Wyświetl pojedynczy post
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.10.2010, 11:11
Języki. Jak uważacie, jest sens się ich uczyć czy niekoniecznie. Pisząc uczyć, mam na myśli uczenie się aby rozmawiać,pisać a nie dla samego uczenia się,tak jak to większość robi. Czy wystarczy tylko znajomość języka angielskiego?A może angielski nie jest już uważany za język obcy, w zasadzie wszyscy lepiej lub gorzej w nim gadają i wszędzie na świecie w nim się dogadasz. Perfect angielski i już świat stoi przed tobą otworem czy może niekoniecznie?Znajomy który często jeździ do Chin mówi,że spokojnie dogaduje się w języku angielskim. Nigdy nikt do niego po chińsku nie wypalił, on nawet nie starał się uczyć tego języka. Spokojnie sobie radzi. I tak każdy z kim rozmawiam mówi,że po angielsku wszędzie się dogaduje. Sam także tego doświadczyłem. Będąc na Bałkanach podobnie, po angielsku się dogadywałem z innym nacjami również.

I tak nie wiem czy uczyć się portugalskiego, czy też angielski wystarczy. Tym bardziej,że z językami romańskimi nie miałem nic wspólnego.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując