|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
A ja pobawiłem się też w małego statystyka.
Zrobiłem tak: kursy z bet-at-home postarałem się poprzekładać na szanse zespołu w danej rundzie zgodnie z zasadą im niższy kurs tym wyższe szanse. Robiłem to w następujący sposób: Sumowałem kurs na 1, X i 2 i tą sumę dzieliłem przez poszczególny kurs. Potem pozamieniałem to na procenty i wyszło mi coś takiego: ![]() Następnie uwzględniając wyniki pierwszych meczów i kursów za dokładny wynik, postarałem się w analogiczny sposób policzyć szanse na rozstawienie każdego z zespołów. Wyszło coś takiego: ![]() Następnie biorąc pod uwagę awans BATE i Kopenhagi policzyłem szanse Wisły na rozstawienie. Wyszło mi tak: Wisła rozstawiona na 3 miejscu (jutro awansują tylko nierozstawieni): 1,15% Wisła rozstawiona na 4 miejscu (jutro awansuje tylko jeden rozstawiony zespół): 14,90% Wisła rozstawiona na 5 miejscu (jutro awansują dwa rozstawione zespoły): 33,62% Łączne szanse Wisły na rozstawienie: 49,67%. A więc niemal połowa, jeśli się gdzieś nie pomyliłem (co jest możliwe). Policzyłem również w analogiczny sposób szanse w meczu Wisła - Litex. Wygląda to tak: Wygrana Wisły: 53,27% Remis: 25,88% Wygrana Litexu: 20,85% Awans Wisły: 87,22% Awans Litexu: 12,78% Na koniec dodam oczywiście, że jest to liczenie dla zabawy, oparte na wielu założeniach, a więc rozbieżności mogą być duże ![]() Jednakże z każdym meczem będziemy coraz bliżej prawdy, a więc najlepiej po prostu uzbroić się w cierpliwość ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
Analiza interesująca, choć prawdopodobieństwo rozstawienia wyszło relatywnie wysokie (moim zdaniem zbyt wysokie). Szanse awansu kluczowych rywali Wisły, czyli Maccabi i Apoelu wyglądają na zaniżone.
Ostatnio edytowane przez prober : 02.08.2011 o godz. 23:16.
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|