The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.07.2011, 02:13
Potwierdzam, że podane wcześniej przeze mnie oszacowania szans obliczone na podstawie kursów opublikowanych przez bwin są liczone bez uwzględnienia marży. I właśnie nieuwzględnienie marży spowodowało, że niektórym forumowiczom skoczyło ciśnienie, chwycili za najcięższe oręże pod ręką (klawiaturę), by tocząc pianę z ust rzucić się na ten wątek niczym polska husaria na Turków w Wiedniu.

Więc oto jeszcze raz wartości (tym razem z dodatkowym miejscem po przecinku, aby uniknąć zawału serca u tych wrażliwszych)
Dynamo 99.9%
Kopenhaga 99.3%
BATE 96.2%
Maccabi 78.4%
Apoel 62.9%
Glasgow 19.0%
Partizan 19.0%
Rosenborg 2.7%

Co do metody obliczania szans rozstawienia Wisły (przy założeniu powyższych wartości) to jestem w 100.0% pewny, że jest poprawna (tak pewny, że dzielnemu husarowi, który obali jej poprawność jestem gotowy ufundować bilet na dowolny mecz Wisły w tym sezonie ).

Dlatego też szalone próby zgłębienia logiki rachunku prawdopodobieństwa za pomocą wpisów taki jak poniższy kwituję tylko pobłażającym uśmiechem, ponieważ wiem, że gwałcenie reguł matematycznego świata to norma na tym forum
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Przepraszam kolego ale coś jest nie tak. Biorąc tylko dwie najbardziej prawdopodobne kombincje które dają Wiśle rozstawienie a więc odpadnięcie:
1. Rosenborg, Partizan, Glasgow, Apoel
2. Rosenborg, Partizan, Glasgow, Maccabi
dostajemy prawdopodobieństwo zdarzeń:
1. 0,97*0,81*0,81*0,37=0,226
2. 0,97*0,81*0,81*0,22=0,14
Sumując tylko te dwa przypadki dostajemy 36,6% szans na rozstawienie. Jeśli dodać do tego pozostałe kombinacje dające rozstawienie (których nie chce mi się tutaj wyliczać) to powinno wyjść trochę powyżej 37%.
Nie, nasz drogi kolego o pseudonimie wislak68. Otóż to tak nie działa.
Skupmy się więc na tych (cyt.) "dwóch najbardziej prawdopodobnych kombinacjach".
Cztery drużyny w wariancie 1. jednocześnie odpadają w 16 z 256 możliwych scenariuszy (z prawdopodobieństwem 23,7%).
Cztery drużyny w wariancie 2. jednocześnie odpadają w 16 z 256 możliwych scenariuszy (z prawdopodobieństwem 13,7%).
Ale przypadki wymienione w scenariuszu 1. i 2. zachodzą jednocześnie w 8 z 256 możliwych scenariuszy (z prawdopodobieństwem 5,1%).
Więc właściwym wynikiem dodawania jest: 32,31% (bo 23,67%+13,75%-5,11%=32,31%). Analogicznie liczba takich scenariuszy to 24 (16+16-8=24). Tutaj uwaga: podczas sumowania w rachunku prawdopodobieństwa należy uważać na podwójne liczenie tych samych wartości.

Wszystkie pozostałe sprzyjające scenariusze (a jest ich 139) wydarzą się z szansą 4,65%, co w sumie daje po zaokrągleniu te magiczne 37% (32,31%+4,65%=36,96%).

Tak mówią żelazne reguły matematyczne, i to niezależnie ile bezpłodnych postów zostanie wyprodukowanych w tym temacie.
Capito?

Osobną kwestią pozostaje założenie dotyczące szans wyżej rozstawionych rywali Wisły w rewanżowych meczach III rundy eliminacji. Każde oszacowanie będzie obarczone błędem, mniejszym czy większym. Dlatego pozwoliłem sobie we wcześniejszym poście dla porównania policzyć te szanse dla wartości podanych przez użytkownika o pseudonimie kacpergawlo. Więc się zacytuję:
prober napisał(a):Wyświetl post
Przyjmując szanse drużyn podane przez kacpergawlo Wisła ma 44,4% szans na rozstawienie.
Swoje policzyłem, ale jednocześnie nieumyślnie otworzyłem puszkę Pandory. Więc dla świętego spokoju dla mnie koniec tematu odnośnie tych wyliczeń.
Ostatnio edytowane przez prober : 30.07.2011 o godz. 02:18.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 30.07.2011, 10:33
Potwierdzam, że podane wcześniej przeze mnie oszacowania szans obliczone na podstawie kursów opublikowanych przez bwin są liczone bez uwzględnienia marży. I właśnie nieuwzględnienie marży spowodowało, że niektórym forumowiczom skoczyło ciśnienie, chwycili za najcięższe oręże pod ręką (klawiaturę), by tocząc pianę z ust rzucić się na ten wątek niczym polska husaria na Turków w Wiedniu.

Więc oto jeszcze raz wartości (tym razem z dodatkowym miejscem po przecinku, aby uniknąć zawału serca u tych wrażliwszych)
Dynamo 99.9%
Kopenhaga 99.3%
BATE 96.2%
Maccabi 78.4%
Apoel 62.9%
Glasgow 19.0%
Partizan 19.0%
Rosenborg 2.7%
Czekaj, czekaj, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Mógłbyś jeszcze napisać jakie jest prawdopodobieństwo tego że odpadnie Dinamo, Kopenhaga itd? Bo chce się upewnić czy dobrze rozumuje twój sposób myślenia.

crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Jak najbardziej miałem na myśli zdarzenia rozłączne a nie niezależne. Chodzi o to, że wygrana Rosenborg, Partizan, Glasgow, Maccabi jako przypadek 1 i Rosenborg, Partizan, Glasgow, Apoel ajko przypadek 2 nie są zdarzeniami rozłącznymi gdyż w obu przypadkach trzy zespoły są wspólne więc prawdopodobieństwa nie można dodać

Jak przy mniejszych prawdopodobieństwach odpadnięcia zespołów (dla danych kacpergawlo) mogło ci wyjść większe prawdopodobieństwo awansu Wisły. (44%) niż dla "towjego" przypadku (37%)?

Otworzyłeś puszkę pandory bo policzyłeś źle i dalej jest źle.
Można, a nawet trzeba dodać. Mylisz się.

Prosta sytuacja:

Dwa razy rzucasz monetą, minium raz wypada orzeł. Jaki prawdopodobieństwo?

1. o, o
2. o, r
3. r, o
4. r, r.

Każda opcja ma 25% szans na wypadnięcie, a zadany warunek spełniają trzy (pozycje 1, 2, 3), więc dodajesz te trzy prawdopodobieństwa i prawdopodobieństwa wypadniecie co najmniej jednego orzełka wynosi 75%.

Jak widzisz dodajesz do siebie zdarzenie 1 i 2 mimo, że w obu przypadkach w pierwszym rzucie wypada orzeł (tak jak w twoim przypadku jest awans Rosenborga, Partizana, Glasgow)
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 30.07.2011 o godz. 10:40.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 30.07.2011, 11:22

Jak przy mniejszych prawdopodobieństwach odpadnięcia zespołów (dla danych kacpergawlo) mogło ci wyjść większe prawdopodobieństwo awansu Wisły. (44%) niż dla "towjego" przypadku (37%)?
Nie wszystkie wartości odpadnięcia są większe.

Otworzyłeś puszkę pandory bo policzyłeś źle i dalej jest źle.
Jestem nie mal pewny, że prober dobrze to policzył. Tak z ciekawości zapytam przy pomocy jakiego programu prober to policzyłeś ? Bo nie sądzę, żebyś ręcznie to liczył.

Generalnie podsumowując, zakładając różne wahania kursów bukmacherów, prawdopodobieństwo wynosi około 40%. I to jest bardzo pozytywne.

Dawno temu tutaj- http://www.wislakrakow.com/forum/sho...2&postcount=50 obliczyłem prawdopodobieństwo rozstawienia w 4 rundzie na podstawie jak często awansują drużyny rozstawione wyszło 30%. Niestety żaden zespół rozstawiony nie odpadł w 3 rundzie na szczęście spora liczba niespodzianek w 4 rundzie rekompensuję to i teraz prawdopodobieństwa rozstawienia nawet wzrosło

mr_kwolf

Crazycaro ma rację, chodzi tutaj o zdarzenia rozłączne. Układ zupełny zdarzeń(http://wsi.edu.pl/~mprp/pr_2.php).

Ty w przykładzie taki układ stworzyłeś i możesz dodawać prawdopodobieństwa. W przypadku crazycaro oba zdarzenia nie są rozłączne(prawdopodobieństwo że to i to razem zajdzie musi być 0 - wtedy są rozłączne)
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 30.07.2011 o godz. 11:37.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 30.07.2011, 11:30
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Nie wszystkie wartości odpadnięcia są większe.

Jestem nie mal pewny, że prober dobrze to policzył. Tak z ciekawości zapytam przy pomocy jakiego programu prober to policzyłeś ? Bo nie sądzę, żebyś ręcznie to liczył.

Generalnie podsumowując, zakładając różne wahania kursów bukmacherów, prawdopodobieństwo wynosi około 40%. I to jest bardzo pozytywne.

Dawno temu tutaj- http://www.wislakrakow.com/forum/sho...2&postcount=50 obliczyłem prawdopodobieństwo rozstawienia w 4 rundzie na podstawie jak często awansują drużyny rozstawione wyszło 30%. Niestety żaden zespół rozstawiony nie odpadł w 3 rundzie na szczęście spora liczba niespodzianek w 4 rundzie rekompensuję to i teraz prawdopodobieństwa rozstawienia nawet wzrosło
Dobra zgadzam się prober ma rację. Aż musiałm tablice matematyczne wziąć do ręki
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 31.07.2011, 01:10
Nie, nasz drogi kolego o pseudonimie wislak68. Otóż to tak nie działa.
Skupmy się więc na tych (cyt.) "dwóch najbardziej prawdopodobnych kombinacjach".
Cztery drużyny w wariancie 1. jednocześnie odpadają w 16 z 256 możliwych scenariuszy (z prawdopodobieństwem 23,7%).
Cztery drużyny w wariancie 2. jednocześnie odpadają w 16 z 256 możliwych scenariuszy (z prawdopodobieństwem 13,7%).
Ale przypadki wymienione w scenariuszu 1. i 2. zachodzą jednocześnie w 8 z 256 możliwych scenariuszy (z prawdopodobieństwem 5,1%).
Więc właściwym wynikiem dodawania jest: 32,31% (bo 23,67%+13,75%-5,11%=32,31%). Analogicznie liczba takich scenariuszy to 24 (16+16-8=24). Tutaj uwaga: podczas sumowania w rachunku prawdopodobieństwa należy uważać na podwójne liczenie tych samych wartości.

Wszystkie pozostałe sprzyjające scenariusze (a jest ich 139) wydarzą się z szansą 4,65%, co w sumie daje po zaokrągleniu te magiczne 37% (32,31%+4,65%=36,96%).

Tak mówią żelazne reguły matematyczne, i to niezależnie ile bezpłodnych postów zostanie wyprodukowanych w tym temacie.
Capito?
Wszystko ok tylko nie jesteśmy w partyzantce i mamy nicki a nie pseudonimy .
Musiałem sobie rozpisać to dość szczegółowo żeby dojść o co chodzi. Masz rację. Z obliczonego przeze mnie prawdpopodobieństwa (a w zasadzie sumy prawdopodobienstwa dwóch zdarzeń) trzeba wyeliminować prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym że co prawda trzy drużyny przegrywają ale jednocześnie awansuje i Apoel i Maccabi. Prawdopodobieństwo zrealizowania się dwóch wariantów o których pisałem to 33% anie 37%. Brawo dla kolegi!
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 31.07.2011 o godz. 02:25.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów