemno twierdzić że do końca sezonu nie dotrwa, sam sobie zbija trumnę, wieko już nakryja inni.
Okaże się że jeszcze nie jego czas. Bo mając taki mocny skład , tracić punkty nie przystoi...
W tamtym roku transfery były późno i co były słabe? Genkov, Melikson, Pareiko dali wiele, zawdzięczamy im mistrzostwo. Co trener ma mówić według Ciebie: "nie mamy pieniędzy na transfery", "właśnie negocjujemy", a może "możemy wydać w okienku milion euro". Media takie rzeczy podchwycą i powstaną niezłe kwiatki. Jeszcze się okaże, że spalą nam jakiś transfer. Interesowaliśmy się rzekomo kilkoma piłkarzami, którymi potem interesowały się inne kluby. Jeżeli byłoby w tym jakieś ziarenko prawdy to jest to wystarczający powód, aby zachowywać w tajemnicy wszystko związane z transferami. Tym bardziej, że klub X może podbić stawkę bo stwierdzi, że Wisła potrzebuje na już transferu danego piłkarza itp.

Kiedyś były wycieki nazwisk i czy to było lepsze? Teraz działamy dużo bardziej profesjonalnie.

A punkty mogliśmy stracić z masy innych powodów, np. jakiś błąd w przygotowaniach, albo nastawienie mentalne, czy cokolwiek innego. Skład mamy silniejszy od Śląska.
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 13.01.2012, 12:23
Proste jak budowa cepa, nie chodzi o to, ze ktos czegos nie robi( w sensie nie przeprowadza transferow). KASY NIE MA. I ani SV ani BB ani KM nie przeskocza tego faktu.
Co do wypowiedzi Moskala to przeciez bylo do przewidzenia od poczatku, ze bedzie mowil, ze wszystko jest git. Trener bez doswiadzcenia jako pierwszy, heh bez licencji, pracujacy za psie pieniadze jak na zarobki innych na jego stanowisku, itd. ma prosic o wzmocnienia? (To nie przytyk do Kazia ale taka trzezwa ocena sytuacji)

P.S Ja mimo wszystko sadze ze bedzie 1 transfer na lewa obrone i to wsio.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.01.2012, 13:22
borys napisał(a):Wyświetl post
Co do wypowiedzi Moskala to przeciez bylo do przewidzenia od poczatku, ze bedzie mowil, ze wszystko jest git. Trener bez doswiadzcenia jako pierwszy, heh bez licencji, pracujacy za psie pieniadze jak na zarobki innych na jego stanowisku, itd. ma prosic o wzmocnienia? (To nie przytyk do Kazia ale taka trzezwa ocena sytuacji)
A myślisz że jakby prosił/błagał to coś by się zmieniło?Petrescu płakał o transfery i co? - dostał jedno wielkie gówno
Transfery a zachcianki trenera to dwie różne rzeczy i nie mają ze sobą niczego wspólnego
Trener w Wiśle musi brać co dają i tyle, stąd tez niemożliwością jest zakontraktowanie gościa z tzw nazwiskiem i sukcesami który faktycznie będzie chciał osiągnąć duże cele, bo taki trener sam ustala warunki - 'ok biorę drużynę ale potrzebuje to to i to'

Stąd jak dla mnie to plus że Moskal nie robi z siebie głupka wiedząc jaka jest sytuacja.Valckx czy Basałaj muszą dobrze zdawać sobie sprawę że z tym stanem kadrowym , obrona mistrza jest mało realna.Czy coś z tym zrobią - zobaczymy
94 - Allah Akbar!!
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.01.2012, 12:07
Podobnie bylo z Maaskantem tzn.:

- najpierw wrzawa na forum odnosnie jakiegos mniej waznego wydarzenia
- nastepnie wytykanie kolesiostwa (Jaliens Lamey) - co i tak jest ciosem ponizej pasa
- po czym pojawia sie paszkwil a'la Onet na glownej serwisu w tym wypdaku " Strata młodych talentów nie jest problemem dla Valckxa "

itp itd.

Panowie Valcxa juz nie ma teraz tylko ktos chce wrogo do niego nastawic kibicow.

Tyle ode mnie
Malinowy król malowanych róż
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 14.01.2012, 12:38
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Podobnie bylo z Maaskantem tzn.:

- najpierw wrzawa na forum odnosnie jakiegos mniej waznego wydarzenia
- nastepnie wytykanie kolesiostwa (Jaliens Lamey) - co i tak jest ciosem ponizej pasa
- po czym pojawia sie paszkwil a'la Onet na glownej serwisu w tym wypdaku " Strata młodych talentów nie jest problemem dla Valckxa "

itp itd.

Panowie Valcxa juz nie ma teraz tylko ktos chce wrogo do niego nastawic kibicow.

Tyle ode mnie
A jaki to ma być dla niego problem ? Nawet jak miałby pracować tutaj dłużej. Przecież migracja młodych uzdolnionych zawodników nie dotyczy tylko naszego kraju, tylko Wisły. Utalentowani odchodzą z Manchesteru, Realu, Barcelony, Legii, Korony, Piasta, Ajaxu, PSV, Pompy Dychów i innych klubów.
W przypadku Wisły problemem jest to, że systemu szkolenia nie ma Jak byśmy mieli wybitną akademię to też by się zdarzało, że co zdolniejsi chcieli by odejść na zachód do innych lig.
A co do tytułów prasowych, więcej dystansu do nich. Każdego dnia czytam newsy na onecie, wp i doszedłem do wnosku, że większość nagłówków ma na celu dołowanie ludzi. Celowe nakręcanie jakiejś dziwnej spirali niepokoju.
pawelwislak
Senior Member

Stary 14.01.2012, 14:58
Przede wszystkim w moim odczuciu mamy tu do czynienia z wielką manipulacją dziennikarską a większość jak karpie łapie wszystko co do wody wrzucą!!

Biorąc pod uwagę fachową znajomość angielskiego w wykonaniu naszych dziennikarzyn może okazać się że kontekst był zupełnie inny.

Kolejna sprawa Lucas może wybrać dowolny klub w europie po ukończeniu 16 roku życia. I w mojej ocenie tylko natychmiastowe przeniesienie go do pierwszej 11 mogło by skłonić do pozostania u nas. Inna opcja nie wchodzi w grę bo my tak naprawdę posiadamy tylko jedną "profesjonalną" drużynę. A jeśli prawdą jest co mówią że chłopak ma talent to przecież Cleber jest tego świadom i nie będzie kisił syna u nas. To jest realna ocena sytuacji i nie wiem do czego się tu przyczepić tak świat wygląda. Skoro ma szanse zagrać w PSV, Ajaxie czy choćby Twente to niech spieprza z naszego bagna bo tu jako piłkarz lada moment się będzie cofać. A my jako kibice jesteśmy winni poszanowanie dla takiego stanu rzeczy ze względu na to co Cleber dla nas zrobił, jeden z niewielu który zdrowie stracił dla Wisły.

I bzdurą wydaje mi się tutaj granie Valcxa w jakąkolwiek stronę, on jest świadom jak to wygląda na zachodzie i wie że nic z tym nie zrobi bo miał z tym do czynienia dobre pare lat temu w PSV. A że u nas nie ma szkolenia w ogóle to inna sprawa.
kacpaw91
Senior Member

Stary 14.01.2012, 15:57
pawelwislak napisał(a):Wyświetl post
Kolejna sprawa Lucas może wybrać dowolny klub w europie po ukończeniu 16 roku życia. I w mojej ocenie tylko natychmiastowe przeniesienie go do pierwszej 11 mogło by skłonić do pozostania u nas. Inna opcja nie wchodzi w grę bo my tak naprawdę posiadamy tylko jedną "profesjonalną" drużynę. A jeśli prawdą jest co mówią że chłopak ma talent to przecież Cleber jest tego świadom i nie będzie kisił syna u nas. To jest realna ocena sytuacji i nie wiem do czego się tu przyczepić tak świat wygląda. Skoro ma szanse zagrać w PSV, Ajaxie czy choćby Twente to niech spieprza z naszego bagna bo tu jako piłkarz lada moment się będzie cofać. A my jako kibice jesteśmy winni poszanowanie dla takiego stanu rzeczy ze względu na to co Cleber dla nas zrobił, jeden z niewielu który zdrowie stracił dla Wisły.
Zasady zgłoszeń zawodnika do Młodej Ekstraklasy przewidują, że musi mieć ukończone 16 lat, aby w niej rozgrywać mecze. Gdyby do Ekstraklasy można było zgłosić zawodnika młodszego byłby to swoisty paradoks. Podejrzewam, więc, że nie ma możliwości zgłosić 15-latka do rozgrywek. W sumie nikogo takiego nie ma w kadrach innych zespołów.

Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale pomyślałem, że może w klubie chcą wykupić Nuneza lub Bitona i stąd są szukane oszczędności na ich transfer. Jeżeli byśmy teraz kogoś kupili za dużą kasę byłoby to równoznaczne ze zrezygnowaniem z transferu tych dwóch piłkarzy. Mimo wszystko wskazane byłoby wypożyczenie Jovanicia, czy 2-3 innych zawodników zagranicznych, aby można było ściągnąć kogoś z wolnego kontraktu. Moskal też ma trochę racji, chyba wszyscy się zgodzimy, że ten skład nie grał na miarę swojego potencjału. Jeżeli chodzi o ligę to lepszy skład może mieć jedynie Legia, choć tu bym polemizował. Ten skład jest silny na ligę, lecz wiadomo, że na puchary "trochę" nam brakuje.
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 14.01.2012 o godz. 16:14.
pawelwislak
Senior Member

Stary 14.01.2012, 17:44
Dokładnie Wolfy, może jest zgoła inaczej I właśnie Valcx przez szacunek do Clebera daje mu wolną rękę i nie chce młodemu truć.

Co do postu Jose 841 - ja nawet w tą polemikę się nie zagłębiam.

Jedno co mnie rozwaliło to ten wiek w ME jaja pańskie. Inna sprawa że jeżeli jest dobry to czemu nie przesunąć go do pierwszej 11 przecież np Krkić debiutował mając 16,5 więc przesunąć go niech trenuje z najlepszymi a we wrześniu dowiemy się czy będzie coś z niego w innym wypadku nie ma tak naprawdę możliwości negocjacji niech odejdzie i uczy się wśród najlepszych skoro na to zasługuje.
kacpaw91
Senior Member

Stary 14.01.2012, 18:07
pawelwislak napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie Wolfy, może jest zgoła inaczej I właśnie Valcx przez szacunek do Clebera daje mu wolną rękę i nie chce młodemu truć.

Co do postu Jose 841 - ja nawet w tą polemikę się nie zagłębiam.

Jedno co mnie rozwaliło to ten wiek w ME jaja pańskie. Inna sprawa że jeżeli jest dobry to czemu nie przesunąć go do pierwszej 11 przecież np Krkić debiutował mając 16,5 więc przesunąć go niech trenuje z najlepszymi a we wrześniu dowiemy się czy będzie coś z niego w innym wypadku nie ma tak naprawdę możliwości negocjacji niech odejdzie i uczy się wśród najlepszych skoro na to zasługuje.
Na razie może tylko nieoficjalnie być w pierwszej drużynie, ale czy to by zadowoliło Clebera i Lucasa? Można go przekonać żeby zostać z nami i podpisał kontrakt, dając mu okazję do trenowania z pierwszym składem, a potem wypożyczyć go do PSV, Ajaxu, czy nawet klubu drugiej ligi holenderskiej. Mógłby jak Brud pograć rok w drużynie juniorskiej zza granicy.

Na przyszłość musimy zacząć dawać więcej szans młodzieży wiślackiej. Uryga jest w idealnym wieku, aby zadebiutować w pierwszej drużynie. Nie wiem, czy chłopak ma ku temu predyspozycje, jednak skoro Moskal bierze go na zgrupowanie to warto mu dać 90 minut w jednym sparingu i po kilkanaście w pozostałych. A nóż okaże się, że jest dobrym zmiennikiem dla Wilka, czy Nuneza. Jeżeli zaś nie będzie rokował na to, aby zagrać w kilku meczach w rundzie to możemy go na pół roku wypożyczyć do 1. ligi.

Szewczyka należy wypożyczyć. Też nie wiem, czy ma talent. Jednak w jego wieku zawodnicy już dawno grają w pierwszych składach drużyn zachodnich. Gra w Młodej Ekstraklasie to marnowanie potencjału zawodnika. Może Polonia Bytom zechce go wypożyczyć po odejściu Świerczoka?

Wróćmy wreszcie do pomysłu ściągania najzdolniejszych juniorów i młodzieżowców w Polsce. Kiedyś w ten sposób wzbogaciliśmy się o Brożka, czy Małeckiego. Epizody miał np. Strąk. Zobaczmy na 2. ligę, tam pewnie kryje się nie jeden talent do wyjęcia za sensowne pieniądze. Co najważniejsze przywróćmy rezerwy. 18-latek powinien grać w dorosłej piłce, a nie drużynie Młodej Ekstraklasy.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów