wislak68 napisał(a):

Dziś pytanie dziś odpowiedź:
"Zostały zapewne, bo tutaj pewności nie mam ani ja, ani ty, zainicjowane przez rząd PiS. Następnie rząd PO przejął te projekty w jakiejś fazie realizacji, tutaj też nikt z nas nie ma dokładnych danych, jaki to był %, przygotował przetarg, znalazł środki i podpisał umowę. Możemy uznać, że umowy z lat 2007-2009 to zasługa obydwu rządów."
I to jest słuszne postawienie sprawy.
|
no to miło, że doszliśmy do porozumienia ;-)
wislak68 napisał(a):

"Z kolei za dwa lata nie będziemy mogli mówić o wspólnym osiągnięciu dwóch rządów, a o osiągnięciu rządów "Cudaka". I mimo twojej niechęci do niego, musisz pogodzić się z faktem, że okres jego rządów będzie obfitował w największą ilość nowych dróg."
Zwróć prosze uwagę że to jest gdybanie. Miną dwa lata będziemy znać fakty ocenimy. Póki co odnoszę wrazenie że wykazujesz się entuzjazmem wiekszym niż ministr Grabarczyk.
|
Wykazuję ten entuzjazm, bo widzę, ile podpisano już umów, a także ile zostanie podpisanych w najbliższym czasie.
wislak68 napisał(a):

"Cieszę się, że widzisz postęp."
No właśnie nie widzę.
|
Ilość budowanych dróg szybkiego ruchu rośnie z każdym miesiącem, a ty nie widzisz postępu?
wislak68 napisał(a):

Czyli dynamika jakby wracała do średniej 500 km/rok po "wyskoku" związanym z Euro. Ciekawe ile dróg wybudowałby do 2012 PiS ?
|
500 km jest w fazie przetargu. A niebawem zostaną ogłoszone następne. Ale nie mam danych, ani czasu, by znaleźć ile dokładnie planuje się oddać dróg w 2013.
wislak68 napisał(a):

Ciekawe ile dróg wybudowałby do 2012 PiS ?
|
bardzo ciekawe
wislak68 napisał(a):

|
Twoje sformułowanie nie oddaje dokładnie mojej tezy.Napiszę może jeszcze raz bardziej precyzyjnie: PiS planował aby przed Euro 2012 wybudować większą ilość autostrad.
|
napisałeś: "A PO postanowiła
zmniejszyć ilość nowo budowanych autostrad zwiększając ilość dróg szybkiego ruchu.
Nie masz racji. PO postanowiła jedynie odłożyć budowę A2 na wschód - z wyjątkiem obwodnicy Mińska - na kolejne lata. Argumentowali to zbyt małym natężeniem ruchu na tej trasie. Z tego co wiem ma A2 Warszawa - granica z Białorusią ma powstać do 2015 roku.
Ciekaw też jestem, czy PiS miał tę autostradę "w planach", czy podjął faktyczne kroki, by tę drogę zrealizować. Obecnie na ten odcinek nie została wydana nawet decyzja środowiskowa.
wislak68 napisał(a):

"nigdzie nie chwalę się odcinkami autostrad, na które nie podpisano jeszcze umowy."
Prostuję. Moja pomyłka. Kolega emjo10 wyjaśnił powyżej.
|
OK
wislak68 napisał(a):

|
W 2007: nie były realizowane projekty autostradowe, programy na Euro 2012 dopiero sie rodziły, a wykorzystania środków unijnych dopiero się rozkręcało. Co nie zmienia faktu że zwiększenie inwestycji drogowych jest zjawiskiem jak najbardziej pozytywnym. Szkoda że budżet udaje sie realizować w tak niewielkim procencie.
|
No właśnie