The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak227
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.08.2011, 22:19
A ja pobawiłem się też w małego statystyka.

Zrobiłem tak:
kursy z bet-at-home postarałem się poprzekładać na szanse zespołu w danej rundzie zgodnie z zasadą im niższy kurs tym wyższe szanse. Robiłem to w następujący sposób:
Sumowałem kurs na 1, X i 2 i tą sumę dzieliłem przez poszczególny kurs. Potem pozamieniałem to na procenty i wyszło mi coś takiego:

Następnie uwzględniając wyniki pierwszych meczów i kursów za dokładny wynik, postarałem się w analogiczny sposób policzyć szanse na rozstawienie każdego z zespołów.

Wyszło coś takiego:

Następnie biorąc pod uwagę awans BATE i Kopenhagi policzyłem szanse Wisły na rozstawienie.
Wyszło mi tak:
Wisła rozstawiona na 3 miejscu (jutro awansują tylko nierozstawieni): 1,15%
Wisła rozstawiona na 4 miejscu (jutro awansuje tylko jeden rozstawiony zespół): 14,90%
Wisła rozstawiona na 5 miejscu (jutro awansują dwa rozstawione zespoły): 33,62%

Łączne szanse Wisły na rozstawienie: 49,67%.

A więc niemal połowa, jeśli się gdzieś nie pomyliłem (co jest możliwe).

Policzyłem również w analogiczny sposób szanse w meczu Wisła - Litex.

Wygląda to tak:
Wygrana Wisły: 53,27%
Remis: 25,88%
Wygrana Litexu: 20,85%

Awans Wisły: 87,22%
Awans Litexu: 12,78%

Na koniec dodam oczywiście, że jest to liczenie dla zabawy, oparte na wielu założeniach, a więc rozbieżności mogą być duże
Jednakże z każdym meczem będziemy coraz bliżej prawdy, a więc najlepiej po prostu uzbroić się w cierpliwość

Odpowiedz cytując
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.08.2011, 23:09
wislak227 napisał(a):Wyświetl post
A ja pobawiłem się też w małego statystyka.

Zrobiłem tak:
kursy z bet-at-home postarałem się poprzekładać na szanse zespołu w danej rundzie zgodnie z zasadą im niższy kurs tym wyższe szanse. Robiłem to w następujący sposób:
Sumowałem kurs na 1, X i 2 i tą sumę dzieliłem przez poszczególny kurs. Potem pozamieniałem to na procenty i wyszło mi coś takiego:
Niepotrzebnie utrudniłeś sobie zadanie, bukmacherzy publikują też kursy na awans do następnej rundy.
Analiza interesująca, choć prawdopodobieństwo rozstawienia wyszło relatywnie wysokie (moim zdaniem zbyt wysokie). Szanse awansu kluczowych rywali Wisły, czyli Maccabi i Apoelu wyglądają na zaniżone.
Ostatnio edytowane przez prober : 02.08.2011 o godz. 23:16.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów