Wyświetl pojedynczy post
Bialix
Senior Member

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.10.2010, 20:55
JrQ-, po pierwsze nie 1/3 tylko 9/30, a po drugie niech to będzie i 40 punktów. Patrząc na to co się działo w tamtym roku, daje to miejsce 7., no dobra 6. pamiętajcie, że było -10 dla Jagi

Dalej, porównajmy sobie obecny sezon z poprzednim dla ułatwienia Jagiellonia jest bez kary, bo liczy się statystyka punktowa i wedle niej układałem tabele:

Tak jest teraz:

A tak było rok temu:

Co z tego wynika:
- Wisła miała nieziemską moc i taki gaz, że obecny wynik Jagiellonii się nie umywa (choć niewiele mu brakuje).
- Między drugim, a 11 zespołem jest i było 9 punktów różnicy.
- Lech w ciągu 21 kolejek zrobił 12 punktów więcej od nas.
- Polonia Bytom, mimo mega startu przez pozostałe kolejki zdobywała średnio 0,95 punkta na mecz, czyli nieco ponad wynik Arki przez cały sezon.
- Biorąc pod uwagę 9. i 30. kolejkę, to najrówniej grającym zespołem była Korona Kielce (od 1,22 do 1,23)
- Nic się nie zmieniło w dole tabeli (12-15) jeśli chodzi o miejsca i zespoły je zajmujące. Poza tym był przekładaniec, a najbardziej zyskał Lech, przesuwając się o 5 miejsc w górę.
- Rozbieżności, jeśli chodzi o górę i dół tabeli, nie zmieniły się za bardzo. Rok temu widełki miały 20 punktów, a teraz mają 18.
- Tylko 2 zespoły mają poniżej 1,00 pkt/mecz a rok temu było takich 5 (!)

Wydaje mi się, że nie ma co prorokować obecnie co może być, ile trzeba ugrać etc. Jeszcze na to za wcześnie. Pamiętajcie, że w naszej lidze występuje fenomen określany przez media jako "Rycerze Wiosny" i wiele wskazuje na to, że w tym sezonie może być to udziałem Wisły, Lecha i Legii, które mają na tyle kasy i mózgu, że zainwestują w grajków, żeby nie było wstydu Wszystko jeszcze może się zmienić. Lech tracił do nas 9 punktów, 1 więcej niż my do lidera, żeby na końcu przeskoczyć nas o 3 oczka.

Wrzućmy luz i pochylmy się nad problemem w zimie. Sezon temu oferował na wiosnę 39 punktów do ugrania. Teraz będą 42, bo 14 kolejek przeznaczono na wiosnę

Poza tym w piłce nożnej są jeszcze remisy rywali, które burzą całą statystykę Wedle przepisów za remis są 2 punkty (do podziału na dwóch) a za wygraną 3. Wystarczy, że 5 drużyn z góry zremisuje wszystkie mecze przez 3 najbliższe kolejki, a my wygramy wszystkie 3. Nie wskoczymy na lidera, ale góra tabeli się zakotłuje
Powód: przypomniało mi się ;)
Ostatnio edytowane przez Bialix : 17.10.2010 o godz. 21:00.
Odpowiedz cytując