The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
someonewisp
Banita

Od: 09.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.11.2011, 12:15
@fialo, nie mam zwyczaju wchodzić na strony Cracovii, ale to co tam przeczytałem po prostu mnie przeraziło - większość kibiców Cracovii, widzi na ulicy zomo i nadal sądzi, że żyjemy w czasach komuny... Oni są po prostu szurnięci i to zdrowo!
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 05.11.2011, 12:15
O tyle co na trybunach pomimo małej ilości wiślaków (800?) o zwycięstwo jestem spokojny, to na boisku mysle, że będzie wymęczone ale jednak zwycięstwo Wisły.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 05.11.2011, 12:23
Myślę że większość czuje i rozumie derby dla porównania:

Radość naszej armii zaciężnej po golu w "zwykłym meczu" w ostatniej minucie który ratuje wynik.

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ton__1_1_.html

Radość naszej armii zaciężnej po golu w derbach w ostatniej minucie który ratuje wynik.

http://www.youtube.com/watch?v=8OqGdRzpcDo

Myślę że wysztko zależy od piłkarza osobiście a nie narodowości pamiętacie Nikole Mijajlovicia?
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 05.11.2011, 12:52
Liczę że zagramy chociaż jeden mecz za kadencji Maaskanta, gdzie w pierwszych 15 minutach nie damy się stłamsić i rywale nie będą mieli 2-3 groźnych sytuacji.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 05.11.2011, 13:55
Derby trzeba wygrać. To oczywista oczywistość.

Ale nie sugerowałbym się ich pozycją w tabeli. Przeciwnik przeciwnikowi nierówny. Akurat na nas mają atuty. Mają dobrze wyćwiczony schemat (uwaga oni mają jakiś schemat wyćwiczony, a my?) wrzucania piłki za obronę na szybkiego Niedzielana. Zanim nasz czołg obronny typu Chavez model "Jesień 2011" obróci wieżyczkę obserwacyjną i ruszy, tenże Niedzielan na swoich krótkich nóziach będzie już mijał Pareikę. Jakieś niedogwizdane spalone... Obawiam się tego.
Drugi ten Nticośtam (rzeczywiscie garbata dola, nawet jak kupili zawodnika to o takim nazwisku, że trudno zapamiętać). Przecież on będzie robił w bambuko zarówno naszą prawą jak i lewa obronę.

Także łatwo nie będzie. Ale ich obrona nie lepsza... Więc albo padnie sporo bramek...albo będzie 0:0.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 05.11.2011, 13:59
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Ale nie sugerowałbym się ich pozycją w tabeli. Przeciwnik przeciwnikowi nierówny. Akurat na nas mają atuty. Mają dobrze wyćwiczony schemat (uwaga oni mają jakiś schemat wyćwiczony, a my?) wrzucania piłki za obronę na szybkiego Niedzielana. Zanim nasz czołg obronny typu Chavez model "Jesień 2011" obróci wieżyczkę obserwacyjną i ruszy, tenże Niedzielan na swoich krótkich nóziach będzie już mijał Pareikę. Jakieś niedogwizdane spalone... Obawiam się tego.
Wybacz, ale "dzida na xxx" to nie jest schemat. A taki Diaz mu pewnie zasunie w nery (oczywiście niechcący) zanim ten zdąży do tej piłki ruszyć. Oj, będzie płacz na "weszło" po tym meczu "Coście nam z Andrzejkiem zrobili?!".
Ostatnio edytowane przez wolfy : 05.11.2011 o godz. 14:08.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.11.2011, 14:05
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Wybacz, ale "dzida na xxx" to nie jest schemat..
Nie baw się w Morfeusza i wyprowadzaj ludzi z matrixa... i tak nie uwierzą
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 05.11.2011, 14:13
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
Diaz może będzie lekarstwem na grę w środku obrony...
Może wygramy dzięki niemu trochę główek
Raczej nic pewnego, ten jego występ na środku obrony.
..
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 05.11.2011, 14:24
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Wybacz, ale "dzida na xxx" to nie jest schemat. A taki Diaz mu pewnie zasunie w nery (oczywiście niechcący) zanim ten zdąży do tej piłki ruszyć. Oj, będzie płacz na "weszło" po tym meczu "Coście nam z Andrzejkiem zrobili?!".
Pewnie, że schemat prymitywny do bólu. Ale na naszą dwójkę stoperów w sam raz.
Diaz zasunie w nery ? Znaczy schodzimy do poziomu Korony.

Kluczowa to będzie gra naszych defensywnych pomocników. Jak odetną podania, nie będzie do czego startować.

Framat, prosze Cię, łopatologicznie podaj jakiś jeden schemat który mamy wyćwiczony. Nie musi być w tym temacie.
Na przykład nawet za Macieja (nie , żebym był jego wielbicielem) był jeden wyćwiczony skuteczny schemat rzutu rożnego: dośrodkowanie na Marcelo, ten albo sam ładował, albo podawał do środka. Proste to było, ale kilka bramek tak zdobyliśmy.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 05.11.2011, 14:29
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Myślę że wysztko zależy od piłkarza osobiście a nie narodowości pamiętacie Nikole Mijajlovicia?
Dokładnie, gdybyśmy mieli połowę wychowanków to bym zrozumiał a tak to żadna różnica czy w derbach będą grac Polacy czy nie.
Tak na marginesie - największy derbowy blamaż od lat 15 czyli od drugoligowej porażki, załatwili nam w większości Polacy z polskim trenerem - grało ich 6 w podstawowym składzie, potem weszło jeszcze 3

Problem jest bo gramy bez prawdziwego generała(Sobola), gościa co by się dał pokroić w tym meczu(Małego) i mózgu drużyny(Meliksona) no ale to jeszcze nie powód by srać w pory.
Będzie dobrze
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 05.11.2011, 14:48
Na przykład nawet za Macieja (nie , żebym był jego wielbicielem) był jeden wyćwiczony skuteczny schemat rzutu rożnego: dośrodkowanie na Marcelo, ten albo sam ładował, albo podawał do środka. Proste to było, ale kilka bramek tak zdobyliśmy.
Jeden problem, Marcelo potrafił grać głową, Głowacki też.
Czy widzisz jakiegoś obrońcę, który mógłby strzelić 7 bramek w sezonie?
Ja też nie, Bunoza przy swoim wzroście powinien być profesorem w grze głową.
Czyli na kogo ma ten schemat być ustawiony? Na Chaveza czy Jaliensa?
Może Jovanović? Na niego liczę. Tylko on z obrony jeszcze niczym nie zawinił.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 05.11.2011, 16:38
Cytat:
Może Jovanović? Na niego liczę.
Widzę, że na forum panuje jakiś kult Marko.
Owszem, to bardzo dobry obrońca, tylko boczny.
W Partizanie został przestawiony tymczasowo na środek. On jest szybki, dynamiczny, dobrze wyprowadza piłkę, ale raczej nie nadaje się na środkowego (choć to nie oznacza, że byłby słabszy od Chaveza, Jaliensa). Szkoda przesuwać gracza z takimi walorami na środek, zwłaszcza, że mamy biedę na boku też i Marko może rozwiązać ten problem na kilka lat.

Cytat:
Tylko on z obrony jeszcze niczym nie zawinił.
Zawalił, w sparingu

Cytat:
Framat, prosze Cię, łopatologicznie podaj jakiś jeden schemat który mamy wyćwiczony. Nie musi być w tym temacie.
to oglądnij sobie jakiś mecz, Fulham, APOEL i zobacz te schematy
dla Ciebie schematem jest to, że X poda do Y, Y do Z, i Z za.......i bramkę, ale to nie na tym polega
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 05.11.2011, 16:53
Szkoda przesuwać gracza z takimi walorami na środek, zwłaszcza, że mamy biedę na boku też i Marko może rozwiązać ten problem na kilka lat.
Dokładnie. Prawa obrona to idealna dla niego pozycja. POMYŚLEĆ nad przestawieniem można moim skromnym zdaniem:
- Lamey (lewa obrona, podobno może tam grać, raczej byłby lepszy od Paljicia)
- Diaz (środek obrony, kolejny z konieczności ważny mecz dobrze zagrany na tej pozycji)
- Kirm (środek pomocy, ma wydolność, strzał z dystansu, nie jest typem dynamicznego skrzydłowego, podobno w Domżale grał na tej pozycji)
- Nunez (lewa obrona, z powodu braku odpowiedniego zawodnika na tej pozycji)
- Genkov (przydałoby się miejsce dla niego, lubi się wracać; w taktyce jaką gramy mógłby być fałszywym skrzydłowym)
- Jirsak (skrzydłowy, sporo asyst miał ze skrzydła, ma także bardzo celne podania, dośrodkowania, dobry technicznie)

Czy któraś z tych zmian byłaby z korzyścią dla drużyny? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ale mam wrażenie, że niektórzy piłkarze u nas nie grają na najlepszych dla siebie pozycjach (Meliksona wolę na przykład na skrzydle, ale nie mamy nikogo na tym poziomie na pozycji ofensywnego pomocnika).
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 05.11.2011, 16:56
Piotson napisał(a):Wyświetl post
Jeden problem, Marcelo potrafił grać głową, Głowacki też.
Czy widzisz jakiegoś obrońcę, który mógłby strzelić 7 bramek w sezonie?
To był przykład, zdaje sobie sprawę, ze w naszych warunkach kadrowych nie do powielenia.

Cytat:
dla Ciebie schematem jest to, że X poda do Y, Y do Z, i Z za.......i bramkę, ale to nie na tym polega
Oglądałem wszystkie mecze Wisły za Maaskanta jak i wcześniejsze. Nie ten temat, więc nie będe go zaśmiecał dalszymi wywodami.
Odpowiedz cytując
licoo
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 05.11.2011, 16:59
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie. Prawa obrona to idealna dla niego pozycja. POMYŚLEĆ nad przestawieniem można moim skromnym zdaniem:
- Lamey (lewa obrona, podobno może tam grać, raczej byłby lepszy od Paljicia)
- Diaz (środek obrony, kolejny z konieczności ważny mecz dobrze zagrany na tej pozycji)
- Kirm (środek pomocy, ma wydolność, strzał z dystansu, nie jest typem dynamicznego skrzydłowego, podobno w Domżale grał na tej pozycji)
- Genkov (przydałoby się miejsce dla niego, lubi się wracać; w taktyce jaką gramy mógłby być fałszywym skrzydłowym)
- Jirsak (skrzydłowy, sporo asyst miał ze skrzydła, ma także bardzo celne podania, dośrodkowania, dobry technicznie)

Czy któraś z tych zmian byłaby z korzyścią dla drużyny? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, ale mam wrażenie, że niektórzy piłkarze u nas nie grają na najlepszych dla siebie pozycjach (Meliksona wolę na przykład na skrzydle, ale nie mamy nikogo na tym poziomie na pozycji ofensywnego pomocnika).
Pareiko na prawe skrzydło, w poprzednim sezonie zaliczył kilka asyst, w meczu z Podbeskidziem też był bliski asysty.

Sobol jak wróci do zdrowia to na bramkę, jest już starszy a wiadomo bramkarze mogą nawet do 40 grać, poza tym zobaczcie jak on nieraz ładnie broni przy rozgrzewce.

P.S. Sorry musiałem odpowiedzieć
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Stary 05.11.2011, 17:07
Widzę, że na forum panuje jakiś kult Marko.
Owszem, to bardzo dobry obrońca, tylko boczny.
W Partizanie został przestawiony tymczasowo na środek. On jest szybki, dynamiczny, dobrze wyprowadza piłkę, ale raczej nie nadaje się na środkowego (choć to nie oznacza, że byłby słabszy od Chaveza, Jaliensa). Szkoda przesuwać gracza z takimi walorami na środek, zwłaszcza, że mamy biedę na boku też i Marko może rozwiązać ten problem na kilka lat.

Zawalił, w sparingu

Odpowiedź na swój post masz w drugim zdaniu, które nie raczyłeś zacytować razem z pierwszym.
Napisałem, że na niego liczę, choć nie wiem jak gra bo te kilka meczów o niczym nie świadczą.
A co do tego zawalanie w sparingu to chyba ironia?
Co inne zrobić błąd w meczu o punkty a co innego w sparingu.
Jestem pewny, że Jovanović w meczu o stawkę by nie zgrywał piłki do Pareiki jak to zrobił z Litexem.

.
Nunez, teraz gdy nie ma Meliksona jest reżyserem naszej gry, przesunięcie go na obronę spowoduje, że nie będzie miał kto w środku pola tej piłki rozgrywać.

Genkov nie pasuje na skrzydłowego. To że lubi się wracać(zbytnio tego nie rozumiem) o niczym nie świadczy, Kirm z Fulham też się wracał i pomagał Lameyowi w obronie przez co wszystkie ataki szły przez Paljicia, inna sprawa że ten zagrał skandalicznie w czwartek. Wracając do Genkova on nie ma niesamowitej szybkości, dryblingu ani dośrodkowania, a my częściej gramy 5 pomocnikami niż 3 napastnikami.

Jirsak do tego jest szybki, w którymś wywiadzie było mówione, że miał trzeci wynik w klubie, za Jovanoviciem i kimś jeszcze. Ale Czech lubi w meczu znikać na pół godziny, a to dyskwalifikuje go jako skrzydłowego.

Do tego uważam, że zmienianie zawodnikowi pozycji gdy ten ma 27 lat, jest niepoważne, gdyby był na tej pozycji dobry to by już dawno na niej grał.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 05.11.2011, 17:13
Do tego uważam, że zmienianie zawodnikowi pozycji gdy ten ma 27 lat, jest niepoważne, gdyby był na tej pozycji dobry to by już dawno na niej grał.
Z Paljiciem to jednak zrobiono. Nadal się dziwie, jak to jest, że gracz o takim potencjale nie zrobił u nas kariery. Co do Genkova starałem się dla niego znaleźć miejsce w granym przez nas 1-4-3-3. Bo ustawienia raczej RM nie zmieni, a często brakuje nam drugiego napastnika.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 05.11.2011, 17:19
Maaskant taktyki szybko nie zmieni a to oznacza ze póki jest Biton zdrowy to Genkov ława.
Tak czy siak wielka szkoda,ze nie ma Meleksa bo z Dudu bardziej by piłka pogral niż z gienkiem.
Cholernie pechowy czas na derby,po w.......u w LE w Anglii,przy masie kontuzji,do tego dochodzi aspekt zmiany trenera i nóż na gardle żydków.
Zapowiada sie bardzo ciezki mecz i albo sie podniesiemy albo to bedzie gwozdz do trumny(Maaskanta).
Oby bylo zwyciestwo,nawet wymeczone 2-1
Ostatnio edytowane przez El'kabat : 05.11.2011 o godz. 17:23.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Stary 05.11.2011, 17:22
Z Paljiciem to jednak zrobiono. Nadal się dziwie, jak to jest, że gracz o takim potencjale nie zrobił u nas kariery. Co do Genkova starałem się dla niego znaleźć miejsce w granym przez nas 1-4-3-3. Bo ustawienia raczej RM nie zmieni, a często brakuje nam drugiego napastnika.
Napisałem, że gdyby był dobry to by grał na tej pozycji.
Odpowiedz na moje pytanie.

Czy Paljić jest dobrym lewym obrońcą?
No właśnie, dobitnie się o tym przekonaliśmy w czwartek.

licoo napisał(a):Wyświetl post
Pareiko na prawe skrzydło, w poprzednim sezonie zaliczył kilka asyst, w meczu z Podbeskidziem też był bliski asysty.

Sobol jak wróci do zdrowia to na bramkę, jest już starszy a wiadomo bramkarze mogą nawet do 40 grać, poza tym zobaczcie jak on nieraz ładnie broni przy rozgrzewce.

P.S. Sorry musiałem odpowiedzieć
Na bramkę to lepiej Melikson, w jednym z wywiadów wspominał, że do lat 13 na bramce stał.
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 05.11.2011 o godz. 20:37.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 05.11.2011, 17:31
Napisałem, że gdyby był dobry to by grał na tej pozycji.
Odpowiedz na moje pytanie.

Czy Paljić jest dobrym lewym obrońcą?
No właśnie, dobitnie się o tym przekonaliśmy w czwartek.
Nie jest właśnie dobrym lewym obrońcą. Dlatego sądzę, że można byłoby tam wypróbować kilku innych piłkarzy. W tym momencie trzeba się skupić na tym, aby załatać tyły. Czy to Lamey, czy Nunez, obojętnie. Może być nawet jakiś nieznany gracz z MESA jeżeli byłby na tej pozycji lepszy od Paljicia.

Wracając do Tomka. Nie takim piłkarzom zmieniano pozycje. Poza tym rozważano podobno na poważnie postawienie Sobolewskiego na stoperze.
Odpowiedz cytując
gizmo
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 05.11.2011, 17:48
Przed Derbami zaglądam czasami na pasiaste forum żeby się pośmiać i o to co tym razem znalazłem :

" jak my mamy wygrać te derby jak Naszego kochanego klubu nie stać na wypranie dresów naszych zawodników? W Przeglądzie napisali, o tym że prąd nie było, pralki nie działały i w związku z tym zawodnicy trenowali w.... sali konferencyjnej, aby się nie przeziębili na polu. Kraków to nie NY, ale mamy tu chyba ze 100 pralni, nie stać Tabisza na to żeby stroje były wyprane!? "
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 05.11.2011, 17:52
To jeśli jest tak dobrze, to czemu jest tak chujowo?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 05.11.2011, 18:06
Pewnie, że schemat prymitywny do bólu. Ale na naszą dwójkę stoperów w sam raz.
Diaz zasunie w nery ? Znaczy schodzimy do poziomu Korony.
To nie jest żaden schemat. Tak samo jak schematem trudno nazwać wypierdalanie piłek w aut jak przeciwnik przyciśnie.
No i nie przesadzajmy - opamiętam jak Frankowski chciał coś udowodnić po powrocie do Polski i w pierwszym meczu przeciw nam przywitała go przyjacielska podeszwa Baszczyńskiego. Może niezbyt piękne, ale skuteczne.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 05.11.2011, 18:19
Cytat:
ta, mielibyśmy pierdyliard strat wtedy
i nie grał na takiej pozycji w Słowenii ani nigdzie
Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 05.11.2011, 19:17
gizmo napisał(a):Wyświetl post
Przed Derbami zaglądam czasami na pasiaste forum żeby się pośmiać i o to co tym razem znalazłem :

" jak my mamy wygrać te derby jak Naszego kochanego klubu nie stać na wypranie dresów naszych zawodników? W Przeglądzie napisali, o tym że prąd nie było, pralki nie działały i w związku z tym zawodnicy trenowali w.... sali konferencyjnej, aby się nie przeziębili na polu. Kraków to nie NY, ale mamy tu chyba ze 100 pralni, nie stać Tabisza na to żeby stroje były wyprane!? "
Nie zła patologia

Mam nadzieje że Jaliens na zagra w derbach -.-
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
artur1906
Member

Od: 01.2011

Stary 05.11.2011, 19:35
someonewisp napisał(a):Wyświetl post
@fialo, nie mam zwyczaju wchodzić na strony Cracovii, ale to co tam przeczytałem po prostu mnie przeraziło - większość kibiców Cracovii, widzi na ulicy zomo i nadal sądzi, że żyjemy w czasach komuny... Oni są po prostu szurnięci i to zdrowo!
http://www.youtube.com/watch?v=idbvMgCZoCg

to były czasy gdy w Hucie była tylko Wisła może 10% Hutnik
Mam ogromny szacunek dla wszystkich którzy kibicują Wisełce w tych dzikich czasach

Dzień 19 lutego 1996 mógł się stać ostatnim istnienia Teatru Ludowego w Nowej Hucie. Tego dnia dyrektor Jerzy Fedorowicz postanowił zaprosić do jego gmachu nienawidzących się kibiców dwóch krakowskich klubów: Wisły i Cracovii. Z dyrektorem rozmawiałem na tydzień przed planowaną imprezą.
— Co stało się inspiracją do zorganizowania takiego spotkania?
— Cztery lata temu odbyło się podobne, punków i skinheadów. Nie dawno ci sami ludzie spotkali się po raz kolejny. Ponieważ mam w sobie potrzebę, by było łagodnie i przyjemnie, więc pomyślałem o możliwości znalezienia forum dla kibiców. Młodzież musi sama mówić o swoich sprawach i problemach. Gdy zacząłem rozmawiać z kibicami o możliwości zorganizowania takiej dyskusji, włos zaczął mi się jeżyć na głowie. Dotychczas wydawało mi się, że się znam na tym, co dzieje się na trybunach, wszakże byłem działaczem Wisły. Lecz to już nie tylko zwykłe uczęszczanie na mecze, to subkultura. Co dziwniejsze, uczestniczą w niej nie tylko ludzie z patologicznymi skrzywieniami, ale także inżynierowie.
— Nie obawia się pan, że dojdzie do zadymy? W dotychczasowych spotkaniach fanów obu drużyn najczęściej używanym argumentem w rozmowach były pięści.
— Dogadywali się Kozacy z Tatarami. Będą certyfikaty, które obie strony podpiszą lub nie. Ze strony wiślaków mam już zapewnienie, że zadymy nie będzie.. Kibice Cracovii mają dać odpowiedź na dniach. Już wiem, że jeśli ich przywódca, Metal, da takie zapewnienie, to do bijatyk nie dojdzie. Ja nie jestem uzdrowicielem, ale dlaczego, gdy ktoś chce komuś dołożyć, mają cierpieć osoby postronne?
— Jakiej frekwencji się pan spodziewa — Jestem właśnie po spotkaniu z krakowskimi dziennikarzami. Boję się, ze przyjdzie kilka tysięcy ludzi, a ja mam miejsce na 200 osób Pan jest z Wrocławia, więc mech pan pisze, w Krakowie nie chcę specjalnego rozgłosu.
— Z pańskich słów. wynika, ze zaczyna się pan orientować w podskórnym życiu fanatyków sportowych. Ma pan na pewno swoje, artystyczne przemyślenia na ich temat.
— Kibice to nie są ludzie wymóżdżeni. Twierdzą, że sami nie stosują się do prawa, ale skoro nie przestrzegają go prezydent czy premier,.. Szalikowcy często mówią o zachowaniu policji łamiącej swym postępowaniem prawo. Na drugoligowym meczu Wisła — Cracovia, na który przyszło sie demnaście tysięcy ludzi, była fantastyczna atmosfera, którą fanatycy chcieliby utrzymać. Jednak przyznaję, że gdy słucham niektórych opowieści, to mi się robi słabo.
Poniedziałek, 19 lutego, godzina 16. W Teatrze Ludowym w krakowskiej dzielnicy Nowa Huta panuje nerwowa atmosfera. Mnóstwo krzątających się ludzi, masa poustawianego telewizyjnego sprzętu. Za 60 minut ma się rozpocząć spotkanie przed kamerami fanatyków dwóch krakowskich klubów Wisły i Cracovii. Gdy szalikowcy tych drużyn spotykają się na mieście w ruch idą pięści, pasy i kubły na śmieci. Na wiadomość kogo mają filmować, kamerzyści przezornie pobiegli przestawiać swoje samochody w odleglejsze miejsce.
— Wie pan, ile mnie to kosztuje nerwów? — zwierza się dyrektor teatru i organizator przedsięwzięcia Jerzy Fedorowicz. — Tu są zaangażowane olbrzymie pieniądze, a tu istnieje prawdopodobieństwo, że połowa aktorów nie przyjdzie. Zawiodła mnie Cracovia. Przywódca ich fanów początkowo powiedział, że będzie za mną wstępnie rozmawiał pięć minut. Nasza rozmowa skończyła się po półtorej godzinie. A później miałem telefon, że kibice Cracovii nie pojawią się. Stwierdzili, że Wisły będzie za dużo.
Rzeczywiście, za moment pojawiła się zorganizowana, półtysięczna grupa kibiców „,Białej Gwiazdy”, która momentalnie opanowała widownię. Niemal natychmiast ze sceny zniknęły emblematy Cracovii. Organizatorzy musieli się nieźle naprosić, by je odzyskać.
— Nieobecni nie mają racji — twierdzili fani Wisly, wśród których nie było jednak największych zadymiarzy. Ci także postanowili me pojawiać się przed kamerami. Wśród tych, którzy zdecydowali się przyjść, niektórzy występują w naciągniętych na twarze kominiarkach. Sporo osób pojawiło się w szalikach wrocławskiego Śląska.
— Boicie się pokazać twarze w kamerach? — spytała najodważniejsza dziewczyna z obsługi.
— Telewizja telewizją, a policja policją.
Na widowni dała się odczuć atmosfera nienawiści. Chyba jednak lepiej, że kibice Cracovii nie przyszli. Raczej nie zakończyłoby się bez bójki.
Jerzy Fedorowicz uwijał się jak mógł, chcąc zachować przynajmniej ogólne założenia scenariusza. Pragnął uzyskać deklarację o możliwości za przestania ulicznych i stadionowych walk. Dzięki swej niesamowitej umiejętności wpływania na ludzi, od ukrytych pod kominiarkami usłyszał, że podczas Świętej Wojny (tak w Krakowie nazywają spotkania derbowe) rozejm jest możliwy, ale tylko w przypadku, gdy obie grupy kibiców nie spotkają się. W atmosferze zdominowanej nastrojami walki to i tak dużo.
W tym samym czasie, gdy w teatrze odbywał się happening, wokół budynku odbywało się polowanie. Najagresywniejsi fani Wisły jeździli po oko licznych ulicach samochodami wypatrując identycznych patroli pieszych i zmotoryzowanych, polujących na nich kibiców Cracovii. Zwracano uwagę na grupki młodych ludzi. Odkryto jedną, trzydziestoosobową. W otoczeniu kilkudziesięciu policjantów. Dzięki znacznej mobilizacji sił porządkowych w całej dzielnicy, do żadnych scysji nie doszło.
Po zakończeniu spotkania Radek, hools Wisły, przewodnik niżej pod pisanego zobaczył stojącego na parkingu poloneza z czterema osobami w środku, na moment znieruchomiał.
— Nic się nie zdarzy, to tylko policja — stwierdził z wyraźnym... rozczarowaniem w głosie. W Krakowie trwa piłkarska wojna.
...to fragment 'Ligi huliganów' poczytaj droga młodzieży
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 05.11.2011, 19:47
Wszystkie bilety na Derby sprzedane !

Nie ma już biletów na niedzielne 184. Wielkie Derby Krakowa. - Ostatnie bilety na ten mecz sprzedaliśmy w sobotę przed godziną 18-tą - poinformował Terazpasy.pl rzecznik prasowy MKS Cracovia SSA Tomasz Gawędzki.

Oznacza to, że oddany rok temu do użytku nowy stadion Cracovii po raz pierwszy zostanie wypełniony do ostatniego miejsca.
Odpowiedz cytując
darek1nowa
Junior Member

Od: 08.2011

Stary 05.11.2011, 23:38
Wiem, że może to bardziej interesujące dla drugiej strony Błoń, ale fajnie czyta się takie wspomnienia derbów i atmosfery sprzed ponad 50 lat...Polecam.

http://czasfutbolu.pl/index.php?opti...ktualnosciduze
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 06.11.2011, 00:54
darek1nowa napisał(a):Wyświetl post
Wiem, że może to bardziej interesujące dla drugiej strony Błoń, ale fajnie czyta się takie wspomnienia derbów i atmosfery sprzed ponad 50 lat...Polecam.

http://czasfutbolu.pl/index.php?opti...ktualnosciduze
Myślałem że to kolejny żydowski płaczek który chce zabłysnąć debiutem ale polecam wywiad który wkleił
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 06.11.2011, 08:14
Tylko frajerzy przegrywaja z Cracovią. Jak nie z nimi to z kim mamy wygrywac
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 06.11.2011 o godz. 09:16.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów