"pragnę ci przypomnieć, że weto prezydenta zostało odrzucone głosami PO, PSL i SLD. PiS był przeciw. Nie bardzo widzę tutaj zagranie PR ze strony Platformy. Wręcz przeciwnie."
Jeśli mieli większość do odrzucenia weta to dlaczego nie kontynuowali tematu? Jeśli Ty nie widzisz tu PR no to chyba mogę tylko zaproponować mały kursik w tym temacie.
"na skraju bankructwa chyba nie jesteśmy. W dalszej części wypowiedzi zaznaczyłem, że zmiany są konieczne w ciągu najbliższego roku, dwóch."
To co musi się stać abyśmy Twoim zdaniem stanęli na skraju bankructwa. Co prawda taki Rybiński czy Balcerowicz nie są z mojej bajki ale oni również uważają że bariery zostały już dawno przekroczone (w zależności od metodologi liczenia deficyt finansów publicznych to 100-150 mld PLN). Bez reakcji za dwa lat to my będziemy mieć tu Grecję
"nie doszło do skutku, więc nie ma o czym gadać."
A to ciekawe podejście. Dlaczego Twoim zdaniem PO nie podjęła tematu?
"oczywiście, że pamiętam. W końcu PO również była "za".

"
Bardzo ciekawa uwaga. Ciekawe dlaczego w chwili obecnej PO o tym nie pamięta i zarzuca (podobnie zresztą jak Ty) że" PiS nie wykorzystał koniunktury i zrobił nic dla reformy finansów". Hipokryzja?
"Chodziło mi jednak o mało popularne decyzje, tzn. reformę przywilejow emerytalnych, czy też o podniesienie wieku emerytalnego."
Jeśli uważasz że konsolidacja finansów publicznych to popularna decyzja to wybacz ale chyba zupełnie nie znasz tematu. Ilość lobbies która byłaby trafiona taką decyzją jest ogromna. I to jest chyba podstwowy powód dla którego PO wystraszyła się tematu.