The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2009, 13:11
Arka ma nowego trenera

Dariusz Pasieka trenerem Arki

Cytat:
Podczas dzisiejszej konferencji prasowej został przedstawiony nowy trener Arki Gdynia - Dariusz Pasieka. Szkoleniowiec podpisał z gdyńskim klubem dwuletni kontrakt. Zastąpił zwolnionego przedwczoraj Marka Chojnackiego.

Urodzony w Chojnicach, 44-letni Pasieka karierę piłkarską rozpoczynał w miejscowej Chojniczance, z której trafił do Zawiszy Bydgoszcz. W barwach tego klubu rozegrał 118 spotkań w polskiej I lidze, strzelił w nich 15 bramek. W 1993 wyjechał z Polski. Grał w cypryjskim AS Néa Salamís Ammochóstos i niemieckich 1.FC Dynamo Dresden oraz SV Waldhof Mannheim.

W tym ostatnim klubie rozpoczął karierę trenerską. Przez sezon był drugim trenerem drugoligowca. W 2004 roku przeszedł do SSV Jahn Regensburg, gdzie przez rok współpracował z Mario Baslerem. W kolejnym sezonie był już pierwszym trenerem drużyny, która w rozgrywkach Regionalligi (III liga) zajęła 17. miejsce i spadła do Oberligi. Następne trzy lata spędził w 2. Bundeslidze jako II trener. Najpierw przez dwa lata pracował w SC Paderborn 07, po spadku tej drużyny przeniósł się do FC Augsburg, z którym w zeszłym sezonie utrzymał się w 2. Bundeslidze.

- Chciałbym na początku podziękować Witoldowi Nowakowi i Andrzejowi Czyżniewskiemu za profesjonalizm przy negocjowaniu kontraktu. Cieszę się, że wszystko przebiegło tak sprawnie. Liczę także na owocną współpracę z dziennikarzami. Mam nadzieje, że wspólnie będziemy tworzyć pozytywną atmosferę przy klubie - powiedział Pasieka po podpisaniu umowy.

- Widziałem jeden mecz Arki - ten w Chorzowie. Na razie jeszcze nie rozmawiałem ze sztabem szkoleniowym. Przez najbliższy czas chciałem zrobić sobie rekonesans drużyny. Nie chcę na razie wyrażać opinii, bo drużyny nie znam. Nie chciałbym nikogo skrzywdzić. Nie otrzymałem żadnych konkretnych zadań. Nie ma założeń odnośnie punktów. Będziemy się cieszyli z każdego punktu, z poprawy poziomu gry. Mam nadzieję, że zmiana trenera wpłynie na piłkarzy i będą walczyć z Wisłą. Każdą drużynę buduje się od tyłu. Ja też tak uważam. Chodzi o to, żeby napastnicy mogli sobie pozwolić na ryzyko. W meczu z Ruchem Arka grała z jednym napastnikiem, ja jednak preferuje bardziej ofensywną grę. Jeśli chodzi o mecz z Wisłą, to nie będę na nikogo spychał odpowiedzialności. Na pewno jest mi ciężej, bo to nie ja przygotowałem drużynę, ale biorę pełną odpowiedzialność. Moim zadaniem jest głównie przygotowanie drużyny mentalnie, bo oni są rozbici - jeszcze nie zdobyli punktów. Trzeba wpłynąć na tych chłopaków, żeby uwierzyli w siebie - dodał nowy trener Arki.

Pasieka odniósł się także do ewentualnych wzmocnień. - Ja praktycznie nie znam tych zawodników. Każdy ma równe szanse - na razie nie planuje większych wzmocnień. Dam szanse tym zawodnikom, z którymi klub ma podpisany kontrakt.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zasady wysyłania postów