Więcej na Forum Kibiców Stalówki
Krew dla Jakuba Ławeckiego
Cytat:
Dramat Jakuba Ławeckiego
Taka historia może zdarzyć się tylko w naszym kraju. Oto opowieść o chorym na białaczkę zawodniku Stali Stalowa Wola, który nie walczy tylko z nowotworem, ale także z działaczami własnego klubu, którzy w obliczu śmierci zostawili go samego odmawiając pomocy. Magazyn Sportowy przedstawia dramat Jakuba Ławeckiego.
A wszystko zaczęło się niewinnie. Po zakończonej, udanej rundzie jesiennej zaczął gorączkować. Diagnoza lekarzy? Grypa. Jednak mimo przyjmowania antybiotyków nie było widać poprawy. Po przeprowadzonych badaniach krwi zaczęto podejrzewać mononukleozę.
- Na oddziale chorób zakaźnych spędziłem 15 dni. Inni zarażeni mononukleozą wychodzili po tygodniu, a ja po 2 tygodniach ledwo dawałem radę dojść o własnych siłach do łazienki. - wspomina Kuba. Szybko został przeniesiony na oddział hematologii gdzie zlecono badania szpiku kostnego. Diagnoza była bezlitosna: białaczka złośliwa, na którą choruje rocznie od 80 do 120 osób w naszym kraju. Rozpoczęto natychmiastowe leczenie.
Obecnie przyjął trzeci cykl chemioterapii. Jak na razie ostatni. W najbliższych miesiącach Kuba powinien przejść przejść przeszczep szpiku kostnego w Katowicach. Mimo niepewnego sukcesu operacji już dziś snuje plany na przyszłość. W czerwcu ślub ze swoją partnerką a następnie powrót do futbolu.
- Trzymam się dzięki rodzicom, przyszłym teściom, a przede wszystkim dzięki Gosi. - wyznaje Kuba nie tracąc wiary w szczęśliwy koniec tej historii. Jedno nas tylko zaskakuje. Czemu nie wspomina nic o swoim klubie ?
- Ze szpitala zadzwoniłem do trenera Władysława Łacha mówiąc co mi jest. Ten jednak nie uwierzył, opieprzył że nie ma mnie na treningu i rozłączył się.. - szokuje Kuba. Wszyscy dziwią się obojętności szefów klubu. Obojętni nie pozostali kibice. Z powodu choroby zorganizowali akcję oddawania krwi i zawiesili spory ze swoim największym wrogiem, KSZO Ostrowiec. Fani z całej Polski zebrali kilkadziesiąt litrów krwi. Tak zachowują się kibice, których media w naszym kraju najczęściej przedstawiają jako chuliganów..
A klub? W grudniu Kuba nie dostał pensji. Sprawy w swoje ręce wzięli najstarsi zawodnicy, którzy poszli z tym do trenera jednak ten pozostał nieugięty. Na nic zdały się zaświadczenia ze szpitala. W styczniu do prezesa Bronisława Żaka poszedł ojciec Kuby w sprawie przyszłości syna. Jeszcze tego samego dnia pieniądze wpłynęły na konto. Kuba nie wyraża żalu do klubu. Jak skromny chłopak, cieszący się tym że żyje..
Trener Łach odezwał się do Kuby dopiero sześć tygodni po zdiagnozowaniu choroby.
- Trener tłumaczył się że był na urlopie i że nic nie wiedział o jego kłopotach.. - mówi jeden z zawodników Stali. A co na to sam trener?
- Nie róbmy afery z tego, kiedy odezwałem się do Kuby. Na święta wysłałem mu SMS z życzeniami powrotu do zdrowia. Pomagałem Kubie w inny sposób, bardzo przeżywam tą sytuację. Modliłem się za Kubę.. - twierdzi Łach
Brzmi pięknie jednak jaka jest teraźniejszość? Jakuba Ławeckiego od stycznia nie ma na liście płac.. Prezes Żak twierdzi, że nie będzie utrzymywał pół świata.
- Jest kryzys, wie pan, co się u mnie dzieje? Mam inne zmartwienia niż piłkarz Ławecki. Tysiąc osób straciło pracę w hucie, następny tysiąc wisi na włosku. Ławeckiemu zapłaciliśmy za listopad i grudzień, teraz przecież nie ma go w klubie.
Magazyn Sportowy
|
Jak mozemy pomóc Kubie? Np mozemy oddać krew, szczegóły tutaj
http://www.stalowka.pl/News/1723,1,K...ba-Laweckiego-
Filmik dla Kuby
http://www.youtube.com/watch?v=V7psYvJAfms
Przypomne, że wiele osób z Krakowa już pomogło Kubie
Cytat:
Dnia 11.01.2009 roku, (niedziela)
w Krakowskiej Piwnicy Artystyczno-Muzycznej „Faust”,
na krakowskim Rynku Głównym 6, w godzinach od 14:00-18:00, podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, trwać będzie akcja krwiodawcza zorganizowana przez KHDK PCK „Hutnik Kraków” przy współpracy z Fundacją „Kibicujemy Życiu”.
Zebrana w tym dniu krew, przekazana zostanie na ratowanie zdrowia i życia 24-letniego piłkarza Stali Stalowa Wola Jakuba Ławeckiego, wychowanka Lublinianki Lublin, który cierpi na ostrą białaczkę.
Zapraszamy wszystkich, którzy poprzez oddawania krwi chcą obdarować innych najcenniejszym lekiem na świecie, wszystkich tych, którym zdrowie piłkarza nie jest obojętne.
Przypominamy, że dawcą może być osoba w pełni zdrowa, przeziębienia (katar) lub przyjmowanie leków na bazie aspiryny, leków przeciw astmatycznych dyskwalifikuje dawcę, kandydat na dawcę krwi powinien być w wieku między 18-65 lat, posiadać dokument ze zdjęciem stwierdzającym tożsamość wraz z adresem zamieszkania.
Każdy, kto chce oddać krew powinien przed oddaniem zjeść lekkostrawne śniadanie, powinien wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe, powinien być wypoczęty, co najmniej 24 godziny przed oddaniem krwi nie spożywać alkoholu.
|