|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Raton miewał dobre momenty, które szybko były przykrywane jego tragicznymi interwencjami. Największy elektryk w bramce w historii Wisły. Nie bez powodu już go tu nie ma, z korzyścią dla klubu.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
) już nie pierwszy raz okazują się szkodliwe dla Wisły.Raton był bardzo słabym, mało, był beznadziejnym bramkarzem, ale i tak w trakcie swojego jednego sezonu w Wiśle zaliczył prawdopodobnie więcej udanych interwencji niż Broda zaliczy w całej swojej karierze (tym bardziej, jeśli zdrowie zmusi go do jej szybkiego zakończenia, bo jest chyba jednym z najbardziej kontuzjogennych bramkarzy Wisły w całej jej historii). A Moskal swoim podejściem do kwestii narodowościowych i taktyki drużyny totalnie się skompromitował, zaliczając katastrofalny dorobek punktowy w lidze, a wraz z nim skompromitowali się niektórzy forumowicze popierający jego podejście do tych spraw i krzyczący o "więcej Polaków!", mniej Hiszpanów i inne tego typu chore pierdoły (spychające na dalszy plan kluczowe kwestie piłkarskiej jakości zawodników czy ich dopasowania do wizji gry drużyny). Przez takie myślenie rozpieprzono pieniądze na skandaliczny transfer Biedrzyckiego i nie mniej skandaliczne przedłużenie kontraktów właśnie takim zawodnikom jak Broda czy Talar, chyba tylko dlatego, że byli Polakami, bo na pewno nie za swoją grę. Dobrze, że do Wisły nie trafiły inne wynalazki czy pozytywnie opiniowane kandydatury przez Moskala, S1meone lub Karheropa. Ludzie o tak szkodliwych poglądach jak S1mone nie powinni mieć żadnego wpływu na Wisłę, ani na środowisko kibiców. A niestety jak widać mają, bo szkodliwe stereotypy i koncepty krążą w przestrzeni publicznej, a Królewski się czasem pod nimi ugina i robi kolejne błędy. Finalnie cierpi Wisła.
Ostatnio edytowane przez Markus : 13.10.2024 o godz. 13:57.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
A jakie podejście do kwestii narodowościowych ma Moskal?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Przepraszam, nie było pytania. Tak, widzę, w drugiej części wypowiedzi, że tak uważasz. Czy zaglądający na forum prezes mógłby to potwierdzić, czy należy uznać, że to tylko wyobrażenia Markusa? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kiedyś opisywał je S1mone, a w praktyce oznaczało upieranie się przy transferze takiego Biedrzyckiego, zamiast domagania się znalezienia i sprowadzenia innego zawodnika z zagranicy, skoro z krajowego rynku nie było innych realnych kandydatur poza młodzieżowcem z Głogowa.
Przyjęcie założenia, że na tą pozycję musi lub powinien być Polak zrodziło patologię. Optowanie za Biedrzyckim w jakiejkolwiek sytuacji i w jakimkolwiek kontekście było niepoważne.Termalica zamiast Biedrzyckiego wzięła stopera z zagranicy i zrobiła na tym złoty interes. My jednak oczywiście musieliśmy popełnić głupotę kierując się idiotycznymi założeniami po letnim przestawieniu wajchy. Fra Mat napisał(a):
Dlatego zapewne popełniono błędy, za które teraz płacimy i musimy zaciskać zęby patrząc na grę takiego Biedrzyckiego. A wcześniej zmarnowany został czas na zatrudnienie i pracę trenera, który od początku nie miał w Wiśle przyszłości z uwagi na swoje niedopasowanie do wizji działania klubu, którą publicznie deklaruje Królewski. Zatrudnienie go w tej sytuacji było tylko kolejnym gigantycznym błędem prezesa. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Markusik jak zwykle wkłada mi w usta jakieś kocopoły, które mu pasują do tezy.
Ja obstawiałem za Brodą w bramce tylko dlatego, że jego alternatywą był Raton. Biegański przy wszystkich swoich mankamentach był również o wiele lepszym bramkarzem od Ratona, bo robił głupi błąd 1-2 razy na rundę, nie 10. Bardzo prosta matematyka. Broda też nie ma czystych kapci, też popełnia błędy ale ich częstotliwość jest nieporównywalna. Zarówno Broda jak i Biegański są na tą chwilę słabymi bramkarzami. Bardzo dobrze, że żaden z nich nie jest teraz naszym pierwszym bramkarzem. Po utracie statusu młodzieżowca nadawali się conajwyżej na wypożyczenie. Raton nie zasługiwał nawet na trybuny, ani na kontrakt w drugiej drużynie na lawce. Ten pseudobramkarz to chodzący mem robiący z siebie regularnie pośmiewisko. Cziczkan go nakrył czapką, Letkiewicz od niego gorszy nie będzie w żadnym wypadku, bo to jest niemożliwe popełniać tak wielkie błędy z taką częstotliwością. Nawet w A klasie bramkarze prezentują wyższy poziom pod tym względem. Facet się nadaje na choinkę a nie do stania w bramce w poważnym klubie.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 13.10.2024 o godz. 17:14.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
Nie wiem, co powiedział Simone, ale domyślam się, że on też nie wie, co o narodowości w składzie myśli Moskal. Niech wypowie się Moskal.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Punkcik wpada, naprawdę można rozmawiać bez tego.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Moskal upierał się przy transferze Biedrzyckiego czy wybrał go z dostępnych przedstawionych mu opcji?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
Jaka nagroda? Nie wiem czy warto się włączyć do zabawy. ![]()
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
talon
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
jeden z wielu niezłych ancymonów, choć pewnie w pierwszej trójce Szymaszek to dopiero był elektryk Jovanić i Cebanu też byli nieźli w te klocki Pawełek ... ba... Trabalik.... no chłop był duży i to wszystkie jego pozytywne cechy bramkarskie Miśkiewicz też miewał odpały Buchalik.... no można wymieniać ... niestety Szymaszek, Raton, Jovanić to dla mnie pierwsza trójka ![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Jovanić był słabiutki, szczególnie na przedpolu przyspawany do bramki, ale w ilu on meczach Wisły zagrał? 5? 6? 8? Nie przypominam sobie jakieś jego tragicznej interwencji, wtedy mieliśmy duże wymagania, przegrał rywalizację i szybko wylądował na trybunach i tyle. Był słaby, ale nie odpierdzielał jakichś cudów, przynajmniej ja nie pamiętam takowych. Wydaje mi się, że nie było wrzucania piłki do bramki czy podawania do przeciwnika.
To była mega wtopa głównie z tego samego powodu co Fazlagić. Zapłaciliśmy za niego konkretną kasę. Potem musieliśmy mu płacić kontrakt za brak gry do samego końca. Także nie dość, że to był słaby bramkarz, to jeszcze bez ambicji. Przynajmniej ja z tego co głównie zapamiętałem. Musiałbym sobie odwinąć powtórki jego meczy by sobie to dokładniej przypomnieć, dawno to było. Podobnie było z Cebanu, to był młody golkiper, reprezentant młodzieżówki Mołdawskiej bodajże. On zagrał u nas w paru pojedynczych meczach bez znaczenia. Ewidentnie był za słaby na nasz ówczesny poziom i się nie rozwinął tak jak po nim oczekiwano. Ciężko mi go oceniać w kontekście gry na bramce Wisły, bo nikt go nawet nie próbował brać pod uwagę w kontekście bycia 1 bramkarzem. Ostentacyjnych baboli też nie pamiętam, ale właśnie może dlatego, że akurat jego występów nie oglądałem. Przyznam, że nie pamiętam go z żadnego meczu, ani in plus, ani in minus. Jeżeli szukam największych szmaciarzy na tej pozycji w historii, to rozpatruje gości, którzy zagrali przynajmniej z rundę na bramce. Po takim czasie można sprawdzić czy ktoś nie jest elektryczny i w miarę sensownie oceniać. Wyjątkiem jest Raton, bo chłop wykręcił więcej spektakularnych baboli w pół rundy niż taki Pawełek przez cały pobyt w Wiśle, jeśli nie w całej karierze. Gdzieś z resztą na forum wrzucałem ile potrafił cudów odwalić w pierwszych 7 meczach. Fenomenalny skill.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 14.10.2024 o godz. 11:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
tyle, że nie grał dużo, bo się okazało, że jest beznadziejny a nie miał żadnych wujków jak Raton, którzy pchali go do bramki mimo to, że był ręcznikiem do kwadratu aż do momentu przedłużenia kontraktu ![]() cbdu dla wujka ![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
|
Pawełek to był kasztan nad kasztany.
![]()
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Wymienianie Cebanu w tym gronie powinno być wyłącznie w kontekście porażek Wisły, bo mógł to być spokojnie kandydat na solidnego bramkarza (patrząc że coś później pograł, szczególnie w kadrze). Sam scauting zawodnika był ok.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
A drewniak Broda poza konkurencją rozumiem? Beznadziejnie gra nogami, źle się ustawia, wrzucają mu za kołnierz, nie umie wychodzić do dośrodkowań...
No i najważniejsze - nie jest w stanie przesiedzieć sezonu na ławce bez kontuzji. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Angelo "Ig" też nie był zbyt dobrym transferem
![]()
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale Sekciarz spadkowy |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Przydalby sie dobry trener z zagranicy. Tylko kasy brak.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Do I ligi dobry nie przyjdzie, a nawet zapowiadający się na takiego z tym składem osobowym i specyfiką tej Betclic ligi myślę, że nie poradziłby sobie... Dajmy szansę JOP-owi, bo przez te mecze które prowadził nawet dawał sobie radę, a przerabialiśmy Radka, Kazka, Wuja, którzy teoretycznie byli wyżej notowani niż On i efekt znamy.
![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Ja się trzymam słow Grabowskiego z Lechii nt Jopa. Bądź co bądź chłop wiedział jak z tej ligi awansować i to naszym kosztem.
Nie próbujmy wynaleźć koła na nowo. To tylko betclic 1 liga i tu dużo mniej medialni trenerzy niz Jop dawali radę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
aisz
zapomniałem o tym "wynalazku" Kaspra ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
jeśli Jop bedzie dalej tak punktował , to może być troche niezręcznie to przeprowadzić
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Jeśli Jop będzie punktował PODOBNIE jak teraz to nie ma szans że zostanie zastąpiony. Nie po takim progresie jeśli chodzi o organizację gry. Sam byłem murem za Kazkiem ale odmiana jaka zaszła w drużynie jeśli chodzi właśnie o organizację i grę w obronie to takiej odmiany się nie spodziewałem.
Pamiętam serie Sobolewskiego ale tutaj widać myśl. Cholera. Zaskoczony jestem, zobaczymy jak będzie im dalej w las ale póki co bardzo pozytywnie. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przy dobrym punktowaniu Jopa? Nie sądzę.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Królewski musiałby się naprawdę okazać V kolumną żydów, gdyby zwolnił Jopa. Chłopa, który ma póki co bilans 8-0-0, że o poprawie gry nie wspomnę. Jop musi zostać do końca sezonu i tyle.
![]()
VIVA LA WISŁA
Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Jeśli Jop jest w stanie prowadzić Wisła na stałe i oddać się temu w 100%, to pozostanie trenerem na dłużej. Dla mnie to jest oczywiste.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|