The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.07.2020, 12:48
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-15062722

GK napisał(a):
Artur Skowronek wykonał zadanie, jakie mu powierzono, gdy w listopadzie 2019 roku przejął zespół od Macieja Stolarczyka. Wisła Kraków tkwiła wtedy w tak głębokim kryzysie, że cel mógł być tylko jeden - utrzymać za wszelką cenę ekstraklasę. I młody szkoleniowiec uczynił to w całkiem dobrym stylu. Poprowadził Wisłę do tej pory w dziewiętnastu meczach. Dziesięć z nich wygrał, trzy zremisował i sześć przegrał. Istotna jest w tym wszystkim również średnia punktów, jaką zdobywała drużyna Artura Skowronka. Wynosi ona 1,7 na mecz. Gdyby Wisła tak punktowała przez cały sezon, to… byłaby dzisiaj wiceliderem tabeli ze stratą zaledwie dwóch punktów do Legii Warszawa. To obrazuje, czego dokonał wciąż młody szkoleniowiec. Utrzymał Wisłę już na trzy kolejki przed końcem sezonu, choć jeszcze w grudniu szorowała ona ligowe dno z sześcioma punktami straty do bezpiecznego miejsca.
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 04.07.2020, 12:52
ale o czym tu wogle dyskutowac , dla mnie jest tylko jeden powod w ktorym trzeba zwolnic trenera : utrata szatni

jak facet nie ogarnia grajkow i oni mi dyktuja warunki i maja go w dupiue , to nie ma taki czlowiek racji bytu

w kazdym innym przypadku nie ma co wymyslac kwadratowych jaj, bo nalezy sobie odpowiedziec na pytanie : czy jest na rynku ktos kto zagwarantuje nam porpawe , czy z grubsza bedzie to samo albo gorzej ?

najwiekszym bledem TSu byla wymiana Kiko na tego pajaca i blazna Carillo
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 04.07.2020, 13:14
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
ale o czym tu wogle dyskutowac , dla mnie jest tylko jeden powod w ktorym trzeba zwolnic trenera : utrata szatni
...
Może dla przypomnienia.
A co do powyższego to pewnie masz rację.
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Stary 04.07.2020, 18:40
Tantal,
dokladnie o to mi chodzi. Mam nadzieje, ze nie bedzie zaciagu 30+, ktory pogra rok i dwa i odejdzie, tylko postawi sie na mlodych, ktorzy miejmy nadzieje zasila klubowa kasa ladnymi sumami.

Raz jeszcze odszczekuje. Skowronek nadal mnie nie przekonuje, ale wyniki go bronia. Zobaczymy jakie decyzje personalne (sklad) beda zarzadu i w ktora strone pojdziemy. Mlodzi i ich lans czy gra o jak najlepszy wynik.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 04.07.2020, 20:52
Raczej pół na pół, bo młodzi sami nie dadzą rady. Najgorsze, że mało mamy zawodników, którzy dłuższy czas byliby w klubie i stanowiliby o tożsamości drużyny. Może jednak rezerwowy Boguski to nie jest taki zły pomysł.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Toeju
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 04.07.2020, 20:55
Jestem bardzo ciekaw nowego kontraktu, który być może już jest podpisany.
Widzi mi się 2-3 letni kontrakt z jasno postawionym celem - budowaniem drużyny, która za ~3 lata będzie mogła bić się o miejsce gwarantujące grę w pucharach. Bardzo nie chciałbym nastawiania się na wynik "na już", tymbardziej że następny sezon chciałbym, aby był potraktowany przejściowo zważywszy na ustalone (póki co) zasady spadku.
To byłby idealny czas, na budowę drużyny.. na nowo.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 04.07.2020, 22:06
Nikt nie da Skowronkowi kontraktu aż na 3 lata, bo w polskiej lidze widać zaleznosc że w trakcie drugiego sezonu często chemia między trenerem a drużyna się wyczerpuje. Ponadto Kuba (i tu można sie zakładać) bedzie chciał kiedyś dać szansę Brzeczkowi w Wisle.
Skowronek dostanie kontrakt max 2 lata, choć na nawet spodziewam się 1+1.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 04.07.2020, 22:56
Trener robi dobry wynik i widać w wypowiedziach, że zawodnicy też go szanują i przed wszystkim - w koncu mamy trenera, który wypowiada się na poziomie i naprawdę warto go słuchać.

Nie ma co szukać chu.ja do dupy.
Robi robotę i nie ma tematu.
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 05.07.2020, 07:29
Czaro,

sporo mamy doswiadczonych zawodnikow.

Buchalik, Niepsuj, Burliga, Klemenz, Janicki, Sadlok, Basha, Zhukov, Blaszczykowski, Savicevic, Chuca, Brozek (ma byc 3 wyborem w przyszlym roku podobno) i miejmy nadzieje rowniez Turgeman.
Dochodza mlodzi juz troche ograni: Hoyo, Pawlowski, Buksa.

Pewnie dojdzie ze dwoch, moze trzech, wiec tylu samo juniorow z potencjalem byloby mile widzianych dla zbalansowania mlodziezy z doswiadczeniem.
Odpowiedz cytując
Toeju
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2017

Stary 05.07.2020, 11:40
Nie wiem skąd Ty wziąłeś to info o Brożku jako 3-cim napastniku, skoro sam Paweł mówił, że po tym sezonie kończy.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.07.2020, 11:59
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Czaro,

sporo mamy doswiadczonych zawodnikow.

Buchalik, Niepsuj, Burliga, Klemenz, Janicki, Sadlok, Basha, Zhukov, Blaszczykowski, Savicevic, Chuca, Brozek (ma byc 3 wyborem w przyszlym roku podobno) i miejmy nadzieje rowniez Turgeman.
Dochodza mlodzi juz troche ograni: Hoyo, Pawlowski, Buksa.

Pewnie dojdzie ze dwoch, moze trzech, wiec tylu samo juniorow z potencjalem byloby mile widzianych dla zbalansowania mlodziezy z doswiadczeniem.
A takich, co są związani z Wisłą? Błaszczykowski, Burliga, od biedy Buchalik, może Boguski. Ewentualnie Sadlok.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.07.2020, 12:32
czaro napisał(a):Wyświetl post
Raczej pół na pół, bo młodzi sami nie dadzą rady. Najgorsze, że mało mamy zawodników, którzy dłuższy czas byliby w klubie i stanowiliby o tożsamości drużyny. Może jednak rezerwowy Boguski to nie jest taki zły pomysł.
To jest nie żaden taki czy inny pomysł, tylko jedyne rozsądne wyjście. Tyle tylko, że ciężko będzie Boguskiego posadzić na ławce bo lepszych od niego w klubie wielu nie ma. A na kupienie lepszych nas nie stać.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Wehrmacht
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2009

Stary 05.07.2020, 14:20
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 05.07.2020, 14:30
Toeju,

podobno czuje sie na silach zeby byc w szerokiej kadrze i od czasu do czasu w przypadku kontuzji/kartek zagrac ogony czy pojedyncze mecze.
Wiesz jak to jest... ciagnie wilka do lasu, szczegolnie kiedy chodzi o jego ukochana watahe ;-)
Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno ma w miedzy czasie robic papiery trenerskie Ktos moze potwierdzic/zaprzeczyc?
Odpowiedz cytując
maciekkk
Senior Member

Od: 06.2012

Stary 09.07.2020, 06:22
Jak podaje Miga na Twitterze, z Wisły odchodzi asystent Skowronka oraz trener przygotowania fizycznego (Szulczyk oraz Dyja) .

Trener Dyja, decyzją Skowronka był już odsunięty od przygotowań po pandemii.

Jak widać trener Skowronek dostał mocne karty skoro może robić takie przetasowania. Ciekawe kto nkwy dołączy do sztabu. Wcześniej odszedł jeśli się nie mylę również trener bramkarzy?
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.07.2020, 06:55
O ile trener Szulczyk ma objąć stanowisko I trenera w innym klubie, to zastanawia mnie decyzja dot. trenera przygotowania fizycznego.
Czesiu... Co ty robisz zarazo
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 09.07.2020, 07:56
Cóż Dyja jak się okazuje miał szanse wykazać się da razy u nas: zeszłe lato to był dramat, zima to był strzał w 10.
teraz znów było dramatycznie ale rozumiem że to już Skowronek z asystentami wzięli na klatę.

Także pomimo jego świetniej opinii trudno go żałować, seria Stolarczyka była silnie związana z tym jak dramatycznie fizycznie wyglądała drużyna.

Cieszy natomiast że Skowronek ma taką swobodę, wyrzuca przecież gościa z którym indywidualnie pracował Kuba przez lata.
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 09.07.2020, 08:03
Dyja nie odpowiadał za letnie przygotowania ze Stolarczykiem - wtedy głównym trenerem do przygotowania był Żuchowicz.
Dlatego jak dla mnie decyzja - na obecny stan wiedzy - dziwna, ale też faktycznie pokazująca, że Skowronek ma mocną pozycję co jest jak najbardziej pozytywne. Bo albo zarząd wierzy w trenera albo nie.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 09.07.2020, 09:06
Strasznie dziwna decyzja, Dyja przygotowywał w przerwie letniej Brożka i wyglądał najlepiej od lat. W rundę wiosenną też weszliśmy jak dzik w żołędzie, w meczu z Lechem wg oficjalnych statystyk wykonaliśmy ponad 400 sprintów.

Wiemy, że po restarcie tak dobrze to już nie wyglądało.

Widać, że Skowronek ma pełnię zaufania, mam nadzieję, że nie wyjdziemy na tym jak Zabłocki na mydle. Z drugiej strony Skowronek ma prawo dobrać sobie takich współpracowników jakich uważa za najlepszych.

Czas pokaże.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 09.07.2020, 09:38
Według artykułu Migi Dyja w przygotowaniach podczas pandemii w zasadzie nie uczestniczył... Co jest w sumie dziwne, bo pamiętam wywiad z nim, w którym opowiadał o przygotowaniach. Dziwna sytuacja.

Jestem zwolennikiem modelu, w którym trener ma dużą swobodę w dobieraniu sobie sztabu. Mam nadzieję, że Skowronek wie, co robi, ale jednak jestem dosyć sceptycznie nastawiony do tego rozstania.
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.07.2020, 09:40
Też mi się wydawało, że po zakończeniu przygotowań do rundy wiosennej wyglądaliśmy co najmniej przyzwoicie pod względem przygotowania fizycznego. Za przygotowania do rundy jesiennej odpowiadał kto inny i jak to wyglądało - wszyscy pamiętamy. Ja bym stawiał na to, że trener Dyja przyszedł na prośbę Kuby poratować Wisłę do końca sezonu, po czym wróci do pracy z Reprezentacją. Ale to tylko moje gdybanie.
Czesiu... Co ty robisz zarazo
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Stary 09.07.2020, 10:00
BlurgH napisał(a):Wyświetl post
Też mi się wydawało, że po zakończeniu przygotowań do rundy wiosennej wyglądaliśmy co najmniej przyzwoicie pod względem przygotowania fizycznego. Za przygotowania do rundy jesiennej odpowiadał kto inny i jak to wyglądało - wszyscy pamiętamy. Ja bym stawiał na to, że trener Dyja przyszedł na prośbę Kuby poratować Wisłę do końca sezonu, po czym wróci do pracy z Reprezentacją. Ale to tylko moje gdybanie.
Kiewicz na TT napisał, że to Dyja został poinformowany o nie przedłużaniu z nim kontraktu, więc jego odejście to raczej wola szeroko rozumianego Klubu.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.07.2020, 10:03
Ten bilans 10-3-6 i średnia 1,7 pkt na mecz mówi wszystko.
Skowronek 1906 % poparcia.
Mam nadzieję na spokojniejszy sezon 2020/2021 i miejsce przynajmniej w środku tabeli.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 09.07.2020, 10:25
piotek napisał(a):Wyświetl post
Kiewicz na TT napisał, że to Dyja został poinformowany o nie przedłużaniu z nim kontraktu, więc jego odejście to raczej wola szeroko rozumianego Klubu.
No przecież napisał również w dalszej części, że to decyzja trenera, a zarząd nie ingerował.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Stary 09.07.2020, 13:28
R33 napisał(a):Wyświetl post
No przecież napisał również w dalszej części, że to decyzja trenera, a zarząd nie ingerował.
No tak, przecież nie napisałem nic, co byłoby z tym sprzeczne.
Odpowiedz cytując
caucus
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2018

Stary 09.07.2020, 14:08
Garret napisał(a):Wyświetl post
Strasznie dziwna decyzja, Dyja przygotowywał w przerwie letniej Brożka i wyglądał najlepiej od lat. W rundę wiosenną też weszliśmy jak dzik w żołędzie, w meczu z Lechem wg oficjalnych statystyk wykonaliśmy ponad 400 sprintów.
Czas pokaże.
Nie wykonaliśmy, był błąd pomiarów i potem to zmieniono na 136.
Odpowiedz cytując
Matios98
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 09.07.2020, 14:15
Denerwujące są te ciągłe zmiany, ale nie dziwie się ani Skowronkowi, że sam chce sobie dobrać współpracowników, ani zarządowi że mu na to pozwalają, bo zrobił dobrą robotę przez to pół roku i zasłużył na zaufanie.
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Stary 09.07.2020, 14:22
caucus napisał(a):Wyświetl post
Nie wykonaliśmy, był błąd pomiarów i potem to zmieniono na 136.
O widzisz, wyglądało mi to na absurdalnie wysoką ilość, ale nie dotarłem do informacji potwierdzającej, że to był błąd. Dzięki!

To tym bardziej się zastanawiam skąd ciągłe narzekania na obecną dyspozycję fizyczną, kiedy osiągamy podobne wyniki jak przed pandemią? Mecze z Piastem, Legią i Rakowem - ok, ale potem?
Odpowiedz cytując
Tantal
Senior Member

Od: 09.2018

Stary 09.07.2020, 18:19
Pytanie czy osiągamy te wyniki dzięki formie fizycznej, czy mimo niej. Co prawda nie umieramy już w 60 minucie w każdy meczu, ale też nie powiem żebyśmy wybitnie wyglądali.

Skowronek zasłużył na zaufanie. Niech decyduje, nie ma co malkontencić. Czas pokaże czy decyzja przyniosła dobre skutki.
Odpowiedz cytując
Garret
Senior Member

Stary 09.07.2020, 19:39
Pisząc o wynikach chodziło mi o parametry fizyczne - przebiegnięte kilometry, ilość sprintów i ich szybkość. Użyłem złego słowa. Porównując jednak dane sprzed i po pandemii, to pomijając pierwsze trzy mecze, statystyki wyglądają w sumie podobnie. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale zależy to też przecież od przebiegu meczu. Drastycznej obniżki nie ma.

Mimo to wciąż na forum pojawiają się głosy po każdym meczu jak to słabo wyglądamy fizycznie. Liczby jednak niespecjalnie to potwierdzają.

Inna sprawa, że niektórzy zawodnicy wyglądają gorzej (choćby Żukov) no i jednak chwilę trwało zanim się rozkręciliśmy. Z Deją wyglądaliśmy dobrze od początku i indywidualnie zawodnicy też prezentowali się lepiej. Stąd, mimo wszystko, dziwna to dla mnie decyzja.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów