0 22 napisał(a):

To jest teoria. Więcej, to jest dorabianie teorii do gówna. Gdyby zamiast Maaskanta był Majewski, sciągnał Polczaka, a nie tego Marokańczyka i zanotował serię jak Robert to by poleciał i to z przytupem, ba z dopiskiem, że polska myśl szkoleniowa to gówno. A tu wyłącznie ze względu na pochodzenie z zachodu, dorabia się facetowi teorie, że wiecej widzi, lepiej czuje, mocniej żąda etc. Wyniki ma niczym nie odbiegające od normy - wręcz odwrtonie - Kulawik z tą samą drużyną miał lepsze. To samo było z Leo, gdzie w gruncie rzeczy wyszło na koniec, że nie wiele (i to raczej nie na lepsze) to się różniło od Engela czy Janasa. Tylko było zagraniczne i dorabiało się teorię, różne złote myśli (wywiad Maaskanta ostatni jest w podobnym klimacie, 'żeby wygrać musicie grać, żeby grać musicie się przebrać' - łaaał).
Do Maaskanta nic nie mam. Chodzi mi o pokazanie pewnego schematu myślenia, który najpierw był w reprezentacji (tam chociaż na początku były wyniki, wręcz ponad stan), a teraz w Wiśle (nawet bez wyników).
Oczywiste dla mnie jest, że trener 'z zachodu', nawet anonimowy, ma u nas - z niewytłumaczalnego dla mnie powodu - większy margines błędu w stosunku do trenerów-Polaków.
|
No dobra tylko, że ja napisałem, że nie chodzi o wyniki. Chodzi o zatrudnienie kogoś, kto daje szanse na faktyczną zmianę w działaniu drużyny. Daje szansę, a nie 100% pewność - kto daje to napisałeś sam (o tuzach) lub pół forum tu się jarało podczas zmiany. A daje szansę bo przynajmniej raz w życiu widział dobry klub z bliska, a nie w telewizorze.
Jeżeli nie ktoś z zagranicy to pewnie ktoś z Polski, tak?
To pytam kto? Kto ma taką kulturę pracy aby w ogóle taką zmianę zaproponować?
Maaskant trenerem może być kiepskim. Wtedy wyleci, a na jego miejsce przyjdzie inny trener. I jeżeli finansowo się nie zepsujemy to jestem przekonany, że to też będzie ktoś z zachodu.
EDIT: A propos tekstu z weszlo.
W tej formie to jest kupa gówna. Przy tym kalibrze zarzutów to należałoby się podpisać. Bez podpisu to wygląda jak taki zwykły, chamski donos. Ciekawe kurde czemu się mu nie zebrało 9 kolejek temu.