|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Ja z drobnym pytaniem do ludzi obeznanych w motoryzacji.
Otóż, od pewnego czasu jestem szczęśliwym kierowcą Seata Leona I. To model z 2002r., silnik 1900cm3, 110KM. Ostatnio podczas jeżdżenia dostrzegłem pewne problemy. Mianowicie dopóki nie wrzucę czwórki, wszystko jest okej. Auto pięknie się rozpędza i rwie do przodu. Natomiast jak wrzucę, to muli się niesamowicie, dociskam gaz, a prędkość spada. Oczywiście byłem z tym u jakiegoś kolesia, powiedział, że to kwestia czujnika stopu (czy jak się to nazywa). Miałby on odcinać paliwo. Zapłacone - zrobione, samochód nadal momentami strasznie się muli. Ma ktoś jakieś pomysły, na co powinienem zwrócić uwagę? Nie uśmiecha mi się płacić, kiedy nie widzę żadnych efektów. Z góry dzięki za odpowiedź. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Odłącz przepływomierz i zobacz czy pomaga. Znajdziesz go pod numerem 4 http://s2.moteo.pl/vieviur/silnik-osprzet.jpg Możesz jeszcze spróbować spuścić paliwo z filtra paliwa może tam jakiś brud blokuje przepływ przy większym zapotrzebowaniu. Ewentualnie sprawdź przewody sterujące turbiną(numer5). Ale jeśli to nie pomaga to bym stawiał na n75 lub turbinę. A czasem silnik nie przechodzi w stan awaryjny? Przy pełnym gazie ok 10 sek jest za duże ciśnienie na turbinie i odłącza turbo i moc bardzo spada. Jeśli to tak się dzieje to czeka cię czyszczenie zaworu n75 (numer 18) lub wymiana turbiny. (to jest jedna z najpoważniejszych wad tego silnika). Co pokazuje vag po podłączeniu? Jeśli bez poważniejszych błędów warto się przejechać z laptopem i odczytać ciśnienie doładowania przed i po spadku mocy. Jak coś ustalisz daj znać.
|
|
|

|
||||||
![]() |
| Narzędzia tematu | |
| Tryby wyświetlania | |
|
|