Ja tam bym zostawil lige z 16 zesplami. Jak wyzej pisalem my juz mamy takie samo nasycenie meczami (ze tak to ujme) jak w lidze hiszpanskiej czy angielskiej (chyba ze by te 4 dodatkowe kolejki byly grane od polowy lipca do polowy sierpnia czyli bylby taki sam terminarz jak teraz tylko ze zaczynalibysmy miesiac wczesniej i w ten miesiac bylyby te dodatkowe kolejki). To by mialo sens bo wtedy moglyby nasze zespoly lepiej przygotowac sie na puchary europejskie ale..
Zalozmy ze jest 18 zepsolow a wiec zapewne spadaja 4? Czyli do tych 16 zepsolow co sa teraz dolozmy z I ligi ŁKS i Piasta Gliwice. No i w tym sezonie zalozmy ze spadaja ŁKS, Cracovia, Piast i Slask a kto moze awansowac z I ligi? Pogon Szczecin- jedyny godny zespol a tak to kto ma awansowac? Podbeskidize? Flota Swinoujscie? Sandecja? GKP Gorzow? Ruch Radizonkow?
Nie wiem czy te kluby sa gotowe zeby byc w najwyzszej klasie rozgrywkowej w Polsce. Ciekawe jak u nich z infrastruktura, ciekawe jak stoja finansowo. A zakladajac dalej to watpie zeby po roku do ekstraklasy wrocily wszystkie zespoly ktore by spadly (czyli te co wymienialem, Slask, Cracovia, ŁKS, Piast), pewnie wzamian tego awansowalyby ze 2 a razem z nimi kolejny Gornik Polkowice i Odra Wodzislaw.
Nie mam nic do tych klubow ale one chyba jakos nie dadza nam przeskoku jakosciowego? A pewnie raczej znowu by byly jaja z licencjami.
Prawda jest taka ze obecny sklad Ekstraklasy patrzac od strony kibicowskiej i poziomu sportowego jest chyba niemal idealny i niektorzy nie mysla co by bylo gdyby lige rozszerzyc. No jak mowie kto z I ligi moglby awansowac? Pogon i ŁKS? Tylko nastepstwem tego bedzie ze za rok spadna fajne druzyny a wejda 4 niefajne