Ela napisał(a):

Zagadka wyżej
|
Mam wrażenie, że na zdjęciu mamy Zamek w Szamotułach oraz poniżej część obrazu "Kazanie Piotra Skargi" Jana Matejki.
Skoro tak, to z pewnością chodzi o Elżbietę Ostrogską, zwaną również Halszką, która odziedziczyła całą fortunę rodu Ostrogskich.
A skoro zamożna młoda kobieta to i kandydatów do ręki (i fortuny) kopa.
Najpierw została przymuszona do ślubu (w wieku bodajże 14 lat) z Dymitrem Sanguszką
Po jego zamordowaniu, wydana została za magnata wielkopolskiego - Łukasza Górkę, przed którym uciekła na Ukrainę.
W trakcie tych gwałtownych związków jej narzeczeni/mężowie musieli siłą (a nie jedynie godnościom łosobistom) wyrywać ją z rąk matki, posuwając się do oblężenia zamków.
Halszka przebywała na zamku w Szamotułach w dalszym ciągu odmawiając Górce skonsumowania małżeństwa. Według legendy więziona w baszcie szamotulskiego zamku z żelazną maską na twarzy. Podobnoż odwiedza tę basztę i zamek do dzisiaj - jako zjawa.
pozdrawiam i wietrzę podstęp ze strony Eli (teraz powinienem rzucić zagadkę - ale mam nadzieję, że ktoś mnie zwolni z tego obowiązku - chyba że czekacie do poniedziałku bo wyjeżdżam).