The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.09.2011, 12:41
Jakby Stan sprzedał Małeckiego za taką kwotę jak Brożka i dokonał w ramach pozyskanych środków transferów nie 5 (jak ostatniej zimy), ale tylko 2-3 graczy, którzy podnieśliby jakościowo grę zespołu to nie mam nic przeciwko temu. Jedyny minus ewentualnego odejścia Małeckiego to fakt, że gość bezproblemowo łapie się do meczowej kadry jako wychowanek - co w przypadku europejskich pucharów jest dosyć ważne, przecież wrzucenie w kadrę na puchary Kowalskiego to tak samo jak ograniczenie tej kadry o 1 miejsce, a wychowanków powinno być bodajże 4 wśród 25 zgłoszonych graczy. Taki problem miał w tym seoznie Śląsk Wrocław.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.09.2011, 12:44
borys napisał(a):Wyświetl post
Z tego co sie wypowiadal Basałaj nie bedzie już nowych zawodników w ilosciach jak dotychczas( ja sie doliczylem ze od poczatku sezonu 2010/11 doszlo do nas 20 zawodników ze zmiennym szczesciem), ja bym zaproponowal:

Okienko zimowe:

1. Sprzedaz Maleckiego
2. Pozyskanie LO, SP i PP i tutaj;
- dziekujemy Diazowi(wcześniejsze zakończenie wypożyczenia), dziekujemy Jirsakowi( sprzedajemy lub puszczamy wolno)
Najprawdopodobniej napastnika pozyskamy już w okienku zimowym. Nie możemy sobie pozwolić na to, żeby przyszedł tuż przed eliminacjami do LM i wyszło w praniu czy się nadaje czy nie. Pytanie tylko czy klub nie zdecyduje się na wersję oszczędnościową. Tzn. nie uzna, że jeden uniwersalny zawodnik (jak Delev), mogący grać na obu pozycjach (na środku ataku i z boku), nie będzie wystarczającym wzmocnieniem i w razie odejścia Patryka nie zobaczymy nikogo dodatkowego w jego miejsce.

Na istotnego SP nie ma co liczyć, bo jeśli zostanie Nunez, będzie to oznaczało, iż znaleźliśmy to czego szukaliśmy. W pewnym momencie pojawi się kwestia kogoś, kto zastąpi Jirsaka, ale nie sądzę, żeby ta pozycja znajdowała się na liście priorytetów.

LO pewnie przyjdzie również zimą, trudno mi jednak uwierzyć w to, że rozstaniemy się i z Draganem i Diazem. Więc chyba zakończy się na jednym.

borys napisał(a):Wyświetl post
Okienko letnie:

1. Przedluzamy, Pareike, Paljica*, Lameya**
2. Przedluzamy wypożyczenie lub wykupujemy Nuneza
3. Pozyskujemy N, DP(nastepce Sobola), LO (na lawke)

* jesli nie bedziemy w stanie znalesc lepszego uniwersalnego ale też taniego zawodnika na lawke z karta w reku.
** ale pod warunkiem, że gra z lawki i tak samo zarabia, jesli sie nie zgodzi szukamy.
O Nunezie już pisałem. Sobol zostanie najprawdopodobniej na następny sezon i nie będzie poszukiwań następcy dla niego, bo już go mamy, jest nim Wilk. Tutaj rozstrzygnie się pewnie też kwestia kogoś w miejsce Jirsaka. sądzę, że nawey jeśli, odejdzie również Garguła, będzie to tylko jeden zawodnik (oby dobry, anie dwóch).

Napastnik, w przypadku, gdy pojawi się jeden w okienku zimowym i się sprawdzi, nie będzie priorytetem.

Biorąc pod uwagę możliwości finansowe Wisły, obecną kadrę i możliwe rozstania, przed startem następnego sezonu może wyglądać to tak.

Bramkarze
1. Pareiko
2. Jovanic

Obrońcy
3. Lamey
4. Jovanovic
5. Chavez
6. Jaliens
7. Bunoza
8. Diza/Paljic (jeden z dwójki)
9 nowy podstawowy lewy obrońca

Pmocnicy (środek)
10. Sobolewski
11. Nunez (jeśli zostanie)
12. Wilk
13. Melikson
14. Ktoś nowy (być może uniwersalny, mogący grać również z boku)

Pomocnicy (boki)
15. Iliev
16. Kirm
17. Małecki/ktoś nowy/w wersji oszczędnościowej będzie tu grał albo Melikson albo nowy napastnik, jeśli zajdzie taka potrzeba

Napastnicy
18. Genkov/Biton
19. ktoś nowy
20. Biton (nie wierzę, że będziemy mieli 3 napastników z takimi pensjami, więc Biton najprawdopodobniej nie zostanie, jeśli nie zachwyci działaczy i trenerów w tym sezonie)

Celowo nie wymieniam więcej zawodników. Na tej liście jest i tak za dużo piłkarzy. Mam na myśli kadrę meczową, bo to ona tak naprawdę będzie decydowała o pewnych ruchach transferowych. Tzn. nie wyobrażam sobie, żebyśmy kupowali nowych wartościowych zawodników po to, żeby się do niej nie łapali, a także nie wierzę, że może zaistnieć sytuacja, w której wymienieni przeze mnie obecni piłkarze w niej się nie znajdą.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 14.09.2011, 18:33
Według mnie Melikson najlepiej sprawdza się jako skrzydłowy i tam powinien grać, wymiennie z Ilievem.
Ewidentnie brakuje nam kreatywnego, środkowego pomocnika, w stylu dawnego Czerwca czy potem Szymkowiaka.
Do tego dobry napastnik i lewy obrońca i kadra jak dla mnie może być zamknięta. Oczywiście pod warunkiem, że ta nowa trójka będzie prezentowała europejską klasę.
Wtedy możemy myśleć o obronie MP i mieć realną szansę na LM.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
mazak
Junior Member

Od: 06.2010

Stary 16.09.2011, 14:26
i myślę że trzeba szukać kogoś za Jaliensa bo to dla mnie porażka jest konkretna. a przede wszystkim BRAMKOSTRZELNY napastnik . Wisła w każdym meczu strzeliła 1 bramkę. to dla mistrza Polski to za mało niestety. ja bym pomyślał nad koncepcją żeby spróbował na jedną połówkę zagrać 2 napastnikami . Może z tego by coś wyszło
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.09.2011, 15:12
rozwiązać kontrakt i pogonić:

Lamey - out
Diaz - out
Jaliens - out,
Jirsak - out
Garguła - out

lewy obrońca, środkowy obrońca, środkowy pomocnik, skrzydłowy i bramkostrzelny środkowy napastnik... to pozycje które wymagają przymusowego wzmocnienia... okienko zimowe zapowiada się ciekawie...

oczywiście to tylko moje mrzonki
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Przemas
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 16.09.2011, 15:31
jak w zimie spodziewam się , że:
Małecki zostaje sprzedany gdzieś za granicę (jego czas moim zdaniem w Wiśle dobiega końca)
Boguski out (wypożyczenie bądź rozwiązanie kontraktu)
Jirsak out

Co do transferów in w zimie to liczę na dobrego ofensywnego środkowego pomocnika i jednego zawodnika do ataku.

Plus życzyłbym sobie nie oglądać więcej na boisku takich miękkich fiutków jak Garguła czy Diaz także oni dla mnie też są do wylotu. Zresztą pozbycie się Garguły to bardzo ciężka sprawa biorąc pod uwagę warunki jakie ma w Wiśle. Na nowego LO w zimie wg mnie nie ma co liczyć gdyż jak na razie mamy 2 zawodników na tą pozycję na utrzymaniu. W lecie za to Diaz out i kupić dobrego lewego obrońcę.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 16.09.2011, 15:34
mazak napisał(a):Wyświetl post
i myślę że trzeba szukać kogoś za Jaliensa bo to dla mnie porażka jest konkretna. a przede wszystkim BRAMKOSTRZELNY napastnik . Wisła w każdym meczu strzeliła 1 bramkę. to dla mistrza Polski to za mało niestety. ja bym pomyślał nad koncepcją żeby spróbował na jedną połówkę zagrać 2 napastnikami . Może z tego by coś wyszło
Ja jednego nie rozumiem. Z Jaliensa grą na stoperze jest taka historia jak u Baszczyńskiego. Po co ściągano doświadczonego prawego obrońcę, a nie stopera na pozycję środkowego obrońcy?! Tak samo jest z Jovanoviciem, z tym, że jego gra na prawej obronie to korzyść dla drużyny. Wychodzi na to, że mamy tylko trzech środkowych obrońców: Chavez, Bunoza i Czekaj.

Też nie rozumiem wpuszczania Diaza, aby wyrównać... Już wolę oglądać Jirsaka, przynajmniej ma jakiś zmysł do gry kombinacyjnej. Można też było wpuścić Jovanovicia, szarpnąłby może prawą stroną.

Diaz i Jaliens to nie są piłkarze na europejskie puchary. Obaj sympatyczni goście, ale piłkarsko są za słabi na Wisłę.

Moim zdaniem drużynę należy budować w oparciu o taki skład: Pareiko - Jovanović, Chavez, X, X - Wilk, Nunez, X - Iliev, X, Melikson. Na ławce powinni być Sobolewski (wiek, ale też doświadczenie), Kirm (mimo pecha to nadal dobry zawodnik), czy Paljić (ze względu na uniwersalność). Reszta składu może spokojnie poszukać nowych klubów. Zamiast Jaliensa niech ogrywa się Czekaj, czy Bunoza. Najwyżej wyjdzie na to samo.
Odpowiedz cytując
WislaOnly
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 17.09.2011, 02:29
Dla mnie chorą sytuacją jest hodowanie tej całej fermy piłkarzy, którzy de facto niczego nie wnoszą do drużyny. W ogóle to po co nam tylu piłkarzy skoro nawet pierwszy nie gwarantuje wyników w pucharach. Lech w zeszłym sezonie zawalił ligę, bo ich trener nie potrafił odpowiednio zmotywować drużyny, aby zwyciężała w lidze. My mamy dobrego trenera, który w motywacji jest nieco lepszy niż Zieliński i Bakero.
Ale do rzeczy...
Proszę, niech klub skończy z utrzymywaniem całej bandy pół piłkarzy, typu Boguskiego, Jirsaka, Garguły, Diaza ect. Mamy kadrę dwudziestu paru piłkarzy, z których jeden jest słabszy od drugiego. I czemu to służy? Przypomina to czasy komunizmu, gdzie niby wszystko było, ale jak się chciało konkret to był problem. I tak, konkretnie to mamy bramkarza, półtora obrońcy: Chavez i Jovanović, 3,5 pomocnika: Melikson, Iliev (jak mu mecz wyjdzie), Małecki i Nunez (o Sobolu wiadomo, nie jest już młody) i pół napastnika- Bitona. I tak przedstawia się jakość w naszym zespole... Bieda!!! I tak na 23 graczy mamy raptem 6,5 zawodnika ( przy czym połówki to zawodnicy przyszłościowi typu Jovanović czy Nunez). Tylko dwóch zawodników prezentuje poziom LM: Parejko i Melikson. Chavez, Iliev, Małecki i Sobol to LE. A co z resztą
Lamey, Jaliens, Paljić- ta obrona nie ma prawa bytu. Każda bardziej ogarnięta drużyna wchodzi w nas jak w masło. Szczególnie zawodzi holender który jeszcze niedawno grał z reprezentacją na MŚ. Przy czym Paljić nie gra źle, ale proszę, to już nie można kupić jakiegoś nominalnego obrońce?!!
Kirm- czy taka chimera jak on miała by szanse grać w gdziekolwiek poza Polską. Koleś zaczyna mi przypominać Ćwielonga. I tak kiedyś mieliśmy Uche, później Zieńczuka (każdy na niego narzekał) a teraz mamy..................... Kirma!! Proces budowy drużyny trwa...
Boguski, Jirsak, Garguła- po co nam oni? Już nie ma na co pieniędzy wydawać, tylko na ich kontrakty. Ja rozumiem, że im dobrze. Ale oddajmy ich za pół darmo a nie płaćmy tych kontraktów. Żaden dobrze zarządzany klub nie cacka się z piłkarzami. Nie masz umiejętności, nic nie wnosisz do drużyny? -Dziękujemy!
Biton i Gekow- który z tych zawodników to rasowy napastnik Żaden. System gry opiera się na jednym napastniku który nie umie strzelać goli. O ile obaj mieli jakąś serię kilku bramek, to na tą chwilę zostawiłbym Bitona, bo jest młodszy i perspektywiczny. Genkowa sprzedać.

Kończąc...
Na tą chwilę, należało by zacząć budowę zespołu od nowa ale na lepszych zasadach, dotyczących sprowadzania piłkarzy dobrych lub lepszych. Kadra piłkarzy złożonych z 18 zawodników kupionych uzupełniała by Wiślacka młodzież, która miała by w końcu szanse przebić się do pierwszej drużyny. Na tą chwilę potrzebujemy transferów 4 lub 5 piłkarzy którzy znacząco podniosą wartość zespołu. Szczególnie, większe środki wyłożył bym na napastnika, bo bez niego to i sytuacje można zrobić a i tak nie ma kto strzelić (jak z Odense). Wyprzedać piłkarzy którzy figurują tylko na listach płacowych i tych którzy nadają się do piłkarskich jaj (Kirm).

Zacznijmy zachowywać się jak profesjonalny klub bo przez dziesięć lat w LM grały drużyny z końca świata, a nasza Wielka Wisła?
Jakub Wędrowycz na pierwszego trenera Wisły Kraków!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz cytując
bkl
Banita

Od: 12.2010

Stary 18.09.2011, 09:11
Dwóch zawodników na celowniku Wisły Kraków
http://.................../viewtopic.php?t=7812
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 18.09.2011, 09:36
No, nareszcie jacys Polacy...
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 18.09.2011, 09:54
willow napisał(a):Wyświetl post
Według mnie Melikson najlepiej sprawdza się jako skrzydłowy i tam powinien grać, wymiennie z Ilievem.
Ewidentnie brakuje nam kreatywnego, środkowego pomocnika, w stylu dawnego Czerwca czy potem Szymkowiaka.
Do tego dobry napastnik i lewy obrońca i kadra jak dla mnie może być zamknięta. Oczywiście pod warunkiem, że ta nowa trójka będzie prezentowała europejską klasę.
Wtedy możemy myśleć o obronie MP i mieć realną szansę na LM.
Zgodzę się. Tak samo Nunez też lepiej wygląda jak mawięcej zadań ofensywnych niż grając "przy" Sobolu
Także 2 środkowych pomocników (bo Melex na skrzydło),napastnik i lewy obrońca.
..
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 18.09.2011, 10:06
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
No, nareszcie jacys Polacy...
A znasz jakiegoś Polskiego napastnika który byłby w stanie od razu wzmocnić drużynę Wisły ? Tylko błagam nie podawaj Lewandowskiego Akurat w Polsce zawsze był problem z typową 9 więc przy tej pozycji nie mamy innego wyjścia jak poszukać jakiegoś dobrego obcokrajowca .
Odpowiedz cytując
Artrem
Member

Od: 10.2006

Stary 18.09.2011, 10:37
Wisła musi stawiać na wychowanków. Żadnych durnych transferów. Dwa wzmocnienia na rok (dokładnie przemyślane) wystarczą. Szkolić, szkolić i jeszcze raz szkolić. Wielka Wisła to Wisła z wychowankami w składzie.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 18.09.2011, 10:51
A co myślisz, że młodym chłopakom chce się trenować jak widzą, że w pierwszym składzie grają jakieś wynalazki z innych krajów? Żeby oni chociaż mieli gdzie trenować.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 18.09.2011, 10:55
Brawo dla panów w Cafe Futbol, pieknie wylozyli czarno na bialym sytuacje w naszym klubie.
Odpowiedz cytując
krkgiba
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 18.09.2011, 10:57
Maciuś - otóż to...
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 18.09.2011, 10:57
Co powiedzieli bo nie oglądałem?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wiśnia
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 18.09.2011, 10:59
podniecenie na forum, bo Borek powiedział że Wisła to klub z tradycjami i kadre powinien opierać na polakach najlepiej wychowankach
Odpowiedz cytując
mr mojo
Member

Od: 09.2010

Stary 18.09.2011, 11:01
Podniecenie ? Raczej gorzka prawda.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 18.09.2011, 11:02
wiśnia napisał(a):Wyświetl post
podniecenie na forum, bo Borek powiedział że Wisła to klub z tradycjami i kadre powinien opierać na polakach najlepiej wychowankach

Jeżeli Ty tak interpretujesz to co oni powiedzieli to gratuluję...
Odpowiedz cytując
bkl
Banita

Od: 12.2010

Stary 18.09.2011, 11:03
Ja chciałbym by Wisła Miła Taki skład
Bramkarz
Sergiej Pareiko
Ilie Cebanu
Filip Kurto
Lewa Obrona
Stoper
Marcelo
Hernâni
Osman Chavez
Bunoza
Wychowanek
Prawa Obrona
Defensywny Pomocnik
Cezary Wilk
Hermes
Ofensywny Pomocnik
Melikson
Radosław Majewski
Lewe Skrzydło
Kamil Grosicki
Tomasz Kupisz
Prawe Skrzydło
Waldemar Sobota
Małecki
Snajper
Carlo Costly
Daniel Sikorski
Dudu Biton
Odpowiedz cytując
wiśnia
Senior Member

Stary 18.09.2011, 11:03
no z wychowankami na pewno byśmy grali o mistrza
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 18.09.2011, 11:04
Może ktoś by napisał króciutko, o czym była mowa i co to jest ta "sama prawda" o naszym klubie...
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Witoldon
Senior Member

Stary 18.09.2011, 11:05
Dawać z powrotem Kowalskiego i Burligę, na atak Kmiecika i II liga nasza
"Jeżeli Wisła trafi w eliminacjach do Ligi Mistrzów na drużynę z jednej z pięciu najsilniejszych lig Europy, to niezależnie od transferów będzie to walka gołej d*** z batem."
Tomasz Hajto
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 18.09.2011, 11:06
bkl napisał(a):Wyświetl post
Ja chciałbym by Wisła Miła Taki skład
Bramkarz
Sergiej Pareiko
Ilie Cebanu
Filip Kurto
Lewa Obrona
Stoper
Marcelo
Hernâni
Osman Chavez
Bunoza
Wychowanek
Prawa Obrona
Defensywny Pomocnik
Cezary Wilk
Hermes
Ofensywny Pomocnik
Melikson
Radosław Majewski
Lewe Skrzydło
Kamil Grosicki
Tomasz Kupisz
Prawe Skrzydło
Waldemar Sobota
Małecki
Snajper
Carlo Costly
Daniel Sikorski
Dudu Biton
zapomniałeś o Jopie i Beto mistrzu.
Odpowiedz cytując
mr mojo
Member

Od: 09.2010

Stary 18.09.2011, 11:06
willow:
Brak bazy treningowej, odpuszczanie talentow ze szkolki ( przykład: bracia Makowie grali kiedys w mlodszych druzynach Wisly) , brak zaangazowania Valckxa w sprawy nie zwiazane z 1sza druzyna , zaburzone proporcje obcokrajowcow w 1 zespole.
Odpowiedz cytując
upr
Junior Member

Od: 11.2010

Stary 18.09.2011, 11:07
Wiśle poświęcili ze 40 minut programu - będzie za darmo na Ipli lub będą powtórki w Polsacie Sport i Polsacie Sport Extra - warto obejrzeć!

Było też o braku zainteresowania Cupiała bazą treningową. (Jego wizja klubu jest po prostu inna)

O frustracji Małeckiego. Kowalczyk pośrednio poparł Małeckiego. Daje serce Wiśle, a tymczasem zarabia kilka razy mniej niż 30-paroletnie "gwiazdy".

Ponadto najważniejsze: Piłkarze [obcokrajowcy] nie będą umierać za Wisłę.
Ostatnio edytowane przez upr : 18.09.2011 o godz. 11:13.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 18.09.2011, 11:10
Chętnie obejrzę, teraz już o Legii

Witoldon - po co to szyderstwo? Nie wszystkim się podoba że nie ma bazy treningowej, profesjonalnych trenerów młodzieży i stąd brak wychowanków. Mnie się to bardzo nie podoba.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
ardem99
Member

Od: 12.2008

Stary 18.09.2011, 11:12
czytaliście to?
http://tsw.com.pl/news/Futbolnewspl-...3031b95dda4775
ten pierwszy robi wrażenie ..
Odpowiedz cytując
upr
Junior Member

Od: 11.2010

Stary 18.09.2011, 11:15
Powtórka Cafe Futbol dziś o 19:50 w Polsat Sport Extra.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów