The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kołek
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2009, 21:59. Squash
Na początek co to jest "Squash"

Squash jest grą dla dwóch osób (istnieją także wersje dla czterech) i polega na naprzemiennym odbijaniu piłeczki o ścianę. Gra toczy się na specjalnym korcie, zamkniętym z czterech stron ścianami. Klatka ma 9,75 m długości i 6,40 m szerokości. Do gry używa się specjalnych rakiet, które mają wbudowane elementy tłumiące drgania, oraz czterech rodzajów piłek.

Tak na chlopski rozum gra strasznie meczaca i latwo mozna zbic kalorie, troche niestety droga zabawa ale cos za cos.
W Krakowie istnieja narazie dwa w miare porzadne kluby (oczywiscie z profesjonalnymi do tej gry boxami): Atlantic (ul Stradomska) i Alstar (ul. Zawila).
Pierwszy klub to 4 korty w systemie McWill (osobiscie lepiej mi sie gra) i w drugim to system ASB. W praktyce licza sie tylko te dwa systemy.

Z tego co wiem obecnie otworzyli nowy klub Squasha na Zakopiance obok kina CinemaCity, system chyba jakis Polski, dokladnie nie wiem bo jeszcze nie mialem okazji spradzic jak sie gra (w tym tyg planuje)
Podobno otwieraja jeszcze jakis kolo Parku Wodnego, slyszal ktos o tym co to i kiedy ma byc

W temacie wpisujcie czy mieliscie okazje juz w to zagrac, oraz wpisujcie czy kto chce grac- zawsze moze ktos chetny bez pary sie znajdzie. Fajnie moze w przyszlosci byloby zorganizowac jakis turniej dla ofrumowiczy...

A jescze jezeli chodzi o ceny to ok 50 zl (za kort na godz) oczywisce zalezy od godziny grania, dla studentow znizki, oraz jezeli posiadacie karte MULTISPORT wtedy ok 10 zl za godz. Czynne cala dobe
Ostatnio edytowane przez Kołek : 20.07.2009 o godz. 22:05.
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.07.2009, 22:33
Świetna sprawa, grywałem w zimie, kiedy inne formy aktywności (oprócz siłki ) odpadają. Rzeczywiście świetna sprawa, można spalić kalorie i wyrobić dobrą kondychę (ew. podtrzymać formę z jesieni na wiosnę)

Polecam Atlantica na Stradomskiej. Miła obsługa ( ;-) ) i przystępna cena. Późną jesienią na pewno wrócę do gry. Pozdro.
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.07.2009, 22:36
miałem okazję grywać w to podczas studiów
świetna gra, mnóstwo ruchu, cały czas ostro i szybko

ważne dobre obuwie i koniecznie porządna rozgrzewka, dużo gwałtownych ruchów więc łatwo o kontuzję
the future's uncertain
and the end is always near
Odpowiedz cytując
dnader
Junior Member

Od: 04.2005

Stary 21.07.2009, 09:47
Ppieram, squash to świetna sprawa, i tak już ktoś wcześniej pisał jeden z najlepszych sportów na zimę. Ja grywam na politechnice, boxy może nie imponujące ale da się grać i czerpać z tego sportu pełną przyjemnoość.

Narazie jednak mój poziom gry jest mocno podstawowy ale następnej zimy mam zamiar przejść na wyższy poziom wtajemniczenia:]
Odpowiedz cytując
avangarda
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.12.2010, 20:21
Pytanie do obecnych na forum entuzjastów squasha, jako że od półtora roku postu nie było żadnego, a sporo się mogło zmienić - jak obecnie wygląda sprawa wynajmu kortu, gdzie jest fajnie i w miarę tanio? Interesowałyby mnie miejsca tak patrząc na mapkę Krakowa to od Rynku na północ. Byłbym wdzięczny, gdybyście mi coś polecili, i może podali coś więcej o jakimś miejscu niż to co sam znajdę na Googlach.
W radiu reklamowane jest Squash4you koło estakady na Opolskiej, cena dla studenta 36 zl za kort. Polecacie to miejsce?
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 27.12.2010, 20:33
http://www.csir.pk.edu.pl/

Może nie jest to pólnoc Krakowa, ale dość blisko centrum więc mogę polecić.
Ceny świetne - od 25 zł za godzinę gry między 6 a 16, nawet w weekendy! Problemów z rezerwacją nie ma, rzadko kiedy zajete są oba boksy. Aha -wystarczy że studentem jest osoba rezerwująca salkę, a już mozesz korzystać z ulgi. Warunki super. Choć moze nie jestem obiektywny bo nie byłem nigdzie indziej ale ciężko mi sobie wyobrazić, że mogą gdzieś oferować więcej do tak prostej i nieskomplikowanej gry jak squash- piłka się odbija od ścian, cóż więcej trzeba?

NIe przepłacaj nigdzie indziej tylko wal na Politechnikę.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 27.12.2010, 20:57
Grałem na PK. Naprawdę dobre warunki i cenowo bardzo korzystnie.

Ale od pewego czasu grywam w http://www.atlanticklub.pl/

Zdecydowanie lepsze korty.

Cenowo to zależy jak komu pasuje chodzić. Ja z kumplem chodzę najczęściej o 24, wtedy kort kosztuje nas(mając swój sprzęt) 30zł/h. W cenie jest sauna.
W każdy dzień bodajże od 10 do 15 kort kosztuje nas 20zł/h. Sauna również w cenie.
Są to jakieś tam promocje dla studentów. Widzę teraz na tej ich stronie, że ceny się nie zgadzają. Najlepiej zadzwonić i się zapytać, lub podejść osobiście.

Ogólnie zajefajny sport. Grywam typowo amatorsko, ale mam z tego ogromną frajdę. Zmęczyć się też można
Ostatnio edytowane przez Proud : 27.12.2010 o godz. 21:05.
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.01.2011, 21:57
Korzystając z tematu, da się grać w squasha w 4 osoby na standardowym korcie? Mam na myśli 2 vs 2. Czy może być troszkę ciasno? W niedługim czasie zamierzam iść po raz pierwszy, i się zastanawiam czy werbować kilku znajomych czy zacząć standardowo od 1 vs 1
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 11.01.2011, 22:05
idzie w 4 osoby, ale grajcie 1 vs 1.

Jak idziecie pierwszy raz, to i tak się zmęczycie

Dwie osoby grają, dwie odpoczywają. W 4 osoby jest za ciasno. Do debla są inne korty. Większe.
Odpowiedz cytując
Kołek
Senior Member

Stary 12.01.2011, 14:33
ja na poczatku chodzilem w 3 os, i jedna odpoczywala, teraz to juz tylko w 2 os,
Odpowiedz cytując
JohnyTS
Member

Od: 09.2009

Stary 12.01.2011, 14:56
W wakacje grałem w Atlanticu , Allstarze i w Raquet. Najbardziej przyzwoite ceny były w allstarze chociaż mają tylko dwa korty. Największe wrażenie zrobił na mnie Raquet na Zakopiance obok Cienema-City, mają chyba 5 czy 6 nowych kortów i widać że o nie dbają ale oczywiście cena jest o wiele większa szczególnie wieczorem.
06.07.1987
Ś.P KOMPOT [*]
† 26.03.2010 †

Odpowiedz cytując
Kołek
Senior Member

Stary 12.01.2011, 17:08
JohnyTS napisał(a):Wyświetl post
W wakacje grałem w Atlanticu , Allstarze i w Raquet. Najbardziej przyzwoite ceny były w allstarze chociaż mają.tylko dwa korty. Największe wrażenie zrobił na mnie Raquet na Zakopiance obok Cienema-City, mają chyba 5 czy 6 nowych kortów i widać że o nie dbają ale oczywiście cena jest o wiele większa szczególnie wieczorem.
W Alstarze mi sie nie podabaja te korty i dziwnie mi sie na nich gra (moze dlatego ze juz troche maja...)

W Raquet podobnie ale z tego wzgledu ze sa to "zwykle" korty bez swiatowych certyfikatow , osoboscie wole graca na Mcwill w Atlanticu albo squash4you, natomiast jezeli chodzi o wystroj to jak najbardzie w raquet ladnie jest, z reguly wybieram s4y dlatego ze najblizej mam.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów