The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.09.2024, 08:15
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Mistrzowie, bo widzę, że znowu wiadome stadko dowcipasków się zleciało .

Baena ma dobrze ułożoną stopę w porównaniu z Sukiennickim. Możecie sobie porównać wrzutki Baeny i Sukiennickiego .

Zresztą komu ja tłumaczę, to dyskusja jak z niewidomymi o kolorach.
Zarówno Baena jak i Sukiennicki nie potrafią dośrodkowywać.

Rozumiem, że skoro raz Baena kopnął celnie do Kissa w meczu z Cercle to argument ostateczny, że ma lepiej ułożoną stopę i potrafi dośrodkować?

Równie dobrze ja mogę to odwrócić i napisać, że Sukiennicki ma lepiej ułożoną stopę od Baeny, bo trafił celnie w meczu z Ruchem i zdobył gola, co znaczy że potrafi uderzyć z dystansu

Żeby była jasność, bo zaraz jakiś zjeb pokroju Markusa się na mnie rzuci - Baena > Sukiennicki jeśli chodzi o całokształt i przydatność dla drużyny.

Tak się właśnie tworzą mity w tej polskiej gównolidze. Ktoś raz kopnie prosto i celnie piłkę i od razu staje się ekspertem w danym zagraniu. Tak jak np. Sadlok czy Borysiuk i ich mityczne uderzenia z dystansu. Tak samo było kiedyś z Plewką bo raczył trafić w meczu z Zabrze w poprzeczkę z 18m.

I to samo dotyczy wonderkidów wchodzących do drużyny. Automatycznie po debiucie stają się wielkimi talentami
Ostatnio edytowane przez Jagul : 06.09.2024 o godz. 08:35.
Zwolennik zadłużenia
Sierota po Cupiale
Sekciarz spadkowy
Odpowiedz cytując
pi0tr3k94
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 06.09.2024, 08:59
Naprawdę nie wierzyłem, że przyjdzie mi czytać posty wychwalające jakość dośrodkowań Baeny.
Z tych jego wrzutek, to najbardziej cieszą się obrońcy rywali, bo wiedzą, że i tak żadnego zagrożenia z tego nie będzie.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 06.09.2024, 09:19
Ja pamiętam że bym kiedyś w Wiśle taki piłkarz co miał dobrze stopę ułożona, potrafił świetnie podać, świetnie dośrodkować i fantastycznie wykonywać stałe fragmenty gry. Po jego przyjściu i pokazaniu swoich umiejętności w jednym meczu, a właściwie wszedł wtedy z ławki na kilkanaście minut, wolfy o mało co się nie zesrał ze szczęścia. Nazywał się Bregu
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.09.2024, 10:50
FraMat napisał(a):Wyświetl post
I bramki Baeny z bramkami Sukiennickiego.
Liczba mnoga?

Baena lepiej dośrodkowuje, to chyba oczywiste. Większość jego dośrodkowań nie przelatuje dwa metry nad poprzeczką. Chyba że Sukiennicki akurat wtedy strzelał, ale z 30-tu metrów? Ciężko wyczuć...

Jeżeli chodzi o to kto umie na skrzydle celnie dośrodkować 8 na 10 prób, to od czasu Muli nie mamy w składzie takiego piłkarza. Próby Baeny przynajmniej zwykle zostają w boisku, zwykle po jego drugiej stronie...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.09.2024 o godz. 10:57.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 06.09.2024, 11:01
Tir napisał(a):
Co ta jego mistyczna technika dawała w poprzednim sezonie? Nic nie dawała. To nie jest piłkarz Wiśle potrzebny.

Są piłkarze, którzy pracują w polu, łączą obronę z atakiem i czasem tej pracy w liczbach bramek czy asyst nie widać, ale jest to praca kluczowa. Moim zdaniem Duda może właśnie takim piłkarzem zostać. Trzymam za niego kciuki.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 06.09.2024, 12:52
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Są piłkarze, którzy pracują w polu, łączą obronę z atakiem i czasem tej pracy w liczbach bramek czy asyst nie widać, ale jest to praca kluczowa. Moim zdaniem Duda może właśnie takim piłkarzem zostać. Trzymam za niego kciuki.
Nie ma sensu dyskutować: TIR chyba postanowił zostać trollem, a w takim przypadku...
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 06.09.2024, 13:03
Z raz obranej ścieżki, to już tak łatwo tir nie zjedzie.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 06.09.2024, 14:05
Nie ma sensu dyskutować: TIR chyba postanowił zostać trollem, a w takim przypadku...
Na tej samej zasadzie nie ma sensu z Tobą dyskutować po tym co tworzyłeś na temat Sukiennickiego... Nasz najlepszy pomocnik (bardziej dynamiczny Carbo), może grać na każdej pozycji, niesamowity talent, bla bla bla.

Może mu się piłkarsko Duda nie podobać, umówmy się że dupy nie urywa w ofensywie. Chociaż moim zdaniem jest lepszy niż Sukiennicki, bez złośliwości - opinia.

Jest też juniorem w pierwszej lidze i to w sumie kończy dla mnie dyskusję.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 06.09.2024, 14:10
Duda, podobnie jak Sukiennicki, jest jeszcze młody i ma szansę na to, że się rozwinie. Obaj technikę użytkową mają na poziomie, o który taki Kutwa nigdy się nawet nie otrze.

Wszystko zależy od tego, czy chcą pracować nad swoim rozwojem, sam talent nie wystarczy.

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 06.09.2024, 15:26
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Na tej samej zasadzie nie ma sensu z Tobą dyskutować po tym co tworzyłeś na temat Sukiennickiego... Nasz najlepszy pomocnik (bardziej dynamiczny Carbo), może grać na każdej pozycji, niesamowity talent, bla bla bla.
Tak więc tutaj każdemu można zarzucić trollowanie.
Także tobie.
Nie chce mi się wyszukiwać twoich obsesji, a jest ich całkiem sporo.

ps. Co do Sukiennickiego podtrzymuję [bardziej dynamiczny niż Carbo i mogący grać na wielu pozycjach, przy tym strzał ma dużo lepszy od Carbo i szybciej biega]. Dajmy mu chwilę.

A co z ułożeniem stopy u Carbo? Jego strzały świadczą o czymś zupełnie przeciwnym

Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 06.09.2024, 15:47
Nie wiem jak można jechać po Sukiennickim i go porównywać z Młyńskim czy Olejarką.

On w przeciwieństwie do nich rozegrał parę spotkań w których był wyróżniającą się postacią.

To, że czasem zagra słabszy mecz jest zrozumiałe. To młody zawodnik.

Facet przynajmniej stara się cały czas być pod grą, nie chowa się przed piłką jak w/w dwójka.

Jak mu sodówka nie odbije i będzie ciężko pracował to go w przyszłości opylimy za dobrą kasę.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 06.09.2024, 18:27
Tak więc tutaj każdemu można zarzucić trollowanie.
Także tobie.
Nie chce mi się wyszukiwać twoich obsesji, a jest ich całkiem sporo.

ps. Co do Sukiennickiego podtrzymuję [bardziej dynamiczny niż Carbo i mogący grać na wielu pozycjach, przy tym strzał ma dużo lepszy od Carbo i szybciej biega]. Dajmy mu chwilę.

A co z ułożeniem stopy u Carbo? Jego strzały świadczą o czymś zupełnie przeciwnym
Większość strzałów z dystansu Carbo jest na zamknięcie akcji, żeby uniknąć kontry i dać czas na powrót. Zajmują się tym stoperzy i defensywni pomocnicy. Mniej od celności liczy się żeby było poza zasięgiem bramkarza i rywali.
Kiedy Carbo bierze się za strzelanie to wbiega w pole karne, tak jak przy golu z Rapidem albo karnym z Ruchem.

Oczywiście jesteś piłkarskim ignorantem więc tego nie jarzysz, ale nie bój nic - ten strzał lepszy niż Carbo będę Ci przypominał Na bank będą okazję żeby pochylić się nad snajperem Sukiennickim, który w całej karierze strzelił 3 (słownie - trzy) gole. Liczymy tutaj też jego zdobycze z drugiej drużyny Rakowa...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.09.2024 o godz. 18:32.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 06.09.2024, 18:39
Genialny fikołek.
Wszystkie strzały Carbo z dystansu to albo Panu Bogu w okno, albo turlanie do bramkarza.
Oczywiście turlanie do bramkarza jest po to, żeby uniknąć kontry i dać czas na powrót.
To taka sama taktyka jak recyrkulacja piłki?
Podczas gdy Sukiennicki zdobył ładną bramkę z dystansu w meczu z Ruchem, a w meczu z Llapi strzelił w stylu Turgemana, choć bramki nie uznano z powodu minimalnego spalonego.

Jeśli Carbo kiedykolwiek zdobędzie gola zza pola karnego, wycofam się z uznawana że w tym aspekcie jest gorszy od niedawnego drugoligowca i piłkarza którego odpalił Raków.

Może w międzyczasie ponabijam się z twojej koncepcji taktycznych strzałów Carbo?

Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Od: 05.2017

Stary 06.09.2024, 21:05
Dokończ, proszę.
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 06.09.2024, 21:06
z trollami się nie dyskutuje

Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Stary 06.09.2024, 21:07
Nie jestem trollem. Po prostu inaczej widzę rzeczywistość. To, że bardziej bezpośrednio artykułuję to co myślę bynajmniej nie oznacza że jestem trollem.

1 (słownie: jedna) bramka w 64 występach we Wiśle. Asyst chyba nie było nawet 5 (?). Źródło: Wikipedia. Nie wiem czy jest bardziej precyzyjne. W sumie może Transfermarkt. Niby jest 5 asyst, ale tyle samo to chyba miałby nawet Bregu.

Zobaczymy w tym sezonie jak to będzie wygladać. Choć ja nie wierzę za bardzo tak w Dudę jak i w Sukiennickiego.

Krytykowany tutaj Miki Villar (I liga, 23/24): 29 meczów, 5 goli, 5 asyst. Źródło: Transfermarkt

Jesus Alfaro (I liga, 23/24): 33 mecze, 2 gole, 8 asyst. Źródło: Transfermarkt

Powiedzieć, że Duda przy nich "wygląda" (nawet nie "dobrze wygląda", czy "jakoś wygląda; po prostu "wygląda") statystycznie to niedomówienie.
Ostatnio edytowane przez TIR_DO_SŁUBIC : 06.09.2024 o godz. 21:20.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 06.09.2024, 21:17
Przypomnisz ile bramek za czasów pierwszej przygody z Wisłą w swoich 94 meczach strzelił Uryga?
Pamiętam jazdę po nim na tym forum.
Pamiętam, że go wtedy broniłem twierdząc, że to nie ma znaczenia i kiedyś zacznie strzelać.

Duda nie ma za zadanie na boisku strzelać bramek.
Jest znacznie bardziej pożyteczny i wręcz niezbędny w innych aspektach.

Odpowiedz cytując
TIR_DO_SŁUBIC
Senior Member

Stary 06.09.2024, 21:23
Przypomnisz ile bramek za czasów pierwszej przygody z Wisłą w swoich 94 meczach strzelił Uryga?
Pamiętam jazdę po nim na tym forum.
Pamiętam, że go wtedy broniłem twierdząc, że to nie ma znaczenia i kiedyś zacznie strzelać.

Duda nie ma za zadanie na boisku strzelać bramek.
Jest znacznie bardziej pożyteczny i wręcz niezbędny w innych aspektach.
Uryga jest stoperem. Stoper rozliczany jest przede wszystkim z gry w obronie, nie ze zdobytych bramek. To, czy Urygi gra w obronie wygląda(ła) dobrze czy źle- nie wiem. Ten sezon nie pokazuje że "dobrze".

Duda grał i prawdopodobnie będzie grał, bo był/jest młodzieżowcem. Jak przestanie być młodzieżowcem to przestanie grać. Wygra pragmatyzm.

Ja naprawdę bardzo bym chciał, żeby nasze młode "talenty" wystrzeliły i odeszły za miliony Euro. Dziwne byłoby gdybym nie chciał. Ale nie wierzę w to.
Ostatnio edytowane przez TIR_DO_SŁUBIC : 06.09.2024 o godz. 21:25.
Odpowiedz cytując
pi0tr3k94
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 07.09.2024, 08:10
Uryga grą na ŚO więc nie rozliczamy go z bramek
Duda grą na 6/8 więc rozliczamy go z bramek.
Brzmi logicznie.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 07.09.2024, 09:02
Czepiają się bramek Dudy, a Carbo grający na tej samej pozycji ma 30 lat i strzelił w swojej karierze całe 7 goli.

Jestem przekonany, że Duda podczas swojej kariery go przebije wielokrotnie jednak pod tym względem.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 07.09.2024, 10:41
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Czepiają się bramek Dudy, a Carbo grający na tej samej pozycji ma 30 lat i strzelił w swojej karierze całe 7 goli.

Jestem przekonany, że Duda podczas swojej kariery go przebije wielokrotnie jednak pod tym względem.
W tym sezonie Carbo strzelił gola, wypracował trzy asysty i karnego zamienionego na gola. Moim zdaniem nieźle.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 07.09.2024, 10:49
Duda w liczbach póki co jest kompletnie bezproduktywnym zawodnikiem. Ale... wierzę, że to się zmieni w przyszłości, bo to piłkarz z dużym potencjałem i miejscem na szybki progres. Podstawy ma bardzo dobre. Wiele w tym względzie zależy od sposobu gry drużyny. Kroos w Realu też bramek nie nastrzelał, a nikt na niego nie narzekał Z asystami też różnie bywało.

Baena ma co najmniej dobre dośrodkowanie. Nie porównujmy jego gry na skrzydle do Sukiennickiego. Olivier powinien grać, ale nie zamiast Baeny. Raczej na przemian z Duarte.

TIR_DO_SŁUBIC napisał(a):Wyświetl post
Ja naprawdę bardzo bym chciał, żeby nasze młode "talenty" wystrzeliły i odeszły za miliony Euro. Dziwne byłoby gdybym nie chciał. Ale nie wierzę w to.
Ja bym chciał, żeby nasze talenty wystrzeliły i grały u nas. Chciałbym, żeby powróciły czasy, kiedy podstawowym zadaniem klubu nie jest handel tylko dobra gra w piłkę co tydzień. Te dwie rzeczy kompletnie ze sobą nie współgrają. Nie w takich proporcjach jak to wygląda od dawna w Polsce.
Ostatnio edytowane przez Arked : 07.09.2024 o godz. 10:53.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 07.09.2024, 11:28
jakkolwiek oceniać talent Dudy(imho ma) , to trzeba przyznać że gdy on grał na młodzieżowcu , na grze zespołu odbijało się to najmniej
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 07.09.2024, 15:05
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Zarówno Baena jak i Sukiennicki nie potrafią dośrodkowywać.
O to właśnie chodzi, że nie "zarówno". Mimo, że Baena jakimś kozakiem w tym elemencie nie jest to 5/10 wrzuci jako tako czyli w miarę tam gdzie zaplanuje. Sukiennicki ma problem z celnym i odpowiednio silnym podaniem po ziemi na 15 metrów. Więc celna w zaplanowane miejsce wrzutka jeżeli się wydarzy to zupełnie przypadkiem.

Jeżeli chce być pożyteczny z przodu to musi dużo pracować nad kontrolą stopy.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
TommyTSW
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 07.09.2024, 15:50
to że nie potrafią to raz, oni to robią na oślep nie patrząc gdzie kopią
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2024, 08:47
Porownujecie gościa który gra całe życie na jednej pozycji i którego zadania na boisku można sprowadzić do kilku elementów (pressuj, przyjmij/dobiegnij, kiwnij/wrzuć/podaj, strzel w trybuny) - od skrzydłowego nie wymaga się cudów i jakby nawet nie posiadał tej wrzutki 5/10 to byłby już dramat. Mocno upraszczamy, ale wciąż mówimy o poziomie 1 ligowca.

Sukiennicki - ogarnial już u nas przez 2 miesiące 4 pozycje na boisku, dla jego rozwoju i to dobrze, ale może niekoniecznie patrząc na formę na tu i teraz. Zapewne poskutkuje to utrata miejsca w 1 składzie kosztem Igbekeme lub Duarte. No ale niech grają najlepsi.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 10.09.2024 o godz. 08:55.
Odpowiedz cytując
leszekpw
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 16.09.2024, 12:09
Jutro kolejna odsłona z cyklu, Kazimierz Moskal swietnym trenerem
Ostatnio edytowane przez leszekpw : 17.09.2024 o godz. 20:39.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.09.2024, 12:39
Uuuu lesiu, a później będzie przepraszał pana Moskala, bo to wspaniały trener? Tak jak Rude przepraszałeś? Też będziesz pisał listy do Kazia żeby za rok został w Wiśle? xd

Nienawiść takich s....ysynów do Polski i wszystkiego co polskie jest ogromna.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 16.09.2024, 13:09
To są po prostu członkowie V kolumny z Kałuzy, których zadaniem jest skłócanie wszystkich ze wszystkimi w środowisku wiślackim.
Cokolwiek się stanie w ich pojęciu jest źle: Rude był trenerem? Źle. Rude zrezygnował? Źle. Moskal przyszedł do Wisły? Źle....

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 16.09.2024, 14:18
Kazimierz Moskal: Chcemy przygotować Patryka Letkiewicza do tego, żeby kiedyś stanął w bramce w meczu ligowym. Ostateczną decyzję i tak podejmie trener bramkarzy - Łukasz Załuska."

Mówcie co chcecie ale ja bym sobie życzył takiego rozwiązania.

Jeśli tylko 70% spotkań w tej lidze bedzie wyglądać jak mecz z Wartą , to ważniejsza jest płynność gry w polu niż bramkarz który i tak zbytnio nie ma okazji żeby się wykazać.

Oczywiście pod warunkiem że Letkiewicz w podstawowych elementach nie będzie zbytnio odstawał.

Na pewno skład niewymuszony przepisami to będzie idealne rozwiązanie dla Moskala.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów