|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Trzeba dać szansę Niedzielanowi.
Ćwielong konkuruje na prawym skrzydle z Małeckim i Łobo. Atak... Boguski wyraźnie nie trafił z formą na początek sezonu, nie zmienia tego obrazu bramka w Bytomiu, z Dykopolo zagrał średnio, a w Bełchatowie słabo. Beto? Dobry do rozegrania akcji, podania piłki, ale na snajpera wyborowego się nie zapowiada, musi mieć w parze w ataku szybkiego partnera - kogoś takiego jak Niedzielan właśnie. Z drugiej strony ciężko się spodziewać, żeby Skorża nie wziął Wtorka nawet na ławkę z Bytomiem, Warszawą i Bełchatowem, a teraz nagle wystawił go na co najmniej 45 min w jednym z najważniejszych meczów sezonu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Ćwielong powinien grać od pierwszego gwizdka. Boguski i Łobo na derbach muszą gryźć trawę..może Beto coś strzeli bo szanse z pewnością dostanie.
![]() ![]() Wybór Był Prosty - Wiara w Jednego Boga, Krakowska Wisła To Naszego Życia Droga! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Ja bym na ten mecz po obserwacjach ustalił taki skład Mario- Baszczu- Głowa-Marcelo-Brozio czyli obrona standartowa teraz tak: pomoc: Łobodziński(mimo wszystko) Mauro/Jirsak (chodzi o to zeby grać szybciej piłką w środku) -Sobol- Diaz(sciągąć gościa ze środka bo spowalnia kazdą akcje 0 piłek prostopadłych tylko ciągle na boki, boki boki, a Bełchatów od srodka boiska czasem do pola karnego miał pusty środek, podobnie Lech który miał dziury w środku a ten uparcie do skrzydłowych) atak: Ćwielong oraz Beto. Tutaj pisać nie musze. Mały wchodzi po przerwie na podmęczonych i rozgrywa mecz życia, od początku bym go nie wpuszczał, bo to jeszcze nie ta para kaloszy. Musi najpierw dojrzeć, bo mu sie we łbie przewróci, pozatym brak doświadczenia w takich meczach moze także wpłynąć na jego postawę.
Jeszcze o Diazie. Fajny gostek, ale niech gra na swojej pozycji, czyli na skrzydle bo środek pola to niezabardzo jego pozycja
Ostatnio edytowane przez palikot : 16.03.2009 o godz. 19:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2003
Offline |
|
|
Bez Brozinho bedzie ciezka przeprawa, nie chodzi tylko o zdobywane bramki, sama jego obecnosc z przodu absorbowala obroncow. Atak osierocony. Wspolczuje Skorzy i oby sie nie okazalo, ze bez Bro nasza sila ofensywna spada o 50%.
Kwestia Boguskiego w ataku to jest dla mnie enigma. Z Boguskiego nie bedzie typowego napastnika, bo on po prostu fizycznie i mentalnie nie posiada takich cech. Jest bardzo dobry technicznie, potrafi blysnac na skrzydle, ale nie jest w stanie sie przebic fizycznie przez stoperow, nie potrafi sie zastawic, nie ma strzalu z dystansu, ba w ogole nie szuka takich rozwiazan. Napastnik musi grac lokciami, musi agresywnie isc na pilke. On nie ma snajperskiego instynktu. Wiekszosc sie rozplywa w zachwytach nad Bogusiem, moim subiektywnym zdaniem moze grac ofensywnego pomocnika, ew. drugiego falszywego atakujacego jak Wisla prowadzi, ale nie klasycznego napastnika. O wiele wiecej cech snajpera ma Niedzielan (musi sie w koncu przelamac) czy Malecki (bezkompromisowo idzie na przeboj, ma drybling, nie ma leku po 2 straconych pilkach, dalej gra swoje). Numer jeden teraz w ataku to Beto niezaleznie od tego czy jest w 60% formy czy fizycznie wytrzyma 70min. Byc moze nie ma przyspieszenia, nie wiem jak ze strzalem, ale jest zastawka, gra kombinacyjna, pozwala druzynie przesuwac sie do przodu, nie ma respektu dla przeciwnika. Jest jak czolg. PAWELEK BASZCZU - GLOWA - MARCELO - BROZEK BOGUSKI - CANTORO - SOBOL KARTKI? (DIAZ) - DIAZ(ZIENIU) BETO - NIEDZIELAN (CWIELONG)
Ostatnio edytowane przez 3rider : 16.03.2009 o godz. 19:59.
![]()
HENRYK TOMASZ REYMAN (1897-1963) – piłkarz (środkowy napastnik), podpułkownik Wojska Polskiego. Walczył w I wojnie światowej, wojnie polsko-bolszewickiej, w czasie powstań śląskich, uczestnik kampanii wrześniowej, ranny w bitwie nad Bzurą. Dowódca I batalionu 37. pułku piechoty z Kutna. W latach 1910-1933 występował w Wiśle Kraków, w barwach której w latach 1927-33 grając w lidze zdobył 109 goli. 9-krotny reprezentant kraju, w 1924 kapitan reprezentacji na Olimpiadzie w Paryżu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
mnie to smieszy jak w czasie transmisji z Bełchatowa komentatorzy z canal+ rzucili haslo, że Beto to tylko zastawiać się umie i ..... na forum stało się to obowiązującą prawdą.
Ja kojarzę jeszcze w meczu z Polonią, jak w końcówce Beto świetnie odgrywał piłkę ze zwodem, jak potrafił poradzic sobie z dwoma obrońcami na karku, jak podawał na czysta pozycję Brożkowi, z meczu z GKS pamiętam jak aktywnie wiązał co najmniej dwóch obrońców rywala umożliwiając w ten sposób rozgrywanie piłki przez nasz atak. Mniej słuchania panów z Canal dodać, więcej obiektywnego przyglądania się naszym piłkarzom |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
|
Tylko Wisła
Od: 11.2002
Offline |
|
Niedawno w prawie pojawilo sie ze Skorza nie potrafi motywowac zawodnikow. Od razu czesc osob zaczelo pisac na forum, pomimo ze pol sezonu wczesniej wszyscy piali z zachwytu jak to Skorza zmotywowal zespol i zdobyl MP Nic nowego. Co do meczu, kluczowy bedzie poczatek spotkania (jak zwykle). Jak stracimy pierwsi bramke to bedziemy w glebokiej dupie. Icki wejda cala 11 w pole karne, a my bedziemy bic glowa w mur. Sklad wyjsciowy taki jak z GKSem, tyle ze za Brozka - Beto. Licze na jakies 3-0. Albo 1-0 bo samoboju Cabaja w 93min
Ostatnio edytowane przez mic : 16.03.2009 o godz. 21:11.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Cytat:
Co do tego jak ma wyglądać nasz atak to tak jak już pisałem trzeba próbować odbudować Niedzielana, nie widzę innej osoby z naszej kadry na to miejsce. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Może na odbudowanie Niedzielana troche za późno?
Chyba że CUD!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Szkoda Brozia ale to juz napsiało kilkadziesiąt ludzi nade mną.
Ja bym spróbował dac Małego na skrzydło, a Ćwielonga na atak obok Boguskiego. Mały dobrze rozumie się z Piotrkiem, w sparingach z tego co Skorża mówił dobrze współpracowali więc może się uda. I jedynie co cieszy, że w Bełchatowie żaden obrońca kartki nie złapał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
tak tylko że nasi obrońcy strzelają bramki raz na sto lat
tak jak Sobol,ale za to jaką!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Peter Crouch, Portsmouth
P.s To nie jest gosc na rozgrywanie akcji. To silny potrafiący przytrzymac piłke zastawić sie, i strzelić głową zawodnik i w takim celu on tu był sprowadzony, zeby wygrywać pojedynki z obrońcami typu King z Tottenhamu a nie przewracać się jak Boguski w kazdym starciu. Ten gość jest fajnym uzupełnieniem Brożka, tyle ze narazie nie przyszło im grać razem i coś widze ze długo nie przyjdzie.
Ostatnio edytowane przez palikot : 16.03.2009 o godz. 23:22.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Jak Beto to Crouch to ze mnie jest wirtuoz harmonijki ustnej.Ciekawe jestem do kogo porównasz
twój kolejny typ, czyli Wojtka Ł.Bo uzasadnienie 'mimo wszystko' merytoryczne jest jak cholera.Powinno być raczej - 'na złość wszystkim' ![]() Framat- mnie tez wkurzały te 'podśmiechujki' z Beto ale ciężko się z nimi chociaż w części nie zgodzić.Na dziś(a rozmawiamy o najbliższym meczu) ,Beto to 'kloc' , który naszemu zespołowi nie wiem za bardzo w czym może pomóc grając od pierwszej minuty. Oczywiście wszystko zrewiduje murawa - natomiast ja jak pewnie i trener , spodziewałem się wysokiego napastnika - skocznego , grającego przyzwoicie głową, oraz w miare przynajmniej szybkiego,coś w stylu Chiniamy - nie zadnej rewelacji, bo bez kasy to o tym można tylko pomarzyć , ale kogoś w tą deseń o której przed chwila pisałem.Beto poza wzrostem jest zupełną odwrotnością takiego napastnika, jak choćby wspomnianego tu Croucha. Tak po prawdzie to widząc jak on na dziś gra, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem było by Marcelo na jego pozycji ustawić - też by się zastawiał, też podał a przynajmniej byłby groźny podczas dośrodkowań(oczywiście po sprzedaniu Clebera wariant nieaktualny). Pewnie jak by Gołosiowi kazać robić to co Beto, to też by to gorzej nie wyszło.Więc akurat w tej kwestii ,na dzień dzisiejszy mam odwrotny pogląd jak Ty - cienko to widzę tak dziś jak i w przyszłości - gdzie jak juz pisałem nie zamierzam się pastwić nad chłopakiem. Szczególnie że zagrał w oficjalnych meczach kilkadziesiąt minut narazie. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Może Skorża w tej trudnej sytuacji powinien sięgnąc po któegoś z ME : Batko lub Leszczak?
Już dawno ( od czasów Grzegorza Patera ) żaden z wychowanków na dłużej nie przebił sie do pierwszej jedenastki.Najwyższa pora to zmienic. Większe pojęcie o grze w ataku od Beto ma myśle Piotrek Brożek.Ja bym właśnie Pietie wystawił na szpicy.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 17.03.2009 o godz. 08:39.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pewne przysłowie mówi: Jak się nie ma, co się lubi -
to się lubi, co się ma. ![]() A do rzeczy. Skoro zabrakło najskuteczniejszej strzelby, trzeba szukać wersji awaryjnych. Pierwsza - kiedy Wisełka grała z SV Mattersburgiem w PUEFA, wtedy w ataku, w miejsce kontuzjowanego Pawła, Petrescu posłał do boju jego brata Piotrka. I Brożek dwa wypadł bardzo dobrze - w rewanżu w Krakowie zdobył zwycięską bramkę. Potem, na wyjeździe w Salonikach, też dołożył swoją cegiełkę do zdobycia drugiego gola (Cantoro w dogrywce). Może zatem warto wypróbować Piotra Brożka w ataku na Cracovię (oczywiście w zależności od dyspozycji dnia)? Wariant dwa. Niedzielan wreszcie coś strzelił. Oczywiście, to "tylko" w ME, ale zawsze. Wtorkowi urodziła się córka, strzelił gola w ekipie młodzieżowej, doświadczenie ma, kontuzja była już dawno. Wcześniej mógł nie być brany do składu, bo grał Paweł, ale teraz może być podbudowany swymi małymi sukcesami. Kto wie? Zresztą, Skorża ma niewielkie pole do manewru. Czy atak Niedzielan - Boguski ze zmianą na Brożka dwa miałby sens? Oczywiście wszystko znowu zależy od FORMY. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Jak dla mnie rozwiazanie jest tylko jedno. Brozka w ataku musi zastapic Niedzielan. Przy bardziej defensywnym zestawieniu pomocy w jakim gramy, potrzebujemy szybkiego, wybieganego napastnika ala Brozek, a Niedzielan jest jedynym o takiej charakterystyce. Zreszta cos tak czuje ze Andrzej tym razem wykorzysta szanse i wreszcie zaskoczy
![]() ![]() "WHAT DON'T KILL US, WILL MAKE US STRONGER" THE WHITE STAR DIVISION
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Nie wiem dlaczego napalacie sie na tego Niedzielana, nie widzielismy go w zadym oficjalnym meczu pierwszej druzyny w tym sezonie!!
Gdyby nie Brozek to pewnei nie byloby go pewnei w 18. |
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
|
Moze dlatego, ze wreszcie ma gosc wzgledny komfort pracy.
Dziecko juz urodzone, kontuzja zaleczona, wolne miejsce w 1. druzynie bo Brozek paskudna kontuzja, w perspektywie najwazniejszy i najbardziej prestizowy dla Wisly mecz w rundzie. Czego chciec wiecej ? Nic tylko wyjsc i strzelac bramki. A to umie. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
lucekj - oczywiście gdyby grał Brożek, skład do ataku byłby jasny. Niestety, on nie zagra, a my nie wiemy nawet, przez jak długi czas. Skąd wszyscy kombinują warianty rezerwowe.
Może i napalamy się na Niedzielana, ale kogo ma posłać do ataku Skorża? Naprawdę mu nie zazdroszczę. 7 kotów napisał, że "tylko wyjść i strzelać bramki". Od siebie dodałbym, że to jest chyba dla Andrzeja czas "albo-albo". Jeśli wreszcie się przełamie, będzie to dla nas wszystkich wielki pozytyw. Jeśli nie, będzie biednie. Poza Brożkiem strzelali dotychczas: Boguski (8), Diaz (2), Małecki (2). Cleber już nic nie strzeli. A nasi skrzydłowi? A dysponujący potężnym strzałem z dystansu Sobolewski? |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
no tak tak, ale skoro nie bylo go do tej pory w kadrze i przegrywal rywalizajce z Beto, MAłym i Ćwielongiem tzn że jest od nich słabszy lub mniej przydatny-tak chyba trener uważał
w każdym razie jak już bedzie grać to życze strzelenia zwycięskiej bramki Sobol ma uderzenie bardzo dobre,ale cięzko jest mu się wstrzelić w bramke, nawet jak juz odda ten strzal z dystansu to najczesciej jest blokowany
Ostatnio edytowane przez lucekj : 17.03.2009 o godz. 12:27.
|
|
|
|
Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Kiedy ja właśnie nie jestem przekonany czy Niedzielan umie strzelać. Jak go lubię, tak bardziej jawi mi się jako gość od robienia zamieszania i wystawiania piłek Pawłowi. Szczerze, to wszyscy- pozostali nam obecnie napastnicy tak mi się jawią...
Cholera, może Piotra dać do ataku? Przecież musiało coś w genach przejść i na niego. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
Kiedyś grał w ataku i coś tam nawet strzelił, np. bramka w meczu z SV Mattersburg w Krakowie na 1:0 dała nam awans do następnej rundy. Mimo wszystko uważam, że aż tak zdesperowani to nie jesteśmy żeby go z obrony do ataku pchać. Nabrał już nawyków typowych dla lewego obrońcy, przede wszystkim zgrał się z resztą obrońców, nie mieszajmy chłopakowi w głowie. Jest Boguski, Niedzielan oraz mogący grać w przodzie Małecki i Ćwielong. Damy radę, nie ma wyjścia. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mam jednak nadzieję ,że do niedzieli nauczą się strzelać ........ ![]()
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"...... |
|
|
|
Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Pewne przypadki losowe należy wykorzystywać. Rozpuścić wici po Krakowie, że uraz Pawła okazał się błahostką. Postarać się, by napisała o tym GW i krakowski Dziennik. Ubrać Piotra w koszulkę brata i już cała obrona pewnego klubu sportowego ma kłopoty z bieganiem (dodatkowy balast w spodenkach).
A na poważnie- mecz Cracovii z ŁKSem udowodnił, że formacja obronna nie jest ich najmocniejszą stroną. Skorża nie zdecyduje się na takie zagranie w meczu derbowym, ale mnie osobiście korci pomysł z trzema napastnikami. Niestety, jak lubię Pawełka, tak nie mam do niego zaufania i byłbym za tym, by przez całe spotkanie trzymać przeciwnika bliżej Cabajowej bramki. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
[quote=Qń;694156]Pewne przypadki losowe należy wykorzystywać. Rozpuścić wici po Krakowie, że uraz Pawła okazał się błahostką. Postarać się, by napisała o tym GW i krakowski Dziennik. Ubrać Piotra w koszulkę brata i już cała obrona pewnego klubu sportowego ma kłopoty z bieganiem (dodatkowy balast w spodenkach).
Moim skromnym zdaniem w ataku od pierwszej minuty powinien zagrać duecik Wtorek i Pepe. Kiedy Andrzej ma zacząć strzelać, wchodząc jako zmieniik na ostatnie 4 minuty meczu ?! |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Niedzielan powinien zagrac z Beto, moze byc ciekawie, a moze do tego Jirsak ?
ale no nasz trener boi sie ryzykowac i eksperymentowac ...
Ostatnio edytowane przez HEDu : 17.03.2009 o godz. 16:32.
![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
No własnie Lechia śpiewa o Trójmieście to od razu my też musimy to śpiewać ?!
![]()
Bieżanów stary Bieżanów Nowy Bieżanów zawsze trójkolorowy !!
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
Nie musi być ono duże ale musi to koniecznie wprowadzić bo zostawiająć "składową" monotonię może popełnić duży błąd . Miejmy nadzieję że trener postawi na Jirsaka i to on odmieni Wisełkę ! ![]()
... " Grali fair, a tak grając, Bóg nie pozwolił im przegrać " ...
... " Nawet jeśli wszyscy już w Ciebie zwątpili pokaż , że się mylili " ... |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|