wislak68 napisał(a):

Jeśli mieli większość do odrzucenia weta to dlaczego nie kontynuowali tematu? Jeśli Ty nie widzisz tu PR no to chyba mogę tylko zaproponować mały kursik w tym temacie.
|
Napisałeś: " Gdyby było inaczej to już w tym momencie (przypomnę że BK może podpisywać ustawy już od 10 kwietnia; ponad pół roku) mielibyśmy tę ustawę już
dawnouchwaloną"
i chyba się trochę minąłeś z prawdą ;-)
wislak68 napisał(a):

|
Co prawda taki Rybiński czy Balcerowicz nie są z mojej bajki ale oni również uważają że bariery zostały już dawno przekroczone (w zależności od metodologi liczenia deficyt finansów publicznych to 100-150 mld PLN). Bez reakcji za dwa lat to my będziemy mieć tu Grecję
|
Też mogę powołać się na wielu ekonomistów, którzy mają całkowicie odmienne zdanie niż pan Rybiński, czy Balcerowicz.
wislak68 napisał(a):

Jeśli uważasz że konsolidacja finansów publicznych to popularna decyzja to wybacz ale chyba zupełnie nie znasz tematu. Ilość lobbies która byłaby trafiona taką decyzją jest ogromna.
|
Moim zdaniem niie ma sensu dyskutować o czymś, co nie doszło do skutku. Palikot też miał dobre intencje przy pracach swojej komisji.
wislak68 napisał(a):

Bardzo ciekawa uwaga. Ciekawe dlaczego w chwili obecnej PO o tym nie pamięta i zarzuca (podobnie zresztą jak Ty) że" PiS nie wykorzystał koniunktury i zrobił nic dla reformy finansów". Hipokryzja?
|
Samo obniżenie składki rentowej i nowe progi podatkowe, to trochę mało. Pamiętaj, że PO również poparła te projekty. PiS, w przypadku emerytur pomostowych, wolał zagrać pod publiczkę i potrzebnej reformy nie poparł. Tutaj widzę drobną różnicę pomiędzy tymi partiami.