The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
andrucik
Member

Od: 10.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.09.2017, 10:12. [VIII KOLEJKA] Arka Gdynia - WISŁA Kraków, 8 września, godz. 20:30
Po przerwie na mecze naszej kadry, kiedy to musieliśmy przeżyć załamanie nerwowe po meczu z Danią i stany przedzawałowe w trakcie meczu z Kazachstanem, wraca nasza ukochana Ekstrak(L)apa. Zapewne każdy zaopatrzył się już w kratę browara na mecz i postawił swoje oszczędności u buka i z niecierpliwością czeka na mecz naszej ukochanej Wisełki.
Nie wiem, czy nie skasują tego tematu, ale z racji, że nasz kolega WISLAZWE okazał się nieodpowiedzialny, to taki andrut, jak ja, postanowił, że też coś napiszę. Kibic Wisły z Wielkopolski, nie będzie gorszy. No, to do rzeczy, bo pisze ten tekst w pracy i nie chcę za to wylecieć.

BILANS
Do tej pory nasz zespół mierzył się w ekstraklasie z Arką Gdynia 30 razy, z czego 17 razy górą była Wisła, 7 Arka, a 6 razy padł remis. Bilans bramkowy na naszą korzyść w stosunku 55 – 23.

POZYCJA W TABELI

5. Wisła Kraków 7M 13 PKT. 4W 1R 2P
12. Arka Gdynia 7M 7 PKT. 1W 4R 2P

OSTATNIE POJEDYNKI

W ostatnim meczu między tymi drużynami, Wisła wbiła Arce 5 bramek i straciła tylko jedną. Tamten mecz, należał do panów na literę – B. Boguś ustrzelił Hat-tricka, a po jednej bramce dołożyli Brożek i Brlek. Tych dwóch ostatnich na pewno w jutrzejszym meczu nie zobaczymy. Wcześniej, w Gdyni przegraliśmy niestety 0:3 i był to początek czarnej serii, o której każdy chciałby zapomnieć. W tym sezonie Arka, to zespół, który ce..... przede wszystkim niska skuteczność, bowiem strzelili tylko 4 bramki (najmniej w lidze). Co do bramek straconych (8 bramek), tylko 2 zostały strzelono Arce z gry.

PARĘ SŁÓW O ARCE

Dziś jest to inna Wisła, w której tego lata doszło do sporego przemeblowania, podobnie z resztą jak w Arce, gdzie od kwietnia nowym trenerem jest Leszek Ojrzyński, którego zespoły słyną z twardej i siłowej gry. Do Arki tego lata przyszli tacy zawodnicy jak:

NOWI ZAWODNICY:

Adam Danch – Górnik Zabrze
Frederik Helstrup – Helsinborgs IF
Filip Jazvić - Universitatea Craiova
Rubén Jurado - CD Atlético Baleares
Siergiej Kriwiec - Wisła Płock
Grzegorz Piesio - Górnik Łęczna
Krzysztof Pilarz - Bruk-Bet Termalica Nieciecza
Álvaro Rey - Panetolikós GFS
Mateusz Szwoch - Legia Warszawa

W tym sezonie jednak Arka poza pierwszy meczem, który wygrała u siebie ze Śląskiem Wrocław (będącym w przebudowie), nic więcej nie pokazała. Można powiedzieć, że wywalczenie PP i El. LE, w których Arka walczyła dzielnie z duńskim FC Midtjylland, wypompowały z niej całą energię. W następnych meczach Arka remisowała z Sandencją Nowy Sącz, Wisłą Płock, Koroną Kielce i Górnikiem Zabrze, by później ponieść dwie porażki z Pogonią Szczecin i Amicą Poznań. W Pucharze Polski po dogrywce pokonała Śląsk Wrocław, także można powiedzieć, że ma patent na ten klub. Patrząc na wyniki, można pomyśleć, że trenerem jest Kaziu Remis Moskal, ale tak nie jest. Czego można spodziewać się po meczu z Arką? Przede wszystkim twardej i nieustępliwej gry, dlatego nie spodziewałbym się w składzie Wisły takich zawodników jak Wojtkowski, czy Kostal, których przewróci nawet wiatr.

OSTATNIE MECZE:

Lech Poznań Arka Gdynia 3 : 0
Arka Gdynia Pogoń Szczecin 0 : 3
Górnik Zabrze Arka Gdynia 1 : 1
Arka Gdynia Śląsk Wrocław 4 : 2 PP
Arka Gdynia Korona Kielce 0 : 0
Midtjylland Arka Gdynia 2 : 1 EL. LE
Arka Gdynia Wisła Płock 1 : 1
Arka Gdynia Midtjylland 3 : 2 EL. LE
Sandecja NS Arka Gdynia 0 : 0
Arka Gdynia Śląsk Wrocław 2 : 0

PARĘ SŁÓW O WIŚLE

A skoro jesteśmy już przy naszej Wisełce, to niestety za sprawą decyzji Komisji Ligi z 2 sierpnia tego roku, fani naszego klubu nie będą mogli uczestniczyć w piątkowym meczu w Gdyni. Oprócz kibiców, zabraknie także kilku zawodników, a dokładnie mowa tu o: Ondrášku, Brożku, Vélezie (kartki), Bashy i Bartkowskim. Do końca nie wyleczył się jeszcze Arek Głowacki, który ma problemy z Achillesem ale postanowił pomóc drużynie i prawdopodobnie zobaczymy go w wyjściowej 11, za co należy mu się ogromny szacunek. Nie wiadomo też, kto stanie w bramce, bowiem Cuesta wrócił już do treningów, jednak Buchalik w ostatnich meczach, pokazał, że stać go na więcej, niż tylko bycie rezerwowym. Do formy sprzed kontuzji wraca także Pol Llonch, którego zapewne zobaczymy w pierwszym składzie.

NOWI ZAWODNICY:

Do Wisły doszło w ostatnim tygodniu do ciekawych transferów, jednak w jutrzejszym meczu wątpliwe jest, byśmy zobaczyli, któregoś z nowych zawodników (mogę się mylić). Testowany jest nadal Macauley Chrisantus z Nigerii, który w sparingu ze Skawinką Skawina strzelił 3 bramki.

Jesús Imaz - Cádiz CF
Marko Kolar - NK Lokomotiva (Zagrzeb)
Víctor Pérez AD Alcorcón

OSTATNIE MECZE

Ostatnie dwa mecze w lidze, to tylko 1 zdobyty punkt. Gra Wisły, to coś irracjonalnego. Gdy gramy ładną piłkę, to przegrywamy, jak chociażby w Lubinie, a wygrywamy wtedy, gdy nasz zespół gra piach, czy jak to mówią koledzy z forum – „długą lance do przodu”. Tak właśnie było w debrach Krakowa, gdzie przez większość meczu nie graliśmy nic, by dopiero w końcówce za sprawą Carlitosa i fury szczęścia zdobyć Gród Kraka. W ostatnim meczu z Lechią Gdańsk, zagraliśmy bardzo ospale i gdy na 10 minut przed końcem meczu straciliśmy w głupi sposób gola, czar polegający na doganianiu rywala w końcówce meczu – prysł. Jak będzie w Gdyni? Na pewno trzeba się spodziewać siłowej gry, przepychanek i wielu fauli (tak przypuszczam).

Skawinka Skawina Wisła Kraków 0 : 10 SPARING
Wisła Kraków Lechia Gdańsk 1 : 1
Zagłębie Lubin Wisła Kraków 3 : 0
Wisła Kraków Cracovia 2 : 1
Wisła Kraków Wisła Płock 2 : 1 PP
Wisła Płock Wisła Kraków 0 : 1
Górnik Zabrze Wisła Kraków 3 : 2
Wisła Kraków Bruk-Bet T. 1 : 0
Pogoń Szczecin Wisła Kraków 0 : 3

Jeśli chcemy myśleć w tym sezonie o czymś więcej, niż tylko górna 8, to styl, jaki prezentujemy, powinien się zmienić. Na dzień dzisiejszy o sile naszej ofensywy świadczy głównie Carlitos, który strzelił już 5 bramek i uratował nam nie raz skórę. Niewidoczni są Boguski i Małecki, a Ze Manuel, który prawdopodobnie zagra z Carlitosem w napadzie od pierwszej minuty, nie powala swoją skutecznością. Jeśli chodzi o obronę, to najlepiej spisuje się w niej Maciek Sadlok, a słabsze momenty nadal miewa Ivan Gonzalez i Zoran Arsenić, który dopiero wchodzi do zespołu, po długiej przerwie w grze. Miejmy nadzieję, że podczas tej przerwy na reprezentację, nasz zespół popracował nad taktyką i skutecznością, zwłaszcza tą w obronie, która miała być znakiem rozpoznawczym Kiko Simeone Ramireza, a wszelkie hipotezy i plotki na temat konfliktów polsko – hiszpańskich okazały się tylko bajeczkami. Na marginesie warto dodać, że problemy narodowe w klubach, to nie rzadkość, bowiem po ostatnim meczu z Amicą Poznań, w Arce było gorąco i polscy zawodnicy mieli spore pretensje do swoich afrykańskich kolegów, którzy nie przykładali się do gry.

PAUZY/ZAGROŻENIA
Jeśli chodzi o kartki, to w przypadku Arki nikt nie pauzuje a zagrożony jest tylko Grzegorz Piesio. W przypadku Krakowskiej Wisły, za kartki pauzuje Fran Velez, a zagrożony jest Arek Głowacki.

STRZELCY/ASYSTENCI

WISŁA KRAKÓW

BRAMKI:
Carlos Daniel López Huesca – 5
Petar Brlek – 2
Rafał Boguski – 1
Jakub Bartosz – 1

ASYSTY:
Maciej Sadlok 3
Rafał Boguski 1
Jakub Bartosz 1
Petar Brlek 1
Patryk Małecki 1
Carlos Daniel López Huesca 1
Kamil Wojtkowski 1

ARKA GDYNIA

BRAMKI:

Rafał Siemaszko – 1
Jurado Ruben – 1
Nalepa Michał – 1
Kun Patryk – 1
Warcholak Marcin – 1

ASYSTY:
Adam Marciniak – 1
Damian Zbozień - 1

CIEKAWOSTKI
Jako ciekawostkę można podać, że w ostatnich 8 meczach, między tymi klubami nie doszło do remisu.

OD AUTORA

Mam świadomość, że założony przeze mnie temat nie jest kompletny, ale chciałem zobaczyć, jak to jest stworzyć coś takiego. Nie ukrywam, że zajęło mi to sporo czasu i jeśli WISLAZWE dostał większą kasę za jazdę gimbusem, to się nie dziwię, że rzucił tą robotę. Z góry przepraszam za moje błędy w tekście. Starałem się nie oceniać zawodników, trenerów, kibiców i klubu, a jedynie wstawiałem swoje spostrzeżenia, hipotezy. Mam nadzieję, że nie wyszło tak tragicznie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zasady wysyłania postów