The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.12.2010, 16:25
W tym temacie nic nikt nie wymyśli, a od naszego"kochanego" rządu nic się nie dowiemy co się naprawdę stało bo mają to w d..... i tyle!! Teraz im ruski w tym raporciku wszystko mogą napisać, bo od nas nikt nic nie zrobił nawet dowodów za bardzo nie chcieli dostać...
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 21.12.2010, 16:50
Ustaliliśmy, że teoria jakoby przyczyną doszczętnego zniszczenia samolotu było jego odwrócenie do góry kołami jest sprzeczna z fundamentalnymi zasadami fizyki. Co implikuje potrzebę racjonalnego wyjaśnienia faktu iż zarówno samolot jak i pasażerowie zostali rozerwani na drobne kawałeczki. Nie będzie to łatwe bo mamy bardzo mało obiektywnych danych jednak w myśl przysłowia "mądrej głowie dość dwie słowie" ufni we własne możliwości nie poddajemy się.

To że przyczyną była bomba detonowana w momencie kiedy samolot był już na ziemi lub chwile po uderzeniu w ziemię jest wytłumaczeniem najprostszym. Jednak mimo zasady, że najprostsze wyjaśnienia są zwykle najtrafniejsze nie odrzucamy żadnej fizycznie uzasadnionej teorii. Problem w tym, że innych niż wybuch racjonalnych wytłumaczeń nikt nie przedstawia.

Mirosław Dakowski profesor fizyki którego wywodem się podpieram jasno stwierdził, że określenie czy przyczyną zniszczenia kadłuba były siły ściskające czy rozrywające jest dziecinnie proste. Możliwe do wykonanie w każdym w miarę wyposażonym laboratorium fizycznym. Trzeba tylko mieć wrak, którego nie mamy.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 21.12.2010, 17:19
http://www.youtube.com/watch?v=PxIFh3NkEvM - Bardzo ciekawe...
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 21.12.2010, 17:43
DeadOrAlive napisał(a):Wyświetl post
Aby nie było zbyt prosto powiem tak :

film oczywiście jest znany i wielokrotnie (nad) interpretowany. Jest jedynym materiałem ukazującym to co działo się wokół wraku zaraz po Katastrofie (jest jeszcze film red. Wiśniewskiego nieco późniejszy).

Teoria postaci "machającej" została chyba (?) obalona ... Interpretacja słów w filmie: do dyskusji. Każdy pewnie słyszy co innego, ale to jest normalne.

Ważne jest, że przez wiele miesięcy polska strona lekceważyła ten film. Później, mówiono publicznie (m.in. ABW), że nie ma tam strzałów (do dyskusji oczywiście kto i po co strzelał).

Tzw. polska strona na czele z ABW zbłaźniła się w momencie tym, gdy prokuratura RP stwierdziła, iż film jest prawdziwy, "niermajstrowany", strzały oczywiście są, a w materiale wypowiadające się tam osoby posługują się w językach rosyjskim i polskim. ABW nie podważyła jednak integralności materiału.
Nawet jeśli ostatecznie okazałoby się, że ten film niczego nowego nie wnosi poza wartością historyczno dokumentacyjną, wypowiedzi polskich oficjeli są przykładem komunikowania się z "głupim ludem, który wszystko kupi" i na mówienie, że jest białe choć miliony osób widzi , iż jest czarne a właściwie słyszy (strzały istnieją, do dyskusji kto i po co strzelał, rozmowy istnieją w języku polskim i rosyjskim).

Nie wierzę aby nie było takich programów do obróbki choćby dźwięku, żeby nie udało się jednoznacznie ustalić co w tym materiale "jest mówione" - aby ukrócić ewentualne spekulacje i aby być bliżej prawdy po prostu.
I dziwię się, że nikt chyba tym profesjonalnie się nie zajął. Gdybym miał takie możliwości techniczne (jakie posiadają służby specjalne) zająłbym się takim materiałem natychmiast.
--------------------
Skoro już o tym filmie, podaję link do jednej z interpretacji ścieżki głosowej skoro się taka pojawiła. Pewnie to jest najbardziej "maksymalna" z pewnych względów interpretacja.
Osobiście, wolałbym usłyszeć na własne uszy tę obrobioną z szumów ścieżkę dźwiękową:

http://smolensk-2010.pl/2010-07-26-a...cja-audio.html
Ostatnio edytowane przez yarow : 21.12.2010 o godz. 18:41.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 21.12.2010, 22:40

ile razy to ogladam mam ciarki na plecach

ta przerażajaca syrena w tle, i oprawcy zamiast lekarzy ....

niewiem co tam sie stało ,ale to wszytko nas chyba przerasta....
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 21.12.2010, 22:54
mam słaby komputer ale ewidentnie słysze " uspokój się","Zmiana planów","patrz mu w oczy" i coś po Rosyjsku.Co do tej osoby co niby wychodzi z wraku to ja sie nie wypowiadam, cięzko mi coś dostrzec.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 21.12.2010 o godz. 23:38.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 21.12.2010, 23:40
AYALA napisał(a):Wyświetl post
mam słaby komputer ale ewidentnie słysze " uspokój się","Zmiana planów","patrz mu w oczy" i coś po Rosyjsku.Co do tej osoby co niby wychodzi z wraku to ja sie nie wypowiadam, cięzko mi coś dostrzec..
W głowie się nie mieści. Kto jeszcze jest zdania ze nie ma o czym gadać i temat jest niepotrzebny? Chyba tylko całkowity debil albo parszywy zdrajca podobny tym w Smoleńsku. Nóż sie w kieszeni otwiera. Dlaczego skasowałeś linka?

Transkrypcja ścieżki dźwiękowej

Komisja Polonijna z Australii

http://www.pluszaczek.com/2010/07/07...%93-czesc-vii/

7 lipca 2010

nadesłane przez: Mik
Ostatnio edytowane przez Drozd : 22.12.2010 o godz. 10:08.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Stary 22.12.2010, 03:36
Drozd napisał(a):Wyświetl post
W głowie się nie mieści.[...]

To fakt.

Nie podważając, bo nie mam czym (narzędzia) transkrypcji do której sam wcześniej dałem tutaj link,
powtórzę, że wolałbym osobiście aby Zespół osób, które tę pracę wykonały, opublikował teraz tę ścieżkę dźwiękową (po usunięciu z niej wszystkich zakłóceń).

Osoby, które nie dopuszczają do siebie w ogóle hipotezy zamachu, mogą podważyć tę interpretację ścieżki dźwiękowej inną hipotezą; hipotezą prowokacji.

Co do postulowanego wcześniej przez pysio ujawnienia nazwisk tego austrralijskiego Zespołu, to może niekoniecznie ...
Zachodzić może zasadna obawa o ich bezpieczeństwo.
Ostatnio edytowane przez yarow : 22.12.2010 o godz. 03:43.
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 21.12.2010, 23:05
tak to ewidentnie słychać mnie osobiście dziwią te śmiechy..

ten sam filmik tylko ze stabilizacją obrazu według mnie lepszy ! http://www.youtube.com/watch?v=KGeHD0SQrYE
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 21.12.2010, 23:42
Cytat:
Prawda jest taka jak Assange ujawnił - Jankesi z czarnym na czele przehandlowali nas z kacapami, więc dowiemy się jak było naprawdę za jakieś 60 lat.
Jeżeli kiedykolwiek, bo np. w sprawie katastrofy Sikorskiego, do dzisiaj nic z całą pewnością nie można powiedzieć.
Cytat:
Jakby nasz szanujący się i taki dumny i postawny kraj - walczący na wielu frontach współczesnych wojen, kupił jeden porządny samolot to jakby się tam rozjebał 767 to moglibyśmy się zastanawiać nad pewnymi faktami.
Ale te Tupolewy to strasznie słabe maszyny są - już nawet AEROFLOT liniowo nimi nie lata!!!!
Może i nie lata, ale drugi egzemplarz nad Krakowem fruwa od 3 dni. Miałem okazję dwukrotnie obserwować jak wczoraj i przedwczoraj podchodził do lądowania na Balicach. Z perspektywy Conrada czy Ofiar Katynia wygląda imponująco. Widać, że załoga ciągle trenuje pod okiem Rosjan (tak przynajmniej donosiły ostatnio media).
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 22.12.2010, 02:48
30) 59.3 sek. Panie Kaczyński to jest …

pewnie sie niebawem dowiemy z ust niesiolowskiego czy innej ....y ze to J. Kaczynsi chodzil po lesie i dobijal rannych. Bo chcial zgarnac prezydenture. A glosy po rosyjsku to gruzinscy terrorysci.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 22.12.2010, 11:33
To jest niewiarygodne. Czytam te bzdury co tu wypisujecie i po prostu nie wierzę, że ludzie mogą wymyślać takie historie... Zajmijcie się sobą i swoimi rodzinami...

Zamach, bomby no nieźle.... Naprawdę macie nierówno pod sufitem... Rosjanie zrobili zamach bo co? bo im się zachciało? ogarnijcie się trochę. Byłaby to najgłupsza rzecz jaką mógliby zrobić. Zero korzyści a jedynie same kłopoty wynikające ze śledztw itp itd.

Drozd wydaje mi się że lądowanie na lotnisku bez urządzeń naprowadzających w taką pogodę jest błędem pilotażu. Widzę że mienisz się tu ekspertem w każdej możliwej dziedzinie i wiesz wszystko o wszystkim więc pewnie ciężko Ci cokolwiek udowodnić i kłócił byś się z greckimi matematykami że 2+2 to nie 4. Taką naturę mają już niektórzy ludzie..

Tak na marginesie bo pewnie będziecie pisać że jestem jakimś służalczym pracownikiem TVNu czy innego ZOMO albo PO. Nie lubię polityki nie znoszę obiboków zarówno z PO PIS SLD i innych partii. Żyję dla siebie i dla swojej rodziny. Czuję się wolnym człowiekiem z możliwością rozwoju w tym kraju albo wyjazdu za granicę. Nic mnie nie ogranicza, nie czuję aby Rosja Niemcy czy inne kraje były naszymi wrogami. Ludzie którzy myślą inaczej są po prostu zakompleksieni i tyle...

Już nic więcej tu nie napiszę także możecie po mnie jechać do woli...
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 22.12.2010, 13:07
legol napisał(a):Wyświetl post
To jest niewiarygodne. Czytam te bzdury co tu wypisujecie i po prostu nie wierzę, że ludzie mogą wymyślać takie historie... Zajmijcie się sobą i swoimi rodzinami...

Zamach, bomby no nieźle.... Naprawdę macie nierówno pod sufitem... Rosjanie zrobili zamach bo co? bo im się zachciało? ogarnijcie się trochę. Byłaby to najgłupsza rzecz jaką mógliby zrobić. Zero korzyści a jedynie same kłopoty wynikające ze śledztw itp itd.
Ale jaja ! To się nadaje do kabaretu.

Cytat:
Czuję się wolnym człowiekiem z możliwością rozwoju w tym kraju albo wyjazdu za granicę. Nic mnie nie ogranicza, nie czuję aby Rosja Niemcy czy inne kraje były naszymi wrogami. Ludzie którzy myślą inaczej są po prostu zakompleksieni i tyle...
Tak ! To są nasi najwięksi przyjaciele. Przez ostatnie 215 lat naszej historii raptem 21 lat (1918-1939) i drugie 21 lat (1989-2010) nic nas nie ograniczało. A Ci Polacy żyjący poza tym okresem faktycznie byli bardzo zakompleksieni, że nie dostrzegli tej przyjaźni.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.12.2010, 18:13

Drozd wydaje mi się że lądowanie na lotnisku bez urządzeń naprowadzających w taką pogodę jest błędem pilotażu. Widzę że mienisz się tu ekspertem w każdej możliwej dziedzinie i wiesz wszystko o wszystkim więc pewnie ciężko Ci cokolwiek udowodnić i kłócił byś się z greckimi matematykami że 2+2 to nie 4. Taką naturę mają już niektórzy ludzie..

Już nic więcej tu nie napiszę także możecie po mnie jechać do woli...
Kolego nikt tu niczego nie wymyśla. Do Smoleńska leciał nasz samolot rządowy z Prezydentem jego żoną i 94 najważniejszymi osobami w Polsce, nie licząc Tuska i jego świty. W 70 rocznicę największej zbrodni nowożytnej historii. Zbrodni przez 70 lat ukrywanej i zakłamywanej. To miał być symbol zwycięstwa PRAWDY nad KŁAMSTWEM.

Miał być i był bo przez to że samolot zamiast wylądować jak tysiące samolotów każdego dnia, rozbił się kilkaset metrów od lotniska i wszyscy zginęli, cały świat zadał pytanie "po co oni tam lecieli".

A zaraz po tym "jak to się stało", na co odpowiedź była zadziwiająca, w kilka godzin po katastrofie Sikorski oznajmia że
" najprawdopodobniej winni są piloci i mgła" dowodów żadnych nie przedstawiając. Dziś upłynęło ponad pół roku, czy wiemy coś więcej? Czy śledztwo które prowadzi strona w całej sprawie czegoś dowiodło np. jak to się stało, że z samolotu zostały strzępy? Nie. Nie zanosi się żeby ktoś to wyjaśnił skoro miejsce katastrofy i wrak jest traktowany tak jak jest. Dlatego pojawiają się próby wyjaśnienia co się stało lub precyzyjniej co mogło się stać, a co nie mogło. Czyli próby dojścia do prawdy poprzez odrzucenie teorii NIEMOŻLIWYCH z różnych przyczyn. Oczywiście można to mieć w d.... i przyjmować że wszystko co usłyszymy na ten temat w TV jest aksjomatem nawet jeżeli przeczy to prawom fizyki z poziomu szkoły średniej. Jednak nie każdy tak potrafi.

Jesteś kolejnym który próbuje udowodnić że nie można próbować zrozumieć wszystkiego, że trzeba być ekspertem. Przepraszam ale czy ktoś jest ekspertem czy nie dziurę w ziemi, albo strzały na nagraniu z miejsca katastrofy i zobaczy i usłyszy. Różne mogą być tylko wnioski, chyba, że wyciąga się je na podstawie wiedzy PODSTAWOWEJ. Wówczas
i ekspert i laik powinni dojść do tych samych wniosków. Żeby wiedzieć że szklanka upuszczona na beton rozbije się, a upuszczona na błoto nie, nie trzeba być ekspertem. Ekspert potrafi jedynie precyzyjnie określić wysokość z której upuszczona szklanka rozbije się zawsze niezależnie na co upadnie. I tak jest w każdej dziedzinie ekspert jest precyzyjniejszy nic więcej. Dlatego nie odmawiaj nikomu próby wyjaśniania czegokolwiek bo najwyżej jego tolerancja błędu będzie większa.

wisl@k_TS napisał(a):Wyświetl post
Autopilot to urządzenie, które jest używane podczas lotu na wysokości ponad 3000 metrów. Strat i lądowanie odbywa się ręcznie.
http://info.wiara.pl/doc/552601.Lado...na-autopilocie
Ostatnio edytowane przez Drozd : 22.12.2010 o godz. 18:19.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.12.2010, 18:34
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Dlatego nie odmawiaj nikomu próby wyjaśniania czegokolwiek bo najwyżej jego tolerancja błędu będzie większa.
Sorry Drozd ale odnoszę wrażenie, że Twoja tolerancja błędu nie mieści się w żadnej skali. Na jednej stronie wrzucasz teorię o jakiejś bombie, a na następnej pseudostengoram z filmu z youtube wg. którego wszyscy przeżyli katastrofę. Nie uważasz, że to stoi w sprzeczności?
Jaka w takim razie była kolejność zdarzeń? Najpierw bomba? To jak to możliwe, że po wybuchu bomby wszyscy przeżyli? Wszak wyraźnie to słychac na filmie?
Czy może najpierw samolot spadł, potem wszystkich podobijali Ruscy, a na koniec wybuchła bomba i rozszarpała trupy?

Aha, jeszcze a propos pytania czy dziś wiemy więcej. Kto to są "MY"? Ty i kilku "buszujących w zbożu"? Ja nie domagam się szczątkowych informacji tajnego śledztwa, które byłyby tylko pożywką dla mediów i politycznych hien. Akceptuję fakt, że śledztwo trwa i że może trwać jeszcze bardzo długo (jak to zwykle bywa w przypadku katastrof lotniczych), a szczątkowe informowanie nikomu dobrze się nie przysłuży.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 22.12.2010 o godz. 18:39.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.12.2010, 19:41
Cichy napisał(a):Wyświetl post
Sorry Drozd ale odnoszę wrażenie, że Twoja tolerancja błędu nie mieści się w żadnej skali. Na jednej stronie wrzucasz teorię o jakiejś bombie, a na następnej pseudostengoram z filmu z youtube wg. którego wszyscy przeżyli katastrofę. Nie uważasz, że to stoi w sprzeczności?
Jaka w takim razie była kolejność zdarzeń? Najpierw bomba? To jak to możliwe, że po wybuchu bomby wszyscy przeżyli? Wszak wyraźnie to słychac na filmie?
Czy może najpierw samolot spadł, potem wszystkich podobijali Ruscy, a na koniec wybuchła bomba i rozszarpała trupy?

Aha, jeszcze a propos pytania czy dziś wiemy więcej. Kto to są "MY"? Ty i kilku "buszujących w zbożu"? Ja nie domagam się szczątkowych informacji tajnego śledztwa, które byłyby tylko pożywką dla mediów i politycznych hien. Akceptuję fakt, że śledztwo trwa i że może trwać jeszcze bardzo długo (jak to zwykle bywa w przypadku katastrof lotniczych), a szczątkowe informowanie nikomu dobrze się nie przysłuży.
Wszyscy w rozumieniu mówiącego nie wiem co miał na myśli. Może wszyscy o których mu chodziło? Jaka była kolejność nie wiadomo czy była bomba nie wiadomo jednak coś samolot rozszarpało na strzępy. Wyjaśnij mi racjonalnie co, to się uspokoję. Ja uważam że samo uderzenie w ziemię samolotu, który na wysokości kilku metrów leciał poziomo nie mogło wszystkich zabić, a już na pewno nie mogło być przyczyną takiej masakry.

Gdyby śledztwo trwało mógłbym sie z Tobą zgodzić, ale czy ktoś bada wrak? Czy ktoś bada czarne skrzynki? Podobno w ich odczycie przeszkadza nieznajomość częstotliwości prądu podczas robienia elektronicznych kopii. Na czym polega to śledztwo? Jakie są efekty ? Co nowego wiadomo. Tobie może nie przeszkadza że nic się nie wyjaśni przez 20 lat, mnie i wielu ludziom przeszkadza i to właśnie są ci "MY".

RAF napisał(a):Wyświetl post
Drozd,
Wyjasnij mi wiec dlaczego wszyscy polscy piloci mowia ze Protasiuk popelnil blad nie tyle ladujac ale ze wogole wylecial z Polski znajac warunki atmosferyczne. Wyjasnij mi czemu mlody ojciec i maz ryzykuje zyciem swoim i 100 osob ladujac w mleku? Przeciez na tym flmie widac jaka byla mgla, mozna jedynie domyslic sie ze nad ziemia ta mgla byla jeszcze wieksza. Czemu lamal przepisy i ladowal?
Tu-154 wyleciał z Warszawy o godz. 7.27. Tuż przed startem, o czym już pisała “Rz”, załoga dostała depeszę meteorologiczną z informacją o pogodzie w Smoleńsku. Pochodziła ona z godz. 5 i mówiła o doskonałych warunkach do lądowania. Około 8.25 dyżurny meteorolog warszawskiego lotniska przekazał kontrolerowi Okęcia informacje z depeszy synoptycznej z cywilnej stacji meteorologicznej w Smoleńsku o bardzo gęstej mgle z widocznością do pół kilometra. Były to dane z godz. 8. Tupolew od ponad pół godziny był już w powietrzu. Jak pisała “Rz”, te informacje nie dotarły do jego pilotów.

http://www.rp.pl/artykul/544614.html

Wystarczy?

I dlaczego twierdzisz że lądował? Na jakiej podstawie? W stenogramach słychać wyraźnie komendę "odchodzimy".
Ostatnio edytowane przez Drozd : 22.12.2010 o godz. 19:54.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 22.12.2010, 13:21
Cytat:
Czuję się wolnym człowiekiem z możliwością rozwoju w tym kraju albo wyjazdu za granicę. Nic mnie nie ogranicza, nie czuję aby Rosja Niemcy czy inne kraje były naszymi wrogami. Ludzie którzy myślą inaczej są po prostu zakompleksieni i tyle...
Również uważam, że nie był to zamach. W moim odczuciu (bo tylko w takich kategoriach mogę to rozpatrywać), wygląda to na tragiczny zbieg okoliczności, na które złożyły się zaniedbania zarówno polskie, jak i rosyjskie. Szereg czynników, które doprowadziły do bezprecedensowej tragedii i były w swym końcowym efekcie mocno korzystne dla określonych stron...

Natomiast z argumentem, że nic Cię nie ogranicza, można już bardziej polemizować. Bo skoro twierdzisz, że wielcy wschodni "bracia" są nam przyjaźni i działają w naszym interesie, to istnieje poważne prawdopodobieństwo, że ogranicza Cię jednak brak znajomości historii, albo co gorsza nieumiejętność wyciągania wniosków...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 22.12.2010, 13:27
Wygląda na to, że jeśli ktoś nie łyka tekstu o całkowitej winie pilotów, to jest ekstremistą przekonanym o zamachu bombowym.
Albo 100% winy pilotów albo jesteś fanatyk PiS-u
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 22.12.2010, 14:10
Jednak odpiszę bo widzę, że rzeczywiście matura z czytania ze zrozumieniem nie spełnia swojej roli.
Wytłumacz mi w takim razie o wielce oświecony Gwieździsty jakie przesłanki kierowały Rosjanami do zrobienia zamachu. Bo w 39 na nas napadli bo 1795 uczestniczyli w rozbiorach?!?! Ogarnij się...
Gdzie napisałem, że Rosjanie to nasi przyjaciele? Co nas ograniczało przez ostatnie 21 lat (poza teorią układów i spisków)? Czym innym jest nie sprzyjanie Polsce a czym innym organizowanie zamachu na prezydenta państwa.
Nigdzie nie napisałem że Rosjanie są nam przyjaźni ale dla niektórych świat jest albo biały albo czarny. Jak nie są wrogami to są przyjaciółmi. Jak nie całkowita wina pilotów to zamach.... Napisałem, że nic mnie nie ogranicza bo tylko ode mnie zależy czy w życiu osiągnę sukces i czy będę szczęśliwy skoro macie inaczej to bardzo mi przykro i szczerze wam współczuję, że musicie żyć w tak okrutnym dla Was kraju. Może wyjedźcie....

Zgodzę się z Vincim co do przyczyn katastrofy tak to wygląda i podejrzewam że tak jest. Wszelkie teorie spiskowe są wyssane z palca i nie ma nawet krzty dowodu potwierdzającego je.
Ostatnio edytowane przez legol : 22.12.2010 o godz. 14:12.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.12.2010, 18:32
Jednak odpiszę bo widzę, że rzeczywiście matura z czytania ze zrozumieniem nie spełnia swojej roli.
Wytłumacz mi w takim razie o wielce oświecony Gwieździsty jakie przesłanki kierowały Rosjanami do zrobienia zamachu. ...
ja nie Gwiaździsty, ale... obejrzyj bez uprzedzeń film "list z Polski". Tam opisana jest polityka współczesnej Rosji wobec państw i przywódców Europy środkowo-wschodniej. Może nie daje to ostatecznej odpowiedzi ale skłania do refleksji
Ostatnio edytowane przez FraMat : 22.12.2010 o godz. 18:36.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 23.12.2010, 13:32
Wytłumacz mi w takim razie o wielce oświecony Gwieździsty jakie przesłanki kierowały Rosjanami do zrobienia zamachu. Bo w 39 na nas napadli bo 1795 uczestniczyli w rozbiorach?!?! Ogarnij się...
Gdzie napisałem, że Rosjanie to nasi przyjaciele? Co nas ograniczało przez ostatnie 21 lat (poza teorią układów i spisków)? Czym innym jest nie sprzyjanie Polsce a czym innym organizowanie zamachu na prezydenta państwa.
Przypomnę koledze, że matura to też umiejętność logicznego rozumowania i kojarzenia faktów.

Fakt 1. Feralnym lotem do Smoleńska leciał nie tylko prezydent Kaczyński z żoną, ale również sporo osób z władz partii (PiS) która raczej naszym "braciom" Moskalom nie jest miła.

Fakt 2. Feralnym lotem do Smoleńska miał lecieć również Jarosław Kaczyński - odwołał swój wylot bodajże 2 dni wcześniej.

Fajkt 3. Gdyby w tym feralnym locie zginęli obaj Kaczyńscy wraz ze swoim najbliższym otoczeniem, to PiS praktycznie rozpadłby się w drobny mak - tak jak TU-154.

Fakt 4. Biorąc pod uwagę, fakty powyższe to może jednak władze rosyjskie dojrzały jakieś korzyści z takiej katastrofy.

Piszę o faktach i ewentualnych możliwościach - nie twierdzę, że był zamach - ale dopuszczam taką możliwość i wskazuję Ci z jakich przyczyn władze Rosyjskie mogły coś takiego zrobić
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Stary 23.12.2010, 14:41
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Przypomnę koledze, że matura to też umiejętność logicznego rozumowania i kojarzenia faktów.

Fakt 1. Feralnym lotem do Smoleńska leciał nie tylko prezydent Kaczyński z żoną, ale również sporo osób z władz partii (PiS) która raczej naszym "braciom" Moskalom nie jest miła.

[...]
... i dodatkowo (właściwie całe polskie dowództwo wojskowe) oficerowie NATO, a w szczególności generalicja NATO a w jeszcze większym szczególe "przymierzany" na Głównodowodzącego NATO ŚP. gen. Fr. Gągor.

Wraz z oficerami NATO leciał prawdopodobnie dość duży "bagaż informacyjny" z nimi ... Być może natowskie szyfry.

--------------------
Edit.

Nie chcę zakładać nowego tematu. Nie jest to wprost, ale mówi o tym kim jest Putin, jak działa FSB.
90% filmu to rozmowy z Saszą Litwinienko. Jest o Annie Politkowskiej, jest też kontekst czeczeński czyli o tym, że cały czas powinniśmy mieć świadomość,
że reżim w Moskwie to ludzie potrafiący dla władzy i pieniędzy podkładać bomby pod domy swoich obywateli i wywoływać wojny. Ewentualna katastrofa samolotowa to jest dla podobnych postaci "bułka z masłem".

"Bunt. Sprawa Litwinienki". Gorąco polecam ten 1,5 godzinny dokument.
http://player.iplex.pl/1181/ogladaj_za_darmo.html
Ostatnio edytowane przez yarow : 23.12.2010 o godz. 16:40.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 23.12.2010, 17:26

Fajkt 3. Gdyby w tym feralnym locie zginęli obaj Kaczyńscy wraz ze swoim najbliższym otoczeniem, to PiS praktycznie rozpadłby się w drobny mak - tak jak TU-154.

Fakt 4. Biorąc pod uwagę, fakty powyższe to może jednak władze rosyjskie dojrzały jakieś korzyści z takiej katastrofy.

Piszę o faktach i ewentualnych możliwościach - nie twierdzę, że był zamach - ale dopuszczam taką możliwość i wskazuję Ci z jakich przyczyn władze Rosyjskie mogły coś takiego zrobić
Człowieku nie rozśmieszaj mnie , że taki kraj Rosja miałby się z jakiegoś powodu obawiać J.Kaczyńskiego
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 25.12.2010, 13:27
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Człowieku nie rozśmieszaj mnie , że taki kraj Rosja miałby się z jakiegoś powodu obawiać J.Kaczyńskiego
A ty mnie nie rozśmieszaj że taki kraj jak Rosja miałby się obawiać jakiejś tam Politkowskiej czy Litwinienki o których taki ekspert jak AS82 przed ich śmiercią nie słyszał.
Proponuje używać rozumu zamiast wyręczać go Gazetą Wyborczą czy TVN
PS.
synowie Kuklińskiego też zginęli "przez przypadek" w USA . Byli zagrożeniem dla Rosji siedząc w Chicago?
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 25.12.2010 o godz. 13:39.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 25.12.2010, 16:34

Fakt 2. Feralnym lotem do Smoleńska miał lecieć również Jarosław Kaczyński - odwołał swój wylot bodajże 2 dni wcześniej.

Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że pisząc, że lot był feralny - wykluczasz teorię o zamachu, przez to, że feralny znaczy tyle co pechowy, nieszczęśliwy, niefortunny.
Odpowiedz cytując
zuls
Banita

Od: 11.2010

Stary 25.12.2010, 16:54

Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że pisząc, że lot był feralny - wykluczasz teorię o zamachu, przez to, że feralny znaczy tyle co pechowy, nieszczęśliwy, niefortunny.
Panie In vitro, zauważ, że:

Latin feralis: 'belonging to the dead', 'funeral'.

Latin feralis (concerning the dead)

feralis todbringend, verderblich

łac. feralis - pogrzebowy, żałobny
Ostatnio edytowane przez zuls : 25.12.2010 o godz. 16:57.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 25.12.2010, 16:57
zuls napisał(a):Wyświetl post

Latin feralis: 'belonging to the dead', 'funeral'.

Latin feralis (concerning the dead)

feralis todbringend, verderblich

łac. feralis - pogrzebowy, żałobny
Tłumaczenie znaczenia słowa z języka obcego ma taki sam sens jak tłumaczenie angielskiego billion jako bilion.
Oczywiście ma wydźwięk żałobny, natomiast używane jest w sytuacjach związanych z nieszczęśliwym wypadkiem.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 26.12.2010, 02:41
Spłodziłem chyba najdłuższego posta w moim życiu, ale to co się zdarzyło jest - w czasie pokoju – czymś nieprawdopodobnym. To jest nasz 11 wrzesień, o tyle bardziej bolesny, bo tam zginęły anonimowe osoby a u nas część , mająca duży wpływ na losy naszego kraju
Sory za jakieś literówki ale nie chce mi się tego poprawiać. Też odpuściłem sobie jakieś drwiny bo sprawa jest zbyt poważna.

Minęło już 8 miesięcy, ludzie domagają się prawdy. Ja jestem przekonany że na poziomie ogólności , można już spokojnie stwierdzić kto/jak/dlaczego itp.
Katastrofa ta wydaje się być jedną z prostszych jeśli chodzi o ustalenie tak jej przebiegu jak i dlaczego do niej doszło i kto jest odpowiedzialny. Zupełnie odwrotnie niż choćby ta z lasu kabackiego. Ale od początku

1.Po myśli Rosji czy nie
Akurat najbardziej 'jałowa' dyskusja ale że temat widzę zszedł na to więc od tego zacznę.
Jałowa bo chcieć a zrobić to dwie zupełnie różne rzeczy a do tego możemy sobie tylko gdybać.
Ja wychodzę z założenia że może tam w Moskwie nie płaczą( a może nawet się cieszą) ale nie zmienia to faktu że próba zrobienia zamachu na samolot to było by szaleństwo. Jako że Ruscy to kraj totalitarny ale zarazem bardzo wyrachowany, uważam że dla nich gra była by zdecydowanie nie warta świeczki. Szczególnie że ich doktryna już jakiś czas temu się zmieniła i teraz stawiają na dile z UE, nawet za cenę pozornych ustępstw i przyjaznych stosunków z krajami takimi jak Polska.
Oczywiście jak ktoś wierzy że Lech Kaczyński to było wielkie zagrożenie , to może w to wierzyć ale trzeba sobie powiedzieć szczerze że prezydentura Kaczyńskiego to była międzynarodowa czarna dziura. Osamotniony nie stanowił najmniejszego zagrożenia dla interesów Rosji. Prawdziwym wyzwaniem był....Kwaśniewski który w....ił ich niemiłosiernie , załatwiając sprawę na Ukrainie.On to zrobił i nikt mu tego nie zabierze.Bez Kwacha najpewniej była by tam rzeźnia – na rękę Moskwie, szczególnie że maczali palce w otruciu Juszczenki(gdzie nie byli inicjatorami a 'jedynie' służyli pomocą).Ktoś podawał przykłady Politykowskiej,Litvinienki czy synów Kuklińskiego.Ruscy zabijają ale zabijają 'swoich'.Morderstwa dziennikarzy są na porządku dziennym i w zasadzie w Rosji nie ma już niezlaeżnych dziennikarzy, Litwinienko = były agent zdrajca, swoją drogą jego przykład pokazuje jacy z nich 'pro'.Chwile po ,było wiadome dokładnie wszystko, kto, jakim samolotem , gdzie , itp.Oczywiście oni to mają w dupie a koleś co go zamordował jest deputowanym w Dumie .Kukliński...podobnie jak reszta – agent,zdrajca, narodowość akurat nie ma znaczenia , zresztą te morderstwa jego synów są zagadkowe a jedna z teorii jest taka że jeden z jego synów żyje a jego zaginięcie było mistyfikacją CIA.

2.Zamach czy katastrofa.
Zdecydowanie katastrofa. Przyznam się bez bicia że byłem od początku sceptyczny co do zamachu, natomiast niczego nie wykluczałem. Dziś jestem na 99% przekonany że o żadnym zamachu nie może być mowy. Przez ten cały czas nie znalazłem ani jednego choćby najmniejszego dowodu który by to sugerował. Natomiast jest sporo rzeczy które temu przeczą
Tak patrząc z boku to moge jedynie napisać że mamy swój 11 wrzesień.OGrom tragedii spowodował że tak jak tam do dziś totalnie absurdalne teorie spiskowe, zbierają żniwo, tak jest i u nas.
Tam były zdalnie sterowane samoloty/ładunki w samolotach/ładunki w budynkach/rakiety/wyparowanie samolotów,rakiety w pentagon, analizowanie zdjęć i pixeli z filmików – my mamy dobijanie rannych,blokady sterów,wiązki,sztuczną mgłę,słynny filmik,zdjęcia

Dokładnie to samo i to co to łączy, to to że jest to jeden wielki bełkot wykluczający się najczęściej.
Co najlepsze ten film tak naprawdę wyklucza wiele teorii, bo jest on nakręcony chwilę po katastrofie i pokazuje dokładnie to co widzieliśmy i słyszeliśmy już później – czyli wrak do góry nogami. Analizy obrazu i głosów – mistrzostwo świata jak dla mnie. Pamiętam jak te 8 miesięcy temu przesłuchiwałem go dosyć dokładnie i jak widzę teraz interpretacje niektórych głosów to gdybym już nie znał podobnych numerów 11 września, to bym pomyślał że ludzie wpadli w obłęd – a tak to tylko mam potwierdzenie że ludzie niezależnie gdzie mieszkają, są podobni.

A propos rannych i ich dobijania. Niektórzy chyba nie zdają sobie sprawy z czym mieliśmy do czynienia. Pewnie znalazł by się ktoś kto by chciał dobijać porozrywane szczątki ale zakłądając że nikogo takiego nie było , to jacy ....a ranniPrzecież to była rzeź.
Ponad 300 pourywanych i popalonych kawałków ciał,pewnie kilka tyś złamań, większość nadająca się do identyfikacji tylko po znakach szczególnych i DNA...ranni to jak szukanie rannych będących w WTC, tylko w mniejszej skali.

4.Przyczyny katastrofy.
Było ich mnóstwo, skupie się na tych decydujących. To było podobnie jak np. z wypadkiem samochodowym. Znaleziono samochód wbity w drzewo,sprawdzono stan auta,miejsce w którym doszło do wypadku,warunki panujące wtedy – ogólne stwierdzenie – nadmierna prędkość+niekorzystne warunki = poślizg na zakręcie,wypadnięcie samochodu z jezdni i zderzenie z drzewem.
Podobnie można już określić przyczyny katastrofy Tu154 – złamanie wszelakich przepisów/procedur i próba lądowania w warunkach niemożliwych do udanego manewru.
Bezpośrednia przyczyna – za późne poderwanie maszyny które zaowocowało ścinaniem drzew, walnięciem w brzozę, obróceniem się samolotu i .......nięciu do góry dnem, z prędkością ok 200 km na godzine z wyskości 5?_!0? metrów

5.Winni.
Jeśli chodzi o tą słynną winę my -ruskie, ja nie mam żadnych wątpliwości że to myślmy sobie zgotowali ten los. Oczywiście mogli i jak się okazało – powinni zamknąć lotnisko ale przecież to nie była sytuacja gdzie ma się do czynienia z dziećmi. Kontroler prawdopodobnie pod naciskiem, żeby nie było skandalu, pozwolił na warunkową próbę podejścia – co jest ważniejsze, uprzedził załogę o warunkach panujących w Smoleńsku, nawet podał gorszą pogodę niż ona wtedy była, by odstraszyć od lądowania – jak się okazało w momencie lądowania ona była taka jak podał kontroler,piloci dokładnie zdawali sobie z tego sprawę, stąd pierwszy tekst że nie ma możliwości lądowania..później pierwszy pilot mienił zdanie...ciekawe czemu. Dowódca samolotu miał dane z 3 żródeł.1 kontroler.2 pilot JAKA który to potwierdził.3 własne obserwacje.

Wiedział że próbując lądować łamie wszelkie przepisy, wiedział że ma do czynienia z lotniskiem ze średniowiecza, wiedział że nawet z Ilsem w takich warunkach nie można lądować. Miał pełne dane a jednak zdecydował się. Tak na marginesie to jest chyba największe ośmieszenie się tej całej komisji pana M i mediów z nim trzymających(Rydzyk,GP + ich portale internetowe).

To że takie warunki wykluczały lądowanie czy nawet próbę lądowania, potwierdziło przez ten prawie rok – przynajmniej kilkadziesiąt osób. Obecnych /byłych pilotów, ekspertów, z kraju i z zagranicy.Nie znam żadnej opinii który by mówiła że załoga mogła próbować lądować.U Macierewicza/GP/ND tego wątku w ogóle nie ma tak jak by nie było sprawy.

Czy to nie jest kpinia że oni się tym(tak naprawdę najważniejszą rzeczą)w ogóle nie zajmują?A to jest podstawa bo nie mamy do czynienia z sytuacją że ktoś jest wprowadzany w błąd co do warunków, tylko ma informacje z 3 żródeł – ruskiego(można nie wierzyć) ale też i z polskiego które to potwierdza.

Tak więc co do winnych – 1 pilot ,niestety definitywny sprawca katastrofy. Reszta załogi?Nie wiem jaka tam jest zależność i jakie mieli możliwości więc się nie wypowiadam
Co do kwestii czemu za późno poderwał maszynę...Ciężka sprawa i raczej nie do wyjaśnienia na 100%.Wszystkie te wskaźniki zadziałały,darło się to wszystko więc sytuacje że myślał że jest 100 metrów nad ziemią a był 5, można wykluczyć. Prawdopodobnie szukał ziemi na siłę, być może też stres go zżarł i podniósł maszynę 2 może 3 sek za późno,bo to niestety sekundy decydowały.

6. Żywi winni

Klich – kilkadziesiąt/może set lat wcześniej taki koleś w takiej sytuacji popełnił by samobójstwo.Gdyby to było tylko to, to ok ale przecież jest 'bratnia' katastrofa ,pod Mirosławcem. Wszyskich spiskowców którzy dotarli tu uświadamiam – tam ruskich nie było a samolot, też sprawny, jebnął podobnie.
Ponoć jakieś działania były podjęte = efektów 0 jeśli pilot pilotujący samolot z prezydentem ma w dupie przepisy.
Jako że mamy 2010 rok i sepuku nie jest popularne, powinno się go przynajmniej zdymisjonować-To nie nastąpiło ale nie dlatego że Tusk go kryje tylko że w naszym sondażowym piekiełku, było by to odebrane jak przyznanie się do winy ekipy Tuska a na to nasz szeryf pozwolić nie może.
Więc nieudacznik pozostał na stanowisku.

Należało by też zrobić czystkę wśród wszystkich odpowiedzialnych za szkolenie tego pułku.Kamień na kamieniu nie powinien zostać nawet za cenę tego by przez kilka lat nie mielibyśmy mieć zdolności wojskowej w tej kwestii.

Ostatnia kwestia to osoby odpowiedzialne za przygotowanie wizyty.To nie chodzi tylko o tą z 10go bo ta z 7go była dokładnie tak samo zrobiona.Zdaje sobie sprawę że wojna między obozami prezydenckim i rządowym, była taka że w końcu po tych bojach, stwierdzono po Janasowemu – 'nie wpierdalamy się', ale jakieś przepisy chyba były i jak jak widać, zostały one olane

7. Winni martwi – Tu niestety nie da się przemilczeć sprawy. Żelaznych dowodów nie ma bo wszyscy zgineli ale poszlaki jak dla mnie nie pozostawiają złudzeń.
Zawsze mnie fascynował ten 'robotomizm' części ludzi który przejawiał się tym że jest albo a albo b.Upraszczając – albo mamy do czynienia z kimś kto zawsze robi dobrze, albo robi źle.
Skrajne przypadki, a nawet nie tylko skrajne, żyją w przeświadczeniu że ich obóz we wszyskiem ma racje a ten przeciwny w niczym.

Idealny przykład to właśnie Smoleńsk. Współwina Lecha Kaczyńskiego jest negowana w nieprawdopodobny sposób – typu...masz gdzieś nagranie że wydał rozkaz!?
Co ciekawsze jestem przekonany że gdyby to samolot z Tuskiem się rozbił, w takich samych okolicznościach to wszyscy którzy teraz negują współwinę Lecha i ślepo wierzą w zamach, obwiniali by Tuska i jakiegokolwiek zamachu nie przyjmowali by do wiadomości. Jestem przekonany o tym. Wam nie chodzi o to co się stało ale o to kto jest poszkodowanym.2 takie same sytuacje , 2 innych poszkodowanych i 2 różne wersje.

Wracając do Lecha. Jego współwina jest dla mnie oczywista .Ktoś kto tego nie widzi to musi ogólnie niewiele widzieć albo widzieć tylko to co chce się zobaczyć.
Gruzja..Ślepi uważają że to bez związku. Bez związku?Lech leci do Gruzji, do swojego jednego z dwóch 'przyjaciół' w europie. Jest między lądowanie.Lech każe pilotowi lecieć do Dbilisi. Pilot odmawia wiedząc że jest to rejon wojny i nie mając żadnych gwarancji że będzie mógł bezpiecznie wylądować. Lech wydaje rozkaz którego wydać nie może, co słusznie wie pilot. Lech dzwoni wszędzie gdzie tylko może , starając się zmusić pilota do lotu do Dbilisi. Jednym z adresatów jest minister obrony Klich który oczywiście nie zgadza się na to. Pilot zostaje publicznie zwyzywany od Lecha od tchórzy(co słyszy pilot pilotujący tu154 w ostatnim locie).Pilot nie przejmuje się tym i odmawia lotu. Lech jedzie do DbIlisi samochodem. Potem uczestniczy w szopce, razem ze swoim ziomem Szakaszwilim, gdzie padają słynne strzały. Jak się później okazało, najpewniej jest to teatr Szakaszwiliego. Co Więcej, ochrona Kaczyńskiego, za jego zgodą zostaje od niego odseparowana.(co jest kolejnym naruszeniem jakichkolwiek standardów). Co gorsza po powrocie do Polski, pilot który odmówił lotu, zostaje podany do prokuratory, przez jednego z przydupasów Lecha, posła Pisu który jedyne co oprócz tego dokonał, to rajdy melexem na Cyprze.

Wracając do feralnego lotu – kapitanem jest ten co w Gruzji był tylko 2 pilotem. Po dowiedzeniu się o warunkach mówi że nie jest możliwe lądowanie...później zmienia zdanie, w tym samym najpewniej czasie, kokpit wizytuje jego największy przełożony - Generał Błasik.Czy był rozkaz?
Najpewniej nie bo przecież nikt nie chciał zginąć. Czy była presja z którą pilot sobie nie poradził?Najpewniej tak – wierzył że jest w stanie wylądować, obecność najwyższego z najwyższych przełożonych, na pewno nie pomogła mu. Szukał ziemi, jak ją znalazł , nie było już odwrotu.
To oczywiście tylko przypuszczenie bo najpewniej nigdy nie dowiemy się wszystkich szczegółów, bo jak dowiedzieć się tego co nie jest dostępne na wykresach czarnych skrzynek

Tak jak pisałem – jest to moja pierwsza i ostatnia działalność w tym temacie. To jest moje zdanie i nie mam zamiaru żreć się z inaczej myślącymi, chyba że ktoś swoją ripostą mnie przekona do zmiany - wtedy na bank odpiszę i przyznam się do błędu.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 29.12.2010, 09:26
Dobry glina i zły glina

http://www.niezalezna.pl/artykul/pre...ierowi/42987/1

Prezydent porządzi jeszcze 5 lat, premier musi utrzymać stanowisko w przyszłorocznych wyborach, wiadomo komu miała przypaść rola tego dobrego.

Co do raportu, skoro Rosjanie już 10 kwietnia wiedzieli, że to wina pilotów to przecież nie będą z siebie robić idiotów i twierdzić co innego w grudniu. Rosja to niestety poważne państwo w przeciwieństwie do Polski, która przypomiana coraz bardziej republikę bananową.
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Stary 22.12.2010, 14:44
legol,

to miłe, że troszczysz się o nasze Rodziny.
Tylko, aby dyskutować na temat teorii nie muszę wywnętrzać się czy żyję dla Rodziny czy nie, co robię jeszcze innego w życiu i czy jestem szczęśliwy lub nieszczęśliwy, czy chcę w Polsce zostać czy z Niej wyjechać.

Uważasz, że to wolny Kraj? Tak więc dyskusja tutaj będzie kontynuowana.

Co do spisków "wyssanych z palca" jak twierdzisz ... Teorie "wyssane" są tak uprawnione jak Twoja, przeciwna.

"Spisek": Wystarczy do naprowadzających samolot kontrolerów z wieży, (których zeznań zresztą nie ma w protokołach a oni sami rozpłynęli się w wielkim Wszechświecie) dodać maleńki element złej woli. I bałagan staje się świetnym alibi.

Oprócz teorii spisku, w historii (która jest przecież polityką przeszłości) i w polityce istnieje też spiskowa rzeczywistość.
Ja jestem aż takim racjonalistą, że dopóki nie mam absolutnie twardych dowodów, nie wykluczę żadnej z teorii. I właśnie moje "ja" nie pozwala mi na wyłączenie mózgu w takich sprawach.
Na poddanie się najprostszemu wytłumaczeniu i odejście w Nirvanę, w Rodzinę, w spokój ... Sielski, anielski ...
Może to kwestia osobowości. Zawsze ktoś może dodać, że "chorej osobowości". Nie ma sprawy. Wolę być w dzisiejszych czasach w taki sposób "chory".

--
Jot - nie wyobrażam sobie aby temat został zamknięty bez konkretnej przyczyny. Tematu zamknięcia po prostu nie ma.
Ostatnio edytowane przez yarow : 22.12.2010 o godz. 15:00.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów