Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.10.2010, 10:43
Pierwsza myśl po wczorajszym wyniku, która mi przychodzi do głowy to
"Im mniej Wisła zbiera punktów teraz tym więcej będzie musiała zebrać w kolejnych meczach, tym mniej może stracić"
By nie była to oczywistość tylko polecam poniższe zestawienie.

Jeżeli trzy pierwsze kluby utrzymają obecne tempo zbierania punktów to by Wisła mogła liczyć na 3 miejsce musi mieć na koniec sezonu 60 punktów.
Skoro obecnie ma ich 12 to nietrudno policzyć, że musi w pozostałych 21 kolejkach zdobyć ich 48.
powyższe zestawienie ukazuje ile meczów Wisła musi wygrać, ile co najwyżej może przegrać przy odpowiedniej liczbie wygranych.
To co jest pewne to, to, że
  • jeżeli Wisła chce zakończyć sezon z 60 punktami to:
  • musi wygrać co najmniej 14 meczów spośród 21
  • nie może przegrać więcej niż 5 meczów
  • jeżeli wygra 16 meczów to nieważny będzie wynik pozostałych pięciu.
  • By Wisła zdobyła 65 punktów czyli tyle ile w ciągu 12 ostatnich lat(z tylu lat mam dane) gwarantowało mistrzostwo
  • musi wygrać co najmniej 16 meczów spośród 21
  • nie może przegrać więcej niż 3 meczów
  • jeżeli wygra 18 meczów to nieważny będzie wynik pozostałych trzech.
Szczegóły obrazujące jak powinny wyglądać wyniki by Wisła zdobyła na koniec 65 punktów(czyli w pozostałych meczach zdobyła 53pkt) ukazuje poniższe zestawienie

Póki co to czołówka nam ucieka co obrazuje poniższy wykres

Polecam także jeszcze inne spojrzenie. Poniżej tabela ukazująca jak zmienia się dystans Wisły do innych miejsc na przestrzeni dotąd rozegranych kolejek. Na żółto zaznaczyłem pole o ile liczba punktów dzieląca Wisłę od danego miejsca jest mniejsza lub równa 3.

Do powyższego zestawienia mam tylko taki komentarz, że liczba zespołów, które mogłyby w ciągu jednej kolejki prześcignąć lub zrównać się punktami jest jak dla mnie zaskakująco duża. Z czasem jednak pewnie liczba ta zmaleje...
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 18.10.2010 o godz. 11:29.
Odpowiedz cytując