Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.10.2010, 18:29
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
Kompletnie nie rozumiem, o co Ci chodzi. Nigdzie nie napisałem, że melodia pod ''mistrzem Polski'' została wymyślona przez Legię. Ale za to Legia jako pierwsza przerobiła tą melodię na swoje potrzeby i pod swoje słowa. Więc można powiedzieć, że to nasza pieśń, którą następnie Wy przerobiliście. O to w tym wszystkim chodzi- kto pierwszy, ten lepszy. Czemu to Wasze lalalalalalala Wisła nazywacie HSV? Chyba nie muszę Ci odpisywać. Oni jak pierwsi to wykorzystali dlatego każdy mówi na to właśnie tak.

Co do słów naszego hymnu ''Mistrzem Polski jest Legia...'', chociaż tak naprawdę nim nie jest jest również absurdalnym zarzutem. W ten sam sposób nie ma spójności w Waszej pieśni, gdzie śpiewacie ''najlepszych kibiców w Polsce masz''...najlepszych? Nie powiedziałbym, nie raz i nie dwa macie kłopot z kompletem na wyjazdach. Oprawy też już nie tak dobre jak kiedyś. Więc czemu tak śpiewacie? Zmieńcie słowa na ''prawie najlepsi''.

kreseq w którym momencie przesadziłem, bo nie bardzo wiem.
To, że Mistrzem Polski nie jest Legia - wiemy wszyscy. Wisła nim też nie jest.
Natomiast jeśli chodzi o: "najlepszych kibiców w Polsce masz", to Twój argument jest nietrafiony. Ten zwrot jest subiektywną opinią jakiejś grupy społecznej, z którą ktoś może się zgadzać lub nie. Natomiast "Mistrzem Polski jest Legia" to stwierdzenie, które można sprawdzić, "zmierzyć", i na które są dowody lub ich nie ma (tabela poprzedniego sezonu). Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś Inaczej sprawa przedstawiałaby się, gdyby tak śpiewającym kibicom Legii chodziło o mistrza w sensie kibicowskim, nie piłkarskim. Wtedy też byłaby to subiektywna opinia.

Jeśli chodzi o tytuł Mistrza Polski mamy do czynienia z rocznym wakatem. Bo w Poznaniu podobno zdobyli majstra...
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując