The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
STARY WIŚLAK
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.07.2013, 12:11
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Kolego!

Wielki plus dla Ciebie:

- za odwagę
- za przekazywanie emocji
- za przygotowanie merytoryczne do spotkania.

Jak na debiut wypadłeś elegancko, w życiu bym nie pomyślał, że masz 17 lat. Graty, życzę powodzenia w dalszej karierze i do usłyszenia!

Było kilka mankamentów ale ogólnie jestem zadowolony z takiego komentarza.

Pozdro.
Ja STARY WIŚLAK podpisuję się pod tym co napisał Nasz Administrator.

Jesteś na dobrej drodze by kiedyś osiągnąć profesjonalny szczyt.

Bądź cierpliwy, wytrwały bo wszystko przed Tobą.
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 07.07.2013, 12:25
Uważaj na "no", które bardzo rzadko powinno sie pojawiac, a naduzywasz go.
Powodzenia, dobrze bylo
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 07.07.2013, 13:56
Ja bym tylko polecił popracować nad modulacją głosu. Emocjonalny komentarz kopaniny w srodku pola lub wyrzutu piłki z autu nie brzmi ciekawie, głos trzeba podnosić tylko, gdy naprawdę wymaga tego sytuacja boiskowa. Inaczej komentarz staje się męczący.

Pojedyncze lapsusy językowe to pikuś, chłopak jest jeszcze w szkole średniej. I tak czapki z głów - bardzo ładnie się wysławia co do zasady.

W skali szkolnej ocena 5 na zachętę. Gratuluję pasji i życzę sukcesów w przyszłości.
Odpowiedz cytując
julo
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 07.07.2013, 14:34
felipe napisał(a):Wyświetl post
Ja bym tylko polecił popracować nad modulacją głosu. Emocjonalny komentarz kopaniny w srodku pola lub wyrzutu piłki z autu nie brzmi ciekawie, głos trzeba podnosić tylko, gdy naprawdę wymaga tego sytuacja boiskowa. Inaczej komentarz staje się męczący.

Pojedyncze lapsusy językowe to pikuś, chłopak jest jeszcze w szkole średniej. I tak czapki z głów - bardzo ładnie się wysławia co do zasady.

W skali szkolnej ocena 5 na zachętę. Gratuluję pasji i życzę sukcesów w przyszłości.
Mam podobne odczucia. Za dużo emocji gdzy nic sie nie dzieje.
Poza tym bardzo fajnie. Trzymam kciuki i licze że nie zaprzestaniesz na tym jednym meczu.
Nie chciałbym tu wypisywać samych wad, bo było całkiem przyzwoicie. Ale uważam że jeśli mam oceniać i jeśli masz podnosić swoje umiejętności to trzeba mówić o takich rzeczach.
Zwróciłem jeszcze uwagę na sytuacje gdy były sytuacje podbramkowe. - Najczęściej kończysz je tak:
Małecki... i co ? .... słupek.
Można poobserwować jak inni komentatorzy zachowują sie w takich sytuacjach. Choć musze przyznać że jedne z moich ulubionych - Laskowski, też mówi w takich sytuacjach - "i....... gol"
Ostatnio edytowane przez julo : 07.07.2013 o godz. 14:41.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 07.07.2013, 15:23
Ten temat to swoisty znak czasów.
Ani jednego wpisu o meczu w temacie o przygotowaniach.
Kilka w temacie transferowym.
A tu proszę, już druga strona.

Bo też niewątpliwie Twój komentarz był najaśniejszym punktem transmisji.
Oczywiście nie pozbawionym wad, o których coś tam napisano, ale ogólnie odbieralem go bardzo pozytywnie.

Napiszę tu o jednym pozytywie, przynajmniej dla mnie ta sprawa była bardzo pomocna.
Wiadomo jak wygląda transmisja internetowa, zwłaszcza na słabszych komputerach. Mgliste plamy przesuwają sie po ekranie.
(Droga Redakcjo to nie krytykyka tylko opis obiektywnej rzeczywistości, za transmisję w tym miejscu serdeczne dzięki).
Częste wymienianie przez Ciebie nazwisk piłkarzy będacych przy piłce było dla mnie niezwykle pomocne (zwłaszcza, że część z nich zagrała pierwszy a może i ostatni raz).
Coś co było by bez znaczenia przy normalnej HD transmisji TV czy w odbiorze meczu na stadionie gdzie wszystko widać ze szczegółami, tu bardzo pomagało.

Co do emocjonalności czy stronniczości. Ja nie ma zastrzeżeń. Na stadion przychodzę także po to by przeżywać podobne emocje w większej grupie osób. Tu Twój komentarz był jakby namiastką tego. Poza tym to transmisja na portalu kibiców Wisły.
Miałbyś być obiektywny w stylu Kazia Węgrzyna Now way...
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 07.07.2013, 18:15
Meczu nie oglądałem, ale po przeczytaniu tych paru komentarzy - gratuluję. Od siebie polecam popracować z kimś, kto mową zarabia na życie, o ile planujesz pójść w dziennikarstwo. Nauka oddychania, poprawa dykcji, świadomość tego co mówisz - aktorzy, prezenterzy mają to w małym palcu.
Powodzenia dalej.
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 07.07.2013, 18:57
rav napisał(a):Wyświetl post
A tam było "my gramy słabo" czy "gramy słabo"?
Słusznie mnie złapałeś, bo się wyłożyłem jak baran. Kajam się.

Natomiast nawet jeśli wczorajsza impreza dała mi żyć dopiero teraz, zapamiętałem kilka takich tekstów: "gramy", "spadniemy", "panie Sarki, gramy", "panie Michale [o Chrapku], dopiero teraz zaczął pan biegać", które w moim przekonaniu za bardzo się wybijają przed szereg. Żeby nie było - nie jest to coś, co koszmarnie by mnie znowu raziło. Ot, po prostu, zapisało się to wyraźnie w mojej głowie.

Ale powtarzam po raz kolejny: za całokształt i odwagę duże brawa, bo chyba tylko dzięki komentatorowi dało się ten mecz wczoraj obejrzeć. Sam bym się z pewnością nie odważył, chociażby z tego względu, że klnę jak szewc.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 07.07.2013, 20:30
było ok, tylko staraj się chłodno oceniać wydarzenia na boisku bez pierdzielenia głupot w stylu, że "z taką grą nie mamy prawa bytu w ekstraklasie" itp. bo to jest żenujące i nie da się tego słuchać. Nawet moralnie rzecz biorąc gdyby to była prawda, to nie wypada takich rzeczy mówić. Denerwujące jest również to, że skupiałeś się cały czas na negatywach. Idzie akcja 5-7 podań z klepy a ty po chwili kwitujesz gramy słabo, zamiast np brakuje wykończenia, lub brakuje kogoś kto zamknie akcje nie ma ostatniego podania. Przygotowanie merytoryczne było średnie pod tym względem, że wiadomo było, że mają w nogach obóz, co było widać(biegali jakby mieli cegły przywiązane do pośladków), więc można było spodziewać się, że tak to będzie wyglądać i nie robić sobie nadziei na nie wiadomo co. Ty o tym zapomniałeś miałem wrażenie i oczekiwałeś nie wiem czego: świeżości?
Poza tym ok.
Ostatnio edytowane przez palikot : 07.07.2013 o godz. 20:37.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
Marlowe
Junior Member

Od: 07.2007

Stary 07.07.2013, 20:53
Dla mnie super.Błędów nie popełnia tylko ten co nic nie robi.Słowa "nareszcie doping na stadionie GKS" przy śpiewie "Wisła to stara k..." mnie rozłożyło.Generalnie fajny komentarz, pozdrawiam i życzę sukcesów.Jak na młody wiek super głos,fajny akcent i serducho w tym co Pan robi.Powodzenia.
Odpowiedz cytując
master17
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 07.07.2013, 21:38
Wyczuwalny stres w głosie, ale wiadomo z czasem przyjdzie poprawa w tej kwestii. Staraj się również nie nadużywać tych samych słów zbyt często. Ogólnie jest dobrze, ale pracuj aby było bardzo dobrze. Życzę powodzenia
Odpowiedz cytując
JacobusTSW
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 08.07.2013, 06:52
Gratulacje!! Tak jak koledzy, uważam, że było całkiem spoko, tak trzymać. Jest jedna rzecz, za którą musisz sie zabrać jeśli myślisz o tym zawodzie na poważnie: DYYKCJA, DYKCJA, DYKCJA !!!! Nie bagatelizuj tego, masz kilka dość slyszalnych wad wymowy, nad którymi trzeba popracować, głównie SZ CZ i S.. Jeśli chcesz, napisz do mnie na priv to mogę Ci podpowiedzieć jakiegoś logopedę i ew. ćwiczenia, bo sam z takowymi się zmagam od roku.
A tak poza tym, to świetna robota!!! Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Natkan
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 13.07.2013, 18:38
Według mnie komentarz bardzo fajny tylko mniej emocjonuj się np podaniem w aut poza tym podoba mi się
Second Place is for Losers
Jazda Jazda Jazda Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 13.07.2013, 18:39
Popieram niech sie Jagoda uczy
Odpowiedz cytując
deus92
Junior Member

Od: 01.2008

Stary 13.07.2013, 18:41
W porównaniu z poprzedniego meczu komentator dziś jest nazbyt zaangażowany. Troszkę męczące jest jego gadanie... Za dużo emocji w sytuacjach gdzie tak na prawdę nie powinno ich być.
Sam pomysł jest na wieki + !
Odpowiedz cytując
vaazon
Senior Member

Od: 05.2007

Komentarz dobry, głos nie nuży, odpowiednio bogate słownictwo, aczkolwiek masz parę upodobanych słów, jak np. "futbolówka", "flanka" i to powinno zostać poprawione. Szczególnie dużo synonimów masz dla flanki, jak skrzydło, strona, bok.

Dodatkowo, jako komentator raczej nie powinieneś robić wycieczek personalnych typu, "Panie Smuda co z tego, że nalegasz...". No chyba, że mecze dla Wisła TV komentujesz z perspektywy kibica Zamiast tych słów możesz powiedzieć przecież coś w stylu "Nastawienie Wisły na grę dalekimi podaniami nie przynosi korzyści. Trener Smuda CHYBA powinien...".
Ostatnio edytowane przez vaazon : 13.07.2013 o godz. 18:52.
Mialem za duzy podpis. Teraz nie bede mial w ogole.
Odpowiedz cytując
SĘDZIA ZGRED
Senior Member

Od: 02.2004

Powiem krótko rewelka, wreszcie jakaś świeża krew w komentowaniu meczów . Pozdrawiam
WIERNY ZAWSZE WIŚLE
Odpowiedz cytując
Grzana
Member

Od: 05.2010

Nie mów tak szybko, dbaj o dykcje. Wiem, że starasz się oddać dynamikę i nadążyć za akcją ale mówisz za dużo i skracasz przez to słowa. "Maecki" szczególnie zapadł mi w pamięci.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Stary 13.07.2013, 21:16
Na podstawie meczu z GKS Katowice mogę stwierdzić, że powinieneś ograniczyć stwierdzenie "no mamy nadzieję". A tak poza tym to też czeka cię wiele pracy, jednak twój komentarz bardzo mi się podobał, był ciekawy, miła odmiana od telewizyjnego bełkotu. I też w życiu nie powiedziałabym, że masz dopiero 17 lat (dałabym ci koło 30, sorry).

Mam nadzieję, że jeszcze nie raz cię usłyszymy. Serdeczne pozdrowienia!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 13.07.2013, 21:24
17 lat?! WOW. Oczywiście jest sporo do poprawy, ale głos brzmi jak u mężczyzny w dojrzałym wieku
Ogólnie momentami za szybko mówisz, na dłuższą metę Twoje "pozytywne zaangażowanie" bywa trochę męczące, zwłaszcza kiedy na boisku nic się nie dzieje i właściwie można sobie spokojnie pogadać. Duży plus za chęci i barwę głosu.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalszy rozwój!
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 13.07.2013, 21:39
Jest postęp w porównaniu z poprzednim meczem. Jedna mała uwaga. Musisz bardzo mocno ograniczyć tą "futbolówkę" Już lepiej powtarzać ciągle "piłka". Brzmi bardziej naturalnie.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Stary 13.07.2013, 21:58
Wielki plus....mankamenty może są, ale przygotowanie merytoryczne, wiedza, umiejętność znalezienia sie w sytuacji imponuje. "Idź tą droga" ....dużo przed Tobą !
Odpowiedz cytując
trial
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 13.07.2013, 22:29
Oglądałem oba mecze przez Ciebie komentowane i od razu zaznaczę, że jestem Twoim zwolennikiem. Moim zdaniem masz świetny głos do komentowania, a jak się Ciebie posłucha to ciężko uwierzyć, że masz dopiero 17 lat. Jest jednak kilka rzeczy, nad którymi musisz popracować. Nie wiem może wynikało to z nerwów, bo to dopiero Twój 2 mecz, ale mnie bardzo raziły wtopy typu "wspomaga go w sukurs" lub "konstruują atak ofensywny". Ktoś może "iść w sukurs", a atak z założenia jest ofensywny Jak ktoś już wspomniał często używasz słowa futbolówka, postaraj się używać go zamiennie z piłką. Trochę dziwnie też brzmi jak mówisz, że kogoś zapuszkowali możesz powiedzieć, że wzięli go w kleszcze bądź, że został otoczony przez rywali powinieneś też starać się bardziej panować nad emocjami i czasami jak nic się nie dzieje uspokoić głoś, ale ta umiejętność zapewne przyjdzie z czasem. Póki co moim zdaniem powinieneś oglądać jak najwięcej meczy, wsłuchiwać się w komentarz i starać się naśladować. Osobiście polecam komentarz Marcina Rosłonia, bo mimo że Legionista to mądrze gada trzymam kciuki za Ciebie i powodzenia.
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 14.07.2013, 09:36
Parę błędów typowo językowych. W pamięć mi zapadła zmiana w Ruchu
"Wchodzi X za Y, również z numerem 6 wchodzi Z"
No to co, dwie "6" na boisku?
Może się czepiam, ale wiesz, że to wszystko z korzyścią dla Ciebie będzie, jeżeli wyeliminujesz błędy. Poza tym to, co wyżej pisali - mniej emocji, gdy nic się nie dzieje. Masz fantastyczny głos do takich rzeczy i jeżeli będziesz go podnosił w ważnych momentach na boisku, to będzie genialnie. Zalatuje mi takim Szpakowskim, który potrafi fenomenalnie podnosić u widzów poziom emocji.
Powodzenia dalej
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 14.07.2013, 10:31
jeśli chcesz jakieś mankamenty to :
- w ciągu pół minuty 4 albo 5 razy użyta fraza "podopieczni Franciszka Smudy", "podopieczni Jacka Zielińskiego"
- mylisz czasem imiona, np Marcin Szyndrowski zamiast Marka.
- futbolówka, flanka, atak ofensywny
- "Jose Romo Perez - dwumetrowy napastnik z Wenezueli " genialne

Ogólnie to nieźle Ci idzie, popracuj też nad odmienianiem końcówek, powinno być np. "Tę futbolówkę" a nie "tą futbolówkę". "tę stronę" a nie "tą stronę".
Odpowiedz cytując
STARY WIŚLAK
Senior Member

Stary 14.07.2013, 12:16
Witaj MŁODY!!!
Przepraszam że Cię tak nazwałem no ale przy moim wieku to jesteś bardzo młody.
Oczywiście każdy może wytknąć Twoje niedoskonałości komentatorskie bo masz przyjacielu Wiślaku dopiero 17 lat.
A mało kto jest doskonały w tym wieku i w takiej profesji. Nie przeżywaj uszczypliwości powyższych adwersarzy.
To wszystko przyjmij jako dobrą radę i wskazówkę. Walcz ze Swoimi słabościami językowymi, walcz z dykcją ale nie poddawaj się, bo masz zadatki na niezłego komentatora, czujesz co na boisku się dzieje, widzisz dużo i to przekazujesz.
Powodzenia MŁODY od STAREGO WIŚLAKA.
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów