Hypocrite napisał(a):

|
Właśnie łamię się nad 3.0 lub 2.8 z gazem sekwencją. Masz może jakieś doświadczenia, znasz opinie jak te silniki przyjmują gaz ?
|
Hmm, osobiście zwolennikiem gazu nie jestem i doświadczeń na własnej skórze z tym nie mam. Jest kilku chłopaków, którzy na gazie śmigają i sobie chwalą poza delikatnym ubytkiem na mocy. Mowa o silniku 2.8. Co do 3.0 z gazem, to sam nie wiem, miałem okazję usłyszeć jedną historię na ten temat i nie była ona zbyt pozytywna choć z opowieści wyłaniała się raczej wina niekumatego gazownika. Generalnie m54b30 jest silnikiem nowszej generacji, z początku produkcji mającym problemy z pierścieniami i z tego, a także innych powodów lubiącym przepalić olej. Nie wydaje mi się zatem żeby gaz jakoś wyjątkowo mu służył. Silniczek m52b28, jak już wspomniałem nieźle znosi gaz, przy niedużym spadku mocy. W przypadku montażu instalacji warto pomyśleć o wtrysku Keihina albo Hana. Tak od siebie dodam, że sam szukam e46 coupe od jakiegoś czasu i dla siebie wybrałem motor 2.8. Niestety znaleźć coś sensownego do 25 tys. jest ciężko. Powiem Ci jeszcze, że jeśli priorytetowo traktujesz koszty utrzymania, to nie warto się ubierać w to BMW. Znam historie jak to płakali ludzie, że: "miało mało palić, a pali 5l. więcej niż mój Passat 1.8", "Panie chciałem dobry amortyzator, to mi chcieli dać komplet na przód za 700zł.", "miało być wygodne a tu sztywno, trzęsie, plecy bolą i na krawężnik ciężko podjechać", "bo na autostradzie powietrze strasznie szumi". No ale, jak czujesz to auto, to warto, oj warto