The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.08.2025, 09:00
Znicz właśnie wypożyczył z Kielc nowego napastnika, 190 cm wzrostu, silny szybki.
W połączeniu z dośrodkowaniami Majewskiego z naszej lewej strony, których Krzyżanowski nie będzie mu utrudniał oraz wiadomymi problemami przy SFG wizja przełamania Znicza akurat w meczu z Wisłą brzmi coraz bardziej realnie.

No nic, zobaczymy. Dla mnie osobiście ten mecz to jasne określenie, czy Wisła poradziła sobie z problemami, które są powtarzalne w ostatnich latach.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 19.08.2025, 09:20
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
No nic, zobaczymy. Dla mnie osobiście ten mecz to jasne określenie, czy Wisła poradziła sobie z problemami, które są powtarzalne w ostatnich latach.
Przecież już mecz z Pogonią pokazał, że Wisła sobie z tymi problemami nie poradziła. Druga bramka po stałym fragmencie, gdzie gracza oddającego strzał kryje 1v1 zawodnik niższy od niego o 20 cm.

Osobną kwestią jest chłopiec radarowiec na pozycji LO, który w grze obronnej wygląda jak dziecko we mgle. Trzymanie go na boisku, kiedy na tej pozycji może zagrać Grujcić, to będzie decyzja Jopa ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Ostatnio edytowane przez Patryko : 19.08.2025 o godz. 09:23.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 19.08.2025, 09:45
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Przecież już mecz z Pogonią pokazał, że Wisła sobie z tymi problemami nie poradziła. Druga bramka po stałym fragmencie, gdzie gracza oddającego strzał kryje 1v1 zawodnik niższy od niego o 20 cm.

Osobną kwestią jest chłopiec radarowiec na pozycji LO, który w grze obronnej wygląda jak dziecko we mgle. Trzymanie go na boisku, kiedy na tej pozycji może zagrać Grujcić, to będzie decyzja Jopa ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Pomimo mojego całego pesymizmu, będącego wynikiem doświadczeń z Wisłą z ostatnich lat uważam, że jednak mecz z Grodziskiem nie był typowym przykładem, że demony przeszłości żyją nadal.

Przeciwnik skrojony pod 1 ligową grę, niewygodny dla Wisły a jednak 1 połowa była naprawdę przyzwoita.
Bramka na 2:3 to kuriozum od początku do końca ale też sygnał, że być może jednak niewiele się zmieniło.

Dlatego jestem ciekawy co będzie dziś. Tutaj już nie ma co spodziewać się niczego innego niż autobus i czekanie na jakiekolwiek SFG czy kontrataki, zwłaszcza po naszej lewej stronie gdzie jak widzą wszyscy oprócz Jopa i krakowskich dzbannikarzy Krzyżanowski kompletnie nie ogarnia gry w defensywie.
Ten nowy napastnik Znicza też idealnie skrojony pod nas: kontratak i wrzutki.

Tak jak piszesz: Jop miał tydzień spokojnych treningów na wdrożenie Grujcica do gry na LO, jeżeli tego nie zrobił biorąc pod uwagę nieliczne atuty Znicza to znaczy, że dopadła go Sobolenkoza.
Kolejna ciekawostka, czy nadal Sukiennicki jest naszym pierwszym zmiennikiem?
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 19.08.2025, 10:03
Przy SFG przeciwnika płacimy za relatywnie niski skład pierwszej drużyny.

Osobną kwestią jest sens bronienia SFG w systemie 1v1 w meczach z drużynami takimi jak Pogoń, gdzie większość zawodników to drągale 190+. Co w pojedynku z takim typem 1v1 ma zrobić taki Duda czy Igbekeme, to chyba tylko Jop wie. Może wypadałoby na tego typu drużyny wymyślić coś innego?

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.08.2025, 10:44
Znicz właśnie wypożyczył z Kielc nowego napastnika, 190 cm wzrostu, silny szybki.
W połączeniu z dośrodkowaniami Majewskiego z naszej lewej strony, których Krzyżanowski nie będzie mu utrudniał oraz wiadomymi problemami przy SFG wizja przełamania Znicza akurat w meczu z Wisłą brzmi coraz bardziej realnie.
...
Jeszcze przydało by się zgrać go z drużyną.

(...)
Przecież wygraliśmy z Pogonią mecz, który w zeszłym sezonie byłby w plecy.

Nie podwyższymy zawodników o 20 cm więc w przypadku przeciwników 190 i więcej cm będą problemy ale piłka nożna to nie koszykówka, wzrost nie jest najważniejszy. A powiedział bym więcej, wszyscy czołowi piłkarze są niewielkiego wzrostu.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 19.08.2025, 10:47
pepe72 napisał(a):Wyświetl post

A powiedział bym więcej, wszyscy czołowi piłkarze są niewielkiego wzrostu.
No jasne. Pierwszy z brzegu taki Lewandowski - 185 cm. Albo Cristiano Ronaldo - 186 cm.

Faktycznie, piłkarze niewielkiego wzrostu.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.08.2025, 10:51
Ostatnio ściągamy piłkarzy raczej powyżej 180 cm. Lieleveld, Szwajcar i Ormić mają odpowiednie warunki fizyczne.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 19.08.2025, 11:02
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ostatnio ściągamy piłkarzy raczej powyżej 180 cm. Lieleveld, Szwajcar i Ormić mają odpowiednie warunki fizyczne.
I brawo, o to chodzi. Niemniej ze Zniczem zagra z tej trójki tylko Lieleveld, który grał też z Grodziskiem, więc tutaj żadnej zmiany nie będzie.
Ale brawo za trend w dobrym kierunku. Ten Cymermann też ponad 180 cm, więc ok.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 19.08.2025, 12:08
Mimo wszystko jakaś poprawa przy tych SFG jest.Żeby w ogóle z nich bramek nie tracić to chyba niemożliwe a jak do tego dodamy zgrywającą się dopiero obronę no to mamy co mamy.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 19.08.2025, 12:19
No jasne. Pierwszy z brzegu taki Lewandowski - 185 cm. Albo Cristiano Ronaldo - 186 cm.

Faktycznie, piłkarze niewielkiego wzrostu.
Messi 170 cm
Maradona 165 cm
Pele 173

Im cieplejszy kraj tym zazwyczaj są niżsi.
Owszem, w Holandii zdarzyło mi się pójść na piwo z kolegami z biura i być najniższym, co w pracy w PL czy w ciepłych krajach mi się nie zdarzyło.
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 19.08.2025, 12:26
Przy SFG przeciwnika płacimy za relatywnie niski skład pierwszej drużyny.

Osobną kwestią jest sens bronienia SFG w systemie 1v1 w meczach z drużynami takimi jak Pogoń, gdzie większość zawodników to drągale 190+. Co w pojedynku z takim typem 1v1 ma zrobić taki Duda czy Igbekeme, to chyba tylko Jop wie. Może wypadałoby na tego typu drużyny wymyślić coś innego?
Nasza kalkulacja w takich meczach jest taka, że mamy strzelić więcej bramek niż przeciwnik. Nie dostosowujemy się pod przeciwnika tylko narzucamy swój styl gry. I to wszystko będzie działać, jeśli nie będziemy absurdalnie nieskuteczni.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 19.08.2025, 12:42
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Mimo wszystko jakaś poprawa przy tych SFG jest.Żeby w ogóle z nich bramek nie tracić to chyba niemożliwe a jak do tego dodamy zgrywającą się dopiero obronę no to mamy co mamy.
Do tego trzeba dodac ze slabsze druzyny do bólu trenuja SFG kosztem chociażby treningu w ataku pozycyjnym. Chocby dlatego gdy gralismy z Łęczna wiosna to kompletnie nie wiedzieli jak z nami grać po naszej czerwonej kartce.

U nas nie ma komoletnie mozliwosci aby trenowac tyle SFG co rywale, bo treningi musialyby trwac po 4 godziny żeby nie rezygnowac z obecnych elementow.
Odpowiedz cytując
yoda79 - nowe konto
Junior Member

Od: 07.2024

Stary 19.08.2025, 13:49
Jest nasza kadra na dzisiaj gdzieś podana?
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 19.08.2025, 14:02
Jakie łby w Pruszkowie, napoczeli klatkę na sektorze gości żeby nasi nie weszli. Znicz stanął na wysokości zadania i pospawali xD
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.08.2025, 14:13
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
Jakie łby w Pruszkowie, napoczeli klatkę na sektorze gości żeby nasi nie weszli. Znicz stanął na wysokości zadania i pospawali xD
Trzeba przyznać że pomysłowo.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 19.08.2025, 15:52
yoda79 - nowe konto napisał(a):Wyświetl post
Jest nasza kadra na dzisiaj gdzieś podana?
Jeszcze nie ale mało prawdopodobne by była inna niż wyjściowa w poprzednim meczu.
W każdym razie byłbym bardzo zdziwiony.
Chyba na 1 godzinę przed meczem podają.
Strzał większości komentujących (i mój):

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 19.08.2025, 19:58
Ależ ciasteczko Dudy do Krzyżanowskiego, już drugie takie w tej rundzie, ewidentnie młody jest w gazie.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 19.08.2025, 20:04
Cytat:
Ależ ciasteczko Dudy do Krzyżanowskiego, już drugie takie w tej rundzie, ewidentnie młody jest w gazie.
Dobra weź to skasuj bo zaraz markus się na linę .......nie.

Junca chłop 30 lat, po karierze w La liga i La liga 2, w Wiśle 13 meczów gol i asysta, w kolejnym sezonie 17 meczów, 0 goli i 3 asysty.
19 letni Krzyżanowski wyśmiewany tu przez wszelkiej maści s....ysyństwo 5 meczów w tym sezonie i gol i asysta.

Jop, Duda, Krzyżanowski, Kuziemka i reszta w tym sezonie to ostateczne wyjaśnienie Kiko, Rude i ściąganego tu szrotu hiszpańskiego, który oprócz PP pozostawił tu po sobie jedynie wstyd, niesmak i kolejne długi na opłacenie ich pensji.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 19.08.2025, 20:24
Póki co najsłabszy wg mnie Duarte a i tak gola zdobył. Karny dla nas trochę chyba naciągany? Brak czerwonej dla Ciepieli to kryminał, Brak Baniowskiego na ławce- czemu? teraz na drugą połowę Kuziemka Rodado Erthalter na ławkę , odpoczywać przed niedzielą
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 19.08.2025, 20:28
Brak czerwonej dla drwala z Pruszkowa to jest skandal
Rodado najlepiej niech na drugą połowę nie wychodzi, szkoda zdrowia, ważne i dużo cięższe mecze przed nami
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 19.08.2025, 20:36
Pierwszy i trzeci gol to nieustępliwość i pazerność Rodado i Duarte.

Drugi to przepiękna koronkowa akcja młodych Polaków Kuziemka -> Duda -> Krzyżanowski.

Wycisnęliśmy chyba maksa z tej pierwszej połowy, bo klarownych okazji poza tą zmarnowaną przez Freda nie było.

Oby w drugiej nie osłabła koncentracja, najlepiej dziadów piątką pogonić.

/edit : i wywróżyłem już jest 5.

Krzyżanowski do Erthalera i Kuziemka do Rodado, fenomenalnie.

Szczerze powiem, patrząc w jakim gazie jesteśmy, mam nadzieję, że Jop będzie wprowadzał nowych piłkarzy powoli, bo ta drużyna gra fantastyczny futbol w tej formie jakiej jest.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 19.08.2025 o godz. 20:51.
Odpowiedz cytując
Michal_23
Junior Member

Od: 11.2002

Stary 19.08.2025, 20:49
Nie moge sie doczekac pomeczowej oceny Krzyzanowskiego przez forumowy zanwcuf.

Jak juz kilka osob zauwazylo wczesniej "eksperci" nie zmieniaja swoich opinii w zaleznosci od tego co sie dzieje na boisku. Nawet jak chlopak zagra dobry mecz (albo kilka) i tak znajdzie sie "wytlumaczenie", ze rywal za slaby, w obronie nie bardzo, itp.
Chcialbym doczekac czasow aby ludzie udzielajacy sie na tym forum potrafili schowac swoje ego i od czasu do czasu obiektywnie spojzec na sytuacje. Ale jakos tego nie widze....
"...kto z paskami spodnie nosi, hahahaczyk na bluzie, robi często smutne oczy i smutną ma buzię. O czym myśli tajemniczo smutnooka młodzież, czy z paskami ma ubranie i z haczykiem odzież?"
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 19.08.2025, 21:02
Ogólnie wszystko git i jądra same składają się do oklasków, ale totalnie nie rozumiem, na jakiego grzyba Jop przy 5-0 trzyma na boisku Rodado, w momencie, kiedy w każdej chwili któryś z tych żałosnych drwali może go skosić.
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 19.08.2025, 21:11
Michal_23 napisał(a):Wyświetl post
Nie moge sie doczekac pomeczowej oceny Krzyzanowskiego przez forumowy zanwcuf.

Jak juz kilka osob zauwazylo wczesniej "eksperci" nie zmieniaja swoich opinii w zaleznosci od tego co sie dzieje na boisku. Nawet jak chlopak zagra dobry mecz (albo kilka) i tak znajdzie sie "wytlumaczenie", ze rywal za slaby, w obronie nie bardzo, itp.
Chcialbym doczekac czasow aby ludzie udzielajacy sie na tym forum potrafili schowac swoje ego i od czasu do czasu obiektywnie spojzec na sytuacje. Ale jakos tego nie widze....
Krzyżanowski nie umie bronić, pokazał to dzisiaj kilka razy. Poza tym dał sporo do przodu. Jedno nie wyklucza drugiego.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 19.08.2025, 21:17
Stelio napisał(a):Wyświetl post
No przecież to jest podręcznikowy flop. Już tydzień temu przecież gdyby w Pogoni mieli ciut lepsze celowniki to doszłoby do klasycznej wy.......ki o własne nogi przed 30k publiczności. Fartem udało sie przetrwać i dowieźć 3pkt po tragicznej 2 polowie.

Znicz jest chujowy, tragiczny, 5 porażek z rzędu. Wisla najlepszy start od 2137 lat, chory bilans bramkowy, conajmniej 3 gole w każdym meczu.

Ludzie co tu wieszczą jakies manity to chyba ostatnie mecze Wisły ogladlai w 2005 roku i nie wiedzą jak to zawsze wyglada w tego typu meczach w 1 lidze. Zbyt wiele razy juz przerabialiśmy ten scenariusz żebym sie miał nabrać na to, ze tym razem będzie inaczej

Imo w 2 najbliższych meczach zgarniemy max 2 pkt. Natomiast nie zdziwi mnie również 1 czy 0. A ten mecz wtorkowy ze zniczem to bedzie przecież podręcznikowe przełamanie z Wisełką.
Pierd... pesymisty jak zwykle.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 19.08.2025, 21:21
Nieprawdopodobne jak nam wszystko wpada
Igbekeme w zeszłym sezonie 100 strzałów oddał i nic tak nie wpadło
A 7 gol to już w ogóle
Co do Krzyżanowskiego - fanem jego gry defensywnej nie jest natomiast fizycznie i w grze do przodu świetnie wygląda
A bronić się jeszcze jest w stanie nauczyć
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 19.08.2025, 21:24
Cytat:
Pierd... pesymisty jak zwykle.
Leszku, ty sie nie zapędzaj bo znowu ci sie odklei i nie bedziesz wiedzial kim jestes. Niedawno pisales tak:

Cytat:
Niestety ale to musi wszystko pierd...ć i zacząć od IV ligi, by budować od podstaw. I tak zapewne kiedyś będzie. Do tego czasu Jaro będzie pożyczał kasę, brylował na salonach i mydlił nam oczy, przedłużając agonię klubu. Żadnej sprzedaży póki co tu nie będzie. Aż stwierdzi, że finansowo już nie daje rady.
Cytat:
A żebyś wiedział. Dalej jestem na stanowisku, że nic nas dobrego z tym włascicielem nie czeka i prędzej czy później wylądujemy w IV lidze. I nie jestem w tych sądach odosobniony.
No i jeszcze
Cytat:
Królewski wypierdalaj
oraz
Cytat:
Jop won
Odkleiło się i już zdanie inne masz?
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
TSA
Junior Member

Od: 07.2025

Stary 19.08.2025, 21:29
Najsłabsi dzisiaj u nas Duda i jak zwykle Sukiennicki,a reszta w miarę przy tragicznym przeciwniku
Odpowiedz cytując
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 19.08.2025, 21:31
Chyba Bóg/los nam oddaje teraz te wszystkie frajersko potracone punkty w poprzednich sezonach. Dzisiaj wpadało wszystko. Piękny meczyk, piękna siódemka, która spodobałaby się Cupiałowi. Zresztą tak wysokie wyniki w tym sezonie przypominają czasy Kasperczaka.

Co do Krzyżanowskiego, to się z niektórymi kolegami tutaj zgadzam. Chłopak umie grać w ofensywie, ale niestety z tyłu już jest dużo gorzej. I tu jest zagwozdka dla sztabu. Albo nauczą go grać w defensywie, albo zaryzykują stałym przesunięciem go na skrzydło.

Ktoś powie, że Znicz to w tym sezonie totalni frajerzy. Przyznam mu rację, ale mi ulżyło, bo z takimi frajerami potrafiliśmy przez ostatnie lata stracić masę punktów, których brakowało na koniec sezonu.
Ostatnio edytowane przez Smuga : 19.08.2025 o godz. 21:33.
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 19.08.2025, 21:33
Smuga napisał(a):Wyświetl post
Chyba Bóg/los nam oddaje teraz te wszystkie frajersko potracone punkty w poprzednich sezonach.
Tak, Neptun.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów