|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Rankingowy ekspert
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Refren mojej ulubionej wiślackiej piosenki to słowa
Strzelaj bramki by mecz wygrać, Aby punkty zdobywać, Aby mistrzem Polski była, Nasza krakowska Wisła. Ile jednak punktów zdobyć trzeba „aby mistrzem Polski była nasza krakowska Wisła”? Ten temat zakładam byśmy wspólnie na bieżąco to analizowali. Temat ten podobnie jak temat o rankingach będzie miał swoje zasady. Ich nie przestrzeganie skutkować będzie usuwaniem postów. W tym temacie dopuszczalne będą jedynie posty, których treść poparta jest statystycznymi wyliczeniami a nie „jakimśtam wydaje mi się” lub odnosi się do tychże wyliczeń. Poniżej zestawienie liczby punktów klubów, które zdobyły 5 najwyższych miejsc w 5 ostatnich sezonach ![]() Jak widać Mistrz Polski w ciągu 5 ostatnich lat zdobywał 62-66. Raz Wisła tak zdominowała ligę, że zdobyła 77 punktów. 65 punktów gwarantowało w ciągu ostatnich 5 lat Mistrzostwo Wicemistrz zdobywał w ciągu ostatnich 5 lat 61-64, średnio 62 punkty. 61 punktów gwarantowało osiągnięcie wicemistrzostwa. Zdobywca 3 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał od 49 do 60 punktów, średnio 55. Liczba punktów gwarantująca 3 miejsce to 58 punktów Zdobywca 4 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał od 49 do 57 punktów, średnio 52. Liczba punktów gwarantująca 4 miejsce to 55 punktów ![]() Poniżej zestawienie średniej liczba punktów zdobywanej w ciągu sezonu klubów, które zdobyły 5 najwyższych miejsc w 5 ostatnich sezonach. ![]() Jak widać Mistrz Polski w ciągu 5 ostatnich lat zdobywał 2,07-2,57. 2,17 punktów gwarantowało w ciągu ostatnich 5 lat Mistrzostwo Wicemistrz zdobywał w ciągu ostatnich 5 lat 2,03-2,13, średnio 2,07 punkty. 2,03 punktów gwarantowało osiągnięcie wicemistrzostwa. Zdobywca 3 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał 1,63-2,00 punktów, średnio 1,82. Liczba punktów gwarantująca 3 miejsce to 1,93 punktów Zdobywca 4 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał 1,63-1,90 punktów, średnio 1,74. Liczba punktów gwarantująca 4 miejsce to 1,83 punktów Innymi słowy ![]() A jak jest obecnie? Niewesoło, najkrócej rzecz ujmując. Po 8 kolejkach tabela wygląda następująco ![]() Aż 3 kluby mają co najmniej 2,00 pkt zdobywane w ciągu kolejki. Zgodnie zestawieniem powyżej każdy z nich mógłby zostać wicemistrzem o ile takie tempo zdobywania punktów by utrzymał do końca. Jagiellonia średnio na kolejkę zdobyła jak dotąd 2,38 co jest bardzo wysokim wskaźnikiem. W ciągu 12 lat (z Tylu lat mam dane) tylko dwukrotnie Mistrz Polski zdobywał więcej niż 2,38 na kolejkę w lidze która grała tym systemem co obecny. Jak by tego było mało Wisła zdobyła jak dotąd średnio na kolejkę 1,50. Takie tempo w zdobywaniu punktów zgodnie z powyższą tabelką nie wystarczyło w ciągu 5 ostatnich lat nawet na zajęcie 5 miejsca. W ciągu ostatnich 12 lat tylko raz 1,50 x 30 czyli 45 punktów wystarczyło do zajęcia 5 miejsca. Zazwyczaj 1,50 zdobywane średnio na kolejkę przez cały sezon skazywało klub na 6 miejsce. Jako ciekawostkę dodam, że sezon 2006/07 byłby z tego powodu wyjątkowy bowiem 1,50 zdobywane średnio na kolejkę w sezonie skazywało by klub na 9 miejsce za… Wisłą Kraków, która w tym sezonie zdobywała średnio na kolejkę 1,53 i z takim wynikiem zajęła 8 miejsce. Wracając jednak do kwestii zasadniczej ile Wisła musi zdobyć punktów w pozostałych meczach by zająć takie a nie inne miejsce proponuje popatrzeć na poniższe zestawienie. Po pierwsze. Jeżeli Wisła chce grać w pucharach to musi albo wygrać Puchar Polski albo zająć co najmniej trzecie/czwarte miejsce. W ciągu 5 ostatnich lat nie zdarzyło się by klub z trzeciego lub czwartego miejsca zdobył mniej niż 49 punktów. Jak dla mnie 49 punktów to absolutne minimum, które Wisła musi zdobyć w tym sezonie by móc o czymkolwiek myśleć. Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowane 4 miejsce musi zdobyć co najmniej 55 punktów Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowane 3 miejsce musi zdobyć co najmniej 58 punktów Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowane 2 miejsce musi zdobyć co najmniej 61 punktów Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowanego Mistrza musi zdobyć co najmniej 65 punktów. Zgodnie z powyższym ![]() Wnioski z tej tabelki są bardzo smutne. Kiedy obliczyłem ile Jagiellonia dotąd zdobywała średnio na mecz punktów (dla przypomnienia 2,38 czyli tyle ile w ciągu 12 lat nie zdobywało 10 Mistrzów Polski), gdy zobaczyłem ile musiałaby w związku z tym zdobywać Wisła, czyli 2,41 to zrozumiałem, że zdobycie przez Wisłę Mistrza Polski w tym sezonie będzie cudem. Obawiam się także, że i wicemistrzostwo jest poza zasięgiem Wisły. 2,23 średnio na kolejkę to wynik, który gdy utrzymywał klub od początku rozgrywek do końca to ZAWSZE zdobywał mistrzostwo. Czy Wisła jest w stanie zdobyć w takim składzie 2,09 pkt na kolejkę by zagwarantować sobie choćby 3 miejsce? Na chwile obecną też wątpię. Bo taki wskaźnik utrzymywany od początku do końca w ciągu 12 ostatnich lat nie zakończył się Mistrzostwem tylko dwa razy… |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Witek nie uwzględniasz tego że za nami niewiele ponad 1/4 sezonu.
porównujesz dokonania Jagiellonii ze średnimi z całego sezonu innych klubów co jest wybitnie bez sensu i wiele innych kwiatków Rok temu Lech przez 17 kolejek miał średnią ok 1,88, a przez ostatnie 13 2,53- to tak w kwestiimożliwości (bo chyba piszesz tu o matematyce a nie wrażeniach?) Tak wieć jak dla mnie Twój post jest na zasadzie kreatywnej statystyki- zawsze da sie dane przedstawić tak by wskazywały na to co chcemy ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
Jak dotąd Jagiellonia zdobyła 2,38 punktu na kolejkę. Nie wchodząc w to jakie ma szanse na utrzymanie takiego tempa to jeśli je utrzyma to prawie na pewno będzie Mistrzem. Prawie na pewno ponieważ w przez 12 ostatnich lat nie zdarzył się przypadek,by klub który tyle zdobywał średnio na kolejkę przez cały sezon nie został Mistrzem. Jak dotąd rozegrano 8 kolejek. Oczywiście to za mało by określić siłę w skali ligi mierząc ją liczbą punktów zdobytych średnio na kolejkę. W skali ligi będzie można ją określić co najmniej po 15 kolejkach. Z drugiej strony 8 kolejek to rozegranie meczów z co drugim zespołem ligi więc jest to na tyle dużo, by móc wskazywać faworytów i potencjalne miejsca w oparciu o dotychczasowe wyniki średnio na kolejkę.
Właśnie dla takich zdań, spostrzeżeń, założeń założyłem ten temat. Dzięki nim wcześnie będziemy wiedzieć co jest matematycznie możliwe a co nie.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 17.10.2010 o godz. 00:17.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
2006/2007 - 23 punkty przedostatnia drużna (sportowo) 2007/2008 - 26 punktów przedostatnia drużna 2008/2009 - 30 punktów przedostatnia drużna 2009/2010 - 27 punktów przedostatnia drużna średnio 26.6 punkta, praktycznie, żeby się utrzymać potrzebujemy bezpiecznie 31 punktów. Nie należy zapominać, że przy odpowiednim zapełnieniu ostatnich miejsc (Cracovia) PZNP ponoć ma rozszerzyć ligę do 18 zespołów na wzór Niemiecki, więc raczej się utrzymamy. Powód: Wklejenie posta na który vote odpowiadał
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.10.2010 o godz. 08:25.
![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
No cóż, sytuacja z mistrzostwem jest dramatyczna. Jak WitEk pokazał, 65 pkt dawało w ostatnim czasie mistrzostwo. W tej chwili po 9 kolejkach mamy punktów 12. Aby w mieć w miarę pewne mistrzostwo musielibyśmy w 21 meczach zdobyć 53(!) punkty. Jest to równoważne z 17 zwycięstwami, 2 remisami i 2 porażkami. Patrząc na naszą grę, jest to nierealne. OGROMNYM sukcesem byłoby zajęcie miejsca na koniec w czołowej trójce.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
no wlasnie, mamy 12 pkt, 1/3 sezonu za nami, wychodzi niecale 40 pkt, czyli miejsca od 8-12
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
JrQ-, po pierwsze nie 1/3 tylko 9/30, a po drugie niech to będzie i 40 punktów. Patrząc na to co się działo w tamtym roku, daje to miejsce 7., no dobra 6. pamiętajcie, że było -10 dla Jagi
![]() ![]() Dalej, porównajmy sobie obecny sezon z poprzednim dla ułatwienia Jagiellonia jest bez kary, bo liczy się statystyka punktowa i wedle niej układałem tabele: Tak jest teraz: ![]() A tak było rok temu: ![]() Co z tego wynika: - Wisła miała nieziemską moc i taki gaz, że obecny wynik Jagiellonii się nie umywa (choć niewiele mu brakuje). - Między drugim, a 11 zespołem jest i było 9 punktów różnicy. - Lech w ciągu 21 kolejek zrobił 12 punktów więcej od nas. - Polonia Bytom, mimo mega startu przez pozostałe kolejki zdobywała średnio 0,95 punkta na mecz, czyli nieco ponad wynik Arki przez cały sezon. - Biorąc pod uwagę 9. i 30. kolejkę, to najrówniej grającym zespołem była Korona Kielce (od 1,22 do 1,23) - Nic się nie zmieniło w dole tabeli (12-15) jeśli chodzi o miejsca i zespoły je zajmujące. Poza tym był przekładaniec, a najbardziej zyskał Lech, przesuwając się o 5 miejsc w górę. - Rozbieżności, jeśli chodzi o górę i dół tabeli, nie zmieniły się za bardzo. Rok temu widełki miały 20 punktów, a teraz mają 18. - Tylko 2 zespoły mają poniżej 1,00 pkt/mecz a rok temu było takich 5 (!) Wydaje mi się, że nie ma co prorokować obecnie co może być, ile trzeba ugrać etc. Jeszcze na to za wcześnie. Pamiętajcie, że w naszej lidze występuje fenomen określany przez media jako "Rycerze Wiosny" i wiele wskazuje na to, że w tym sezonie może być to udziałem Wisły, Lecha i Legii, które mają na tyle kasy i mózgu, że zainwestują w grajków, żeby nie było wstydu Wszystko jeszcze może się zmienić. Lech tracił do nas 9 punktów, 1 więcej niż my do lidera, żeby na końcu przeskoczyć nas o 3 oczka.Wrzućmy luz i pochylmy się nad problemem w zimie. Sezon temu oferował na wiosnę 39 punktów do ugrania. Teraz będą 42, bo 14 kolejek przeznaczono na wiosnę ![]() Poza tym w piłce nożnej są jeszcze remisy rywali, które burzą całą statystykę Wedle przepisów za remis są 2 punkty (do podziału na dwóch) a za wygraną 3. Wystarczy, że 5 drużyn z góry zremisuje wszystkie mecze przez 3 najbliższe kolejki, a my wygramy wszystkie 3. Nie wskoczymy na lidera, ale góra tabeli się zakotłuje ![]() Powód: przypomniało mi się ;)
Ostatnio edytowane przez Bialix : 17.10.2010 o godz. 21:00.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
Pierwsza myśl po wczorajszym wyniku, która mi przychodzi do głowy to
"Im mniej Wisła zbiera punktów teraz tym więcej będzie musiała zebrać w kolejnych meczach, tym mniej może stracić" By nie była to oczywistość tylko polecam poniższe zestawienie. ![]() Jeżeli trzy pierwsze kluby utrzymają obecne tempo zbierania punktów to by Wisła mogła liczyć na 3 miejsce musi mieć na koniec sezonu 60 punktów. Skoro obecnie ma ich 12 to nietrudno policzyć, że musi w pozostałych 21 kolejkach zdobyć ich 48. powyższe zestawienie ukazuje ile meczów Wisła musi wygrać, ile co najwyżej może przegrać przy odpowiedniej liczbie wygranych. To co jest pewne to, to, że
Szczegóły obrazujące jak powinny wyglądać wyniki by Wisła zdobyła na koniec 65 punktów(czyli w pozostałych meczach zdobyła 53pkt) ukazuje poniższe zestawienie ![]() Póki co to czołówka nam ucieka co obrazuje poniższy wykres ![]() Polecam także jeszcze inne spojrzenie. Poniżej tabela ukazująca jak zmienia się dystans Wisły do innych miejsc na przestrzeni dotąd rozegranych kolejek. Na żółto zaznaczyłem pole o ile liczba punktów dzieląca Wisłę od danego miejsca jest mniejsza lub równa 3. ![]() Do powyższego zestawienia mam tylko taki komentarz, że liczba zespołów, które mogłyby w ciągu jednej kolejki prześcignąć lub zrównać się punktami jest jak dla mnie zaskakująco duża. Z czasem jednak pewnie liczba ta zmaleje...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.10.2010 o godz. 11:29.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Witek, dlaczego zakładasz, że jakiś zespół będzie w stanie utrzymać formę przez cały sezon?
Jedynym miarodajnym sezonem, można powiedzieć analogicznym do obecnego, jest 2006/2007. Po 9 kolejkach Zagłębie Lubin, przyszły mistrz Polski, ma 13 punktów, kończy sezon z 62 punktami 9. Kolejka: Korona - 18 pkt Bełchatów, Wisła - 17 pkt ŁKS - 16 pkt Lech, Zagłębie, Legia - 13 pkt Groclin - 12 pkt 30. kolejka Zagłebie - 62 pkt Bełchatów - 61 pkt Legia - 52 pkt Cracovia - 49 pkt Grodzisk -48 pkt Lech, Korona - 47 pkt Wisła - 46 pkt z jednej strony mamy tu przykład Grodziska, które w 9. kolejce miało tyle punktów co my, a kończy sezon na 5 miejscu, z poczwórnym wynikiem punktowym. Taki scenariusz, byłby dla nas porażką, podobnie, jak powtórzenie scenariusza drużyny z Poznania. Z drugiej strony mamy wyniki Zagłębia, Legii oraz Cracovii, która miała zaledwie 9 oczek, które pokazują, że wejście do pierwszej piątki jest naszym minimalnym celem, a celem optymalnym jest trzecie, czwarte miejsce, a także, przynajmniej moim zdaniem, biorąc pod uwagę obecne wyniki, satysfakcjonującym i dającym puchary. natomiast odnosząc się tylko do obecnego sezonu: do trzeciego miejsca na dzisiaj tracimy zaledwie pięć punktów, a jak pokazała historia nawet pięć punktów na półmetku to żadna strata. dwie drużyny z pierwszej piątki polecą na pewno mocno w dół: na pewno Górnik, co do tego nie ma wątpliwości, i moim zdaniem ktoś z dwójki Jagiellonia/Lechia. Bełchatów i Korona od dłuższego czasu są zespołami z którymi trzeba się liczyć i regularnie pukają do czołówki, a nawet do niej wchodzą (GKS) w poprzednim sezonie Lech po 9 kolejkach miał do Wisły 11 punktów straty, a Polonia Bytom, w 9. kolejce mająca 17 punktów, do końca sezonu zdobyła ich... 20 i skończyła sezon z 37 punktami. i na koniec czyste tabelki: 2005/2006 9. Kolejka 8. Korona Kielce - 12 punktów 9. Cracovia - 12 punktów 30. Kolejka 5. Korona Kielce - 47 punktów 8. Cracovia - 37 punktów 2006/2007 9. Kolejka 7. Legia Warszawa - 12 punktów 8. Groclin Grodzisk - 12 punktów 9. Pogoń Szczecin - 12 punktów 30. Kolejka 3. Legia Warszawa - 52 punkty 5. Groclin Grodzisk - 48 punktów 16. Pogoń Szczecin - 16 punktów 2007/2008 nikt po 9 kolejkach nie miał 12 punktów 2008/2009 j.w. 2009/2010 9. Kolejka 8. GKS Bełchatów - 12 punktów 30. Kolejka 5. GKS Bełchatów - 48 punktów wniosek? na dzień dzisiejszy możemy spaść, casus Pogoni Szczecin, a równie dobrze z drobną pomocą Bogów zdobyć mistrzostwo - Lech w poprzednim sezonie, Zagłębie.
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 18.10.2010 o godz. 12:23.
![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Mistrzostwo już nam nie grozi, ale na Boga - bez przesady, walka o utrzymanie? Myślę, że skończymy na miejscach 3-8. Wszystko zależy od najbliższego okienka transferowego. Nie mówmy o walce o utrzymanie po paru porażkach. Jeszcze na to za wcześnie, jak skończymy rundę na miejscach 15-16 to możecie krakać I lige, a na razie dajcie troche na wstrzymanie. I my, i Legia i Lech gubimy punkty seryjnie, ale to się w końcu zmieni.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
Prognozy sporządzamy w oparciu o założenia, które mogą być różne. Ty swoją prognozę odnosisz do 9 kolejki sezonu, który uważasz za optymalny. Ja swoją prognozę tworzę w oparciu o założenie, że dany klub ma takie a nie inne tempo zbierania punktów. Ktoś inny mógłby też np zrobić (do czego gorąco zachęcam) analizę odnosząc obecne wyniki do wyników z sezonu 2007/2008 bo to był jedyny sezon kiedy 3 kluby zdobyły co najmniej 2 punkty a skoro Wisła chce być co najmniej trzecia to założenie, że będą 3 kluby które ugrają powyżej 2 pkt na kolejke nie jest głupim. Jest za wcześnie by móc stwierdzić, że takie a nie inne założenie jest dobre i "jedynie słuszne" Róbmy więc prognozy dla różnych założeń. A co do formy. To też można robić wiele założeń. Widzew kilkanaście lat temu utrzymywał zwycięską formę przez cały sezon i zdobywał 81 punktów w 34 meczach podobnie jak Wisła kiedy miała 77 punktów w 30 meczach ustalając rekord zdobywanych punktów na kolejkę 2,57. Polecam zresztą tenże wskaźnik jako pewne maksimum tego co można zdobyć. Innymi słowy Jeżeli w pozostałych 21 meczach Wisła będzie grać tak samo skutecznie jak Wisła sprzed trzech lat kiedy w 30 meczach zdobyła 77 punktów to zdobędzie jeszcze 77:30x21=53,9. Zgodnie z powyższym tylko tak koncertowa w kolejnych 21 meczach jak w najlepszym sezonie (pod względem liczby zdobytych punktów) za czasów Cupiała da Wiśle na koniec 65 punktów które dotychczas gwarantowało Mistrzostwo Polski A propos przerwy i transferów za czasów Cupiała... Gdy kupił Wisłę to po rundzie jesiennej Wisła była daaaleko w tyle. Na wiosnę Wisła grała tak, że awansowała na 3 miejsce i zagrała w Pucharach.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.10.2010 o godz. 13:00.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
Słuchajcie.
Takie posty jak
To jest temat statystyczno analityczny. Tu jest miejsce dla matematyki i logiki a nie postów gdzie nie ma ani jednej cyfry tylko kupa emocji i rad na temat tego kto ma sobie z czym dać spokój
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.10.2010 o godz. 13:04.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak sobie pomyślałem nad zachowaniem tendencji wszystkich drużyn w lidze. Wyszło mi coś takiego:
![]() W tym przypadku nic się w lidze nie zmieni i Jaga będzie mistrzem z 73 punktami. Ale załóżmy teraz, że Wisła wygra wszystkie mecze do końca sezonu: ![]() Lądujemy na 1. miejscu i tabela zostaje odpowiednio przetasowana. Oczywiste jest to, że wygrywając z innymi zmniejszamy dystans do czołówki, jednocześnie odskakując dołom tabeli. Wyliczyłem też, że w całym sezonie jest pula 720 punktów w 240 meczach. Przy zachowaniu obecnej tendencji suma punktów wszystkich drużyn wyniesie 662, czyli padnie 58-59 (tutaj mi wyszły drobne ułamki) remisów. Trzeba zatem liczyć na remisy rywali, które są o wiele dla Wisły korzystniejsze niż rezultaty rozstrzygnięte przez którąś ze stron ![]() Co do 2,57 to Witku, Wisła może maksymalnie wycisnąć na koniec sezonu skuteczność 2,50, jeśli zdobędzie 75 pkt. Jagiellonia natomiast wykręci najwyżej 2,83, co jest moim zdaniem wynikiem z kosmosu |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Fajny temat, ale nie zgodzę się ze stwierdzeniem w 1 poście, że dana liczba punktów gwarantuje dane miejsce np. 65 pkt daje mistrzostwo. Oczywiście, rozumiem, że tak było w ciągu ostatnich 5 sezonów, ale sytuacja nie musi się powtórzyć. Teoretycznie w przyszłym roku mistrz może mieć 90 pkt. 2 miejsce 84, 3- 78 itd. Prawdopodobieństwo jest bardzo, bardzo małe, ale teoretycznie taka sytuacja może zaistnieć.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
W sezonach 95/96 i 96/97 2,17 zdobywane na kolejkę (czyli 65 w ciągu 30 meczów)nie wystarczyło do Mistrzostwa. Wicemistrz w sezonie 95/96 zdobył 85 pkt w 34 meczach czyli 2,50 Wicemistrz w sezonie 96/97 zdobył 77 pkt w 34 meczach czyli 2,26 To były sezony szczególne ponieważ w lidze były dwa baaaardzo mocne kluby po czym następowała przepaść punktowa. Między 2 a 3 miejscem w sezonie 95/96 była różnica 33 punktów a rok później 22. Już teraz po 9 kolejkach wiemy, że nie jest tak jak w tych dwóch sezonach. Podtrzymuje swoje zdanie, że 65 punktów zagwarantuje Mistrzostwo.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.10.2010 o godz. 22:54.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
sezon 01/02 i podział na grupy mistrzowskie Wisła i Legia zdobyły po 69 pkt w 28 meczach , czyli średnia 2,46 pkt na mecz gdyby rozegrali 30 meczów przy takiej średniej te dwa zespoły miałyby po 74 pkt oraz sezon 03/04 kiedy w ekstraklasie grały 14 zespoły druga w tabeli Legia uzyskała 60 pkt w 26 meczach , czyli srednia 2,30 gdyby rozegrała 30 meczów z taką średnią miała by 69 pkt tyle odemnie |
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
||
W moich obliczeniach nie ma błędu. Nie ma też wyjątków od zdania, że 65 punktów gwarantowało Mistrzostwo w ciągu ostatnich 13 lat czyli od sezonu 97/98 By nie było żadnych wątpliwości poniżej zestawienie pięciu najwyższych miejsc 13 ostatnich sezonów. ![]() W żadnym z nich jak widać wicemistrz nie zdobył więcej niż 64 punkty. Zawsze 65 punktów gwarantowało Mistrza.
Na koniec rozgrywek Legia i Wisła miały odpowiednio 42 i 41. W tym sezonie rozgrywki rozgrywano w taki sposób, że 16 klubów podzielono na grupy A i B każda z nich rozegrała 14 meczów. 4 pierwsze i kluby z każdej grupy utworzyły grupę mistrzowską 4 ostatnie spadkową. Ponadto dorobek z jesieni na koniec dzielono przez pół więc choć Wisła na jesień zdobyła 9 razy wygrała i raz zremisowała to jednak za to zdobyła (9x3+1x2)/2=14 punktów. Na wiosnę 8 razy wygrała i 3 razy zremisowała więc do zdobytych 14 punktów dograła 27 punktów. Efekt tego był taki że zdobyła wicemistrzostwo z 41 punktami.
Sezon 2003/2004 nie jest żadnym więc żadnym wyjątkiem od reguły 65 punktów gwarantowało Mistrzostwo w ciągu ostatnich 13 lat czyli od sezonu 97/98 bo druga w tabeli Legia zdobyła 60 puntów i także w tym sezonie 65 punktów gwarantowało by Mistrzostwo. Napisałem, że 65 punktów gwarantowało Mistrzostwo w ciągu ostatnich 13 lat czyli od sezonu 97/98 i to jest zdanie prawdziwe. Zasadniczym błędem było by napisanie, że zdobywanie 2,17 punktów średnio na kolejkę gwarantowało Mistrzostwo w ciągu ostatnich 13 lat czyli od sezonu 97/98. Ja jednak tego zdania nie napisałem więc nie zarzucaj mi że popełniłem zasadniczy błąd pisząc coś czego nie napisałem... Absolutnie jestem świadom, tego że w ciągu 13 lat zmieniała się liczebność ligi i system. Nie zmieniło się natomiast to, że pomimo tychże zmian, w ciągu 13 lat 65 punktów gwarantowało Mistrza Polski. I jeszcze jedno nawet gdybyśmy z tych 13 lat wyrzucili sezony 1997/1998 2001/2002 2003/2004 2004/2005 tak abyśmy otrzymali do analizy tylko rozgrywki rozgrywane przez 16 klubów systemem jesień/wiosna każdy z każdym dom + wyjazd to w żaden sposób nie zmieni to faktu, że 65 punktów gwarantowało Mistrzostwo To tyle ode mnie.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 25.10.2010 o godz. 11:49.
|
|||
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
11 kolejka za nami. W minionej kolejce czołówka tabeli zdobyła liczbę punktów zgodnie z poniższym zestawieniem
![]() Ponieważ pierwsze cztery kluby w powyższej tabeli zdobyły po 3 punkty a także dlatego, że Wisła przegrała dystans do czołówki Wiśle się zwiększył co obrazuje poniższy wykres. Nazwałem go wykresem Maaskanta bo pokazuje on dystans Wisły do pierwszych 4 miejsc od 4 kolejki to jest od meczu kiedy Wisłę zaczął prowadzić Holender. ![]() Teoretycznie możliwy jest awans Wisły tabeli tak by zrównała się z Legią zajmującą teraz 4 miejsce po wygranej w najbliższym meczu jednak musiałyby przegrać kluby zajmujące miejsca 4-7. Po obecnej kolejce Wisła wciąż ma 15 punktów. Poniższe zestawienie pokazuje ile Wisła musi zdobyć w pozostałych 19 meczach punktów i ile to jest średnio na kolejkę ![]() By zdobyć 65 punktów czyli tyle ile w ostatnich latach gwarantowało tytuł Mistrza Wisła musiałaby zdobywać średnio na kolejkę 2,63 co czyni moim zdaniem niemożliwym osiągnięcie takiej liczby punktów. Rekord Wisły wynosi 2,57 kiedy to zdobyła Mistrza z 77 punktami w 30 kolejkach. Nie wierze w to, że Wisła w pozostałych meczach grac będzie lepiej niż wtedy gdy grała najskuteczniej za czasów Cupiała.Zresztą poniższe zestawienie najlepiej to ukazuje. ![]() Zgodnie z powyższym by Wisła na koniec ligi miała 65 punktów musiałaby w pozostałych 19 meczach
Poniżej zestawienie ukazujące jak powinna wyglądać Wisły droga do 60 punktów ![]() By Wisła zdobyła na koniec ligi 60 punktów spośród pozostałych 19 meczów
Wicemistrzostwo będzie sukcesem... |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Bawicie się tymi wykresami, jakby to miało jakiś sens.
Taki Racing Santander w tym sezonie po 8 kolejkach miał 7 punktów i był w strefie spadkowej, bilans bramkowy na -9, średnia ilość punktów na mecz poniżej 1. Jednym słowem wg waszych wyliczeń powinni rwać włosy z głowy, bo się spadek szykuje. Tymczasem Racing w tych 8 kolejkach grał z: Barceloną u siebie oraz wyjazdy z Valencią, Sevillą, Villarealem i Realem Madryt. Do tego przyszła jedna pechowa wtopa ze Sportingiem Gijon, gdzie Racing absolutnie dominował, oddał 20+ strzałów a rywal wygrał dzięki bramce po swoim jedynym celnym strzale. Przyszła 9. kolejka, przyjechała do nich Osasuna i wyjechała z wynikiem 4-1 w plecy, a mogła dostać więcej. O wynikach na boisku decydują umiejętności i czasem fart, ale nie statystyka. Takie statystyki mogą wskazywać pewne prawidłowości, ale wymagają interpretacji. Uśrednianie to nie interpretacja, to zamazywanie obrazu statystyki. Żeby to zobaczyć wystarczy z pierwszej tabelki wziąć sezony 2005/2006 i 2007/2008 i się im przyjrzeć. Popatrzmy nie na średnie ilości zdobywanych punktów itp. rzeczy tylko różnice pomiędzy drużynami. 2005/2006: 1.66 2.64 3.49 4.49 5.47 2007/2008: 1.77 2.63 3.60 4.57 5.52 Drużyny z tych samych miejsc zdobywały zdecydowanie więcej punktów. Mógłbym się bawić w jakieś szczegółowe analizy, przerzucać cyferkami, sumaryczną liczbą punktów w sezonie wszystkich drużyn, liczbami remisów ile drużyn miało powyżej 15 porażek itp. Ale te wszystkie wyliczenia byłyby bardzo niesprawiedliwe i tylko zacierałyby obraz. W sezonie 2005/2006 były dwa miejsca spadkowe + jedno barażowe. Pomimo motywu fuzji Lecha i Amici, wszyscy o awans walczyli do ostatnich kropli krwi, a każdy punkt był na wagę złota. Każdemu zależało na wydarciu punktów stąd ich bardziej "sprawiedliwy" rozdział. W kontekście całej ligi w porównaniu do "sensacyjnego" sezonu 2007/2008 różnica wyniosła 13 punktów mniej. Poszczególne drużyny w środku tabli też zyskały na tym wszystkim punkty zdobywalne w jednym meczu. Także gołym okiem nie było widać różnicy, ale ta różnica była. W sezonie 2007/2008 było o wiele łatwiej. Były tylko dwa miejsca spadkowe, a Zagłębie Sosnowiec grało fatalnie, zanotowało 22 porażki. Drużyny w zasadzie za nic dostawały od 3 do 6 punktów i dlatego w pozostałych meczach nie było stresów, nie było ciśnienia. Wiadomo, że oprócz Zagłębia spadnie tylko jedna drużyna, w dodatku wszyscy mają dzięki Zagłębiu dużo punktów, więc w pozostałych meczach można się wyluzować, jak przegramy jeden czy dwa mecze to nic się nie stanie. I taki jeden sezon totalnie przegina Wasze statystyki. Dodajmy do tego, że obecny sezon może rozwinąć się bardzo podobnie, Cracovia jest FATALNA. Tylko w górze tabeli jest większy zamęt i z tego może wyjść absolutnie wszystko. Dodajmy, że od kilku sezonów jeżeli nie ma drużyny jednoznacznie dominującej, to tytuł wygrywa się wiosną. Ostatni tytuł Legii i Lecha to zasługa passy niemalże samych zwycięstw wiosną. I jednocześnie są też trendy odwrotne. W zeszłym sezonie Wisła i Legia nagle na wiosnę przestały grać w piłkę. Trudno to jakoś uzasadnić, ale taki jest fakt, i wiosną zaprzepaściły sezon. A w tym sezonie jest jeszcze ciekawiej, bo przed nami jest dużo drużyn, których wysoka pozycja wynika nie z własnej siły a ze słabości potentatów i fatalnych wyników Cracovii oraz Śląska. Niech te pięć drużyn zacznie grać lepiej wiosną i nagle okaże się, że te wszystkie drużyny przed nami nie mają na kim zdobywać punktów. Więcej, ich przewaga nad strefą spadkową wydaje się na tyle bezpieczna, że nie trzeba walczyć o utrzymanie. A na walkę o puchary brak im ambicji u miejętności i wiary w samych siebie. W efekcie drużyny takie jak Górnik, Lechia itp. tak jak w zeszłym sezonie mogą zacząć przechodzić obok meczów.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 31.10.2010 o godz. 23:27.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
Cenię Twoją pracę Uranie235 i artykuły, które można po każdej kolejce przeczytać na TWSD ale wybacz. Jeśli uważasz że jak to nazwałeś "zabawa wykresami" nie ma sensu to nie marnuj swojego cennego czasu by udowadniać nam że to co robimy nie ma sensu.
Dla mnie ma i mam wrażenie, że nie tylko dla mnie. Jeśli chcesz coś wnieść do dyskusji napisz ale pamiętaj, że pisanie o zasadności naszej pracy to off topic, który powinien zostać skasowany. I jeszcze jedno. Czym innym jest analiza czym innym jest prognoza. Analiza odnosi się do faktów, do tego co się stało lub istnieje. Prognoza jest opisem przyszłości w oparciu o pewne założenia. Na robienie prognoz jest moim zdaniem za wcześnie. Nie uprawnionym jest póki co pisanie że Wisła zajmie to lub tamto miejsce. Na takie zdania najwcześniej będzie można sobie pozwolić na jakieś kilka kolejek przed końcem ligi. Chciałbym zaznaczyć, że nie piszę prognoz a analizy czyli, że odnoszę się do tego co się wydarzyło albo co jest pewne. Zauważcie że piszę "aby Wisła zdobyła 65 punktów czyli tyle ile w poprzednich latach gwarantowało Mistrzostwo musi zdobyć tyle a tyle punktów". Pisałeś Uranie o tym, że czasem jest łatwiej o punkty a czasem trudniej. Zgadzam się dlatego nie piszę że aby Wisła zdobyła w tym sezonie takie a takie miejsce to musi zdobyć tyle a tyle. Pisanie o miejscu jakie zdobędzie klub po 11 kolejkach na koniec ligi jest zdecydowanie przedwczesne ale pisanie na zasadzie ile musi zdobyć jeszcze klub punktów do tych co ma by zagwarantował sobie wynik w tabeli gdyby miała się ona na koniec tego sezonu rządzić takimi zasadami jak tabele w ciągu 5 ostatnich lat to już inna bajka.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 01.11.2010 o godz. 19:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Bardzo fajnie, że jest taka osoba jak Witek
bo zawsze można coś po analizować Teraz zrobiło się ciekawie, bo tylko 4 punkty straty do lidera i sądzę, że Jaga z Koroną stracą teraz w 14 kolejce. Osobiście uważam, że gdybyśmy zdobyli 27 punktów po 15 kolejkach to byłby to bardzo dobry wynik jak na naszą ostatnią politykę transferową. Ale trzeba najpierw wygrać z Zagłębiem i Polonią, z zagłębiem nie powinno być problemów ale z Polonią może być różnie.![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
A my swoje...
Na początek zmiana dystansu do 1 i 2 miejsca od 7 do 13 kolejki. ![]() Ładne "M" nieprawdaż? "M" jak Maaskant A tu już wykres ukazujący zmian/ę dystansu do pierwszych 4 miejsc od 4 kolejki czyli od objęcia zespołu przez Maaskanta. WYkres, który nazywam "wykresem Maaskanta" ![]() No i polecam zestawienie pokazujące między innymi ile punktów trzeba zdobyć by zdobyć na koniec liczbę punktów, która w ostatnich 5 latach gwarantowała dane miejsce oraz średnią liczbę punktów w przyszłych meczach ![]() Choć Wisła jest już trzecia choć niedawno była jeszcze ósma to myśle, że ciągle nie jest wesoło. Zdobycie 2,59 średnio na kolejkę to na prawdę baaardzo wysoka poprzeczka. Podobnie jak zresztą 2,35. By lepiej zrozumieć jakie wyniki w pozostałych meczach Wisła musi osiągnąć by zdobyć na koniec 65 i 61 pkt czyli tyle ile gwarantowalo w ostatnich latach odpowiednio Mistrza i Wicemistrza ukazuja ponizsze zestawienia By zdobyc jeszcze brakujące 44 pkt do 65 pkt na koniec Wisła musi ![]() By zdobyć jeszcze 40 pkt dzięki czemu Wisła na koniec mieć będzie 61 pkt musi ![]() Tak więc lekko nadal nie będzie... Lekko nie będzie też Cracovii. Więcej. Na koniec by mieć zagwarantowane utrzymanie Cracovia winna mieć 30 punktów...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 14.11.2010 o godz. 20:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Wit.Ek proponuje jesli masz czas zrobic analize "ile pkt trzeba zdobyc" z uwzglednieniem stanu punktowego czolowki po 13 kolejkach, zakladajac ze srednia z ostatnich sezonow to 100% planu do wykonania do zdobycia 65 punktow i sprawdzic na ile procent planu gra czolowka w tym sezonie. To pomoze urealnic koncowa liczbe pkt potrzebma do zdobycia mistrza przy zalozeniu ze na koniec bedzie liga grac wlasnie na tyle procent ile obecnie.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
O to chodziło? ![]()
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 14.11.2010 o godz. 21:26.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chyba chodzi o to, ile % punktów dany klub zdobył z owych 65 dających w teorii mistrzostwo w przeliczeniu na 13 kolejek jakie są za nami.
Czyli w taki sposób jeśli dobrze zrozumiałem. 65pkt to 72,(2)% puli do zdobycia (90 znaczy się) Po 13 kolejkach klub idący z taką skutecznością winien mieć punktów 28 i 1/6 czyli 28 po zaokrągleniu. Wisła ma obecnie 21 punktów, czyli 3/4 tego, co winna mieć, gdyby grała ze skutecznością 72,(2)%. Idąc tym tropem, Wisła gdyby grała z mocą 72,(2)% zdobyłaby jeszcze 36 i 5/6 punkta, czyli rzeczone 65. Jako, że aktualnie gra na 75% planu "65 punktów" zdobyć ich powinna jeszcze 27 i 5/8, czyli mieć mniej więcej 48-49 na koniec sezonu. Chyba, że źle zrozumiałem pytanie, to zapomnijcie o tym EDIT: Heh nie odświeżyłem przed wysłaniem, widzę, że coś w ten deseń już wrzucone. Ale chyba się nie pomyliłem w rozumieniu pytania skoro mamy ten sam wynik Wisły Powód: źle policzyłem :)
Ostatnio edytowane przez Bialix : 14.11.2010 o godz. 21:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Wit.Ek. przestańmy pisać o 65 punktach gwarantujących mistrzostwo. Ten sezon jest dziwny. Dobrze opisuje to artykuł na sport.pl
http://www.sport.pl/pilka/1,65039,86...ki_poziom.html Gdybyś dał radę - mistrzu analizy (bez sarkazmu, z szacunkiem) - przeanalizować tabele z ostatnich kilkunastu lat i znaleźć sezon najbardziej podobny do obecnego to wiedzielibyśmy czy w obecnej sytuacji płaskiej tabeli przyszłemu mistrzowi potrzeba do wygranej 58, 62 czy jakaś inna liczba punktów. Chodzi oczywiście o analizę tabel po 13 kolejkach. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a ja jestem ciekawy takich rzeczy:
Ile punktów po 13 kolejkach miał w kilku ostatnich sezonach późniejszy mistrz? Na którym miejscu na koniec rozgrywek znalazły sie drużyny, które w kilku osttanich sezonach po 13 rundach miały tyle punktów co aktualny lider? |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Statystyka to tylko narzędzie, Bardzo dziękuje Wit.Ek'owi za zbierane i prezentowane przez Niego dane, ale w tych danych nie ma odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Aha - właśnie - Metod statystycznych używa się (min) by badać prawdopodobieństwo nastąpienia jakiś zdarzeń, albo inaczej - prawdopodobieństwo prawdziwości postawionych hipotez. Problem w tym, że dla polskiej ligi dysponujemy za małym zbiorem danych, by takie badania przeprowadzić - dałoby się przekonwertować lata z czternastoma drużynami w lidze na dane porównywalne z dzisiejszymi; da się również zrobic to z czasami,gdy punkatacja była inna. Tyle, że "wartość poznawcza" tyvh danych jest niewielka z powodów pozasportowych (spółdzielnie, fryzjerzy itede
)Jeśli zaś chodzi o hipotezy, to Wit.Ek mimochodem gdzieś o dwóch najważniejszych wspomniał : 1. Mistrza daje 65 punktów -tyle na pewno, choć twierdzę, że z dużym prawdopodobieństwem wystarczy 62-63 2. Utrzymanie daje 30 punktów - nie w tym sezonie! Myslę, że potrzeba 32-33 punkty. Pozostałe hipotezy : 3. Wicemistrzostwo 61 punktów - zgadzam się, choć bezpieczniej oszacować na 62 (może byc walka do końca o mistrza) 4. Trzecie miejsce 58 punktów - najtrudniejsza sprawa - w scenariuszu, gdy cztery-pięć drużyn bije się do końca o mistrza może to być mało - należałoby ustalić 60 punktów jako poprzeczkę do pucharów. Pamiętajmy jednak, że najwłaściwsze pytania i najlepszy warsztat statystyczny da nam odpowiedzi typu : Wisła ma 37,5% szans na mistrza, 49,7% szans na wice i 73% na trzecie miejsce. Ich wartość będzie więc, hmmm...let's say niewielka ![]() Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez zajacek : 15.11.2010 o godz. 16:25.
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
Jak dotąd rozegrano 13 kolejek. To ciągle za mało by moc cos pewnego napisać i odtrąbić jako prawdę, która inna być nie może.
W ciągu pozostałych 17 kolejek można zdobyć jeszcze 51 punktów wiec teoretycznie wyliczyć można jeszcze wszystko nawet to, ze Cracovia będzie mieć na koniec rozgrywek 5+51=56 punktów i z tym dorobkiem zajmie 3 miejsce i grac będzie w pucharach. Jest natomiast kilka pewnych rzeczy, pewnych bo sa faktami z przeszłości do których można odnosić obecna sytuacje na zasadzie : W ciągu 5 ostatnich lat klub który zdobywał 65 punktów zawsze zdobywał Mistrza Polski. Obecnie Wisle brakuje do takiego wyniku tyle i tyle. Taką liczbę punktów można zdobyć o ile osiąga sie następujące wyniki. Taka konstrukcje można stosować zawsze. To co z tego wynika to szansa na refleksje dla każdego by zastanowił sie na ile możliwe jest np. zdobycie jeszcze przez Wisłę 65 na koniec skoro gra tak jak gra a 3 przegrane w pozostałych 17 meczach przekreślają na to szanse bez względu na wynik pozostałych 14 meczów Prognoza opiera sie na założeniach co do pojawiających sie zmiennych i parametrów. Na 17 kolejek tych zmiennych jest za dużo by pisać prognozę w oparciu o którą można stawiać zakłady u bukmachera bo jest taka pewna. Natomiast na zestawienia cokolejkowe odnoszące sie do odpowiedniej kolejki minionych sezonów nie mam czasu. 30 kolejek z 5 tylko sezonow to 150 tabel. Sorry... Dla moich potrzeb wystarczy mi 15 tabel z 15 ostatnich lat co mam. Poza tym moze znajdzie sie ktos kto by zrobil 15 tabel z zakończonych rund i w oparciu o nie analizowal to co sie dzieje? W ostatnich chyba 13 lat kiedy rozegrano 9 sezonow systemem 16 klubow kazdy z kazdym ani raz nie zdarzylo sie by Mistrz mial mniej niz 62 punktow co oznacza ze Mistrz na kolejke srednio zdobywal 2,0(6). Czy ten sezon jak dotad jest pod tym wzgledem strasznie odstajacy? Nie. Jaga ma 26pkt podczas gdy 2,o6 x 13 =26,78. Dlatego bede dalej liczyl jakie Wisla musi osiagac wyniki by na koniec miala ilestam punktow
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 16.11.2010 o godz. 09:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Nie chcę się wdawać w niepotrzebną dyskusję, pozwócie, że pozostane przy swoim zdaniu co do niewielkiej wartości poznawczej tego, co w tym wątku. Nie da się zaprząść aparatu statystycznego (choćby i w takim najprostszym arytmetycznym wydaniu) do opisu pojedynczych zdarzeń, a tabele z kilku ostatnich lat to wciąż pojedyncze zdarzenia. Dopiero jakieś 25-30 szeregów moglibyśmy badać narzędziami statystyki (wciąż pamiętając o potencjalnie dużym błędzie)
Żeby nie było, że jałową dyskusję uprawiam podzielę się moim wnioskowaniem na podstawie tabel pięciu ostatnich lat na konkretną chwilę - tj po trzynastu kolejkach: 1. W czterech na pięć przypadków lider po trzynastu kolejkach NIE został Mistrzem 2. W tych czterech przypadkach, by zostać mistrzem drużynie mistrzowskiej potrzeba było 37-41 punktów w ostatnich siedemnastu meczach 3. W tych czterech przypadkach każdej drużynie z czołówki wystarczało dokładnie 41 punktów, by zostać mistrzem 4. W tych czterech przypadkach mistrz odrabiał do dotychczasowego lidera 4-11 punktów (4-5-11-8) 5. We wszystkich przypadkach mistrza zdobyła drużyna, która była najlepsza w lidze w interesujących nas ostatnich siedemnastu kolejkach 6. W żadnym przypadku mistrz nie zdobył więcej, niż 43 punkty w ostatnich siedemnastu kolejkach Zauważmy, że powyższe obserwacje potwierdzają obiegową wiedzę o tym, że Mistrza Polski zdobywa się wiosną (działa tu też pewnie mechanizm samospełniającej się przepowiedni wyjaśniany tym, że drużyny pewne bytu łatwiej "oddają" punkty na wiosnę, a te, które walczą o niespadnięcie też bardziej koncentrują się na meczach z bezpośrednimi rywalami i odpuszczają mecze z czołówką) Wnioski : - teraz zaczyna się dopiero walka o Mistrza Polski. - gdybym miał stawiać nie stawiałbym na Jagiellonię - Lech nie ma szans na mistrza - potrzebujemy 41 punktów !!!! - to nie jest żadna wiedza, ale ciekawy temat da dyskusję przy niedzielnym piwie (po fajnym 5:1 ), czego Wam i sobie życzę |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|