Wyświetl pojedynczy post
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.10.2010, 01:54
wislak68 napisał(a):Wyświetl post

Jeśli mieli większość do odrzucenia weta to dlaczego nie kontynuowali tematu? Jeśli Ty nie widzisz tu PR no to chyba mogę tylko zaproponować mały kursik w tym temacie.
Napisałeś: " Gdyby było inaczej to już w tym momencie (przypomnę że BK może podpisywać ustawy już od 10 kwietnia; ponad pół roku) mielibyśmy tę ustawę już dawnouchwaloną"

i chyba się trochę minąłeś z prawdą ;-)

Co prawda taki Rybiński czy Balcerowicz nie są z mojej bajki ale oni również uważają że bariery zostały już dawno przekroczone (w zależności od metodologi liczenia deficyt finansów publicznych to 100-150 mld PLN). Bez reakcji za dwa lat to my będziemy mieć tu Grecję
Też mogę powołać się na wielu ekonomistów, którzy mają całkowicie odmienne zdanie niż pan Rybiński, czy Balcerowicz.

Jeśli uważasz że konsolidacja finansów publicznych to popularna decyzja to wybacz ale chyba zupełnie nie znasz tematu. Ilość lobbies która byłaby trafiona taką decyzją jest ogromna.
Moim zdaniem niie ma sensu dyskutować o czymś, co nie doszło do skutku. Palikot też miał dobre intencje przy pracach swojej komisji.

Bardzo ciekawa uwaga. Ciekawe dlaczego w chwili obecnej PO o tym nie pamięta i zarzuca (podobnie zresztą jak Ty) że" PiS nie wykorzystał koniunktury i zrobił nic dla reformy finansów". Hipokryzja?
Samo obniżenie składki rentowej i nowe progi podatkowe, to trochę mało. Pamiętaj, że PO również poparła te projekty. PiS, w przypadku emerytur pomostowych, wolał zagrać pod publiczkę i potrzebnej reformy nie poparł. Tutaj widzę drobną różnicę pomiędzy tymi partiami.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.10.2010 o godz. 02:03.