The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Hanys
Senior Member

Od: 11.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.09.2011, 12:37. FC Barcelona w Polsce! Chodzi o szkółke piłkarską...
Warszawa doznała wielkiego zaszczytu ostatnio - w stolicy zostanie otworzona szkółka piłkarska FC Barcelony. Właściwie jest to filia. Jest to pierwsza taka szkółka poza Barceloną w Europie!

Jeśli macie możliwość dojazdu do Warszawy i dzieciaki urodzone w latach 1999 - 2005 które kochają grać w piłkę to polecam je zapisać:
http://www.fcbescola.pl/index.php?op...id=1&Itemid=27
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 08.09.2011, 12:39
Czyli Barcelona będzie nam podkradać młode talenty. No ale ciekawa jestem, co z tego będzie, ilu światowej klasy piłkarzy wyszkoli Barca w Polsce
Odpowiedz cytując
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 09.09.2011, 09:19
gypsy napisał(a):Wyświetl post
Czyli Barcelona będzie nam podkradać młode talenty. No ale ciekawa jestem, co z tego będzie, ilu światowej klasy piłkarzy wyszkoli Barca w Polsce
W Polsce jest mnóstwo młodych talentów, w ogóle uważam, że mamy zdolną młodzież jeśli chodzi o piłkę nożną. Niestety z wielu powodów ta młodzież nie masz szans przebicia się do europejskiej piłki. Wiele z tych talentów jest zwyczajnie marnowanych. Jeśli dzięki Barcelonie ten stan w jakimś stopniu się zmieni to jest za. Innymi słowy jak nam Barcelona nie "podkradnie" to my te talenty zmarnujemy.
Przy okazji może się czegoś nauczymy od Hiszpanów i nasza polska myśl szkoleniowa w końcu wykona pierwszy raz od 30 lat krok na przód.
Odpowiedz cytując
mr mojo
Member

Od: 09.2010

Stary 08.09.2011, 12:51
Bardzo sie ciesze z takiej inicjatywy. Moze to zmobilizuje inne kluby do przylozenia wiekszej uwagi do szkolenia mlodziezy i tym samym podniesie jego poziom.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 09.09.2011, 08:53
To tylko pokazuje jak bardzo Polska piłka jest w dupie i jakim jesteśmy trzecim światem. To tylko kwestią czasu było, kiedy jakiś wielki klub założy tutaj swoją szkółkę. Polska to naturalny wybór takiej Barcelony. Wiadomo, że nie miałaby szans na coś takiego w Niemczech, Francji, Anglii, Włoszech i innych poważniejszych państwach. Nasz kraj jest wielki, w 38 milionowym państwie, będą mieli setki tysięcy potencjalnych młodych zawodników, których będzie kusić magia światowej klasy klubu. Jeżeli wyprodukują jakiegoś zawodnika to on od razu będzie legitymował się paszportem UE. Na dokładkę warto dodać, że nie mają tutaj żadnej konkurencji.

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.09.2011, 09:36
Gordian napisał(a):Wyświetl post

To tylko pokazuje jak bardzo Polska piłka jest w dupie i jakim jesteśmy trzecim światem. To tylko kwestią czasu było, kiedy jakiś wielki klub założy tutaj swoją szkółkę. Polska to naturalny wybór takiej Barcelony. Wiadomo, że nie miałaby szans na coś takiego w Niemczech, Francji, Anglii, Włoszech i innych poważniejszych państwach.
Nie miałaby szans,bo tam jest poważne szkolenie. Z drugiej strony nie mówimy o państwie w środku Europy. Co prawda zacofanego,ale z Orlikami(wybudowanymi za masakrycznie wielkie pieniądze a stojące puste) i jakimś tam lotniskiem. To wystarczy aby móc już coś cywilizować. Z tego co czytałem nie będą brali udziału w jakichkolwiek rozgrywkach. To i dobrze,bo po tym co widziałem na meczu Legia-Barcelona U-11 to są dwa różne sporty. Gra z ogórkami nie jest im do niczego potrzebna. Bo co to da?że z czasem ich golić będą?

Gordian napisał(a):Wyświetl post
Nasz kraj jest wielki, w 38 milionowym państwie, będą mieli setki tysięcy potencjalnych młodych zawodników, których będzie kusić magia światowej klasy klubu.
To jest tak naprawdę policzek w PZPN,kluby. Wstyd w sumie. Oto przychodzi słynny klub,zakłada szkołę piłkarską w 38 mln kraju,gdzie od 20 lat nikt nie potrafi opracować jednorodnego systemu szkolenia,a piłkarze w większości mają problemy z podstawami. Ziemia niczyja tu była,a w sumie żyła złota. Statystycznie mamy kilka naprawdę wybitnych zawodników. Trzeba ich tylko umieć znaleźć i oszlifować. To nie chodzi o to,że magia klubu będzie przyciągać. Ale to,że tam się piłkarzy szkoli a nie hoduje. Typowa teoria podłogi i sufitu. To co u nich jest podłogą,dla naszych grajków jest sufitem. Przyjęcie,podanie,technika użytkowa, taktyka. To jest przecież podstawa w poważnym futbolu,a u nas tego nie ma. Pokazuje to tak naprawdę nasze miejsce w szeregu. Na zachodzie nikt w zasadzie nie traktuje nas poważnie i ciężko oczekiwać aby nasz futbol miał tam jakąś markę. Rozumiem,że wyrywali by 16 letnich chłopców i szkolili. Ale nie,u nas będą szkolić od najmniejszego,bo widać ocenili,że i na tym poziomie już jest masakra.

Czekam teraz tylko jak to polskim zwyczajem zacznie się napierdalanie na tą szkółkę, inicjatywę. Cóż,pewne środowiska zostały skompromitowane. I doszło do tego co pisałem od dawien dawna. To nie jest tak,że nie będzie poważnego szkolenia w kraju. Rynek szybko wszystko zweryfikuje i sam znajdzie rozwiązanie. Pomyliłem się tylko co do tego,iż nie sądziłem,że inicjatywa przyjdzie z zewnątrz. Sądziłem,że któryś z polskich klubów podejdzie do sprawy poważnie,czując kasę. Bo co innego?Że zatrudnią szkoleniowców z zagranicy, pobudują boiska treningowe. Będą chcieli budować kluby o mocnych fundamentach. Cóż,widać musiał ktoś przyjść z zewnątrz,bo futbol polski nie dorósł do pewnych rzeczy. No ale co wymagać i oczekiwać,skoro tutaj szturmuje się LM od 15 latzawodnikami do mln euro.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 09.09.2011 o godz. 09:41.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 09.09.2011, 09:44
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
To jest tak naprawdę policzek w PZPN,kluby. Wstyd w sumie. .
Ogłoszą to pewnie jako swój sukces, bo przeciez tak reklamują polską piłkę w świecie, europie, że słynna Barcelona otwiera w naszym kraju szkółki. A w takim CF Borki i Kołtonie będą się cieszyć, że super inicjatywa i tylko czekać na polską gwiazdę Barcelony, przez co nie pojadą po Grzesiu i spółce za nic nie robienie (przynajmniej narazie). Fakt mamy zdolną młodzież i szkoda, że nasze kluby nie robią nic albo mało by ich porządnie oszlifować. I masz racje jest to wielki wstyd i w normalnym kraju tacy ludzie już dawno przestali by pełnic swoje funkcje.
Ostatnio edytowane przez Kociewiak : 09.09.2011 o godz. 09:54.
Odpowiedz cytując
Hanys
Senior Member

Stary 09.09.2011, 09:56
Witam

tak naprawdę to dzieki masakrycznie słabemu wyszkoleniu trampkarzy z legii warszawa powstała ta cała inicjatywa, otóż juniorzy z legii grali kiedys sparing z rówiesnikami z barcy i dostali gładko 7:0 ;] wtedy trenerzy barcy podobno aż się łapali za głowy na widok wyszkolenia młodocianych polaków...
źródło:
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32298,t...cfe2&_ticrsn=5

Ja sie ciesze ze coś takiego w Polsce powstało... ale nie liczcie na to ze jesli wyszkolą kilka gwiazd ze te zagrają w polsce - od razu dostaną kontrakty w Barcy, Arsenalu czy gdziekolwiek gdzie zaoferują takim 16-latkom magiczną sumę pieniędzy... jednak obawiam się ze tych słabszych (ale mimo wszystko lepszych niż odpady z zagranicy) z tej szkółki podkradać bedą kluby warszawskie - Legia i Polonia.

Myślę że Kraków jest na tyle wielkim miastem ze również powinien miec taką szkółkę.. zresztą z tego co wiem to Stan miał coś takiego stworzyć - czy nie tak?
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.09.2011, 10:12
Całe szczęście, ze nie w Krakowie otwarto tą szkółkę. Teraz w Warszawie młodzi będą liczniej marzyć o Barcelonie a nie o....Legii. Warszawa zrobi sie teraz bardziej bordowo-granatowa na boiskach szkolnych, w parkach itp. Każdy będzie potencjalnym zawodnikiem....Barcelony. A rodzice chyba ześwirują.
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 09.09.2011, 10:26
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Całe szczęście, ze nie w Krakowie otwarto tą szkółkę. Teraz w Warszawie młodzi będą liczniej marzyć o Barcelonie a nie o....Legii. Warszawa zrobi sie teraz bardziej bordowo-granatowa na boiskach szkolnych, w parkach itp. Każdy będzie potencjalnym zawodnikiem....Barcelony. A rodzice chyba ześwirują.
A szkolenie tam będą prowdzić polscy trenerzy przeszkoleni niby przez Hiszpanów. Szczerze to wątpie w jakiś nagły wysyp talentów z tej szkóki.
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 09.09.2011, 10:18
Mam dokładnie te same odczucia, co użytkownicy powyżej. W radiu i tv mówią o tej szkole z podnietą, a tak naprawdę jest to po prostu dowód na to jak bardzo w dupie jesteśmy (my- Polacy) ze szkoleniem młodzieży. "Jedyne takie centrum w Europie"! Szkoda, że nie piszą, że pozostałe takie centra znajdują się w krajach, które albo są biedne, albo ich mieszkańcy nie interesują się piłką. Wstyd i tyle. Ciekaw jestem, co wyjdzie z deklaracji Basałaja dotyczących poprawy szkolenia młodzieży w Wiśle. Jak na razie od roku (!!!) nie zmieniło się w tej kwestii dosłownie NIC.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 09.09.2011, 10:28
Warszawa od lat prowadziła rozmowy z dużymi zagranicznymi klubami o zorganizowanie szkółki piłkarskiej. Miał być AC Milan, potem udało się dogadać z Barceloną. To są rozmowy które trwały długo, a nie tylko od turnieju Białe Orły Cup, więc to nie było tak, że trenerzy z Barcy przyjechali na ten turniej, zobaczyli co się dzieje, przerażeni złapali się za głowy i z litości stwierdzili, ze nie mogą pozwolić na to, żeby gdziekolwiek na ziemi taki żałosny stan rzeczy się utrzymywał.

Tak nawiasem mówiąc tym masakrycznie słabym trampkarzom Legii zdarzało się ogrywać trampkarzy Juve, Milanu czy Partizana, więc bez przesady. Chociaż nie, pewnie trampkarze Juve czy Milanu wystawiali rezerwowe składy, rezerwowali siły na ważniejsze mecze, zlekceważyli przeciwnika, a w ogóle udział w pucharze nie był dla nich ważny, bo dla nich liczy się tylko Serie A oraz Liga Mistrzów.

Cytat:
Cytat:
Ja sie ciesze ze coś takiego w Polsce powstało... ale nie liczcie na to ze jesli wyszkolą kilka gwiazd ze te zagrają w polsce - od razu dostaną kontrakty w Barcy, Arsenalu czy gdziekolwiek gdzie zaoferują takim 16-latkom magiczną sumę pieniędzy... jednak obawiam się ze tych słabszych (ale mimo wszystko lepszych niż odpady z zagranicy) z tej szkółki podkradać bedą kluby warszawskie - Legia i Polonia.
O Legię czy Polonię się nie martwcie - szkółka póki co ma szkolić dzieciaków w wieku 6-12 lat. Najlepszych będą zabierać do Hiszpanii, reszta zostaje w Polsce. Natomiast ci co zostaną będą mieli za sobą solidne bardzo wczesne wyszkolenie i Akademię Legii Warszawa pod nosem A u nas szkoli się chyba w wieku od 10 lat, więc w sumie wypada akurat.

Cytat:
Cóż,widać musiał ktoś przyjść z zewnątrz,bo futbol polski nie dorósł do pewnych rzeczy. No ale co wymagać i oczekiwać,skoro tutaj szturmuje się LM od 15 latzawodnikami do mln euro.
Zdecyduj się: czy nie potrafimy awansować do LM bo jesteśmy tacy żałośni, czy bo nie stać nas na lepszych piłkarzy?
Legionista
Odpowiedz cytując
wściekłe pięści węża
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 09.09.2011, 10:43
Sartre napisał(a):Wyświetl post
Warszawa od lat prowadziła rozmowy z dużymi zagranicznymi klubami o zorganizowanie szkółki piłkarskiej. Miał być AC Milan, potem udało się dogadać z Barceloną. To są rozmowy które trwały długo, a nie tylko od turnieju Białe Orły Cup, więc to nie było tak, że trenerzy z Barcy przyjechali na ten turniej, zobaczyli co się dzieje, przerażeni złapali się za głowy i z litości stwierdzili, ze nie mogą pozwolić na to, żeby gdziekolwiek na ziemi taki żałosny stan rzeczy się utrzymywał.

Tak nawiasem mówiąc tym masakrycznie słabym trampkarzom Legii zdarzało się ogrywać trampkarzy Juve, Milanu czy Partizana, więc bez przesady. Chociaż nie, pewnie trampkarze Juve czy Milanu wystawiali rezerwowe składy, rezerwowali siły na ważniejsze mecze, zlekceważyli przeciwnika, a w ogóle udział w pucharze nie był dla nich ważny, bo dla nich liczy się tylko Serie A oraz Liga Mistrzów.
Już? Wypłakałeś się? To mam do ciebie pytanie o zaznaczony fragment: myślisz, że oni zakładają tę szkółkę, żeby podnieść poziom polskiej piłki?
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 09.09.2011, 10:30
Z całym szacunkiem do B. Cupiała, ale przez 13 lat czy ileś tam gość nie potrafił zbudować poważnej bazy...Ten jeden rok obiecanek Basałaja to pikuś przy tym ile już czekamy.
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 09.09.2011, 11:57
Cytat:
To mam do ciebie pytanie o zaznaczony fragment: myślisz, że oni zakładają tę szkółkę, żeby podnieść poziom polskiej piłki?
Myślę, że nie - i myślę, że to samo wynika z zaznaczonego fragmentu... Przyjechali, bo mają tu duże pole do popisu, szkolenie u nas stoi na marnym poziomie, piłka nożna Polaków kręci i generalnie może im się inwestycja zwrócić kilkoma naprawdę solidnymi piłkarzami, którzy bez ich wejścia na rynek pozostaliby nierozpoznani albo zepsuci przez polską myśl szkoleniową. Ale też nie było tak, że przyjechali do 3 świata, ograli Młodą Legię 11 jajo i to ich do tego zainspirowało.
Legionista
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 09.09.2011, 13:01
Wg mnie jest tak jak pisze Sartre. Do szkółki Barcelony zabiorą może 3-5 chłopaków, a reszta będzie szukać innych klubów. W wieku 9-11 lat jest najważniejszy okres w treningu techniki dla dzieciaka, więc Legia/Polonia będą brały przygotowanych technicznie 11-12 latków.

Dla mnie to Legia/Polonia zyskają na tej szkółce.

Marzy mi się taka szkóła w Wiśle. Czyli 1000 chłopaków trenujących w dobrych warunkach. Myśle, że bez problemu można by było wyłapać co roku 2-3 do pierwszego składu. Oczywiście jest to praca długofalowa, i gdyby zacząć od dziś, na efekty czekalibyśmy co najmniej 6-8 lat.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Przemas
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.09.2011, 13:21
A czy to przypadkiem nie będzie coś na podobieństwo Jadwigi w Krakowie? są filia Interu Mediolan, dostają sprzęt, trenerzy przeszkoleni przez włochów, do tego turnieje zagraniczne itp. Ja bym się bardziej czegoś takiego spodziewał. Zwłaszcza, że w artykule zamieszczonym tutaj było napisane, że trenować będą na 4 istniejących już boiskach więc o budowie jakiegoś Kampusu czy centrum treningowego nie ma mowy. Jedyne co to trenerzy przeszkoleni przez Hiszpanów plus wsparcie finansowe ze strony Barcy. Czym to się różni od Jadwigi?
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 09.09.2011, 13:32
Przemas napisał(a):Wyświetl post
A czy to przypadkiem nie będzie coś na podobieństwo Jadwigi w Krakowie? są filia Interu Mediolan, dostają sprzęt, trenerzy przeszkoleni przez włochów, do tego turnieje zagraniczne itp. Ja bym się bardziej czegoś takiego spodziewał. Zwłaszcza, że w artykule zamieszczonym tutaj było napisane, że trenować będą na 4 istniejących już boiskach więc o budowie jakiegoś Kampusu czy centrum treningowego nie ma mowy. Jedyne co to trenerzy przeszkoleni przez Hiszpanów plus wsparcie finansowe ze strony Barcy. Czym to się różni od Jadwigi?
Gdzie Ty masz info,że Jadwiga jest filią Interu?Pierwsze słyszę swoją drogą,aby takie działania miały miejsce w Krakowie.
Jeżdżą do Włoch bo to Kościelny klub. No ale dawaj info.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Przemas
Senior Member

Stary 09.09.2011, 13:39
Już daję:
http://www.pksjadwiga.com/pk/
jest napisane " Trampkarze Jadwigi Kraków zajęli siódme miejsce w mistrzostwach świata szkółek piłkarskich Interu Mediolan. Zwyciężył Kamerun przed Iranem i Brazylią."
Jak dla mnie coś takiego Barca sobie zakłada w Warszawie
Ostatnio edytowane przez Przemas : 09.09.2011 o godz. 13:41.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 09.09.2011, 13:47
No to numer. Zwracam honor.

Ale nie sądzę aby Barcelona w ten sposób działała. Inter nie robił konferencji prasowej,nie nadawał temu rozgłosu, no i nie szkolą piłkarzy pod swoją nazwą,ale osiedlowego klubu. Małego klubu przyznajmy.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.09.2011, 15:15
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
No to numer. Zwracam honor.

Ale nie sądzę aby Barcelona w ten sposób działała. Inter nie robił konferencji prasowej,nie nadawał temu rozgłosu, no i nie szkolą piłkarzy pod swoją nazwą,ale osiedlowego klubu. Małego klubu przyznajmy.
Konferencja być może była ale tego nie pamiętamy bo szkółka wystartowała już kilka ładnych lat temu.

Różnica pomiędzy jedną i drugą szkółką jest taka, że Inter nie działa z takim rozmachem jak Barca, ale wynika to z filozofii jaką przyjęli. Kluby na całym świecie funkcjonują pod egidą Inter Campus, otrzymują oficjalny sprzęt Interu, wyjeżdżają na turnieje zagraniczne, a włoscy trenerzy co jakiś czas przyjeżdżają do Krakowa na konsultacje (np bodajże w październiku zeszłego roku trzech). Szkoleni przez Włochów są też nasi trenerzy.
Odpowiedz cytując
Przemas
Senior Member

Stary 09.09.2011, 13:56
IMO Barca zrobiła rozgłos w celach marketingowych.
Jeśli chodzi o szkółkę Barcy to moim zdaniem jest kwestią czasu jak z tych chłopaków którzy skończą tą akademię powstanie jakiś klub albo jakiś klub ich wchłonie. Bo wątpię aby brali do Hiszpanii zawodników hurtowo. Może 2-3 najzdolniejszych z danego rocznika a reszta gdzieś się będzie musiała podziać.
Może szkółka Barcy zadziała na większą skalę niż Jadwiga ale wg mnie większych różnic nie będzie. No ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez Przemas : 09.09.2011 o godz. 13:58.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 09.09.2011, 14:10
I dobrze , że powstała. Noże dzieciaki się naucza ze piłkę się podaje a nie kopie beznamiętnie do przodu bo tam w przodzie jest Lubański, Lato, Jeleń czy Peszko.... Od kiedy zobaczyłem film na weszło.com gdzie u-11 FC Barcelona grała z równieśnikami z Legii to uważam, że kazdego trzeba wysłać poza Polskę żeby się nauczyć grać. Bo u nas to szkolą kopać co najwyżej.
Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Stary 09.09.2011, 14:44
1. Wg. mnie Barcelona założyła tę szkółkę głównie ze względów marketingowych. Poza boiskami nie maja zaplecza, trenerzy to zatrudnieni Polacy po AWF. Promują swoje barwy po prostu. Świadczy o tym też to, że nie chcą uczestniczyć w żadnych rozgrywkach - ich tłumaczenia, że nie o to chodzi w szkoleniu są śmieszne, w Hiszpanii startują w rozgrywkach dla juniorów i im to chyba nie przeszkadza.
2. Promocję maja za darmo. Rodzice mają płacić za kształcenie, boiska dostali za darmo od miasta (Legia i Polonia nie moga się doprosić od lat o pomoc w znalezieniu boisk dla juniorów). Pewnie jak zorganizują jakiś przyjazd Iniesty raz na rok, to i tak rodzice za to zapłacą.
3. Dla tych co założenie szkółki Barcy uważają za potwierdzenie, że jesteśmy trzecim światem - Londyn też jest trzecim światem piłkarskim? Tam chociaż będą trenować trenerzy z Katalonii.(Kłamstwem jest, że w Warszawie otworzyli pierwszą w Europie szkółkę)
http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=35512
4. Na tym turnieju, gdzie u-11 FC Barcelona wygrała z rówieśnikami z Legii, młodzi legioniści wygrali m.in. z AC Milan. Uważacie, że Włochów też źle szkolą i powinno się ich wysyłać poza Włochy do szkolenia?
Odpowiedz cytując
Hanys
Senior Member

Stary 09.09.2011, 18:45
http://www.youtube.com/watch?v=dd8WeXr1CIo

tu jest ten filmik.. jak 11 latki z barcy grają sobie jak chcą z 11 latkami z Ległej...
różnica poziomu wyszkolenia i w ogóle inteligencji na boisku, kultury gry, realizowania myśli taktycznej, mądrego ustawiania sie całego zespolu jest druzgocąca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to co grają juniorzy legii to czysta nasza kopana... a to co te maluchy z Barcy to wyglada jak kosmos.. juz widac ze w przyszlosci beda sie nadawali do koncepcji gry FC Barcelony.
Odpowiedz cytując
Aleks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 09.09.2011, 22:42
Myślicie, że Barcelona otworzyła szkółkę w Warszawie tylko dlatego, że młodzi Legioniści dostali bęcki od równieśników z Barcelony i zrobilo im się szkoda?
Zobaczyli, że w Polsce nie ma porządnej bazy, szkółek i mają szansą wypromować zawodników.

Ciekawi mnie tylko jak to będzie wyglądało. Dajmy przyklad, że już mają po te 17 lat i co wtedy? Jadą ze szkólki Warszawskiej do Barcelony? Czy będą wciskać naszym klubom zawodników za kase?
Odpowiedz cytując
KamAr
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 10.09.2011, 00:32
Od dobrych kilku lat prowadzę serwis zajmujący się promocją młodych piłkarzy i dobrze wiem jak to wygląda. Kluby w Polsce w zdecydowanej większości po prostu olewają talenty, lekceważą młodych zawodników. Przykład? Dosłownie kilka tygodni temu, użytkownik PilkaCV.pl wyjechał na testy do jednego z klubów Ekstraklasy. Wypadł naprawdę dobrze, postanowili więc dać mu szansę w ME. Chłopak załatwił sobie mieszkanie w nowym mieście, szkołę itp. Wszystko, by tylko rozwijać się piłkarsko. W dniu wyjazdu na zgrupowanie przyszedł do klubu i... okazało się, że jednak się na niego nie zdecydowali (wcześniej zapewniając go, że na pewno znajdzie się w drużynie). I dziwić się, że z takim podejściem do młodych zawodników nie ma w 40milionowym kraju jednego światowej klasy zawodnika?
Bardzo dobrze, że Barcelona zainwestowała w polską piłkę. Hiszpanie zdają sobie sprawę, że Polska to duży kraj, gdzie całkowicie nie jest wykorzystywany potencjał piłkarski. Może teraz to się zmieni...
Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Stary 10.09.2011, 00:53
KamAr napisał(a):Wyświetl post
Bardzo dobrze, że Barcelona zainwestowała w polską piłkę. Hiszpanie zdają sobie sprawę, że Polska to duży kraj, gdzie całkowicie nie jest wykorzystywany potencjał piłkarski. Może teraz to się zmieni...
Barcelona nie zainwestowała w polską piłkę. Jak sami podaja Escola nie będzie ich kosztowała nawet 1 euro. Wszystko z pieniędzy rodziców, miasta i sponsorów. Piłkarzy będą uczyć polscy trenerzy. Wątpię, żeby tam wykształcili jakiegos porządnego piłkarza. To jest po prostu darmowa promocja Barcelony, przez co zwiększy się sprzedaż koszulek i pamiątek w Polsce. Myślicie, że szkółki Barcy otwierane w Dubaju czy Kuwejcie mają za zadanie znaleźć i wyszkolić zawodników do gry w Barcelonie?
Odpowiedz cytując
Hanys
Senior Member

Stary 10.09.2011, 11:23
-ja123- napisał(a):Wyświetl post
Barcelona nie zainwestowała w polską piłkę. Jak sami podaja Escola nie będzie ich kosztowała nawet 1 euro. Wszystko z pieniędzy rodziców, miasta i sponsorów. Piłkarzy będą uczyć polscy trenerzy. Wątpię, żeby tam wykształcili jakiegos porządnego piłkarza. To jest po prostu darmowa promocja Barcelony, przez co zwiększy się sprzedaż koszulek i pamiątek w Polsce. Myślicie, że szkółki Barcy otwierane w Dubaju czy Kuwejcie mają za zadanie znaleźć i wyszkolić zawodników do gry w Barcelonie?

No właśnie - Co Barcelona będzie z tego miała?

-Kasa (od rodziców płacących za szkołę)
-Promocja w Polsce (sprzedaż koszulek itd)
-Promocja na świecie - prestiż - FC Barcelona staje się marką międzynarodową a nie tylko hiszpańską... - myślę że walczą też o to zeby mieć skauting na najwyższym poziomie na calym świecie.
Nie bez powodu mają 7 szkółek w Meksyku - język hiszpański (więc i dzieciakom i działaczom na rękę), klimat super (podobny jak na południu Hiszpanii), duży potencjał, kilku graczy z Meksyku grało już z powodzeniem w Barcelonie. Nie wiem jak sprawa wygląda z Dubajem i Kuwejtem, ale założę się że szejki zrobiły za to niezły sponsoring...

Tak czy siak, jest to duża szansa dla Polski na lepsze wyszkolenie młodzieży, do Barcelony, założę się, najzdolniejsi uczniowie przenosić się będą... może to być 1-3 piłkarzy w roku a może to być też 10-20... tego nie wiemy ilu, chyba wszystko zależy od potencjału. Dla nas istnieje za to jakaś szansa ze w końcu będziemy mieć jakaś gwiazdę typu Ozil w Niemczech, Giggs w Walii czy Szewczenko na Ukrainie i będziemy mogli znów oglądać Polaka w finale LM... Poza tym zyska na tym reprezentacja. A Te gorsze odpadki z akademii Barcelony i tak będą o wiele lepiej wyszkolone technicznie niż inni.. a dla takiego młodego piłkarza w CV filia Barcelony będzie też niezłą kartą przetargową dla dalszego rozwijania się... i to nie tylko w klubach polskich bo są jeszcze holenderskie, niemieckie, włoskie - zobaczycie, będzie popyt na tych maluchów.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 10.09.2011, 08:50
Cytat:
Dajmy przyklad, że już mają po te 17 lat i co wtedy? Jadą ze szkólki Warszawskiej do Barcelony? Czy będą wciskać naszym klubom zawodników za kase?
Te szkółki mają szkolić zawodników w wieku 6-12. Najbardziej obiecującym mają proponować przeprowadzkę na Półwysep Iberyjski, a reszta zostaje samopas w Polsce.
Legionista
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów