The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.06.2011, 09:36
Kociewiak napisał(a):Wyświetl post
Pietrowskiego możecie sobie zabrać
to ten co go Melex przez gacie wyr*** i do Geńka podał ? nie dziękuję
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 24.06.2011, 09:39
Mnie wystarczy jak Garguła rozwiąże kontrakt i tym sposobem znajdą się naprawdę spore środki w budżecie na wynagrodzenie niezłego napastnika. Garguła obecnie nie jest wart nawet 100 tys Euro...
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 24.06.2011, 09:40
Mam pytanie Płaciliśmy za kogoś oprócz Chaweza
Bo jak nie to będzie jakieś BuM

Robi nam się fajna ekipa <nie zapeszając> na pl warunki da rade na pewno. Do 4 r dojdziemy tym składem. Tam też powinniśmy powalczyć.

Sorry za posta niżej ale coś mi kompa ścięło oczywiście do usunięcia

Przepraszam...
Ostatnio edytowane przez jendrus : 24.06.2011 o godz. 09:52.
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
fan01
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 24.06.2011, 09:43
tarantulaw2 napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego? Dawidowski się w Lechii jako tako odbudował to Garguła też może.
Nie przypominam sobie wielu bramek Dawidowskiego, ani jakichs wspanialych meczów, wiec nie wiem kiedy to odrodzenie było..
I jeszcze chca mu do duetu Matusiaka.. Legii bym takich oslabien przed sezonem nie zyczyl, co dopiero Lechii :-(
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Stary 24.06.2011, 09:46
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 24.06.2011, 09:49
fan01 napisał(a):Wyświetl post
Nie przypominam sobie wielu bramek Dawidowskiego, ani jakichs wspanialych meczów, wiec nie wiem kiedy to odrodzenie było..
Ale ławki zbytnio nie grzał. No dobra, może z Dawidowskim przesadziłem, ale np. Niedzielan po odejściu od Nas się odbudował. I wg. mnie, jak Garguła od nas odejdzie też się odbuduje.

fan01 napisał(a):Wyświetl post
I jeszcze chca mu do duetu Matusiaka.. Legii bym takich oslabien przed sezonem nie zyczyl, co dopiero Lechii :-(
Właśnie miałem to wcześniej pisać, ale zapomniałem. Z tym Matusiakiem to parodia jest.

jendrus napisał(a):Wyświetl post
Zapewne za Jovanovicia coś musieliśmy zapłacić, a Núñez to chyba na wypożyczenie przyszedł, ale pewnie też jakieś grosze musieliśmy wydać. Na jakieś BuM bym nie liczył mimo wszystko, bardziej na solidnego piłkarza, który umie wykorzystywać te sytuacje, co Genkov marnował
Ostatnio edytowane przez tarantulaw2 : 24.06.2011 o godz. 09:52.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 24.06.2011, 09:50
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Skład drużyny w chwili obecnej jest szeroki, [......]
Atak jak na razie bez większego pola manewru, tu obecnie rządzi Gienek.
Trener ma naprawdę duże pole manewru pod kątem osobowym a także doboru taktyki. Wygląda to bardzo optymistycznie.
Duże pole manewru .... poza atakiem ....
A Gienek ze stali nie jest ... Iliev, jak sam powiedział nie jest typem bramkostrzelnego napastnika a Boguskiemu puchnie kolano jak pobiega ......

No można Małeckiego na szpice dać ale praktyka pokazuje że to nie jest optymalny wariant.

nie się podobał ten Benston z Hondurasu , duży dynamiczny, Osman by z nim pogadał ...
Ostatnio edytowane przez Grantar : 24.06.2011 o godz. 10:01.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 24.06.2011, 09:52
jendrus napisał(a):Wyświetl post
Jak podpiszemy kontrakt z Jovanovicem i Nunezem to płacimy za Serba i ew. za wypożyczenie Gervasio.

Grantar napisał(a):Wyświetl post

Mnie się podobał ten Bengston z Urugwaju, wielki i dynamiczny ... może by Osman pogadał z nim ....
Z Hondurasu
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 24.06.2011, 09:53
Grantar - chyba, że będziemy grali na dwóch napastników. Z Gienkiem w przodzie może grać Iliev albo Mały. Boguskiego w ogóle nie liczę jako pełnowartościowego członka kadry pierwszego zespołu. Powinien pójść na wypożyczenie, choćby do Bełchatowa. Skorzystają na tym wszystkie zainteresowane strony.
Odpowiedz cytując
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 24.06.2011, 09:58
Też się trochę pobawiłem w typowanie składu, oto efekty:

Wg mnie najbardziej optymalne zestawienie składu na pierwszy mecz ze Skonto Ryga. Oczywiście strzelam, że Nunez to faktycznie bardziej obrońca niż pomocnik i tam będzie szykowany, w innym przypadku na jego miejsce wskakuje Paljic. Po wypowiedziach Maaskanta można wnioskować, że sezon zaczniemy z Jaliensem i Lameyem w składzie, stąd ich obecność w lepszej jedenastce. Ustawienie z 1 defensywnym pomocnikiem, bo nie sądze byśmy wyszli na ten mecz w bardziej defensywnym ustawieniu, a Sobol miał dotychczas pierwszeństwo do gry w pierwszym składzie, kosztem Wilka.

A teraz podam skład, z jakim taka drużyna może się zmierzyć w treningowych gierkach.

Garguły nie umieściłem w składzie, bo mam nadzieję, że oddamy go na WYPOŻYCZENIE do jakiego klubu z Ekstraklasy. Wypożyczenie tak by później nie powtórzyła się historia z Niedzielanem.
Burligi i Kowalskiego nie liczyłem do składu, uważam, że warto dać jakaś poważną szanse na grę Brudowi (ale nie gra 7 rezerwowymi, tylko chciałbym zobaczyć Bruda w najlepszej jedenastce obok Sobola lub Wilka).
Prawa obrona i Atak to formacje, które pasowałoby wzmocnić (chyba, że zostanie Burliga, to wtedy odpada prawa obrona). Oprócz tego pilnie potrzebny jest pomocnik środkowy, uniwersalny, potrafiący zagrać w defensywie i ofensywie. Miazga by była wtedy, gdyby doszło dwóch pomocników wysokiej klasy - ofensywny i defensywny, ale to chyba byłoby za dużo . Choć bardzo dobrym pomysłem byłoby wypożyczyć jakiegoś piłkarza niełapiącego się do składu w swoim klubie (mocniejszym od Wisły) - bez możliwości jego wykupienia (czytaj w pozytywnym aspekcie - piłkarz jest tak dobry, że musielibyśmy za niego zapłacić kilka mln Euro), ale piłkarz z wielkimi ambicjami, by swoją grą przybliżyć się do pierwszej jedenastki macierzystego klubu. Myślę, że można by kogoś wyłapać z klubów klasy Marsylii, Schalke itd.

Jeszcze a propos składu na mecz ze Skonto: nie umieszczam Chaveza bo nie wiem kiedy wróci i w jakiej fizycznej formie będzie przed meczem. Tak samo uważam, że łatwiej się zgrać ofensywnemu pomocnikowi niż np. prawemu obrońcy, stąd od razu daje go do pierwszego składu.

Dobrze by było Kurto znaleźć klub w Ekstraklasie lub Pierwszej Lidze na zasadach angielskich, czyli wypożyczyć go na kilka miesięcy i mieć możliwość natychmiastowego ściągnięcia w przypadku urazu. Tak samo wygląda sprawa Boguskiego, który będzie miał cholernie trudną drogę do powrotu do gry.
Odpowiedz cytując
bloodraven
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 24.06.2011, 10:05
Edson napisał(a):Wyświetl post
(blablabla) Nie dziwne, że przedterminowo rozwiązywano z nim kontrakt lub nikt nie chciał rocznej umowy z nim przedłużać? Uwierz mi, że naprawdę bym nie chciał, żeby Iliev okazał się niewypałem, ale niestety wszystko na to wskazuje.
Co na to wskazuje? Twoje wielogodzinne obserwacje treningów Wisły, po których jesteś to w stanie stwierdzić, czy może oglądane przez Ciebie mecze Partizana w zeszłym sezonie?

Nigger please...
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Stary 24.06.2011, 10:15
mi się wydaje że będzie coś takiego jeśli wszyscy w miarę wypalą, myślę że Maaskant Kirma nie posadzi na ławie, bo on nam może dużo dać, staty Núñez'a w ofensywie jakoś mnie nie powalają aczkolwiek coś tam strzelał i asystował, myślę że to będzie taki ofensywny obrońca typu Dudu z Widzewa, trochę asyst, jakieś 2-3 bramki, Jovanovic ma raczej umiejętności na pierwszy skład, nie grałby przecież w LM z Partizanem tylko grzał ławę, Chávez to dla mnie pewniak, rozpier***** jakich w naszej lidze mało, nie pamiętam czy to Traore czy ktoś inny nawet nie próbował nawiązywać walki jak Chávez był blisko piłki, Lamey to trochę zagadka, ale na pewno był obserwowany i jeśli Robert ze Stanem tak zdecydowali to musi prezentować jakiś poziom, z tego co słyszałem to na prawej może zagrać jeszcze Jovanovic, w odwodzie mamy też 3 ludzi którzy na naszą ligę wystarczą(czyt. Paljic, Bunoza i Jaliens)
co do pomocy to o Kirmie już pisałem, dla mnie raczej pewniak, no i trochę dziwne było by z miejsca posadzenia na ławie naszego najlepszego strzelca, Melex to inny level także nie ma co się rozwodzić, Iliev- moim zdaniem będzie podwieszonym napastnikiem/ wysoko grającym ofensywnym pomocnikiem, w Partizanie właśnie tak grał w duecie z Tagoe i ładnie mu to wychodziło, od biedy może nam zagrać na szpicy czy nawet prawym skrzydle, bo o lewym skrzydle chyba wszyscy wiemy, Mały mimo jakichś tam braków taktycznych też będzie pewniakiem, 100% walki 100% serca- tego nam trzeba, Sobol wielkie doświadczenie i zaciętość- też raczej pewniak, w odwodzie pozostaje nam: Wilk- niezły ligowiec, na pewno przy Sobolu się rozwinie, Jirsak- na ligę wystarczy dalej to już nie ma co się rozmarzać, Guła z Bogusiem może jakoś się doleczą, wejdą na zmianę, ale jak towarzystwo będzie w formie to równie dobrze mogą nie powąchać murawy, Genkov z pomocą Ilieva powinien dużo zdziałać, ale nie zmienia to faktu że potrzebujemy jeszcze jednego solidnego napastnika

tyle
Odpowiedz cytując
Ur6i
Junior Member

Od: 06.2011

Stary 24.06.2011, 10:21
Boguskiego w ogóle nie liczę jako pełnowartościowego członka kadry pierwszego zespołu. Powinien pójść na wypożyczenie, choćby do Bełchatowa. Skorzystają na tym wszystkie zainteresowane strony.
Boguski powinien zacząć grę od ME granie więcej niż ogonów w ekstraklasie to dla niego po kontuzji za dużo. Wypożyczenie teraz to moim zdaniem błąd jeśli chcemy mieć jeszcze pożytek z Rafała. W jego przypadku najważniejszy jest rozsądek i spokój.
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 24.06.2011, 10:45
co do waszych składów moim zdaniem :

Chavez - zasłużył na odpoczynek o czym trener na pewno wie więc wydaje mi się że z Rygą nie zagra.
Dostanie z tydzień wolnego na naładowanie baterii a następnie zacznie normalne treningi z drużyną + nadrabianie obozu w Zakopanym.

Nunez - nie wiem skąd u was taki optymizm co do tego zawodnika, dopiero co przyszedł do zespołu i musi wygryźć ze składu nieźle spisującego się, zgranego z resztą zespołu Palijca.

PO - stu procentowe miejsce w pierwszym składzie dla Lameya, po to sprowadzili doświadczonego zawodnika by był na już. Ciekawi mnie jak na boku grał Jovanović ponieważ jak dla mnie jest za wysoki na tą pozycję. Moze ulegam stereotypom? Prędzej widział bym tam Q na tą chwile

ŚDP - na wyjeździe zapewne asekuracyjnie zagramy na dwóch, a gdy tam uzyskamy korzystny wynik to na R22 będziemy grać bardziej ofensywnie.

LP - nie widzieliśmy jeszcze gry Serba u nas a już wywalacie Kirma który w zeszłym sezonie był najlepszym strzelcem Wisły, ta sama sytuacja co na LO

Wydaje mi się że z Litexem zagramy składem z zeszłego sezonu + Lamey, Bunoza, natomiast z Niemcami zagrają nowi zawodnicy w pierwszym składzie.
Natomiast na turnieju w Estonii będziemy już mieli niemal że wykrystalizowany skład na początkowe rundy w LM.
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 24.06.2011, 11:00
TOMEK 11 w Twoim składzie jest za dużą dziura w środku pola. Melikson nie gra nigdy w obronie, a jeśli Iliev ma grać zaraz za napastnikiem to tym bardziej. Więc zostaje tylko Sobolewski z obroną praktycznie za linią piłki i małe szanse, że ktoś da radę się wrócić na czas. Myślę, że na obecną chwilę to będziemy jednak grali w środku kimś w stylu Jirsak/Wilk jako drugi, chyba, że przyjdzie jakiś nowy turbo kozak
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 24.06.2011, 11:01
yogul napisał(a):Wyświetl post
Nunez - nie wiem skąd u was taki optymizm co do tego zawodnika, dopiero co przyszedł do zespołu i musi wygryźć ze składu nieźle spisującego się, zgranego z resztą zespołu Palijca..

LP - nie widzieliśmy jeszcze gry Serba u nas a już wywalacie Kirma który w zeszłym sezonie był najlepszym strzelcem Wisły, ta sama sytuacja co na LO
Paljic spisywał się co najwyżej poprawnie i to w polskiej lidze... Jeśli Nunez był obserwowany pod kątem wzmocnienia lewej obrony nie wierzę, by mógł być słabszy na tej pozycji od Dragana. Zgadzam się jednak, że Paljic jest już taktycznie poukładany przez Maaskanta i to On może grać w pierwszych meczach na lewej obronie. Skąd optymizm? Stan jak na razie trafia większość transferów - istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak będzie i w tym przypadku.

Ilieva oglądałem w kilku całych meczach Partizana (polecam, dostępne choćby na youtube) - to zawodnik przewyższający Kirma w każdym elemencie piłkarskiego rzemiosła.
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Stary 24.06.2011, 11:14
Paljic spisywał się co najwyżej poprawnie i to w polskiej lidze... Jeśli Nunez był obserwowany pod kątem wzmocnienia lewej obrony nie wierzę, by mógł być słabszy na tej pozycji od Dragana. Zgadzam się jednak, że Paljic jest już taktycznie poukładany przez Maaskanta i to On może grać w pierwszych meczach na lewej obronie. Skąd optymizm? Stan jak na razie trafia większość transferów - istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak będzie i w tym przypadku.
Również w zupełności ufam stanowi co do transferów, jednak nie mamy pewności w jakim celu go ściągnął.
Nie jest to typowy LO, więc wydaje mi się że wypożyczą go by podniósł rywalizacje w zespole oraz był alternatywą na LO LP.
Odpowiedz cytując
Św. Mikołaj
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 24.06.2011, 11:44
yogul napisał(a):Wyświetl post
co do waszych składów moim zdaniem :

PO - stu procentowe miejsce w pierwszym składzie dla Lameya, po to sprowadzili doświadczonego zawodnika by był na już. Ciekawi mnie jak na boku grał Jovanović ponieważ jak dla mnie jest za wysoki na tą pozycję. Moze ulegam stereotypom? Prędzej widział bym tam Q na tą chwile
Użyłeś słabego argumentu, Nunez jest od Jovanovicia niższy o ... 2 cm
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 24.06.2011, 11:52
Skąd Wy cały czas z tymi dwoma defensywnymi wyskakujecie.

nie zdziwie sie jak w środku bedziemy grali np. Melikson Kirm Sobolewski
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Stary 24.06.2011, 11:58
Ur6i napisał(a):Wyświetl post
Boguski powinien zacząć grę od ME granie więcej niż ogonów w ekstraklasie to dla niego po kontuzji za dużo. Wypożyczenie teraz to moim zdaniem błąd jeśli chcemy mieć jeszcze pożytek z Rafała. W jego przypadku najważniejszy jest rozsądek i spokój.
A skąd wy wiecie jaką fore on teraz ma widzieliście go oglądaliście lol
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 24.06.2011, 12:03
Maaskant na oficjalnej stwierdził, że nie przewiduje gry Nuneza na lewej obronie. W takim razie nie widzę innej możliwości - będzie jeszcze transfer lewego obrońcy, bo z Paljicem na tej pozycji daleko nie zajdziemy.

Czyżby pomoc miała wyglądać tak?:

Iliev Nunez Sobol Melikson Małecki

Melikson jako wysunięty, ofensywny pomocnik. Cofnięci, bardziej defensywnie ustawieni Sobol z Nunezem.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 24.06.2011 o godz. 12:07.
Odpowiedz cytując
yogul
Senior Member

Stary 24.06.2011, 12:05
Św. Mikołaj napisał(a):Wyświetl post
Użyłeś słabego argumentu, Nunez jest od Jovanovicia niższy o ... 2 cm
Dlatego tak jak napisałem dla mnie Nunez to nie typowy LO

szprotson napisał(a):Wyświetl post
Skąd Wy cały czas z tymi dwoma defensywnymi wyskakujecie.

nie zdziwie sie jak w środku bedziemy grali np. Melikson Kirm Sobolewski
ponieważ często wychodziliśmy z w środku z Wilkiem i Sobolem i moim zdaniem to się sprawdzało, ponieważ wtedy Maor grał jako taki wolny elektron w ofensywie i nie musiał się martwić o tyły, tak samo Kirm i Patryk którzy jak sami mówili mogli decydować się na indywidualne rajdy ryzykując stratę piłki.

I pisząc że nie wiemy na jakiej pozycji trener widzi Nuneza myślałem dokładnie o tym co dziś powiedział. Okazuje się że on widzi go na zupełnie innej pozycji niż się spodziewaliśmy.

myśląc o ustawieniu z

---------------Pareiko---------------
Lamey--Jaliens-Jovanovic-Palijc
----------------------------------------
------------Sobolewski--------------
-------Nunez---------Melikson--------
Małecki------------------------Iliev
---------------Genkov---------------

tylko jedno przychodzi mi do głowy, nie mogę się doczekać najbliższego meczu!
Ostatnio edytowane przez yogul : 24.06.2011 o godz. 12:09.
Odpowiedz cytując
Krisuuu
Junior Member

Od: 02.2011

Stary 24.06.2011, 12:12
R.Maskant porównuje nunez'a doBoukhariego wiec wygląda na to ze on przyszedł właśnie za Norduin'a, a więc powinien przyjść jeszcze typowy LO
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Stary 24.06.2011, 12:15
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...enuja_z_wisla/

już jesteśmy mądrzejsi

Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 24.06.2011, 12:15
Maskant pozamiatał - Nunez Defensywnym pomocnikiem ewenutualnie po prostu środkowym.
Odpowiedz cytując
Zienczuk8
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.06.2011, 12:19
czyli wciąż brakuje nam chyba lewego obrońcy..
Groundhopper
Odpowiedz cytując
CMSNero
Senior Member

Od: 05.2011

powiem wam ze przeraza mnie ilosc zaje.. zawodnikow w Wiselce , domyslam sie ze jesli tfu..odpukac - nie awansujemy do LM to do wrzesnia wytransferujemy pewnie przynajmniej 4-5 graczy , wyglada to naprawde kosmicznie , chyba nigdy nie bylo takiego potencjalu (teoretycznie) , juz pomijajac czy dojdzie jakis napastnik czy nie wyglada to wszystko swietnie ...

chyba mozna smialo powiedziec ze na dzien dzisiejszy to jestesmy takie ...turbo kozaki ^^#

========================================

doslownie 15min. temu Orange Spotr Info kontaktowal sie z Krzostka - okreslil Nuneza jako zawodnika na obrone lewa lub defensywnego pomocnika
Ostatnio edytowane przez CMSNero : 24.06.2011 o godz. 12:22.
Odpowiedz cytując
hiszpan00
Senior Member

Od: 08.2010

Jak przeglądam to forum to nasuwa się pytanie czy to jest forum samych selekcjonerów, którzy wiedza wszystko. Spokojnie zespół musi się zgrać zobaczymy w jakiej formie są pozostali nasi zawodnicy (szczególnie rekonwalescenci).
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Zienczuk8 napisał(a):Wyświetl post
czyli wciąż brakuje nam chyba lewego obrońcy..
Oraz pierwszego prawego, bo rezerwowego już mamy Lameya.
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.06.2011, 12:20
Z filmików o Nunezie widać że to spory chłop, który nie boi się zawalczyć o piłkę bark w bark czy wsadzić nogę ryzykownie by ją odzyskać. Sam Robert określił że jest bardziej defensywny niż Boukhari czyli widzi jego możliwości w odbiorze.

Na ten moment dla mnie:

----------------------Pareiko----------------------

Jalien ( Lamey ) - Chavez - Jovanovic - Plajic

-------------------Wilk ( Sobol )------------------

--------Mały - Melikson - Nunez - Iliev---------

---------------------Genkov-----------------------

Za Małego na prawej może zagrać Kirm lub Melikson

Za Ilieva Nunez lub Kirm

W tym momencie do kadry w 99% kompletnej brakuje nam LO do Plajica, i N jako zmiennika dla Genkova.

Gdyby udało się wymienić za dopłatą Gargułę za np. Traore upieklibyśmy dwie pieczenie na jednym ogniu. Pozyskalibyśmy ciekawego LO a Łukasz zyskałby szansę gry.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów