|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Po pierwsze: zapisy TAWS (system ostrzegania o zbliżaniu się do ziemi) i FMS (system zarządzania lotem- komputer pokładowy), cytowane nawet w rosyjskim raporcie MAK, wyraźnie wskazują, że kluczowe urządzenia pokładowe- właśnie FMS, a także rejestratory lotu przestały działać, gdy samolot był jeszcze w powietrzu ! Komputer pokładowy FMS przerwał pracę kilkanaście metrów nad ziemią, ok. 60 m. przed miejscem pierwszego zderzenia z gruntem.
Po drugie: prof. Nowaczyk przeanalizował dzienniki awarii Tu-154, jakim dysponuje amerykański producent TAWS i wykazał, że w ostatnich sekundach lotu system TAWS zarejestrował aż 13 awarii!
Ostatnio edytowane przez heoij : 01.02.2013 o godz. 16:52.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
Dlaczego np. miesiąc przed katastrofą w Tu-154 wyłączono radiostacje ratunkowe, stałą i przenośną, które w chwili katastrofy wysyłają sygnał odbierany przez stacje ratownicze na całym świecie ? Jeśli w Tu-154 miała miejsce eksplozja, uaktywniłaby ten sygnał, a moment jego wysłania, odnotowany w wielu krajach, odzwierciedlałby faktyczny czas katastrofy. Coraz więcej faktów wychodzi na światło dzienne i mam nadzieję, że kiedyś ujrzymy także co naprawdę wydarzyło się wtedy w Smoleńsku
Ostatnio edytowane przez heoij : 01.02.2013 o godz. 16:52.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Odrzucając wszystkie MAK-owskie, Millerowskie i Macierewiczowskie interpretacje nic wciąż na wskazuje na to co napisał Drozd. Mianowicie przytaczam jego wypowiedź.
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Jak emj10 nie wskazuje ....o czym piszesz?
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Samolot miał niby wznosić się i na 35 metrze (oczywiście wersja Macierewicza) miało dojść do wstrząsów. Wg. tego co podałem nie było momentu gdzie samolot się wznosił, a kilka sekund po odczycie 20 metrów przez nawigatora było już pozamiatane.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
1.Na 20 m ponad terenem samolot był w rzucie poziomym znacznie przed brzozą, patrz.punkty TAWS 2.W końcowej fazie samolot leciał z prędkościa ok 270 km/h tj.ok 75 m/s 3.Będąc na 20m lecąc cały czas w dół zetknął by się z ziemią po 0,26sek.znacznie przed brzozą nie mówiąc o miejscu faktycznym uderzenia w ziemie .Przeleciał więc kilkaset metrów - przy tym robiąc pół beczkę w powietrzu mając taką rozpietośc skrzydel jaką ma TU 154M tj. ok.40 m. Chyba że rozbił się wczesniej a krasnoludki przeniosły jego szczątki w różne miejsca ![]()
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla lepszego zobrazowania jakości i precyzji tych danych nałożyłem informacje z TAWS ze strony dziennikarzy wspierających Tuska (tak mi się wydaje skoro pada tam nazwisko Osieckiego) i wyszło coś takiego.
8:40:00,4 Czterysta (z opóźnieniem prawdopodobnie) 8:40:06,1 328.32 TAWS 34 8:40:23,0 Trzysta 8:40:26,3 Dwieście pięćdziesiąt metrów 8:40:32,1 167.616 TAWS 35 8:40:35,8 Dwieście 8:40:39,1 115.632 TAWS 36 8:40:40,1 Sto pięćdziesiąt 8:40:44,5 Sto metrów 8:40:45,4 Sto 8:40:46,1 60.608 TAWS 37 8:40:51,7 Sto 8:40:52,4 Dziewięćdziesiąt. Osiemdziesiąt. 8:40:53,7 Siedemdziesiąt. 8:40:54,6 Sześćdziesiąt. 8:40:55,2 Pięćdziesiąt. 8:40:55,9 Czterdzieści. 8:40:57,5 Trzydzieści. 8:40:58,1 Dwadzieścia. 8:41:02,1 35.984 TAWS 38 Czyli gdzieś jest błąd, bo czasy i wysokości nijak się nie pokrywają.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
PS. Rozbieżności komisja Millera tłumaczy złym odczytywaniem wysokości, niestety ale nijak nie pasuje do tej teorii ten TAWS38......Zakryty w raporcie Millera po prostacku zielonym prostokątem.... http://www.wykop.pl/link/1351103/fal...orcie-millera/ PS2. Oglądał kolega Anatomię Upadku?
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 01.02.2013 o godz. 14:24.
![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Zresztą istotniejsze jest dlaczego komputer przestał działać w powietrzu. Z czym chyba nie masz zamiaru dyskutować. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Widze ,że obrodziło domorosłymi specjalistami od lotnictwa i katastrof lotniczych .Zgłoście akces do komisji Macierewicza ,może was przyjmie
![]() Debata o Tawsach ,odejściach na drugi krąg ,rzemiośle lotniczym ,uwarunkowaniach lotniczych - jest zabawna , zwłaszcza że prowadzą ją ludzie ,którzy samolot widzieli co najwyżej w telewizji.
Ostatnio edytowane przez AS82 : 02.02.2013 o godz. 11:45.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zrozum kolego że nie wszyscy mózg jedynie noszą rzadko z niego korzystając. A wyciąganie wniosków z informacji i konfrontowanie jednych informacji z innymi to dla myślącego homo erectus codzienność. Mniej więcej od ukończenia 7 roku życia. Dlatego nie trzeba mieć tytułu naukowego z mechaniki czy fizyki żeby dojść do wniosku że zwarta konstrukcja nie powinna rozpaść się na tysiące części pod wpływem siły działającej z zewnątrz. Jeżeli ciężko ci to sobie wyobrazić weź puszkę po browarze i spróbuj ją rozczłonkować. ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
Z jednej strony niepoważne badania, niepoważni naukowcy (wg Ciebie oczywiście - pod badaniami Biniendy np. podpisało się już wielu naukowców z polskich uczelni) - z drugiej brak naukowców i brak jakichkolwiek symulacji, analiz. Linków do badan czy choćby sensownych wywiadów obalających wnioski Biniendy nie podałeś - bo ich po prostu nie ma. Do tego zaczynasz wyskakiwać z ironicznymi tekstami typu Macierenko, Martusia Kaczynska... Daj spokój. Dziecinada.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 02.02.2013 o godz. 13:56.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Z jednej strony niepoważne badania, niepoważni naukowcy (wg Ciebie oczywiście - pod badaniami Biniendy np. podpisało się już wielu naukowców z polskich uczelni) - z drugiej brak naukowców i brak jakichkolwiek symulacji, analiz. Linków do badan czy choćby sensownych wywiadów obalających wnioski Biniendy nie podałeś - bo ich po prostu nie ma. Do tego zaczynasz wyskakiwać z ironicznymi tekstami typu Macierenko, Martusia Kaczynska... Daj spokój. Dziecinada.[/QUO
"Maciarenko" to mniej wiecej połowa lat 90-tych wiec wyluzuj...albo wróc pamiecia. Dziecinada to jest to, że marta K. nie widze róznicy w obu londowaniach a mimo to wielu uznaje ja za osobę ponadprzecietna...podczas gdy ona sama robi z siebie idiotke notorycznie. Z drugiej strony mój drogi to sa sami spece i sami naukowcy...co gorsza dla ciebie to wszyscy sa specami w tej własnie dziedzinie...czyli badania wypadków lotniczych! Tak tak...wszyscy sa zamnipulowani i oplacani za mówienie nieprawdy w temacie smolenska. Tymaczasem z tej JEDNEJ strony ani Macierewicz nie jest w tej dziedzinie specem, ani Binienda nie jest specem wiec moze daj juz spokój bo zaczyna byc i śmiesznie i straszno |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Właśnie nie wiem po co jest ten temat , służy on jedynie do bicia piany przez ludzi ,którzy nie mają generalnie pojęcia o lotnictwie i toczą tutaj jakies pseudo-debaty , nie dysponując żadną wiedzą z zakresu lotnictwa ani dowodami , poza wyjętymi z kontekstu informacjami . Jak jesteście tacy mocni w wyjaśnianiu katastrof lotniczych ,to proponuje żebyście sie zajęli też przyczynami wypadków bolidów w Formule 1 i zatonieciami statków transoceanicznych.
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
|
Naprawdę nie jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy z jednej strony nie są zainteresowani wyjaśnianiem katastrofy smoleńskiej, a z drugiej wchodzą do tego tematu i wypisują podobne bzdury, jak Cayenne.
Uważasz się za człowieka inteligentnego? Jeśli tak i ten temat cię nie interesuje, to po jaką cholerę do niego wchodzisz i się wpisujesz? Nakaz jest jakiś? Płacą ci za to? Mniejsza z tym, że zginęło tam dwóch Prezydentów Polski, wierchuszka generalicji, posłowie senatorowie i wielu Ludzi po prostu dla Polski w olbrzymi sposób zasłużonych (co już samo przez się wskazuje, aby dążyć do wyjaśnienia przyczyn tej katastrofy), ale do cholery, czy gdyby twoja Matka leciała w tym samolocie też byś tu wchodził i wypisywał banialuki tego typu, że to nieważne, że "rozbili się i pochowali" i po sprawie? |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co tak całą to brzozę maglujecie? Ja o żadnej brzozie nie wspominałem, no chyba, że wyśmiewając wszystkie fantastyczne teorie brzozowo-helowe.
Apraho, widzisz że te wszystkie obliczenia nie są spójne, bo odsiewając ziarno od plew, czyli odcinając się od wszelkich interpretacji i analiz wychodzi obraz, który w żaden sposób nie wskazuje na unoszenie się samolotu (wspominałem przy okazji mojego przypadku, że najpierw musi nastąpić wyrównanie lotu), a dodatkowo dane (czarne skrzynki vs TAWS) dają inne wyniki, które się w żaden sposób nie pokrywają.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:01.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Brzozę podaje jako orientacyjny punkt w terenie.
Dobra zmusiłeś mnie do spojrzenia w stenogram : od komendy "Dwadzieścia" do ostatniego zapisanego sygnału upływa dokładanie 3,6sek czyli ok.270 metrów lotu - jak to niby się dzieje lecąc cały czas w dół od wysokości 20 m ? Pomijam nawet tą makowska niby beczkę. Nie wygłupiaj się już
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 01.02.2013 o godz. 14:09.
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież lądując nie leci się cały czas w dół. Ostatnia faza odbywa się raczej pod małym kątem.
Czasem jest tak, że turbulencje są większe i jakby pilot przedłużał ostatnią fazę lotu (na Okęciu odczuwam już z praktyki kiedy są większe problemy, a kiedy ich nie ma), a czasem jest tak, że podejście do lądowania jest lajtowe i wtedy schodzi się ostrzej i dopiero w ostatniej fazie następuje wyhamowanie prędkości.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:11.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co do pierwszego to oczywistym jest, że to tylko i wyłącznie odczyt ze wskaźników w samolocie, który był mówiony na głos przez kilka osób. Ze 2-3 razy pojawia się ta sama wysokość, bądź pytanie o prawidłowe zrozumienie tak jak ma to miejsce przy wysokości 100 metrów (zarówno 2P, jak i N). Pewnie setne sekundy różnicy mogą w tym wypadku się pojawić, no dajmy, że sekunda, ale opóźnienia rzędu kilku-kilkunastu sekund są dla mnie nie do pomyślenia.
Zarówno wypowiedź o 90/80 metrach, 70 metrach, jak i dalsze są przypisane N. PS. Przy 70 metrach był błąd. Poprawione.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:35.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
To jak ten fragment powinien dokładnie wyglądać, bo nie widzę poprawionego posta? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Poprawiłem, ale wrzucę jeszcze raz.
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Apraho, ja przecież właśnie pytałem się Drozda, aby mi wytłumaczył skąd wziął te informacje, które cytowałem. Ekspertem żadnym nie jestem, podobnie jak nikt w tym temacie, więc nawet nie będę starał się niczego domniemywać.
Słusznie rav zwrócił uwagę na to, że ułamki sekundy mogą robić ogromną różnicę (w jedną i w drugą stronę) w decydujących momentach, a w porównaniu, które zrobiłem ten fakt odgrywa jeszcze ważniejszą rolę. Dane z TAWS i te widziane na wskaźnikach przez załogę kompletnie się rozjechały już przy TAWS 35 co z kolei pokazuje, że nie można zrobić takiego porównania, którego dokonał BBudowniczy skoro dane nie są porównywalne. Czemu nie są porównywalne to kolejne miejsce na domniemywanie.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 15:47.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Które, te ze TU w ostatniej fazie przed awarią komputera pokładowego się wznosił? Przecież sam wkleiłeś stenogram z którego to wynika.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=hzWCmyGqulQ
Nie wiem czy było, jakby co to skasować |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Dla ciebie 12345q
![]() ![]() Tyle, że to nie ta sama katastrofa co tu:
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 01.02.2013 o godz. 20:03.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdzie ze stenogramu to wynika? Wklej cytat który świadczy o tym, że samolot się wznosi.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Pewnie o to chodzi...
emj10 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Niestety odczyty TAWS nie pochodzą ze stenogramu, a wrzuciłem je do wysokości podawanych przez załogę, aby zobrazować to, że nie były one zsynchronizowane i wystąpiły spore odchylenia w czasie i wysokości.
Wziąłem się po kolacji za czytanie o działaniu TAWS, FMS i tym jakie odchylenia mogę występować przy wysokościach wypowiadanych przez załogę i naprawdę głowa pęka. Naprawdę ciekawe spojrzenie na wiarygodność tych odczytów dają te dwa komentarze (wraz z komentarzami). Nie sugerujcie się tym, że obalają one tezę Macierewicza, a bardziej chodzi tu o podejście do tych wszystkich urządzeń. http://jerzyk07.salon24.pl/392126,sm...s-uzupelnienie http://technika.salon24.pl/340654,sa...-na-15-metrach
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 21:30.
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|